English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Underworld: Rise of the Lycans (2009)

Τίτλος: Underworld Rise of the Lycans
Κατηγορία: Φαντασίας, θρίλερ
Σκηνοθέτης: Patrick Tatopoulos
Πρωταγωνιστές: Michael Sheen, Bill Nighy, Rhona Mitra, Steven Mackintosh, Kevin Grevioux
Διάρκεια: 92'
Εταιρία παραγωγής: Sketch Films, Intelligent Creatures, Lakeshore Entertainment, Screen Gems, UW3 Film Productions
Έτος παραγωγής: 2009
Βαθμολογία S.G. (IMDb): 6,5(6,7)

Με λίγα λόγια
Ο χρόνος κυλάει προς τα πίσω και μεταφερόμαστε στην γέννηση των Lycans, στην πορεία τους προς την ελευθερία και την έναρξη του πολέμου με τους Βρυκολακες εν μέσω ενός μεγάλου και απαγορευμένου έρωτα.

Α-χρηστές πληροφορίες
Κατά την διάρκεια των γυρισμάτων, ο Ron Howard ζήτησε από τον Michael Sheen να ηχογραφήσει ένα μικρό μέρος ενός διαλόγου για το Frost/Nixon (2008). Ο Sheen, καλυμμένος από ψεύτικο αίμα από τα γυρίσματα, πήγε στο trailer του και ηχογράφησε τον διάλογο ενώ ζήτησε από κάποιον να τον τραβήξει μία φωτογραφία καθώς το έκανε - την οποία και έστειλε στον Howard, ο οποίος την τίμησε και την έβαλε σε κάδρο. Αυτή είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που σκηνοθετεί ο ελληνικής καταγωγής Patrick Tatopoulos, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη δημιουργία των πλασμάτων στις δύο προηγούμενες ταινίες της σειράς. Ο Len Wiseman, σκηνοθέτης των δύο προηγούμενων ταινιών της σειράς, εδώ απλά εκτελεί χρέη παραγωγού.

Σκηνοθεσία
Η τριλογία ολοκληρώνεται με το prequel των 2 πρώτων, έχοντας στο τιμόνι της σκηνοθεσίας τον "δικό μας" Patrick Tatopoulos. Κοφτές σκηνές, πανοραμικές λήψεις όταν είναι αναγκαίο, κοντινά πλάνα και έμφαση στις ερμηνείες. Αν διαφέρει από τις υπόλοιπες σε κάποια σημεία, αυτά είναι ότι η παρούσα έχει αρκετά περιορισμένη σκηνογραφία και πολύ πιο σκοτεινή φωτογραφία. Το δεύτερο είναι ελκυστικό και αρμόζει στο ύφος της τριλογίας, όμως το πρώτο θα αποδειχθεί κουραστικό σε κάποιες επαναλαμβανόμενες σκηνές αποτυγχάνοντας να μεταφέρει το κύρος ίσως και τον "πλούτο" των αγαπητών Vamps. Τα εφέ των λυκάνθρωπων είναι πιο προηγμένα όμως δεν έχουν την αγωνία και τον φόβο που ενέπνεαν τα αντίστοιχα των 2 πρώτων ταινιών. Οι διάλογοι μας οδηγούν με ασφάλεια από την αρχή έως το τέλος της κόντρας ενώ τα κουστουμιά είναι χαρά οφθαλμών.
Ερμηνείες
Οι ερμηνείες είναι το δυνατό σημείο του prequel, ξεκινώντας από τον κύριο Michael Sheen στον ρόλο του Lucian. Ίσως λίγο αδικημένος στις προηγούμενες, ο Sheen θα δώσει ένα αξιοπρεπές ρεσιτάλ ερμηνείας εκφράζοντας την υποταγή, τον θυμό, το μίσος, τον έρωτα και δυστυχώς τον αναμενόμενο πόνο. Εξαιρετικός, ειδικά για τέτοιου είδους ταινία.
Η κούκλα Rhona Mitra [την θυμάστε ίσως ως "σαδιστουλα" στο Nip/Tuck η ως Maj. Eden Sinclair στο Doomsday (2008)] θα αναλάβει τον ρόλο της Sonja. Οι συγκρίσεις με την Kate Beckinsale (Selene) είναι ασυναίσθητα παρούσες. Η Mitra θα αποδειχθεί πιο σκοτεινή, πιο σκληρή, πιο Vampire-ish και θα πείσει τόσο στον ρόλο της σκληρής απόγονου ενός ηγέτη όσο και σε αυτόν της ερωτευμένης. Όμορφα κάδρα (αν και στην επίμαχη σκηνή ο σκηνοθέτης αποδεικνύεται δάκτυλος της ΕΣΡ) και δυναμική παρουσία. Τι άλλο θα μπορούσαμε να ζητήσουμε?
Ξεχωρίζει ο Bill Nighy ως Viktor, φυσικά. Θα ξεπεράσει τις προηγούμενες ταινίες, και θα αναβλύσει κύρος και πρωτογενή τρόμο πείθοντας ως άξιος ηγέτης, πατέρας και "πολιτικός". Υπέροχες εκφράσεις προσώπου, υπέροχα φωνητικά, υπέροχη ερμηνεία.
Εν κατακλείδι
Το Underworld, συνεπές με την μόδα του Hollywood για εύρεση εσόδων και κερδών, παρουσιάζει το prequel προσπαθώντας να δώσει έμφαση στην ιστορία της απαγορευμένης αγάπης και να αφήσει σε δεύτερη μοίρα την πορεία των Lycans. Σωστό η λάθος, το τέλος το γνωρίζετε ήδη από τις προηγούμενες ταινίες και αυτό αποτελεί το μελανό σημείο του σεναρίου. Αν προσπεράσετε και τα κλειστοφοβικα σκηνικά, τότε το Rise of the Lycans θα αποδειχθεί ισάξιο και ίσως λιγάκι ανώτερο - τουλάχιστον στον τομέα των ερμηνειών.

Για βαμπίρισες και βαμπιράκια, για τους λάτρεις της πανσελήνου και των ουρλιαχτών του αέρα σε ένα κρύο και υγρό απόγευμα, τίποτε λιγότερο από 6,5/10 για ένα δυνατό και συνεπές σύνολο - κοντά στο 6,7 του IMDb.

Δείγμα διαλόγων
Viktor: I gave you life
Lucian: You gave me chains
Viktor: I thought you would have learnt by now; you cannot have one without the other

edit: Στα πλαισια συνεργασιας του συγγραφεα με το Cine.gr

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More