English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Νικος Πορτοκαλογλου @ ΣΤΝ

Με την υποστήριξη των Scary Greeks.

Ραλλια Χρηστιδου, Γιωργος Καραδημος @ ΣΤΝ

Με την υποστήριξη των Scary Greeks.

Παυλος Παυλιδης + B-movies @ ΣΤΝ

Με την υποστήριξη των Scary Greeks.

Βασιλης Παπακωνσταντινου @ ΣΤΝ

Με την υποστήριξη των Scary Greeks.

Λεωνιδας Μπαλαφας @ ΣΤΝ, Plus

Με την υποστήριξη των Scary Greeks.

Χρηστος Θηβαιος, Μιλτιαδης Πασχαλιδης @ ΣΤΝ

Με την υποστήριξη των Scary Greeks.

Μυρ. Στρατης, Ησ. Ματιαμπα @ ΣΤΝ Plus

Με την υποστήριξη των Scary Greeks.

Χριστοφορος Ζαραλικος @ ΣΤΝ Club

Με την υποστήριξη των Scary Greeks.

Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Τρύπες

Οι Τρύπες δημιουργήθηκαν το 1983 όταν ο Γιώργος Καρράς και ο Γιάννης Αγγελάκας γράφουν τα πρώτα τραγούδια τους με ελληνικούς στίχους, τραγούδια φορτισμένα και επηρεασμένα από την μετά-πανκ ατμόσφαιρα της τότε εποχής.
Μαζί τους στις πρώτες εμφανίσεις, ο Μιχάλης Κανατίδης στις κιθάρες και ο Κώστας Φλωροσκούφης στα τύμπανα. Το 1984, μετά το θάνατο του Μ. Κανατίδη, ο Μπάμπης Παπαδόπουλος παίρνει τη θέση του στην κιθάρα και ηχογραφούν το 1985 τον πρώτο τους ομώνυμο δίσκο για λογαριασμό της εταιρείας Ano-Kato Records.
Ο Γιώργος Τόλιος παίρνει την θέση του Κώστα Φλωροσκούφη στα τύμπανα και οι ζωντανές τους εμφανίσεις στην Αθήνα, στο club Rodeo, στο Κύτταρο και στο θέατρο του Λυκαβηττού, όπου παίζουν πριν από τον Δημήτρη Πουλικάκο, τους καθιερώνουν στην συνείδηση του κοινού σαν μία δυναμικά ανερχόμενη ροκ μπάντα στην Ελλάδα. Το τραγούδι τους Ταξιδιάρα Ψυχή γίνεται το αγαπημένο των ακόλουθων της εναλλακτικής τότε ροκ σκηνής.
Εν τω μεταξύ η σχέση τους με την Ano-Kato Records δεν πηγαίνει καθόλου καλά. Παραιτούνται το 1987 και με δανεικά χρήματα ηχογραφούν μόνοι τους το δεύτερο δίσκο Πάρτυ στο 13o Όροφο και κατόπιν αναζητούν εταιρεία. Υπογράφουν με την Virgin και κυκλοφορούν τον δίσκο την άνοιξη της ίδιας χρονιάς. Ο δίσκος αυτός συγκαταλέγεται σήμερα στους πέντε καλύτερους ροκ δίσκους όλων των εποχών στην Ελλάδα. Οι εμφανίσεις τους γίνονται όλο και πιο πυκνές, με τον Παύλο Σιδηρόπουλο στο Άλσος, στο Αν στα Εξάρχεια.
Το 1990 ηχογραφούν τον δίσκο Τρύπες στο Παράδεισο και παίζουν για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας στο Φεστιβάλ του Belfort στη Γαλλία. Το 1991, στην πρώτη τους συναυλία στον Λυκαβηττό, συγκεντρώνουν 3.500 άτομα. Ο Ασκληπιός Ζαμπέτας, στις κιθάρες, γίνεται το πέμπτο μέλος του γκρουπ.
Το 1993, κυκλοφορεί ο τέταρτος δίσκος, 9 Πληρωμένα Τραγούδια. Τη συναυλία τους στον Λυκαβηττό παρακολουθούν 10.000 άτομα. Την ίδια χρονιά, ο Γιάννης Αγγελάκας και ο Γιώργος Καρράς, γράφουν τη μουσική της ταινίας Η εποχή των δολοφόνων του Νίκου Γραμματικού και σε συνεργασία με τους Γιώργο Χριστιανάκη και Γιώργο Καρρά, κυκλοφορούν το άλμπουμ Υπέροχο Τίποτα (1994). Την ίδια χρονιά το 5ο άλμπουμ των Τρυπών, ο διπλός δίσκος Κράτα το Σόου Μαϊμού, με ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας στο Ρόδον, 5 κομμάτια unplugged, και το soundtrack της ταινίας Η εποχή των δολοφόνων, σαρώνουν τις πωλήσεις.
Το 1995 εμφανίσεις sold-out σε όλη την Ελλάδα, στο Μύλο, το Ρόδον αλλά και στην Αγγλία, στο Μάντσεστερ και στο Marquee του Λονδίνου. Τη συναυλία τους στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας παρακολούθησαν 8.000 άτομα. Το 1996 κυκλοφορεί ο δίσκος Κεφάλι Γεμάτο Χρυσάφι, ο οποίος γίνεται χρυσός μέσα σε δύο εβδομάδες. Οι συναυλίες τους σε Ελλάδα και εξωτερικό συνεχίζονται. Από το 1998 ο Γιώργος Χριστιανάκης που συμμετείχε σε όλες τις ηχογραφήσεις του συγκροτήματος παίζει και στις ζωντανές εμφανίσεις τους (πλήκτρα, κρουστά) σαν έκτο μέλος του συγκροτήματος.
Το 1999 ηχογραφούν το τελευταίο τους άλμπουμ, Μέσα στη Νύχτα των Άλλων. To 2001 ο Γιάννης Αγγελάκας συμμετείχε ως στιχουργός και τραγουδιστής στο δίσκο Ο Θυρωρός του Γιώργου Χριστιανάκη. Ο Μπάμπης Παπαδόπουλος συμμετείχε παίζοντας κιθάρες. Το 2002 κυκλοφόρησε το τετραπλό CD box-set Τρύπες 1985-2000, Ένα Ταξίδι Που Ποτέ Δεν Τελειώνει, με το υλικό των προηγούμενων ετών. Την ίδια χρονιά ο Γιάννης Αγγελάκας συμμετείχε ως συνθέτης αλλά και ως ηθοποιός στην ταινία του Νίκου Νικολαΐδη Ο χαμένος τα παίρνει όλα. Στο soundtrack της ταινίας συμμετείχε και ο Μπάμπης Παπαδόπουλος. Το 2003 οι Γιώργος Τόλιος και Ασκληπιός Ζαμπέτας σχημάτισαν το συγκρότημα Γκέτο, με το οποίο είναι δραστήριοι δισκογραφικά αλλά και συναυλιακά. Το 2004 ο Γιάννης Αγγελάκας συμμετέχει στην παραγωγή του διπλού live δίσκου του Θανάση Παπακωνσταντίνου Τα Ζωντανά και στο studio του γίνονται οι μίξεις. Ο Μπάμπης Παπαδόπουλος συμμετέχει σταθερά σαν κιθαρίστας και σαν ενορχηστρωτής στις ηχογραφήσεις και στις συναυλίες του Θανάση Παπακωνσταντίνου.
Το 2005 ο Γιάννης Αγγελάκας συνεργάζεται με τον τσελίστα Νίκο Βελιώτη και κυκλοφορεί τον δίσκο Οι Ανάσες των Λύκων. Ακολουθεί ο δίσκος Γιάννης Αγγελάκας και οι Επισκέπτες - Από δω και πάνω, στον οποίο συμμετέχουν πολλοί παλιοί και νέοι γνώριμοι. Την παραγωγή και στους δύο δίσκους έκαναν οι Χρήστος Χαρμπίλας και Τίτος Καργιωτάκης, που ήταν παρόντες και στην περίοδο που το συγκρότημα Τρύπες ήταν ενεργό. Οι δύο δίσκοι κυκλοφορούν από την δισκογραφική εταιρεία ΕΜΙ, ενώ ο Γιάννης Αγγελάκας και οι υπόλοιποι συντελεστές παρουσιάζουν το υλικό ζωντανά σε διάφορες σκηνές στην Ελλάδα. Στη διάρκεια του 2005 Ο Γιάννης Αγγελάκας μαζί με τον Ντίνο Σαδίκη (Εν Πλώ) κάνουν εβδομαδιαία εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό 105,5.
Το 2006 ο Ασκληπιός Ζαμπέτας συνοδεύει τον Παύλο Παυλίδη (Ξύλινα Σπαθιά) στις εμφανίσεις του μαζί με το σχήμα B movies.

κείμενο: Strange Little Girl
edit 1: Στα πλαίσια αμοιβαίας συνεργασίας των Scary Greeks με το ιστολόγιο I taste.. music

edit 2: Να συμπληρωσω οτι ο μεγιστος Ασκληπιος παρεα με τον Γιωργο Τολιο συμμετειχαν στον δισκο του Μπαμπη Στοκα, "Στην Ακρη Της Γιορτης" (2006) γραφοντας την μουσικη σε αρκετα τραγουδια και φυσικα παιζοντας τα αγαπημενα τους οργανα (κιθαρα και ντραμς αντιστοιχα). Ως "Γκετο" ειχα την τυχη να τους γνωρισω απο κοντα οταν δουλευα ως ραδιοφωνικος παραγωγος. Σεμνα και φιλικα παιδια και κυριως, με παρα πολυ ταλεντο. (- YpNoS)

edit 3: Δωράκι η "Καινούρια Ζάλη" σε μια σπάνια live εκτελεση απο το Rockwave του 2000 τυλιγμενη στις πιο ομορφες φωτογραφιες..

Loreena McKennitt @ Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονικη (9,10,11 Ιον)

H αιθέρια ερμηνεύτρια των κέλτικης παράδοσης και η τραγουδίστρια των πιο σαγηνευτικών new age μουσικών ιστοριών έρχεται στην χώρα μας για 3 μοναδικές συναυλίες σε Πάτρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 9, 10 και 11 Ιουνίου αντίστοιχα για να μας παρασύρει στους μουσικούς της ονειρότοπους.
Γεννημένη στον Καναδά, αλλά με Ιρλανδικές και Σκωτσέζικες ρίζες, η Loreena Mc Kennitt από πολύ νωρίς ήρθε σε επαφή με τις μουσικές όλου του κόσμου και απορροφήθηκε από τις folk μυθικές ιστορίες από κάθε μακρινή γωνιά του πλανήτη.
Σε όλη τη διάρκεια της μακρόχρονης και πετυχημένης καριέρας της, η Loreena McKennitt έγραψε και ερμήνευσε τραγούδια που γεννήθηκαν μέσα από την αγάπη της για την κέλτικη μουσική και το πάθος της για τις μουσικές παραδοσιακές μυθολογίες.
Εδώ και δυο δεκαετίες, χάρη στην παραμυθένια μουσική της, τις ονειρικές συνθέσεις της και τις κρυστάλλινες ενορχηστρώσεις της, έχει καταφέρει να πουλήσει πάνω από 14 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, να είναι προτεινόμενη για βραβεία Grammy καθώς και να αποσπάσει το βραβείο Billboard International Achievement.
Tο ιδιαίτερο μουσικό της μείγμα από στοιχεία pop,folk και ethnic απλώνεται σε 8 studio album που έχουν καταφέρει να μιλήσουν στις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων ενώ η ίδια έχει υπογράψει τη μουσική επένδυση κινηματογραφικών ταινιών.
Η Καναδή new age ιέρεια έχει σαγηνευτεί από την Ελληνική παράδοση και την Ελληνική ιστορία και γι’ αυτό στη νέα της περιοδεία κάνει τρεις στάσεις στη χώρα μας, στο Αρχαίο Ωδείο Πάτρας στις 9 Ιουνίου, στο θέατρο Βράχων στην Αθήνα στις 10 Ιουνίου και στη μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη στις 11 Ιουνίου.
Η Loreena McKennitt από τις 6 έως τις 24 Ιουνίου, συνοδευόμενη από μια εκπληκτική ομάδα μουσικών θα εμφανιστεί τόσο σε υπαίθριους χώρους όσο και σε κλειστές αίθουσες συναυλιών στο Μαρόκο, την Τουρκία, το Ισραήλ, το Λίβανο, την Ουγγαρία και την Ιταλία.

Προπώληση Εισητηρίων:
Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκινά την Δευτέρα 4 Μαίου
9 Ιουνίου στο Αρχαίο Ωδείο Πάτρας
(στα πλαίσια του Φεστιβάλ Πάτρας)
10 Ιουνίου στο θέατρο Βράχων στην Αθήνα
Τιμή εισιτηρίου :45 Ευρώ
11 Ιουνίου στη μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη
Τιμή εισιτηρίου :40 Ευρώ
Οργάνωση Παραγωγής: On Stage Productions

Carlos Santana @ ΟΑΚΑ (8 Ιολ)

Carlos Santana LIVE in Athens!
Τετάρτη, 8 Ιουλίου στο OAKA
Doors open: 19:00
Tickets on Sale: 29/4/2009
Call Center: 211 10 71 011
www.elevenconcerts.com

Δέκα Grammy Awards. Τρία Latin Grammy. Ενενήντα εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων και εκατό εκατομμύρια θεατές στις συναυλίες του. Ο άνθρωπος που στιγμάτισε τη ροκ δίνοντάς της λάτιν ρυθμό… Αυτή είναι μία λακωνική περιγραφή του φαινομένου Carlos Santana!
Ο Carlos Santana θα εμφανιστεί στην Ελλάδα με τη δεκαμελή All Star μπάντα του, στα πλαίσια της περιοδείας του η οποία φέρει τον τίτλο Supernatural Santana- A Trip Through The Hits! Πρόκειται για μία αναδρομή στις μεγαλύτερες επιτυχίες του καλλιτέχνη, ο οποίος άλλαξε τον ήχο της ροκ και δημιούργησε μία ολόκληρη κιθαριστική παράδοση με τα περίφημα guitar solo του!

Γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1947 στο Μεξικό. Ο πατέρας του, βιολονίστας της παραδοσιακής μουσικής “mariachi”, δίδαξε μουσική στον Carlos ο οποίος σε ηλικία πέντε ετών ξεκίνησε να παίζει επίσης βιολί. Μεγαλώνοντας δεν έπαψε να ακούει τη μουσική των John Lee Hooker, του T.Bone Walker και του B.B.King ενώ στη συνέχεια μαγεύτηκε από τους jazz ήχους του John Coltrane και του Miles Davis. Δεν έχει κλείσει άλλωστε λίγες φορές τα live του υπό τους ήχους του «A Love Supreme»…
To 1961, η οικογένειά του μετακόμισε στο San Francisco όπου λίγα χρόνια αργότερα θα ίδρυε τους Santana Blues Band και θα ξεκινούσε το ταξίδι του στους Latin ρυθμούς παντρεύοντας τους με τα ροκ ακούσματά του, αλλά και με κιθαριστικούς δρόμους των blues. Το 1968 η μπάντα ονομάστηκε απλώς Santana και άρχισε να κατακτά τις σκηνές της Καλιφόρνια με μουσικούς όπως οι Gregg Rolie, David Brown, Michael Shrieve, Marcus Malone, Mike Carabello και στη συνέχεια τους Jose Chepito Areas, Neal Schon, Tom Coster, Armando Peraza, Raul Rekow, Graham Lear, Orestes Vilato και Coke Escovedo.
Ήταν όμως η συμμετοχή τους στο θρυλικό Woodstock του ’69 που τους καθιέρωσε σαν μπάντα με highlight την εξαιρετική live εκτέλεση του “Soul Sacrifice”. Έπειτα, οι εμφανίσεις τους στην τηλεοπτική εκπομπή του Ed Sullivan, τους έφερε σε επαφή με την show biz και τους άνοιξε την πόρτα για ένα συμβόλαιο με την Columbia.
Από τους πρώτους δίσκους τους αξέχαστες παραμένουν οι διασκευές του “Black Magic Woman” του Peter Green και το "Oye Como Va" του Tito Puente. Στίγμα των Santana εκείνης της περιόδου είναι σίγουρα το “Jingo”. Καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70 έκαναν σπουδαίες συνεργασίες με χαρακτηριστικότερες αυτήν με τον Buddy Miles σε ένα αξέχαστο live και με τον John Mc Laughlin στο album Caravanserai. To ’76 βγήκε το άλμπουμ “Amigos” από το οποίο έχει μείνει χαρακτηριστικό το solo του “Europa”, ενώ τo ’77 κυκλοφόρησε το album “Moonflower” με το κορυφαίο “She’s not there”.
Στα 80’s ο Santana κυκλοφόρησε τo βραβευμένο με Grammy solo album του, “Blues For Salvador”, καθώς επίσης και υπόγραψε τη μουσική της ταινίας La Bamba.
Κι αν όλα αυτά τα χρόνια ο Santana ακολουθούσε μία επιτυχημένη πορεία που τον καθιέρωνε στο ροκ πάνθεον, η μεγάλη επιτυχία ήρθε 30 χρόνια μετά την εντυπωσιακή του εμφάνιση στο Woodstock, με το album “Supernatural”. Με αυτό το άλμπουμ ο Santana θα αποκτήσει οκτώ Grammy Awards συμπεριλαμβανομένου και αυτού του δίσκου της χρονιάς. Τραγούδια όπως το Smooth (feat.Rob Thomas), το “Put Your Lights On” (feat.Everlast), Corazon Espinado (feat.Eagle Eye Cherry) και το “Maria – Maria” (feat.Wycl ef Jean) έμειναν για πολλές εβδομάδες στις κορυφές των charts και πέρασαν στην ιστορία ως masterpieces της ιδιοφυίας του Santana. Επίσης ξεχώρισαν οι συνεργασίες με Lauryn Hill και με τον Eric Clapton στο “The Calling”.
Ακολούθησε το Shaman με πολλές σπουδαίες συνεργασίες όπως αυτές με τον Placido Domingo, την Dido, τον Chad Kroeger από τους Nickelback τη Michelle Branch, τη Macy Gray και τον Seal. Το Shaman έδωσε τη σκυτάλη στο album “All that I Am” με χαρακτηριστική τη συνεργασία του Santana με τον Steven Tyler των Aerosmith στο “Just Feel Better”, καθώς επίσης και αυτές με τους: Mary J Blige, Joss Stone, Sean Paul και Will.I.Am των Black Eyed Peas.
O Carlos Santana έχει τιμηθεί με το "Century Award" για το σύνολο του έργου του κατά την πέμπτη απονομή των Μουσικών Βραβείων Billboard, καθώς επίσης και έχει γίνει μέλος του Rock and Roll Hall of Fame. Το 2003 το περιοδικό Rolling Stone, τον κατέταξε στο νούμερο 15 ανάμεσα στους καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών!
Κάτι που οι περισσότεροι ίσως να μη γνωρίζουμε για τον Carlos Santana, είναι πως το 1988 ίδρυσε μαζί με τη σύζυγό του το ίδρυμα Milagro με σκοπό τη συγκέντρωση δωρεών για την υποστήριξη παιδιών του Τρίτου Κόσμου. Το 2003 δώρισε όλα τα κέρδη του από την περιοδεία που έκανε για να στηρίξει το ίδρυμα. Μέρος των εσόδων από τα εισιτήρια της συναυλίας του στην Ελλάδα θα διατεθεί επίσης για την υποστήριξη του ιδρύματος Milagro, κατόπιν επιθυμίας του ίδιου του καλλιτέχνη.


Στις 8 Ιουλίου 2009 στο ΟΑΚΑ, σε ένα μοναδικό live – διαδρομή ανάμεσα στα αμέτρητά του hits, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε έναν από τους μεγαλύτερους ροκ μουσικούς, τον μαιτρ Carlos Santana!


Κατηγορίες και τιμές εισιτηρίων:
• Arena: 45 euro – Για τα πρώτα 2,000 εισιτήρια
• Arena: 50 euro
• Diamond Arena: 70 euro
• Καθήμενοι: 60 euro
• Premium: 120 euro
• VIP: 200 euro
Εισιτήρια Προπωλούνται από τις 29 Απριλίου στα εξής σημεία:
• PUBLIC Συντάγματος
• VIRGIN MEGASTORES – THE MALL
• WWW.TICKETNET.GR
• Ταμεία Θεάτρου Badminton
• ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ Λ. ΚΥΜΗΣ, ΣΤΑΔΙΟ ΟΑΚΑ
• Γραφεία Ticketnet, Λεωφόρος Κηφισίας 46, Αμπελόκηποι

Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Λένα Πλάτωνος @ ΚΥΤΤΑΡΟ live (29 Απρ - )

Πέρσι τέτοιο ακριβώς καιρό μια παράξενη αύρα είχε απλωθεί σε ολόκληρη την Αθήνα με αφορμή την έκδοση των Ημερολογίων της, του δισκογραφικού comeback της από την Οδό Πανός, αλλά και της συναυλίας της στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Αθηνών.
Φέτος για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια επιστρέφει σε μουσική σκηνή για να δώσει νόημα και αισθητική στη νυχτερινή ζωή της πόλης.
Η Λένα Πλάτωνος, η Ελληνίδα Laurie Anderson, η πρώτη που άπλωσε σουρεαλιστικά σεντόνια πάνω στις ηλεκτρονικές στέπες της μουσικής της, θα εμφανιστεί στο Κύτταρο για πέντε διήμερα, για δέκα αποκλειστικές παραστάσεις από τις 29 Απριλίου κάθε Τετάρτη και Πέμπτη.
Μαζί της επί σκηνής ο Γιάννης Παλαμίδας, συνεργάτης της από το 1981, η Μάρθα Φριντζήλα, η Etten (τη γνωρίσαμε ως τραγουδίστρια του αγγλόφωνου συγκροτήματος Film), η Βικτώρια και ως guest ο Κ. Βήτα!
Τις ενορχηστρώσεις υπογράφει η ίδια η Λένα Πλάτωνος με τον Στέργιο Τσιρλιάγκο, σταθερό συνεργάτη της τα τελευταία χρόνια, ο οποίος επίσης επιμελείται τις μίξεις και το programming.
Ένα κανονικό trip στον μουσικοποιητικό κόσμο της πιο τριπαριστής συνθέτριας, με σημείο εκκίνησης την ολοκαίνουργια Red Rosy και ενδιάμεσους σταθμούς το Σαμποτάζ, τις Μάσκες ηλίου, τα Λεπιδόπτερα, το Γκάλοπ, το Μη μου τους κύκλους τάρατε και βέβαια τα Ημερολόγια.

Χώρος: Κύτταρο
Διεύθυνση: Ηπείρου 48 και Αχαρνών
Περιοχή: Εξάρχεια (Αθήνα)
Τηλέφωνο: +302108224134

5o Athens Video Art Festival @ Τεχνόπολις (14-17 Μαι)

Το 5ο Athens Video Art Festival, το πρωτοποριακό Διεθνές Φεστιβάλ Νέων Μέσων και Τεχνολογιών, που απευθύνεται στους λάτρεις της κινούμενης εικόνας πραγματοποιείται σε συνεργασία με την «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι) από τις 14 έως και τις 17 Μαΐου 2009.

Η φετινή διοργάνωση που τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και του Δήμου Αθηναίων προσφέρει ένα ξεχωριστό πολυθέαμα στο ευρύ κοινό, δίνοντας του την δυνατότητα να γνωρίσει την πλέον αναπτυσσόμενη μορφή έκφρασης ψηφιακού πολιτισμού.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο φεστιβάλ ψηφιακών τεχνών και νέων μέσων της Ελλάδας, που εκπροσωπεί την χώρα μας διεθνώς και εφέτος επανέρχεται με μια εντυπωσιακή και επετειακή διοργάνωση. Δύο νέες κατηγορίες (animation και digital image) έρχονται να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες video art, installations, web art και performance, που υποστηρίζονται κάθε χρόνο από χιλιάδες καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο.
Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει έργα από ολόκληρο το φάσμα της ψηφιακής δημιουργίας, παρουσιάσεις των μεγαλύτερων Διεθνών Φεστιβάλ με αποκλειστικό υλικό και επίσημους προσκεκλημένους, ακαδημαϊκά αφιερώματα και ξεχωριστές συνεργασίες, συναυλίες και κυρίως φαντασία και διάθεση για πειραματισμό.

Το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει πρωτοπόρα αφιερώματα με κορυφαίο αυτό στον σημαντικότερο εκπρόσωπο της video art Nam June Paik, περιλαμβάνοντας προβολή 31 έργων του, καθώς και ομιλία για την ζωή και το έργο του από τον επιμελητή της τελευταίας μεγάλης αναδρομικής έκθεσης του Κορεάτη καλλιτέχνη, στο Μουσείο Guggenheim της Νέας Υόρκης, John Hanhardt. Ακόμη, θα απολαύσει μοναδικές παρουσιάσεις όπως animation από το Milano Film Festival και το Pratt Institute της Νέας Υόρκης, video art από την Transmediale και το Goethe Institut και δύο ταινίες που προβάλλονται για πρώτη φορά στην Αθήνα: «Kurt Cobain: About a Son», και «Introspective» σε συνεργασία με το In - Edit Beefeater Musical Documental Festival de Barcelona.
Τέλος, θα γίνει για πρώτη φορά στην Αθήνα η παρουσίαση της Robotic Arts Performance με τίτλο «Grace State Machines» από τον Bill Vorn, καθηγητή Electronic Arts στο Πανεπιστήμιο Concordia του Καναδά.
Κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ καθημερινά μετά το πέρας των προβολών, θα πραγματοποιούνται συναυλίες συγκροτημάτων και καλλιτεχνών.


Ώρα έναρξης προβολών: 15:00
Ώρα έναρξης συναυλιών:21.00
Γενική είσοδος: 9 Ευρώ
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ

Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Metallica @ Time Warp of Discovery Channel [HQ videos]


Καθώς είναι η πρώτη μου συνεισφορά ως blogger στους Scary Greeks, ήθελα να έρθω φέροντας ένα δώρο που θα εκτιμούσε και το σπιτικό αλλά και το ακροατήριο!
Πώς είναι όταν πας σε κάποιο σπίτι επίσκεψη φροντίζεις ως Έλληνας να μην πάς με άδεια χέρια, έτσι κι εγώ ήθελα να σας δωρίσω κάτι, παρότι γνωριζόμαστε χρόνια (το πόσα είναι for us to know and others to find out – για να μην προδίδουμε και την ηλικία μας:-) !

Αυτό το πρώτο post είναι περισσότερο ένα heads-up για το συγκεκριμένο επεισόδιο παρά ένα review ολόκληρης της σειράς. Οι Metallica στο Time Warp του Discovery Channel, την Τετάρτη 29 Απριλίου στις 20:00 ώρα Ανατολικής Ακτής ΗΠΑ (03:00 ώρα Ελλάδας ξημέρωμα Πέμπτης 30 Απριλίου) και σε αυθημερόν επανάληψη 20:00 ώρα Ακτής Ειρηνικού ΗΠΑ (06:00 ώρα Ελλάδας πρωί Πέμπτης 30 Απριλίου).

1) Ο James σπαει την κιθαρα του!

2) O Robert Trujillo παιζει το μπασο (απιστευτος!)

3) Ο Kirk Hammett διδασκει (..)

4) Και o Lars χτυπαει τα τυμπανα του (με γυαλια ηλιου?!)

Για extra preview videos (κι αν είστε τυχεροί θα πετύχετε και τη διαφήμιση για το Angels and Demons από το ομώνυμο βιβλίο του Dan Brown με πρωταγωνιστή τον Tom Hanks) επισκεπτείτε την επίσημη σελίδα του Discovery για τους Metallica: Time Warp.


Σε γενικές γραμμές και με την έγκυρη υπογραφή του Discovery Channel, η σειρά παίρνει από τις ερωτήσεις και τις απορίες που βρίσκονται στο μυαλό όλων μας (και με προτάσεις από το φιλοθεάμον τηλε-κοινό που στέλνει τις προτάσεις του) και προσφέρει οπτικοποιημένες απαντήσεις σε αργή κίνηση! Τι, πώς, πού, πότε, γιατί, συμβαίνει με τη γλώσσα του σκύλου που πίνει νερό, το πρόσωπο που τρώει μπουνιά, το αυγό που πέφτει στον ανεμιστήρα ή το μήλο που δέχεται μια σφαίρα;?! Αν σας απασχολούν τέτοιες ερωτήσεις μπορείτε (εκτός από την αναζήτηση επαγγελματικής υποστήριξης) να παρακολουθήσετε την εκπομπή αυτή για να βρείτε-δείτε τις απαντήσεις που γυρεύετε!
Στην τελευταία εκπομπή ασχολήθηκαν με τους αερόσακους και τα αέρια τους για το πώς η συνεργασία τους πρέπει να είναι τέλεια κι αρμονική για την προστασία μας. Για να τεστάρουν την ομοιόμορφη κατανομή της πίεσης τινάξανε μια τούρτα στον αέρα ώστε να μπορούν να καταγράψουν την πορεία των ιπτάμενων κομματιών! Φαντασία, επιστήμη, αργή κίνηση και χαμένο φαγητό!
Στην επόμενη εκπομπή φιλοξενούν τους αγαπημένους σας Metallica! Αν θέλετε να δείτε τι συμβαίνει στους μουσικούς, στα μουσικά όργανα, στα μαλλιά η τα σάλια όταν παίζουν τότε δείτε το! Δείτε το είναι μια κουβέντα βέβαια, διότι για να έρθει στην Ελλάδα δημόσια και δωρεάν (πιθανότατα από το Σκαϊ όπως τόσα άλλα του Discovery) σαν σειρά και σαν επεισόδιο ίσως περάσει λίγος καιρός! Από την άλλη μπορείτε να το αναζητήσετε στο συνδρομητικό της Nova ή στην τηλεόραση της On Telecoms! (Και όσοι νομίζουν ότι κάνω διαφήμιση για τους προαναφερμένους bite me:-)
Με επόμενα posts θα επανέλθω πάλι από Discovery για τα Deadliest Catch (ξεκίνησε η νέα σεζόν εδώ αλλά μπορείτε να δείτε πιο παλιές στο Σκαϊ), Dirty Jobs, Man vs. Wild (κλεφτές ματιές στο Σκαϊ), How Its Made, MythBusters (εδώ και πολύ καιρό στο Σκαϊ) και το ολοκαίνουργιο Pitchmen! Παρεμπιπτόντως και by the way που λένε καθώς έχει και Tech review το Scary Greeks θ’ αναφερθώ στην On Telecoms, κι επίσης θα προσφέρουμε και ματιές στο Θέατρο! Dont hold me against my word though, διότι ο χρόνος είναι περιορισμένος και γι’ αυτό δε δίνουμε και time plan!

Από Chapel Hill, North Carolina (Home of the 2009 NCAA Basketball National Champions) για τους Scary Greeks,

Στέλιος

Nirvana - Life Takes No Prisoners (new DVD @ 4 Μαι)

Η εμφανιση των Nirvana το 1992 στο φεστιβαλ του Reading θα κυκλοφορησει στις 4 Μαϊου σε DVD για πρωτη φορα! Ονομαζεται "Life Takes No Prisones" και περιλαμβανει ολοκληρο το σετ των 27 τραγουδιων εκεινης της βραδιας η οποια θεωρειται απο πολλους ως μια απο τις καλυτερες του συγκροτηματος.
Αναλυτικα,

Λίστα τραγουδιων:

  1. 'The Rose'/ 'Intro'
  2. 'Breed'
  3. 'Drain You'
  4. 'Aneurysm'
  5. 'School'
  6. 'Sliver'
  7. 'In Bloom'
  8. 'Come As You Are'
  9. 'Lithium'
  10. 'About A Girl'
  11. 'Tourette's'
  12. 'Polly'
  13. 'Lounge Act'
  14. 'More Than A Feeling'/'Smells Like Teen Spirit'
  15. 'On A Plain'
  16. 'Negative Creep'
  17. 'Been A Son'
  18. 'All Apologies'
  19. 'Blew'
  20. 'Dumb'
  21. 'Stay Away'
  22. 'Spank Thru'
  23. 'Love Buzz'
  24. 'The Money Will Roll Right In'
  25. 'D-7'
  26. 'Territorial Pissings'
  27. 'The Star Spangled Banner'

Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Therion - The Miskolc Experience (new CD/DVD @ 5 Ιον)

Η Nuclear Blast Records εθεσε την 5η Ιουνιου ως ημερομηνια κυκλοφοριας για το "The Miskolc Experience", το νεο CD/DVD των Σουηδων progressive/experimental Therion.
To "The Miskolc Experience" ειναι μια μαρτυρια του σπουδαιου lineup των Therion, Johnsson/Niemann/Niemann/Karlsson, το οποιο αποφασισε να διαλυσει εντος του 2008 ο ιδρυτης του συγκροτηματος Johnsson. Αυτο το κεφαλαιο των Therion εχει πλεον κλεισει, ομως μια εποχη νεα θα ανατελει συντομα.
Το πρωτο μερος περιλαμβανει ενα φορο τιμης του Christofer Johnsson στους αγαπημενους του συνθετες (κυριως τον Wagner)και δεν περιλαμβανει καθολου κιθαρες ή καποιο αλλο "οργανο του metal" - μονο την ορχηστρα και την χορωδια. Το δευτερο μερος περιλαμβανει τραγουδια του συγκροτηματος εκτελεσμενα απο αυτο, μια χορωδια και μια τεραστια ορχηστρα. Επισης, υπαρχει ενα ενδιαφερον ντοκυμαντερ ως bonus το οποιο μας εισαγει στο πισω μερος της σκηνης παρεα με τα μελη και την ομαδα της περιοδειας.
Αναλυτικα,

Part 1 - Classical Adventures: (44 min.)
01. Clavicula Nox
02. Dvorak: Excerpt from Symphony no. 9
03. Verdi: Vedi! le fosche notturne spotigle from Il Trovatore
04. Mozart: "Dies Irae" from Reqiuem
05. Saint-Saens: Excerpt from Symphony No. 3
06. Wagner: "Notung! Notung! Niedliches Schwert!" from The Ring
07. Wagner: Excerpt from the Overture from Rienzi
08. Wagner: Second part of "Der Tag ist da" from Rienzzi
09. Wagner: First part of "Herbei! Herbei!" from Rienzi

Part 2 - Therion Songs: (66 min.)
01. Blood Of Kingu
02. Sirius B
03. Lemuria
04. Eternal Return
05. Draconian Trilogy
06. Schwartsalbenheim
07. Via Nocturna
08. The Rise Of Sodom And Gomorrah
09. Grand Finale

Bonus Features (DVD only):
* Documentary (20 min.)
* Therion Goes Classic – Bucharest (16 min.)

Κυριακή 26 Απριλίου 2009

NOFX - Coaster [new album @ 28 Απρ & HQ audio samples]

Η θρυλική pop-punk μπάντα από την Καλιφόρνια, μετά το «αφιερωμένο» στον George W. Bush "Wolves In Wolves' Clothing" του 2006, βγάζει νέο δίσκο. Ο δίσκος ονομάζεται "Coaster" και θα κυκλοφορήσει στις 28 Απριλίου από τη Fat Wreck Chords.
Το ενδιαφέρον είναι ότι στο δίσκο αυτό υπάρχει ένα τραγούδι που λέγεται "Eddie, Bruce And Paul" και είναι ένας κωμικός φόρος τιμής στους Iron Maiden. Αναφέρονται συγκεκριμένα στο επεισόδιο της αντικατάστασης του DiAnno από τον Dickinson. Λέγεται ότι El Hefe (κιθαρίστας των NOFX) είναι φαν του κλασικού metal.
Το track listing του "Coaster" είναι το εξής:
  1. We Called It America
  2. The Quitter
  3. First Call
  4. My Orphan Year
  5. Blasphemy (The Victimless Crime)
  6. Creeping Out Sara
  7. Eddie, Bruce and Paul
  8. Best God In Show
  9. Suits and Ladders
  10. The Agony of Victory
  11. I Am an Alcoholic
  12. One Million Coasters 
πηγη: Rocking.gr

edit: Ακουστε παρακατω το περιφημο "Eddie, Bruce and Paul" καθως και το "Blasphemy (The Victimless Crime)" των NOFX σε HQ ποιοτητα:


Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Underworld: Rise of the Lycans (2009)

Τίτλος: Underworld Rise of the Lycans
Κατηγορία: Φαντασίας, θρίλερ
Σκηνοθέτης: Patrick Tatopoulos
Πρωταγωνιστές: Michael Sheen, Bill Nighy, Rhona Mitra, Steven Mackintosh, Kevin Grevioux
Διάρκεια: 92'
Εταιρία παραγωγής: Sketch Films, Intelligent Creatures, Lakeshore Entertainment, Screen Gems, UW3 Film Productions
Έτος παραγωγής: 2009
Βαθμολογία S.G. (IMDb): 6,5(6,7)

Με λίγα λόγια
Ο χρόνος κυλάει προς τα πίσω και μεταφερόμαστε στην γέννηση των Lycans, στην πορεία τους προς την ελευθερία και την έναρξη του πολέμου με τους Βρυκολακες εν μέσω ενός μεγάλου και απαγορευμένου έρωτα.

Α-χρηστές πληροφορίες
Κατά την διάρκεια των γυρισμάτων, ο Ron Howard ζήτησε από τον Michael Sheen να ηχογραφήσει ένα μικρό μέρος ενός διαλόγου για το Frost/Nixon (2008). Ο Sheen, καλυμμένος από ψεύτικο αίμα από τα γυρίσματα, πήγε στο trailer του και ηχογράφησε τον διάλογο ενώ ζήτησε από κάποιον να τον τραβήξει μία φωτογραφία καθώς το έκανε - την οποία και έστειλε στον Howard, ο οποίος την τίμησε και την έβαλε σε κάδρο. Αυτή είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που σκηνοθετεί ο ελληνικής καταγωγής Patrick Tatopoulos, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη δημιουργία των πλασμάτων στις δύο προηγούμενες ταινίες της σειράς. Ο Len Wiseman, σκηνοθέτης των δύο προηγούμενων ταινιών της σειράς, εδώ απλά εκτελεί χρέη παραγωγού.

Σκηνοθεσία
Η τριλογία ολοκληρώνεται με το prequel των 2 πρώτων, έχοντας στο τιμόνι της σκηνοθεσίας τον "δικό μας" Patrick Tatopoulos. Κοφτές σκηνές, πανοραμικές λήψεις όταν είναι αναγκαίο, κοντινά πλάνα και έμφαση στις ερμηνείες. Αν διαφέρει από τις υπόλοιπες σε κάποια σημεία, αυτά είναι ότι η παρούσα έχει αρκετά περιορισμένη σκηνογραφία και πολύ πιο σκοτεινή φωτογραφία. Το δεύτερο είναι ελκυστικό και αρμόζει στο ύφος της τριλογίας, όμως το πρώτο θα αποδειχθεί κουραστικό σε κάποιες επαναλαμβανόμενες σκηνές αποτυγχάνοντας να μεταφέρει το κύρος ίσως και τον "πλούτο" των αγαπητών Vamps. Τα εφέ των λυκάνθρωπων είναι πιο προηγμένα όμως δεν έχουν την αγωνία και τον φόβο που ενέπνεαν τα αντίστοιχα των 2 πρώτων ταινιών. Οι διάλογοι μας οδηγούν με ασφάλεια από την αρχή έως το τέλος της κόντρας ενώ τα κουστουμιά είναι χαρά οφθαλμών.
Ερμηνείες
Οι ερμηνείες είναι το δυνατό σημείο του prequel, ξεκινώντας από τον κύριο Michael Sheen στον ρόλο του Lucian. Ίσως λίγο αδικημένος στις προηγούμενες, ο Sheen θα δώσει ένα αξιοπρεπές ρεσιτάλ ερμηνείας εκφράζοντας την υποταγή, τον θυμό, το μίσος, τον έρωτα και δυστυχώς τον αναμενόμενο πόνο. Εξαιρετικός, ειδικά για τέτοιου είδους ταινία.
Η κούκλα Rhona Mitra [την θυμάστε ίσως ως "σαδιστουλα" στο Nip/Tuck η ως Maj. Eden Sinclair στο Doomsday (2008)] θα αναλάβει τον ρόλο της Sonja. Οι συγκρίσεις με την Kate Beckinsale (Selene) είναι ασυναίσθητα παρούσες. Η Mitra θα αποδειχθεί πιο σκοτεινή, πιο σκληρή, πιο Vampire-ish και θα πείσει τόσο στον ρόλο της σκληρής απόγονου ενός ηγέτη όσο και σε αυτόν της ερωτευμένης. Όμορφα κάδρα (αν και στην επίμαχη σκηνή ο σκηνοθέτης αποδεικνύεται δάκτυλος της ΕΣΡ) και δυναμική παρουσία. Τι άλλο θα μπορούσαμε να ζητήσουμε?
Ξεχωρίζει ο Bill Nighy ως Viktor, φυσικά. Θα ξεπεράσει τις προηγούμενες ταινίες, και θα αναβλύσει κύρος και πρωτογενή τρόμο πείθοντας ως άξιος ηγέτης, πατέρας και "πολιτικός". Υπέροχες εκφράσεις προσώπου, υπέροχα φωνητικά, υπέροχη ερμηνεία.
Εν κατακλείδι
Το Underworld, συνεπές με την μόδα του Hollywood για εύρεση εσόδων και κερδών, παρουσιάζει το prequel προσπαθώντας να δώσει έμφαση στην ιστορία της απαγορευμένης αγάπης και να αφήσει σε δεύτερη μοίρα την πορεία των Lycans. Σωστό η λάθος, το τέλος το γνωρίζετε ήδη από τις προηγούμενες ταινίες και αυτό αποτελεί το μελανό σημείο του σεναρίου. Αν προσπεράσετε και τα κλειστοφοβικα σκηνικά, τότε το Rise of the Lycans θα αποδειχθεί ισάξιο και ίσως λιγάκι ανώτερο - τουλάχιστον στον τομέα των ερμηνειών.

Για βαμπίρισες και βαμπιράκια, για τους λάτρεις της πανσελήνου και των ουρλιαχτών του αέρα σε ένα κρύο και υγρό απόγευμα, τίποτε λιγότερο από 6,5/10 για ένα δυνατό και συνεπές σύνολο - κοντά στο 6,7 του IMDb.

Δείγμα διαλόγων
Viktor: I gave you life
Lucian: You gave me chains
Viktor: I thought you would have learnt by now; you cannot have one without the other

edit: Στα πλαισια συνεργασιας του συγγραφεα με το Cine.gr

Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Radiohead

Οι Radiohead είναι μια alternative rock μπάντα απο την Αγγλία και πιο συγεγκριμένα απο το Abingdon, Oxfordshire.
Το συγκρότημα αποτελείται απο τους: Thom Yorke (φωνή, ρυθμική κιθάρα, πιάνο, και beats), Johnny Greenwood (κιθάρα, πλήκτρα, άλλα όργανα..), Ed O' Brien (κιθάρα, φωνητικά), Colin Greenwood (μπάσσο), και Phil Selway (drums και κρουστά..).

Οι Radiohead έβγαλαν το πρώτο τους τραγούδι (Creep) το 1992. Το τραγούδι αρχικά δεν είχε επιτυχία, αλλά στη συνέχεια μετά τη κυκλοφορία του άλμπουμ 'Pablo Honey' (1993) έγινε ένα παγκόσμιο χιτ.
Η μπάντα έγινε ουσιαστικά διάσημη απο τη κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους 'The Bends' (1995).
Το τρίτο άλμπουμ τους, OK Computer (1997) τους προώθησε σε μια πιο διεθνή φήμη.. Το άλμπουμ αυτό διαθέτοντας έναν ήχο πιο εκτεταμένο και σύγχρονα αλλοτροιωμένο έχει αναγνωριστεί ώς ένα απο τα άλμπουμ που αποτελούν ορόσημο για την δεκαετία των '90'ς.
Το Kid A, (2000) και το Amnesiac (2001) σηματοδότησαν μια αλλαγή στο μουσικό στυλ της μπάντας. Οι Radiohead ενσωμάτωσαν στον ήχο τους και στα τραγούδια τους ένα πιο ηλεκτρονικό-πειραματικό στυλ, και επίσης σε μερικά τραγούδια τους επιρροές απο Krautrock, jazz και post punk, 'διαιρώντας΄ τους φανς και τους κριτικούς, αλλά παρέμειναν διάσημοι. To Hail To the Thief (2003) μια μίξη απο κιθάρες σε ροκ ρυθμούς, ηλεκτρονικά στοιχεία και στίχους επηρεασμένους απο πρωτοσέλιδα, είναι το τελευταίο άλμπουμ τους για την σημαντικότερη δισκογραφική δουλειά τους με την εταιρία EMI.
Ανεξάρτητα όμως απο αυτό οι Radiohead κυκλοφόρησαν το έβδομο κατά σειρά δίσκο τους το IN Raindows (2007), αρχικά ώς ψηφιακό download όπου ο καθένας θα μπορούσε να το αγοράσει όσο εκείνος νόμιζε οτι άξιζε (δηλαδή θα έδινε όσο ήθελε για να το πάρει..) και αργότερα σε διάφορα καταστήματα όπου είχε τεράστια επιτυχία όχι μόνο απο τις κριτικές που πήρε αλλά και στα charts.
Συνολικά οι Radiohead έχουν πουλήσει περίπου 30 εκατομμύρια άλμπουμ ...

κείμενο: Strange Little Girl
edit: 1 Στα πλαίσια αμοιβαίας συνεργασίας των Scary Greeks με το ιστολόγιο I taste.. music

edit: 2 Δωρακι σε HQ το επισημο βιντεο του "House of Cards" απο τον τελευταιο τους δισκο.

Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Twilight (2008/I)

Τίτλος: Twilight (Λυκόφως)
Κατηγορία: Ρομαντική, φαντασίας, θρίλερ
Σκηνοθέτης: Catherine Hardwicke
Πρωταγωνιστές: Kristen Stewart, Robert Pattinson
Διάρκεια: 122'
Εταιρία παραγωγής: Goldcrest Pictures, Imprint Entertainment, Maverick Films, Summit Entertainment, Temple Hill Entertainment, Twilight Productions
Έτος παραγωγής: 2008
Βαθμολογία S.G. (IMDb): 4,5(6,1)

Με λίγα λόγια
Ο εφηβικός έρωτας μίας μαθήτριας λυκείου, προερχόμενης από διαζευγμένους γονείς, με ένα βρικόλακα θα τους οδηγήσουν σε μία καταιγίδα περιπετειών που θα θέσει την ζωή τους σε κίνδυνο.

Ά-χρηστες πληροφορίες
Η Kristen Stewart έχει φυσικά πράσινα ματιά. Φόρεσε καφέ φακούς επαφής ώστε να αποκτήσει το απαιτούμενο χρώμα της Bella. Ο Robert Pattinson ταξίδεψε από την Αγγλία μέχρι το σπίτι της σκηνοθέτιδας Catherine Hardwicke ώστε να κάνει audition για τον ρόλο του Edward Cullen. Εκεί, αυτός και η Kristen Stewart έκαναν πρόβα την "ερωτική σκηνή" πάνω στο κρεβάτι της σκηνοθέτιδας. Πάνω από 5.000 ηθοποιοί έκαναν audition για τον ρόλο του Edward. To σενάριο γράφτηκε μόλις σε 6 εβδομάδες. Η ταινία γυρίστηκε σε μόλις 48 ήμερες. Με 70,6 εκ. δολάρια έσοδα πρεμιέρας, η ταινία έκανε ρεκόρ αντίστοιχων εισπράξεων στην κατηγορία των ταινιών που έχουν γυναίκα ως σκηνοθέτη. Το μήλο που βρίσκεται στο εξώφυλλο του βιβλίου από το οποίο προέρχεται η ταινία, αποτελεί ένα σύμβολο για το απαγορευμένο' στην Σκανδιναβική μυθολογία το μήλο είναι σύμβολο της αιώνιας νιότης και ομορφιάς. Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Στέφανι Μέγιερ, το πρώτο μίας σειράς βιβλίων που, κατά πως φαίνεται, θα γίνουν όλα ταινίες. Η Στέφανι Μέγιερ ανέφερε πως το συγκρότημα Muse αποτέλεσε μεγάλη πηγή έμπνευσης για να γράψει τα βιβλία της.

Σκηνοθεσία
Η Catherine Hardwicke σκηνοθετεί το Λυκόφως βασισμένη σε ένα σενάριο 6 εβδομάδων το οποίο με την σειρά του βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα της Stephenie Meyer. Δυστυχώς, αυτό είναι εμφανές κυρίως όσον αφόρα τις ατέλειες στην ροή της ιστορίας, τις επαναλήψεις, τις ατυχές προσπάθειες κατάρριψης πολλών "βαμπιρικών" κλισέ, τις παιδικές ερμηνείες των χαρακτήρων και κάποια σημεία που θα αποδειχθούν κουραστικά και επώδυνα. Η σκηνοθεσία είναι καλή όμως σε αρκετά σημεία η αδικαιολόγητη έμμονη στις περιστρεφόμενες λήψεις θα παιδέψουν τα ματάκια και την θέλησή μας. Οι διάλογοι είναι ικανοποιητικοί, αν και σε μεμονωμένες περιπτώσεις είναι εντελώς απόντες με αποτέλεσμα ο θεατής να έχει αρκετά κενά (εάν δεν έχει διαβάσει το αντίστοιχο βιβλίο). Τα κουστουμιά είναι αξιόλογα αλλά το make up ίσως είναι εκ των ύστερων υπερβολικό καθώς θα αποτύχει να αποδώσει τις αντιφάσεις των χαρακτήρων όπως αυτές μαγευτικά περιγράφονται γραπτώς (πχ ομορφιά εναντίον κινδύνου). Η μουσική επένδυση της όλης ταινίας είναι το λιγότερο, αξιοπρεπής.
Ερμηνείες
Η κουκλίτσα Kristen Stewart [την θυμόσαστε ίσως ως Sophie στην ταινία Jumper (2008)] πρωταγωνιστεί ως Bella Swan. Η 19χρονη Kristen έχει ήδη συμμετάσχει σε 18 ταινίες, αριθμός που προκαλεί εντύπωση σε σχέση με το νεαρό της ηλικίας! Ως Bella, δεν θα απογοητεύσει καθώς με μία δόση γλυκιάς μελαγχολίας και φυσικής ωρίμανσης προερχόμενης από διαζύγιο, θα κολλήσει στον ιστό ενός ακατανόητου και αφύσικου έρωτα που θα δοκιμάσει στο έπακρο τις αντοχές της. Μαθήτρια λυκείου σε νέο σχολείο, αμερικανικά εφηβικά πειράγματα, επαφή με πάτερα που έχει από καιρό χαθεί, αυτοκίνητο-σύμβολο της κοινωνικής τάξης που θα έρθει σε αντίθεση με τον πλούτο αιώνων που έχει μαζέψει η αντίστοιχη οικογένεια των βαμπιριών κτλ. Φυσικά καλή χωρίς όμως να ξεχωρίσει ως ερμηνεία από άλλες αντίστοιχες.
Ο μαθητής Cedric Diggory του Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007), κατά κόσμο Robert Pattinson, μετατρέπεται σε Edward Cullen. Φυτοφάγος βρικόλακας που πατάει στον πλανήτη εδώ και αιώνες έχοντας την ίδια εφηβική φάτσα, ευγενικού χαρακτήρα ελλιπούς όμως σε σοφία και ωριμότητα, ερωτεύεται μία έφηβο καθώς ο ίδιος έχει εγκλωβιστεί στον "κανόνα του σχολείου". Ο Pattinson έχει την ομορφιά για να τραβήξει τις έφηβες στους κινηματογράφους και αργότερα στα DVD και Blu-ray, όμως σίγουρα δεν έχει την απαιτούμενη ερμηνεία για να προσκαλέσει τους σινεφίλους στην ταινία αυτή. Παιδικός κατά κανόνα, θα ακολουθήσει το υπόλοιπο καστ στα κενά του σεναρίου και τις υπερβολές τις σκηνοθεσίας. Ο ρόλος του είναι καθαρά "χρηστικός".
Το καστ θα πάρει 10 με τόνο όσον αφόρα την επιλογή των υπόλοιπων γυναικών της ταινίας καθώς οι Ashley Greene, Nikki Reed, Anna Kendrick και Christian Serratos είναι απλά "κορίτσια για σπίτι". Δεν θα περάσει όμως την τάξη, καθώς η επιλογή των τελικών "κακών" βρικολάκων είναι το λιγότερο αστεία καθώς θα επιμείνει σε εφηβικά πρόσωπα τα οποία δεν θα πείσουν στο ελάχιστο όσον αφόρα τον βαθμό κακίας που οφείλουν να έχουν.
Εν κατακλείδι
Η μόδα φέτος επιβάλει τους βρικόλακες να την "πέφτουν" σε ανυπεράσπιστες και νεαρές καλλονές. Την αρχή έκανε η φετινή σειρά True Blood (2008) η οποία οδηγείται μετά από μία πετυχημένη πρώτη σαιζόν, στην δεύτερη εντός λίγων μηνών. Το Twilight καλεί τον εαυτό του να γίνει τριλογία, τετραλογία ή εξαλογία στα χνάρια του Harry Potter και των λοιπών πετυχημένων μοντέλων. Η αλήθεια είναι πως εάν δεν βελτιωθούν το σενάριο και η σκηνοθεσία, το Twilight θα λάβει άδοξο τέλος. Έχοντας ήδη προγραμματισμένη την συνέχεια της παρούσας, The Twilight Saga: New Moon (2009), δεν θα μπορούσα να την προτείνω σε άτομα εκτός της εφηβικής και εφήμερης κλίμακας.

Η άγνοια είναι κάτι το πολύ θετικό, έφηβα κορίτσια των κουτσομπολιών του διαλείμματος, έφηβα αγόρια που με το τρίποντο αναμένετε το τυχερό της "φάσης", τίποτα περισσότερο από 4,5/10 για μία ταινία χωρίς σύνολο, ροή ή σοβαρό περιεχόμενο - σε αντίθεση με το 6,1/10 του IMDb.

Δείγμα διαλόγων
Edward Cullen: And so the lion fell in love with the lamb.
Isabella Swan: What a stupid lamb.
Edward Cullen: What a sick, masochistic lion.

edit: Στα πλαισια συνεργασιας του συγγραφεα με το Cine.gr

Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Οδηγός μετατροπής mkv (HD) αρχείων με υπότιτλους για το Playstation 3

Tο πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να κατεβάσετε το προγραμματακι “mkv2vob” το οποίο θα βρείτε από εδώ.

Τώρα ας υποθέσουμε ότι έχετε ένα αρχείο .mkv ας πούμε το abc.mkv θα πρέπει να έχετε και τους υποτίτλους με όνομα abc.srt (θα πρέπει να κάνετε μετονομασία ένα από τα δυο ώστε να έχουν το ίδιο όνομα, όχι την ιδία κατάληξη!).
Αυτή τη στιγμή έχουμε δυο αρχεία το abc.mkv (η ταινία) και το abc.srt (οι υπότιτλοι) στον ΙΔΙΟ ΦΑΚΕΛΟ.

Το επόμενο βήμα είναι να ανοίξουμε το πρόγραμμα mkv2vob που μόλις κατεβάσαμε. Επιλέγουμε στο πρώτο menu που λέει "add file" στην επιλογή "source file" να βάλουμε το αρχειο "abc.mkv".

Στη δεύτερη επιλογη: "destination directory" θα βάλετε το directory που θέλετε να σας σώσει το τροποποιημένο αρχείο (βάλτε το desktop σας).

Tο δεύτερο menu (add directory) μη το πειράξετε καθόλου.

Στο τρίτο και τελευταίο menu(configuration) θα βάλετε τις εξής επιλογές:
preferred audio language= english
video transcoding= automatic
output file ext=vob
file splitting =none (για αρχή δοκιμάστε να μη κάνετε splitt το αρχείο και δεν ειναι και απαρετητο)
preffered subtitle lang=greek modern
transcodeng codec=x264

θα τσεκαρετε τα κουτάκια : "load subtitles from srt","overscan compensation".
Τέλος θα πατήσετε πάλι στο πρώτο μενού (add file) και θα πατήσετε το εικονίδιο που γράφει "add file" (πάνω δεξιά) και θα ξεκινήσει η διαδικασία.
Η μετατροπή να ξέρετε ότι θα πάρει αρκετή ώρα και στο τέλος θα εμφανιστεί στο desktop σας ένα αρχείο με την ονομασία: abc.vob (οι υπότιτλοι βρίσκονται ενσωματωμένοι μέσα στο αρχείο)
Αυτό το αρχείο μπορείτε άπλα να το κάνετε copy σε ένα άδειο dvd δισκάκι(συνήθως σε dual-layer) και να το παίξετε στο ps3.

Απλο.. ετσι;

Κυριακή 19 Απριλίου 2009

Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009) [posters & HQ trailer]




Πιθανή ημερομηνία προβολής: 27 Αυγούστου 2009 (Ελλάδα)

Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

Iron Maiden: Flight 666 [info & poster & HQ trailer]

Το "Iron Maiden: Flight 666" ειναι ενα ντοκυμαντερ που ακολουθει το συγκροτημα στο πρωτο σκελος της περιοδειας τους "Somewhere Back in Time World Tour" τον Φεβρουαριο και Μαρτιο του 2009. Θα κυκλοφορησει τις 25 Μαϊου στην Ευρωπη απο την EMI σε extended εκδοσεις για Blu-ray και DVD, οπως επισης και σε διπλο CD και βινυλιο (picture disc παρακαλω!).
Οι δημιουργοι του ντοκυμαντερ ειναι οι Banger Productions, οι Καναδοι εκ του Τοροντο που ειναι υπευθυνοι για το "Metal: A Headbanger's Journey" και το προσφατα "Global Metal". Ο παραγωγος Sam Dunn και η ομαδα του καταφερνει να μας παρουσιασει σπανιες εικονες απο το συγκροτημα αλλα και απο την ομαδα τους, μεσα στο αεροπλανο και backstage φτανοντας στην "καρδια" της παγκοσμιας περιπετειας που ζουν καθε φορα που βρισκονται σε περιοδεια.
Σαν bonus για τους οπαδους τους, οι Maiden περιελαβαν εναν δευτερο δισκο γεματο με 16 τραγουδια, απο 16 διαφορετικες πολεις σε 11 χωρες ανα τον κοσμο, προσπαθωντας να συμπεριλαβουν την διαφορετικη κουλτουρα και αντιδραση του κοινου.
Αναλυτικα, το Flight 666 θα κυκλοφορησει στις εξης εκδοσεις:
  • Long-play Blu-ray with "Flight 666: The Film" and "Flight 666: The Concert" (215 minutes)
  • Double DVD: Disc One: "Flight 666: The Film" (112 minutes), Disc Two: "Flight 666: The Concert" (104 minutes)
  • Plus limited-edition deluxe double DVD of the above with special packaging and 30-page booklet
  • "Flight 666: The Original Soundtrack" album - Double CD*
  • "Flight 666: The Original Soundtrack" album - Limited Edition Double Vinyl Picture Disc
Η λιστα των τραγουδιων (και η συναυλια απο την οποια προερχονται):

CD 1:
01. Aces High
Bandra Kurla Complex/Mumbai, India
February 1, 2008
02. 2 Minutes To Midnight
Rod Laver Arena/Melbourne, Australia
February 7, 2008
03. Revelations
Acer Arena/Sydney, Australia
February 9, 2008
04. The Trooper
Makuhari Messe/Tokyo, Japan
February 16, 2008
05. Wasted Years
Arena Monterrey/Monterrey, Mexico
February 22, 2008
06. The Number Of The Beast
The Forum/Los Angeles, USA
February 19, 2008
07. Can I Play With Madness
Foro Sol/Mexico City, Mexico
February 24, 2008
08. Rime Of The Ancient Mariner
Izod Center/New Jersey, USA
March 14, 2008
CD 2:
01. Powerslave
Saprissa Stadium/San Jose, Costa Rica
February 26, 2008
02. Heaven Can Wait
Palmeiras Stadium/Sao Paulo, Brazil
March 2, 2008
03. Run To The Hills
Simon Bolivar Park/Bogota, Colombia
February 28, 2008
04. Fear Of The Dark
Ferrocarril Oeste Stadium/Buenos Aires, Argentina
March 7, 2008
05. Iron Maiden
Pista Atletica/Santiago, Chile
March 9, 2008
06. Moonchild
Coliseo de Puerto Rico/San Juan, Puerto Rico
March 12, 2008
07. The Clairvoyant
Pedreira Paulo Leminski/Curitiba, Brazil
March 4, 2008
08. Hallowed Be Thy Name
Air Canada Centre/Toronto, Canada
March 16, 2008

Ας προσθεσουμε στα παραπανω και το trailer του ντοκυμαντερ:

Pink Floyd

Οι Pink Floyd ήταν μια psychedelic/progressive rock μπάντα... Δημιουργήθηκαν το 1965 στο Cambridge της Αγγλίας. Είναι ένα απο τα πιο πετυχημένα και απο τα συγκροτήματα που αποτέλεσαν γενικά έμπνευση στην ιστορία της ροκ, έχοντας πουλήσει πάνω απο 300 εκατομμύρια albums σε όλο το κόσμο.
Τα βασικά μέλη της μπάντας ήταν... ο Roger Waters (μπάσο και φωνή), ο David Gilmour (κιθάρα, φωνή), Rick Wright (πλήκτρα κι άλλα, φωνή) και ο Nick Mason ( drums...). O David Gilmour μπήκε στη μπάντα το 1968 για να αντικαταστήσει τον 'δημιουργό' των Pink Floyd, τον Syd Barret (κιθαρίστας, τραγουδιστής και στιχουργός), ο οποίος γινόταν όλο και πιο ασταθής και αποχώρησε απο την μπάντα λίγους μήνες μετά την εμφάνιση του Gilmour στο συγκρότημα.

Oι Pink Floyd εγιναν γνωστοί λόγω των εξελίξεών του πάνω στο ψυχεδελικό και progressive ήχο της ροκ μουσικής, τους ψαγμένους στίχους, τις avant-garde συνθέσεις τους (δεν ήξερα πως να το μεταφράσω ελληνικά) , τους ηχητικούς πειραματισμούς καθώς και τις καινοτομίες στο artwork των albums και στις συναυλίες τους...
Οι Pink Floyd είχαν μια μέτρια επιτυχία στα τέλη του '60 ως μια ψυχεδελική μπάντα με 'αρχηγό' τον Syd Barrett. Η αυξημένα ασταθής συμπεριφορά του Syd διαδοχικά ώθησε τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος να τον διώξουν και να τον αντικαταστήσουν μετά το άλμπουμ 'The Piper at the Gates of Dawn με τον David Gilmour. (ο syd πέθανε στις 7 Ιουλίου του 2006, απο διάφορες επιπλοκές που προκύπτουν απ'τον διαβήτη..)
Εντωμεταξύ η μπάντα συνέχισε να καταγράφει και να επεξεργάζεται διάφορα άλμπουμς, καταφέρνοντας έτσι μια παγκόσμια επιτυχία, με το The Dark Side of the moon, που κυκλοφόρησε το 1973 (και είναι το δεύτερο καλύτερο σε πωλήσεις άλμπουμ παγκοσμίως), το Wish you were here (1975), το Animals (1977), και το The Wall (1979) το οποίο δεν χρειάζεται καν περιγραφή...

κείμενο: Strange Little Girl
edit 1: Στα πλαίσια αμοιβαίας συνεργασίας των Scary Greeks με το ιστολόγιο I taste.. music

edit 2: Ενα απο τα πιο σημαντικα συγκροτηματα του πλανητη, το οποιο ειχε αυτη την ιδιαιτεροτητα καθως οι στιχοι των τραγουδιων εμοιαζαν αλλοτε σαν ψιθυροι και αλλοτε σαν κραυγες στοχευοντας παντα αμεσα τον ακροατη. Το μονο που θα μπορουσαμε να προσφερουμε παραπανω απο το καλογραμμενο αυτο κειμενο της φιλης μας, ειναι ενα ιστορικο βιντεο (οχι και τοσο παλιο οσο ακουγεται) της  μιας και μοναδικης επανενωσης των Floyd στα πλαισια του περιφημου Live8. Δειτε την πρωτη επαφη των μελων υστερα απο ολα αυτα τα χρονια, μινι-συνεντευξεις και την προβα για το Wish You Were Here. Μοναδικης αξιας στιγμη:

Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Lie to me (2009 - )



Με λίγα λόγια
Το δωματιο ειναι φωτεινο. Στην αλλη πλευρα του τραπεζιου ανακρισης βρισκεται ενας βαρυποινιτης ντυμενος στα πορτοκαλι. Οι πρακτορες του FBI περιμενουν ανυπομονητικα πισω απο το μιας-οψης τζαμι του δωματιου. Ξερουν οτι καθε λεπτο που περναει, οι πολιτες της χωρας βρισκονται σε κινδυνο. Στην αλλη πλευρα του τραπεζιου καθεται ενας αντρας, φορωντας ενα σκουρο κουστουμι. Κοιταει τον εγκληματια επιμονα χωρις να του μιλαει. Ξαφνικα θα του κανει μια πολυ κρισιμη ερωτηση - ομως δεν θα απαντησει. Αντιθετα, το προσωπο του θα κανει μια α-παρατηρητη γρηγορη κινηση που διαρκει μολις 1/5 του δευτερολεπτου. Κανεις δεν θα την παρατηρησει. Κανεις, εκτος του μυστηριωδους αυτου αντρα με το κουστουμι. Τωρα γνωριζει την απαντηση που ποτε δεν ειπωθηκε με λογια.
Πρώτες σκέψεις
Καπως ετσι σκεφτηκα να σας εισαγαγω στον κοσμο του Dr. Cal Lightman, επιστημονα και ειδικο στις εκφρασεις και γενικοτερα στην γλωσσα του ανθρωπινου σωματος. Το FOX μαλλον πετυχε λαβρακι καθως πετυχε να φερει τον μεγιστο, ιδιορυθμο, επιβλητικο Tim Roth στον κοσμο των τηλεοπτικων σειρων.
Η σειρα ξεκινησε τον Ιανουαριο και την στιγμη που γραφονται οι γραμμες αυτες, εχει αισιως φτασει τα 10 επεισοδια εχοντας αλλα 3 για να κλεισει ο πρωτος κυκλος - ελπιζουμε οτι θα υπαρξει συνεχεια.
Δεδομενου του "ειδικου περιεχομενου" της σειρας, ηδη απο τα πρωτα επεισοδια ο θεατης θα χορτασει θεατρικες ερμηνειες με εμφαση στις εκφρασεις και την κινηση. Η ιδια η σειρα εξαλλου τονιζει κατι τετοιο με τα τεχνικα χαρακτηριστικα της, οπως η πολυ καλη φωτογραφια και σκηνοθεσια, αλλα και με το σεναριο της καθως σε καθε επεισοδιο θα βλεπουμε παρομοιες με την εξεταζομενη εκφρασεις δημοφιλων ανθρωπων πετυχαινοντας τη συγκριση αλλα και η επιστημονικη τεκμηριωση (σκανδαλο Κλιντον, Βασιλισσα της Αγγλιας, Μπους κα).
Παρα πολυ ενδιαφερουσα η νεα σειρα και παραδοξως το ιδιο ειναι και το υπολοιπο καστ. Η Kelli Williams ως Dr. Gillian Foster αποτελει μια ομορφη παρουσια που ερμηνευει εναν εξυπνο και γοητευτικο χαρακτηρα. Η κουκλα Monica Raymund ερμηνευει την Ria Torres, μια πρωην αστυνομικο αεροδρομιου που εχει εμφυτο το ταλεντο αναγνωρισης αυτων των εκφραστικων "αποτυπωματων". Τελος, ο κυριος Brendan Hines ως Eli Loker αποτελει το 3ο μελος της ομαδας αυτης και εχει ενα ιδιαιτερο χαρισμα.. δεν μπορει να πει ψεμματα!
Εν κατακλείδι
Μια νεα σειρα που ανατελει στην αντιπερα οχθη του Ατλαντικου και διαπραγματευεται κατι το καινουριο. Δεν εχουμε να κανουμε με το FBI και μαθηματικους ή παιδια θαυματα που γνωριζουν ολα τα στατιστικα αλλα ουτε και με την brutal αστυνομικη δυναμη στα προαστια των δυτικων ΗΠΑ - αντιθετως, εχουμε ενα γραφειο "ανιχνευσης ψεμματος αληθειας" το οποιο διευθυνεται απο εναν ακρως θεατρικο χαρακτηρα που ενσαρκωνεται απο τον οσκαρικο Tim Roth (που παροτρυνει το υπολοιπο καστ να ανεβει αρκετα σκαλοπατια ηθοποιας και να τον ακουμπησει) ο οποιος ως "αλλος Doctor House" θα ξεχωρισει για την μεθοδολογια και τις απιστευτες ατακες που τον καταστουν ξεχωριστο και αγαπητο.

Για κοινωνιολογους και ψυχολογους, για ανυπομονους αστυνομικους που δεν τα πανε καλα με τις ανακρισεις, για ευτελεις πολυγραφους και σηματα που γυαλιζουν, αξιζει τον χρονο σας και ειναι επιθυμητο να ερθετε σε επαφη μαζι της. Αν θα την παρακολουθησετε ή οχι, εξαρταται απο το τι ζητατε σε μια σειρα και φυσικα απο τον αριθμο των σειρων που ηδη παρακολουθειτε! Τιποτα λιγοτερο απο 8,5/10 (Το IMDb ακομα δεν εχει ανακοινωσει βαθμολογιες).

Δείγμα διαλόγων
Ria: You drugged her so she could lie?
Cal: Never let the facts get in the way of the truth.
Ατάκες που ξεχωρίζουν
Cal Lightman: Body language tells the truth even from the grave.
Cal Lightman: You believe whatever you want… it´s what everyone else does.

edit: Περισσοτερες πληροφοριες για την σειρα Lie to me στο FOX.

Anvil! The Story of Anvil (2008) [posters & HQ trailer]



Πιθανή ημερομηνία προβολής: 10 Απριλίου 2009 (USA) και σε διαφορα film festivals

Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

2012 (2009/I) [posters @ HQ trailer]



Πιθανη ημερομηνια προβολης: 12 Νοεμβριου (Ελλαδα)

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More