English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Twilight (2008/I)

Τίτλος: Twilight (Λυκόφως)
Κατηγορία: Ρομαντική, φαντασίας, θρίλερ
Σκηνοθέτης: Catherine Hardwicke
Πρωταγωνιστές: Kristen Stewart, Robert Pattinson
Διάρκεια: 122'
Εταιρία παραγωγής: Goldcrest Pictures, Imprint Entertainment, Maverick Films, Summit Entertainment, Temple Hill Entertainment, Twilight Productions
Έτος παραγωγής: 2008
Βαθμολογία S.G. (IMDb): 4,5(6,1)

Με λίγα λόγια
Ο εφηβικός έρωτας μίας μαθήτριας λυκείου, προερχόμενης από διαζευγμένους γονείς, με ένα βρικόλακα θα τους οδηγήσουν σε μία καταιγίδα περιπετειών που θα θέσει την ζωή τους σε κίνδυνο.

Ά-χρηστες πληροφορίες
Η Kristen Stewart έχει φυσικά πράσινα ματιά. Φόρεσε καφέ φακούς επαφής ώστε να αποκτήσει το απαιτούμενο χρώμα της Bella. Ο Robert Pattinson ταξίδεψε από την Αγγλία μέχρι το σπίτι της σκηνοθέτιδας Catherine Hardwicke ώστε να κάνει audition για τον ρόλο του Edward Cullen. Εκεί, αυτός και η Kristen Stewart έκαναν πρόβα την "ερωτική σκηνή" πάνω στο κρεβάτι της σκηνοθέτιδας. Πάνω από 5.000 ηθοποιοί έκαναν audition για τον ρόλο του Edward. To σενάριο γράφτηκε μόλις σε 6 εβδομάδες. Η ταινία γυρίστηκε σε μόλις 48 ήμερες. Με 70,6 εκ. δολάρια έσοδα πρεμιέρας, η ταινία έκανε ρεκόρ αντίστοιχων εισπράξεων στην κατηγορία των ταινιών που έχουν γυναίκα ως σκηνοθέτη. Το μήλο που βρίσκεται στο εξώφυλλο του βιβλίου από το οποίο προέρχεται η ταινία, αποτελεί ένα σύμβολο για το απαγορευμένο' στην Σκανδιναβική μυθολογία το μήλο είναι σύμβολο της αιώνιας νιότης και ομορφιάς. Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Στέφανι Μέγιερ, το πρώτο μίας σειράς βιβλίων που, κατά πως φαίνεται, θα γίνουν όλα ταινίες. Η Στέφανι Μέγιερ ανέφερε πως το συγκρότημα Muse αποτέλεσε μεγάλη πηγή έμπνευσης για να γράψει τα βιβλία της.

Σκηνοθεσία
Η Catherine Hardwicke σκηνοθετεί το Λυκόφως βασισμένη σε ένα σενάριο 6 εβδομάδων το οποίο με την σειρά του βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα της Stephenie Meyer. Δυστυχώς, αυτό είναι εμφανές κυρίως όσον αφόρα τις ατέλειες στην ροή της ιστορίας, τις επαναλήψεις, τις ατυχές προσπάθειες κατάρριψης πολλών "βαμπιρικών" κλισέ, τις παιδικές ερμηνείες των χαρακτήρων και κάποια σημεία που θα αποδειχθούν κουραστικά και επώδυνα. Η σκηνοθεσία είναι καλή όμως σε αρκετά σημεία η αδικαιολόγητη έμμονη στις περιστρεφόμενες λήψεις θα παιδέψουν τα ματάκια και την θέλησή μας. Οι διάλογοι είναι ικανοποιητικοί, αν και σε μεμονωμένες περιπτώσεις είναι εντελώς απόντες με αποτέλεσμα ο θεατής να έχει αρκετά κενά (εάν δεν έχει διαβάσει το αντίστοιχο βιβλίο). Τα κουστουμιά είναι αξιόλογα αλλά το make up ίσως είναι εκ των ύστερων υπερβολικό καθώς θα αποτύχει να αποδώσει τις αντιφάσεις των χαρακτήρων όπως αυτές μαγευτικά περιγράφονται γραπτώς (πχ ομορφιά εναντίον κινδύνου). Η μουσική επένδυση της όλης ταινίας είναι το λιγότερο, αξιοπρεπής.
Ερμηνείες
Η κουκλίτσα Kristen Stewart [την θυμόσαστε ίσως ως Sophie στην ταινία Jumper (2008)] πρωταγωνιστεί ως Bella Swan. Η 19χρονη Kristen έχει ήδη συμμετάσχει σε 18 ταινίες, αριθμός που προκαλεί εντύπωση σε σχέση με το νεαρό της ηλικίας! Ως Bella, δεν θα απογοητεύσει καθώς με μία δόση γλυκιάς μελαγχολίας και φυσικής ωρίμανσης προερχόμενης από διαζύγιο, θα κολλήσει στον ιστό ενός ακατανόητου και αφύσικου έρωτα που θα δοκιμάσει στο έπακρο τις αντοχές της. Μαθήτρια λυκείου σε νέο σχολείο, αμερικανικά εφηβικά πειράγματα, επαφή με πάτερα που έχει από καιρό χαθεί, αυτοκίνητο-σύμβολο της κοινωνικής τάξης που θα έρθει σε αντίθεση με τον πλούτο αιώνων που έχει μαζέψει η αντίστοιχη οικογένεια των βαμπιριών κτλ. Φυσικά καλή χωρίς όμως να ξεχωρίσει ως ερμηνεία από άλλες αντίστοιχες.
Ο μαθητής Cedric Diggory του Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007), κατά κόσμο Robert Pattinson, μετατρέπεται σε Edward Cullen. Φυτοφάγος βρικόλακας που πατάει στον πλανήτη εδώ και αιώνες έχοντας την ίδια εφηβική φάτσα, ευγενικού χαρακτήρα ελλιπούς όμως σε σοφία και ωριμότητα, ερωτεύεται μία έφηβο καθώς ο ίδιος έχει εγκλωβιστεί στον "κανόνα του σχολείου". Ο Pattinson έχει την ομορφιά για να τραβήξει τις έφηβες στους κινηματογράφους και αργότερα στα DVD και Blu-ray, όμως σίγουρα δεν έχει την απαιτούμενη ερμηνεία για να προσκαλέσει τους σινεφίλους στην ταινία αυτή. Παιδικός κατά κανόνα, θα ακολουθήσει το υπόλοιπο καστ στα κενά του σεναρίου και τις υπερβολές τις σκηνοθεσίας. Ο ρόλος του είναι καθαρά "χρηστικός".
Το καστ θα πάρει 10 με τόνο όσον αφόρα την επιλογή των υπόλοιπων γυναικών της ταινίας καθώς οι Ashley Greene, Nikki Reed, Anna Kendrick και Christian Serratos είναι απλά "κορίτσια για σπίτι". Δεν θα περάσει όμως την τάξη, καθώς η επιλογή των τελικών "κακών" βρικολάκων είναι το λιγότερο αστεία καθώς θα επιμείνει σε εφηβικά πρόσωπα τα οποία δεν θα πείσουν στο ελάχιστο όσον αφόρα τον βαθμό κακίας που οφείλουν να έχουν.
Εν κατακλείδι
Η μόδα φέτος επιβάλει τους βρικόλακες να την "πέφτουν" σε ανυπεράσπιστες και νεαρές καλλονές. Την αρχή έκανε η φετινή σειρά True Blood (2008) η οποία οδηγείται μετά από μία πετυχημένη πρώτη σαιζόν, στην δεύτερη εντός λίγων μηνών. Το Twilight καλεί τον εαυτό του να γίνει τριλογία, τετραλογία ή εξαλογία στα χνάρια του Harry Potter και των λοιπών πετυχημένων μοντέλων. Η αλήθεια είναι πως εάν δεν βελτιωθούν το σενάριο και η σκηνοθεσία, το Twilight θα λάβει άδοξο τέλος. Έχοντας ήδη προγραμματισμένη την συνέχεια της παρούσας, The Twilight Saga: New Moon (2009), δεν θα μπορούσα να την προτείνω σε άτομα εκτός της εφηβικής και εφήμερης κλίμακας.

Η άγνοια είναι κάτι το πολύ θετικό, έφηβα κορίτσια των κουτσομπολιών του διαλείμματος, έφηβα αγόρια που με το τρίποντο αναμένετε το τυχερό της "φάσης", τίποτα περισσότερο από 4,5/10 για μία ταινία χωρίς σύνολο, ροή ή σοβαρό περιεχόμενο - σε αντίθεση με το 6,1/10 του IMDb.

Δείγμα διαλόγων
Edward Cullen: And so the lion fell in love with the lamb.
Isabella Swan: What a stupid lamb.
Edward Cullen: What a sick, masochistic lion.

edit: Στα πλαισια συνεργασιας του συγγραφεα με το Cine.gr

10 scary σχόλια:

Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο!

Πολύ αργό στην αρχή προσπαθόντας έτσι να περάσει ένα κλίμα μαλαγχολίας και πολύ αδιάφορο στη συνέχεια.

Στις μέρες μας, με την τόση παραφιλολογία που υπάρχει γύρω από τα βαμπίρ, είναι πολύ δύσκολο να βγει κάτι νέο και να σαρώσει επειδή το αξίζει. Το Twilight πιστεύω ότι θα έκανε πολύ μεγαλύτερη αίσθηση αν έβγαινε μερικούς μήνες πριν το πρώτο Underworld.

..ή εστω αν σεβοταν το βιβλιο απο το οποιο προερχεται. Εις αναμονη των επομενων με συμμετοχες ηχηρες..

Καλημέρα.
Η κινηματογραφική ενασχόληση με βαμπίρ και βρυκόλακες εάν δεν δίνεται παράλληλα μια μεταφυσική υπόσταση στο σενάριο, προσωπικά μου είναι εντελώς αδιάφορη και παράλληλα απίστευτα βαρετή.

Η αληθεια ειναι πως συμφωνω και δεν συμφωνω.. Εξηγουμαι ευθυς αμεσως,

Εχει αποδεικτει πως και πιο λαοφιλης αλλα και πιο εισπρακτικος αποδειχθηκε ο "Δρακουλας" του Στοκερ που προσπαθησε να δημιουργησει ενα υποβαθρο ιστορικης υπαρξης και να δεσει με πραγματικα ομορφο τροπο τον αντιστοιχο μυθο.
Ξεχωριστη, παντα, παραμενει η πρωτη ταινια με βρυκολακες, το Nosferatu, και φυσικα το remake/διασκευη με τον κυριο Μαλκοβιτς.

Η πλειοψηφια των ταινιων του ειδους θα κρατηθουν βασει της μεταφυσικης υποστασης και εχουμε ηδη γινει μαρτυρες νυχτεριδων αιμοδιψων και πετουμενων καθως και αλλων τραγικων (σκορδα, καθρεφτες, πασσαλοι και λοιπα εγχειριδια αντιμετωπισης μιας ρουφηχτρας).

Στην τελικη, ολα εναποκεινται στο προσωπικο γουστο του καθενος. Προσωπικα, μου αρεσει μια ταινια φαντασιας να ειναι μια καθαρη ταινια φαντασιας. Οταν το θεμα μπερδευεται, σπανια θα οδηγησει σε ενα αξιολογο τελικο αποτελεσμα (πχ Blade, Underworld).

Η παρουσα καταφερε να γινει χειροτερη και απο την σειρα True Blood οπου οι Βρυκολακες εχουν το δικο τους σπιτι, την δικη τους γκομενα και τα δικα τους "προβληματα" σε μια ακρως "ανθρωπιστικη" προσεγγιση :)

Αληθεια, ποια ειναι η καλυτερη ever ταινια με βαμπιρια? χμμμ...

From Dusk Till Dawn!...? :p

Interview και Stoker's Dracula είναι τα πρώτα που μου έρχονται στο μυαλό για αξιόλογες βαμπιροταινίες.

Twilight ps, το Soundtrack των Paramore μου φάνηκε αρκετά συμπαθητικό :)

Το Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles (1994), με Pitt, Cruise κτλ, ηταν οντως αρκετα αξιολογο. Βασιστηκε στην πολυ καλη νουβελα της Anne Rice. Αντιθετως, το Queen of the Damned (2002) που θα μπορουσε να ονομαστει και ως "Interview with the Vampire II", ηταν κατα την γνωμη μου αρκετα αποτυχημενο :p

From Dusk till Dawn του Rodriguez, εχοντας σεναριο και υποστηριξη απο τον κυριο Ταραντινο, ηταν οντως κατι το διαφορετικο αν και κολυμπουσε στα ρηχα της "σπλατεριας" :D Σιγουρα ευχαριστο ομως.

Ρηχό? Μα καλά τόσα κρυφά νοήματα δεν? τι να πρωτοπιάσω...
Τον Sex Machine με το φαλικό ρεβόλβερ? Τις αντι-Μεξικάνικες ατάκες (-We are going to Mexico -What's in Mexico? -Mexicans :lol: )? Τη διάδοση της θρησκείας μέσω pop culture (die bloodsucker die)? :D :D
...
...
χμ, ok, ήταν κομματάκι ρηχό... :p

ΤΕΙΛΟΙΟ ΤΟ ΛΕΙΚΟΦΟΣ..................ΕΤΣΙ ΕΤΣΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΕΙΣΕΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΠΕΙΤΙΗΕΙΕΣ ΒΡΕ ΤΡΕΛΟΠΑΙΔΑ ΜΠΟΥΜ ΜΠΟΥΜ ΑΧΑΧΑΧΑ ΠΑΝΤΟΣ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΜΑΡΕΣΟΥΝ Τ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ

ΝΑ ΜΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΛΕ ΞΕΧΑΣΑ Ν ΣΑΣ Πς ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΙΜΑ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΙΝΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΡΟΝΤ ΑΝΤΕ ΒΛΑΚΑ................................. ΕΙΜΑΙ Η ΤΙΑ ΑΠΟ Τ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΔΕΗ ΤΣΑΛΙΚΑΚΗ

Του Ρομπερτ εννοεις τα ματια?

τρελοπαιδα? καλο κι αυτο ;p

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More