English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 5 Αυγούστου 2008

Doomsday (2008)

Μεγαλη Βρετανια εν ετει 2007. Μια θανασιμη επιδημια ξεσπαει, σκοτωνοντας εκατονταδες χιλιαδες ανθρωπων στο διαβα της. Η κυβερνηση σε απογνωση θετει σε καραντινα οσους επιβιωσαν, εντος ενος τεραστιου τοιχους. Η Σκοτια, οπου εμφανιστηκε ο ιος, απομονωνεται απο τον υπολοιπο κοσμο για 30 σχεδον χρονια. Καπου εκει, η κυβερνηση αποφασιζει να στειλει μια ομαδα εξερευνησης ωστε να βρουν καποιο αντιδοτο καθως ο ιος εχει επιστρεψει εντος των τειχων..

Ο Neil Marshall επιστρεφει στην μεγαλη οθονη, επειτα απο το αποτυχημενο Dog Soldiers (2002) και το μετριο αλλα ενδιαφερον The Descent (2005), με μια ακομα φουτουριστικη ταινια που κοστισε 30 εκ. δολαρια σχεδον ενω τα γυρισματα της ελαβαν μερος στην Αγγλια, Σκοτια και στην Νοτιο Αφρικη.

Το σεναριο το εχουμε ξαναδει στο παρελθον ουκ ολιγες φορες, με προσφατη την ταινια 28 Days Later (2002) αλλα και το sequel της 28 Weeks Later (2007). Η Μεγαλη Βρετανια μαλλον εμπνεει τετοιου ειδους κλειστοφοβικες και σκοτεινες καταστασεις με ιους και ζομπι.

Στην παρουσα ομως, δεν εχουμε να κανουμε με ζομπι παρα με τις κανιβαλιστικες τασεις μιας επιβιωσας φυλης με λιγη δοση Mad Max απο την μια, και τον σκοτεινο ιπποτισμο και τις δολοφονικες τασεις καταδιωξης του βασιλια της αλλης επιβιωσας φυλης. Βλεπετε, οχι μονο υπαρχουν επιζωντες αλλα εχουν ηδη χωριστει και σε 2 αντιπαλα στρατοπεδα. Καπου εκει αναμεσα, εξελισσεται η πλοκη του εργου τουτου.

Η σκηνοθεσια ειναι γρηγορη και καλη στο περισσοτερο μερος, χωρις ομως να λειπουν αχρειαστες ή κουραστικες σκηνες, η εναλλαγη των οποιων ειναι αποτομη και αναιτια σε ορισμενα σημεια. Το μακιγιαζ και τα κουστουμια ειναι καλοσχεδιασμενα δημιουργωντας ομως την αισθηση αντιγραφης. Η φωτογραφια ειναι εξαιρετικη και η σκηνογραφια, με καποια ενδιαφεροντα σκηνικα, ειναι τουλαχιστον ενδιαφερουσα. Το σεναριο δυστυχως ειναι κατωτερου του μετριου με αποτελεσμα οι διαλογοι να ειναι το λιγοτερο αστειοι και κουραστικοι για τους νοημοντες θεατες.

Ο ηθοποιος που θα ξεχωρισει και θα ανεβασει το συνολο της ταινιας ειναι ο τηλεοπτικος και θεατρικος κυριος Craig Conway στον ρολο του αρχηγου της κανιβαλης φυλης, Sol. Ειναι απλα εκπληκτικος και απολαυστικος. Η τρελα του θα πεισει τοσο στα one-on-one με τους ηρωες οσο και στα σοου - ομιλιες προς την φυλη του. Η κινησιολογια του ειναι αυθεντικη, το ιδιο και οι διαφορετικες εκφρασεις του. Πιστευω οτι στο μελλον θα τον δουμε υποψηφιο για μεγαλα βραβεια.

Ερμηνειες αλλες, δεν ξεχωριζουν απο καμμια πλευρα. Υπαρχουν ομως παρουσιες που θα ομορφαινουν το καδρο με κυρια την πρωταγωνιστρια Rhona Mitra (την θυμαστε ισως ως την μελαχρινη σαδιστουλα αστυνομικινα στο Nip Tuck - θα πρωταγωνιστησει και στην συνεχεια του Underworld το 2009). Η ερμηνεια της ειναι αυστηρη και στειρα μα συναμα γοητευτικη.

Συμμετεχει αναιτια και ο Bob Hoskins σε εναν μικρο αλλα "σημαντικο" ρολο. Ειναι καλος ομως θα παρασυρθει απο τα αρκετα κενα του σεναριου και των κακων διαλογων. Ο τηλεοπτικος Malcolm McDowell ειναι καλος στον ρολο του Βασιλια - πανικοβλημενου και θα προσφερει καποιες καλες σκηνες.

Μια ταινια που ουτε πρωτοτυπο σεναριο εχει αλλα και ουτε τα στοιχεια εκεινα που θα την κανουν να ξεχωρισει. Μεσα στην μετριοτητα του συνολου που εχει να κανει με το μισος εναντι της Μ. Βρετανιας και την ονειρωξη της μετατροπης της ως μια μεγαλη φυλακη, θα προσφερει γελιο σε αρκετα σημεια αλλα και αρκετη δραση για τους εφηβους φιλους του ειδους.

Για την τρελα του Sol, για τις ομορφες παρουσιες και για τον αντιβρετανικο ηθος προτεινεται για εφηβους με παθος για περιπετεια και ανουσια σεναρια, για παρεες με πιτσα και αλκοολ, για τους φιλους των αλογων και των Bentleys, και για τους punks που δεν λενε να πεθανουν. 5/10 καθως δεν θα ξεφυγει καθολου απο την μετριοτητα, κοντα στο 6,2/10 του IMDb.

Δειγμα διαλογων:

DJ: Ladies and gentlemen, here he is, the head chef, the big chief. The sunshine of your lives, it's Sooooooool!

edit: Σε συνεργασια με το CinemaScope.gr

1 scary σχόλια:

Καθε γρατζουνια της Bentley ηταν μαχαιρι στην καρδια...

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More