English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Terminator Salvation (2009)

Τίτλος: Terminator Salvation (Εξολοθρευτής: Η Σωτηρία)
Κατηγορία: περιπέτεια, sci-fi
Σκηνοθέτης: ΜcG
Πρωταγωνιστές: Christian Bale, Sam Worthington, Moon Bloodgood, Helena Bonham Carter, Anton Yelchin, Bryce Dallas Howard
Διάρκεια: 115'
Εταιρία παραγωγής: The Halcyon Company, Wonderland Sound and Vision (in association with)
Έτος παραγωγής: 2009
Βαθμολογία S.G. (IMDb): 5,5(7,2)

Με λίγα λόγια
«Αυτή είναι η ιστορία του κόσμου μετά την Ημέρα της Κρίσης» εξηγεί ο σκηνοθέτης McG. «Βλέπουμε πως σχηματίστηκε ο χαρακτήρας του Τζον Κόνορ και του Κάιλ Ρις, πως ισχυροποιήθηκε το Skynet και πως τελικά η ανθρωπότητα αντιστέκεται απέναντι στις μηχανές»

Α-χρηστές πληροφορίες
Στις αρχές του 2008, ο Paul Haggis ανέλαβε να "καλλώπισει" το σενάριο. Αφού τελείωσε, και μόλις 3 εβδομάδες πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα, ζητήθηκε από τον Shawn Ryan να ξαναγράψει το σενάριο. Επειδή όμως έπρεπε να γυρίσει στα τηλεοπτικά του καθήκοντα, οι παράγωγοι έφεραν άλλους 2 σεναριογράφους να συνεχίσουν την δουλεία. Η δουλεία ήταν τόσο γενικευμένη ώστε ο Alan Dean Foster αποφάσισε να γράψει από την αρχή όλη την νουβέλα αφού την κατέθεσε στον έκδοτή του, καθώς το τελικό σενάριο ήταν παρά πολύ διαφορετικό από αυτό που του είχε δοθεί αρχικώς. Η Helena Bonham Carter αντικατέστησε την Tilda Swinton λίγο πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα. Τελείωσε τον ρόλο της σε 10 μόλις ήμερες. Αφού έχασε 4 μέλη της οικογένειάς της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, τα γυρίσματα σταμάτησαν επ'αόριστον ώστε να μπορέσει να γυρίσει στην Αγγλία και να είναι με την οικογένειά της. Ο Arnold Schwarzenegger αρνήθηκε να κάνει μία cameo εμφάνιση, δηλώνοντας πως μία "σύντομη" εμφάνιση θα ισοδυναμούσε με απάτη απέναντι στο κοινό. Παλιές ηχογραφήσεις της Sarah Connor εμφανίζονται στην ταινία, με ατάκες (λέξη με λέξη) από το Terminator (1984). Η Linda Hamilton ηχογράφησε η ίδια αυτές τις ατάκες σε έναν uncredited ρόλο.

Σκηνοθεσία
Για να απεικονίσει το μέλλον του ‘Εξολοθρευτή’, ο McG επιδίωξε το ρεαλισμό με κάθε τρόπο: «Δεν ήθελα οι ηθοποιοί να παίζουν μπροστά σε πράσινες οθόνες, ήθελα να αντιδρούν απέναντι σε πραγματικούς Εξολοθρευτές. Και η ερημωμένη Αμερικανική Δύση έπρεπε να δείχνει έναν κόσμο σε δοκιμασία, έναν κόσμο που μπορείς να τον γευτείς και να τον νιώσεις. Επειδή οι βόμβες έχουν καταστρέψει το όζον, ο ουρανός έχει κάπως διαφορετικό χρώμα. Η γη έχει άλλη ποιότητα και αμέσως αντιλαμβάνεσαι ότι κάτι δεν πάει καλά».
Σίγουρα κάτι δεν πάει καλά - αλλά για αυτό δεν ευθύνονται οι αγαπητοί Εξολοθρευτές. Η παρούσα αποτελεί ένα τέλειο παράδειγμα για το πως μπορεί να χαλάσει μία πολλά υποσχόμενη δουλειά όταν ανακατεύονται στον ρόλο του σεναριογράφου (και του σκηνοθέτη) "άσχετοι" όπως είναι οι παράγωγοι, το στούντιο και οι ηθοποιοί (παρόμοιο φαινόμενο είδαμε στο Blair Witch Project 2 όταν από ένα σχεδόν αριστούργημα, το στούντιο μετέτρεψε την ταινία σε μία ανούσια "σπλατερια").
Αντικειμενικά, η παρούσα έχει κάποιες σκηνές που κόβουν την ανάσα. Εκπληκτικά γραφικά και πολύ ΔΥΝΑΤΑ εφέ ήχου (αν και το εισαγωγικό βίντεο ήταν της Dolby Laboratories, θα ορκιζόμουν ότι επρόκειτο για ήχο DTS!) σε μία άρρωστη και παθούσα φωτογραφία τα οποία σπρώχνουν τον θεατή μέχρι το τέλος της αδικαιολογήτως μεγάλης διάρκειας ταινίας. Σε 3-4 περιπτώσεις η εναλλαγή σκηνών είναι αστεία, σε άλλες 2-3 η δράση διαρκεί ίσως περισσότερο από ότι χρειαζόταν (βλέπε κυνηγητό Marcus) ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, δυστυχώς, τα εφέ και η άποψη του σκηνοθέτη θα απειλήσουν με μόνιμη βλάβη τα εγκεφαλικά μας κύτταρα. Οι διάλογοι είναι καλοί ενώ τα κουστουμιά είναι ίσως κατώτερα των περιστάσεων [ακόμα και η τηλεοπτική σειρά Terminator: The Sarah Connor Chronicles (2008-2009) είχε καλύτερη παραγωγή στο συγκεκριμένο κομμάτι]. Το σενάριο, αχ το σενάριο.. μέσα από όλα αυτά τα κύματα, τα γραψίματα, τις επαναλήψεις και τις πρωτοβουλίες, το τελικό σενάριο στο οποίο βασίζεται η παρούσα είναι αρκετά κατώτερο των περιστάσεων.
Ερμηνείες
Ο Christian Bale εδώ και αρκετές ήμερες διατυμπάνιζε στα media και τα διάφορα promos, πως "δεν θα ήταν δυνατή η συμμετοχή του, εάν το σενάριο δεν ερχόταν στα μέτρα του". Όπως στρώσεις θα κοιμηθείς λοιπόν, και έτσι ακριβώς έγινε. Σε έναν εύκολο ρόλο, ο Bale θα αποδειχθεί για άλλη μία φόρα φλύαρος και υπερβολικός [βλέπε The Dark Knight (2008)]. Δεν μπορώ να φανταστώ για πιο λόγο το πάθος του μετατρέπεται σε ψίθυρο και εξαιρούμενης μίας ικανοποιητικής σκηνής, ο Bale είναι τραγικός ως John Connor.
Συμπρωταγωνιστής ή πρωταγωνιστής, ο Sam Worthington στον ρόλο του Marcus Wright. Η αλήθεια είναι πως εξ άρχης την "υποψιάζεσαι" την "ράτσα" του, όμως η συνολική ερμηνεία του ηθοποιού είναι άκρως ικανοποιητική και δυναμική κρύβοντας το μυστηριώδες του χαρακτήρα αλλά και την δίψα για την αλήθεια. Οι κόντρες με τον Connor είναι κομψές και ίσως απότομες ενώ η εναλλαγή στην μεταξύ τους σχέση θα έρθει ομαλά και πειστικά.
We love Helena Bonham Carter! Στον μικρό ρόλο της καρκιπαθους Dr. Serena Kogan, η Carter θα γεμίσει τα κάδρα και θα προσδώσει μία γοητεία στο σύνολο. Οι φίλοι του Harry Potter θα ανανεώσουν το ραντεβού τους μαζί της στα μέσα του καλοκαιριού με την επερχόμενη ταινία.
Ικανοποιητική και η προσθήκη του Michael Ironside στο cast της παρουσης, στον ρόλο του Στρατηγού Ashdown. Οι παλαιότεροι τον θυμούνται κυρίως από την συμμετοχή του στην τηλεοπτική σειρά SeaQuest DSV (1995-96) και για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η παρουσία εντός ενός υποβρυχίου θα είναι 110% φυσική.
Η παρουσία της Bryce Dallas Howard ως Kate Connor (ή αν προτιμάτε Kate Brewster) είναι όχι και τόσο γοητευτική καθώς το μακιγιάζ και η άστοχη επιλογή να την παρουσιάσουν ως έγκυο έκλεψαν όλη την ομορφιά της ηθοποιού. Αντιθέτως, το ΚαλοΑίματο Φεγγάρι - η ΚορεατοΙρλανδΟλλανδέζα Moon Bloodgood - θα ομορφύνει αρκετά κάδρα και θα πείσει για το πάθος και τον αγώνα του χαρακτήρα της Blair Williams.
Ξεχώρισε ο πιτσιρίκας Anton Yelchin (Αμερικανός γεννημένος στην Σοβιετική Ένωση) ως Kyle Reese (πατέρας του Connor). Ο 20χρονος ηθοποιός (ο οποίος έχει ήδη συμμετασχεί σε 29 ταινίες!) θα υποστηρίξει μία χαρά τον ρόλο του, τόσο στο προστατευτικό κομμάτι όσο και στο περιπετειώδες. Θα δέσει αρκετά με τον Worthington αλλά και τον Jadagrace που υποδύεται τον ανήλικο Star.
Εν κατακλείδι
"Κάτι δεν πάει καλά". Η παρούσα δεν έχει καμμία σχέση με την σειρά Terminator: The Sarah Connor Chronicles και την ιστορία που αυτή ακολούθει, καλώς ή κακώς - για την ακρίβεια, έχει πολλά περισσότερα κοινά με την ταινία Transformers των αγαπητών και άκρως πιο ρεαλιστικών ρομποτοειδων ή ακόμα και το Mission Impossible του Tom Cruise. Κακώς βέβαια, εάν κρίνουμε την παρούσα ως συνέχεια του εξαιρετικού πρώτου και δεύτερου Εξολοθρευτή ή ακόμα και της μέτριας τρίτης συνέχειας που, ποιός θα το φανταζόταν, μας λείπει ήδη.
Αξίζει τα υπερβολικά 9 ευρώ μίας καλής αίθουσας σίνεμα? Αν είστε φανατικοί του μεγάλου πανιού και του δυνατού μπάσου και ΔΕΝ έχετε ένα καλό home cinema, τότε ίσως ναι. Εάν όμως είστε φανατικοί του Arnie και των προηγούμενων, εάν περιμένετε ένα καλό σενάριο το οποίο θα μας παρουσιάσει επιτέλους πως είναι η μεταποκαλυπτικη κοινωνία, οι εκεί Εξολοθρευτές και το περιβάλλον των πρωταγωνιστών, εάν έστω περιμένετε οτιδήποτε άλλο εκτός από μία ακόμα "αμερικανια" που θα λασπώσει την προηγούμενη καλή τριλογία, τότε μείνετε μακριά από αυτή και τουλάχιστον θα κοιμηθείτε χωρίς νευρά ή αισθήματα απογοήτευσης και κυρίως απάτης καθώς η αλήθεια είναι πως μόνο τα εφέ δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τον λόγο υπάρξης μίας ταινίας - περιμένετε για την έκδοση Bluray (συνίσταται με κλειστά ματιά) η έστω DVD.

Arnie, Arnie come out wherever you are! Για τους ΜΗ-φανατικούς του Εξολοθρευτή, για όσους ΔΕΝ θεώρησαν υπερβολική την ερμηνεία του Bale ως Σκοτεινού Ιππότη, για όσους έχουν ώρα και 9 ευρώ να σκοτώσουν, για όσους γουστάρουν τα ποπ κορν, το air condition και το τράνταγμα της καρέκλας από το δυνατό μπάσο, ο Εξολοθρευτής που αναζήτα την λύτρωσή του (ή αλλιώς "ο Τζον Κονορ και ο Δημήτρης Μούφας" όπως λέει και ο φίλος Αμοργινός) δεν κερδίζει τίποτα περισσότερο από 5,5/10, με το μισό να πηγαίνει υπέρ των εφέ και το υπόλοιπο 4,5 να χάνεται με γεωμετρική πρόοδο ανάμεσα στους σεναριογράφους και την μετριότητα- μακριά, πολύ μακριά από το 7,2/10 του IMDb.

Δείγμα διαλόγων
John Connor: I knew it. I knew it was coming. But this is not the future my mother warned me about. And in this future, I don't know if we can win this war. This is John Connor.


edit: Στα πλαισια συνεργασιας του συγγραφεα με το Cine.gr

6 scary σχόλια:

Μη μου κακοχαρακτηρίζετε τον Christian....... Θα θυμώσω!!! >:(


Δεν την έχω δει ακόμη την ταινία. Δεν μπορώ να κρίνω. Αλλά, είπαμε, ο Christian θα είναι για πάντα Christian. Όπως και η Helena θα είναι πάντα Helena. Μερικοί άνθρωποι είναι σταθερές αξίες! :)

O Christian Bale ειναι ενας οσκαρικος ηθοποιος με τεραστια αποθεματα ταλεντου.
Ομως, και στον Σκοτεινο Ιπποτη αλλα και στην παρουσα εχει επιλεξει την υπερβολη εναντι μιας ακομα καλης ερμηνειας.. Το γιατι ειναι αγνωστο.

Παρα πολυ μακρια απο τις πραγματικα καλες του ερμηνειες [βλεπε The Machinist (2004), The Prestige (2006), 3:10 to Yuma (2007) ή εστω το Reign of Fire (2002)]

Εις αναμονη του Public Enemies (2009) οπου συμπρωταγωνιστει παρεα με τον εξισου αγαπημενο (φανταζομαι) Johnny Depp.

Ειδικά στο Dark Knight ήταν εκπληκτικός ως Bruce Wayne/Batman, ακριβώς όπως είναι ο χαρακτήρας που υποδύεται. Και ως John Connor είναι σταθερά καλός, δεν ήταν ρόλος για να δείξει το ταλέντο του, αλλά ούτε και ταινία που θα βασιζόταν στις ικανότητες του (οποιουδήποτε) ηθοποιού.

Θα διαφωνισω οτι δεν ηταν "ρολος για να δειξει το ταλεντο του". Το ταλεντο δεν ειναι υπαρκτο ή θεμιτο μονο στην κατηγορια "δραμα" ή "κωμωδια".
Η ταινια εχασε παρα πολυ απο την απουσια σεναριου και απο την αγωνια των δημιουργων της να παρουσιασουν κατι το διαφορετικο και η οποια δεν αποδειχθηκε καλος συμβουλος.
Μια καλη ερμηνεια θα συνεβαλε στην αμβλυνση ολων αυτων των αρνητικων που τελικως, ακομα και τα υπερβολικα εφε δεν καταφεραν να μετριασουν.

Μακαρι η επομενη (απ'οτι φαινεται πηγαινει για νεα τριλογια) να ειναι καλυτερη. Οι προοπτικες, τα χρηματα και η διαθεση φαινεται πως ειναι εκει.

θα συμφωνήσω με τον ypnos όσον αφορά τον bale είναι ένας ηθοποιός με δυνατότητες αλλα δεν πιστεύω οτι ούτε στον batman ούτε στο terminator μας έχει δώσει τον καλύτερό του ευατό..έχει κάποια βάση αυτο που γράφει ο "ανώνυμος" ότι σε τέτοιου είδους ταινίες (batman) δεν μπορείς να δώσεις και πάρα πολλά, αλλά πιστεύω οτι λόγω αυτού του γεγονότος οι ηθοποιοί επαναπαύονται και παίζουν χειρότερα και απο ότι πρέπει..

Πρέπει να πω ότι όταν είδα το Terminator δε μπορούσα να το πιστέψω ότι έπαιζε έτσι ο Bale! Στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας σχεδόν γαύγιζε, σε κάποιες σκηνές όλοι οι θεατές γελούσαν.. Είμαι σίγουρη ότι μπορεί να παίξει καλύτερα, και το 3.10 to Yuma western ήταν αλλά η ερμηνεία του μου άρεσε πάρα πολύ!! Ο Sam Worthington έπαιξε πολύ καλύτερα, χωρίς υπερβολή και η διαφορά ήταν εμφανής ανάμεσα στους πρωταγωνιστές..

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More