English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

The Dark Knight (2008)

Batman - Joker: 0-1 / Γεννηση του χαρακτηρα "Διπλοπροσωπος" (ή Two-Face). Σε αυτα μπορει να περιοριστει η πλοκη της ταινιας τουτης. Και πραγματικα, δεν χρειαζεται παραπανω λεπτομερειες για να προσκαλεσει το κοινο στις μεγαλες αιθουσες.

Ο Christopher Nolan στην δευτερη ταινια με θεμα τον νυχτερανθρωπο, συνεργαζεται για 3η φορα με τον κυριο Christian Bale [επειτα απο το Prestige (2006) και φυσικα το Batman Begins (2005)]. H ταινια γυριστηκε στην Αγγλια, στην Κινα και φυσικα στο αρκετα σκοτεινο και επιβλητικο Σικαγο των ΗΠΑ. Το κοστος παραγωγης ξεπερασε τα 185 εκ. δολαρια, ποσο που το εχει ηδη αποσβεσει απο τα μηδικα εσοδα σε ΗΠΑ και Ευρωπη τις πρωτες μολις εβδομαδες προβολης.

Ο Nolan ειναι υπευθυνος για μια σχεδον αλανθαστη σκηνοθεσια. Αξιζει να αναφερθει οτι εξι σκηνές της ταινίας γυρίστηκαν με κάμερες IMAX, γεγονος το οποιο αποτελει πρωτια για την συγκεκριμενη ταινια. Σε αντιστοιχια με το Batman Begins, η σκηνοθεσια ειναι εξισου σοβαρη και προσεγμενη. Εξαιρετικες γωνιες ληψεως που αγκαλιαζουν την δραση και γεμιζουν τα ματια τον θεατων ενω ταυτοχρονα εστιαζουν στις εξαιρετικες ερμηνειες των πρωταγωνιστων. Η φωτογραφια ειναι σκοτεινη και εξισου αλανθαστη.

Ξεχωριζουν σιγουρα τα κουστουμια αλλα και το μακιγιαζ ενω η σκηνογραφια εκμεταλλευεται στο επακρο την φυσικη επιβλητικοτητα του Σικαγο. Οι διαλογοι ειναι σοβαροι και λιτοι ενω σιγουρα τραβουν την ταινια μακρια απο το επιπεδο της μετριοτητας. Αξιο μουσικο υποβαθρο "ζωγραφιζουν" οι James Newton Howard & Hans Zimmer το οποιο θα συνοδευσει αρμονικα τοσο τις δραματικες σκηνες οσο και τις σκηνες δρασης. Μια παραγωγη που ειναι αξιοσημειωτη, απο την αρχη εως το τελος της ταινιας, για 2,5 ωρες.

Ο Batman της παρεας ειναι ο Christan Bale και παλι. Αν και η ταινια αυτη ξεχωριζει απο το συνολο καθως δεν εχει σαν κεντρικο προσωπο τον νυχτεριδανθρωπο, ο Bale θα πεισει με την σοβαροτητα του ενω οι εκρηξεις του χαρακτηρα του ειναι αρκετα ενδιαφερουσες. Του λειπει η ζωντανια ομως ενω σιγουρα θα απογοητευσει - εαν δεν προκαλεσει τα γελια πρωτα - η φωνη που εχει ο ηρωας οταν φορα το μαγικο κουστουμι.. Γενικα, δινει την εντυπωση της υπερπροσπαθειας ενω σιγουρα δεν χρειαζοταν.

Ο Aaron Eckhart ειναι ο Harvey Dent (και κατ'επεκταση ο Two Face). Η ερμηνεια του ειναι υποδειγματικη καθως θα παραλειψει τις υπερβολες που τον εχουν χαρακτηρισει σε παρελθουσες ερμηνειες. Δυναμικος και αποφασιστικος, ο Λευκος Ιπποτης του Γκοθαμ, θα αγωνιστει για την αγαπη της ζωης του, θα αντιμετωπισει τον θανατο, θα διχαστει και θα μεταμορφωθει σε εναν τραγικα δραματικο κακο. Σιγουρα προσθετει στο συνολο.

Η Maggie Gyllenhaal στον ρολο της Rachel (αγαπημενης του Bruce απο παντα..). Βλεπετε, η Katie Holmes αρνήθηκε να επαναλάβει το ρόλο της ως Ρέιτσελ Ντοβς (τον οποίο υποδύθηκε στο «Batman begins») επειδή δεν έμεινε ικανοποιημένη από την αμοιβή που της πρότειναν. Σιγουρα προς το καλυτερο, η Maggie ειναι ικανοποιητικη και δραματικη αλλα οχι αρκετη - ειδικα οσον αφορα το μεγαλο διλημμα της ζωης της αναμεσα σε 2 ερωτες.

Ο μεγιστος Gary Oldman ειναι εκπληκτικος στον ρολο του Αστυνομου Gordon. Ξεφευγει απο την υπερβολικη παθητικοτητα που τον διεκρινε στην πρωτη ταινια, και ξεδιπλωνει τα χαρισματα του - ιδιαιτερως στην τελικη δραματικη σκηνη με φοντο τον Τζοκερ και την οικογενεια του. Ο Morgan Freeman στον γνωστο ρολο του Lucius Fox, θα πεισει και θα μας χαρισει καποιες καλες σκηνες (μια εξ αυτων ειναι και η "παραιτηση" του). Ο Michael Caine ειναι επιβλητικος στον μικρο ρολο του ως Alfred ενω ο Eric Roberts θα πεισει ως κακοποιος φιγουρα.

Τελευταιος αλλα σιγουρα ο καλυτερος, ο κυριος (αιωνια η μνημη του) Heath Ledger ως ο Τζοκερ. Τυχερος μεσα στην ατυχια του (αν μπορει κανεις να πει κατι τετοιο) καθως μεταξύ των ηθοποιών που διεκδίκησαν το ρόλο του Τζόκερ πριν αυτός δοθεί στον Heath Ledger ήταν οι Robin Williams, Paul Bettany και Adrien Brody. Στην παρουσα, υπαρχουν στιγμες που πιστευεις οτι ο ιδιος ο Jack Nicholson πηδηξε μεσα στα πλανα - και αυτο αποτελει ισως το μεγαλυτερο κοπλιμεντο καθως ο Nicholson εχει την τρελα εμφυτη. Και ο οσκαρικος Ledger θα πεισει σε αυτο το κομματι.. η ερμηνεια του ειναι ιδιοφυης, αλανθαστη, μαγευτικη και ψυχολογικα ασταθης. Ο χαρακτηρας του Τζοκερ θα ξανα-εφευρεθει και θα γεννηθει απο την αρχη καθως η παρανοια θα χτιστει απο σκηνη σε σκηνη μπροστα στα ματια μας. Κακα τα ψεμματα, οι ηθοποιοι εχουν 1-2 ερμηνειες στην καριερα τους που τους στιγματιζουν - εδω εχουμε σιγουρα την καλυτερη ερμηνεια του Ledger. Μεγιστο κριμα που θα αποτελεσει και την τελευταια του.

Οχι, δεν προκειται για μια ακομα ταινια Batman. Δεν μπορει να μπει στην ιδια κατηγορια με τις υπολοιπες. Ο Batman δεν μονοπωλει το σεναριο εδω. Θα δουμε χαρακτηρες που γινονται πιο πολυπλοκοι κατα την διαρκεια της ταινιας, χαρακτηρες με υποβαθρο. Θα δουμε μια εκπληκτικη προσεγγιση "στους πολιτες της Γκοθαμ" - θα δουμε απο κοντα τι σημαινει οχλος και αναρχια, οχλος και αυτοπροστασια, οχλος και ομαδικη αποφαση (αν και υπαρχουν οι υπερβολες, ιδιαιτερως στις σκηνες των πλοιων). Θα δουμε μια πραγματικα σκοτεινη σκηνοθεσια χωρις ομως σχεδον κανενα απο τα γνωστα κλισε του παρελθοντος. Θα δουμε μια εξαιρετικα πλουσια σκηνογραφια και οχι τις κλειστοφοβικες αποπειρες του παρελθοντος. Θα δουμε πραγματικες ερμηνειες και οχι αγαλματινες προσπαθειες γνωστων ονοματων.

Η ταινια αυτη ξεχωριζει. Ειναι σιγουρα το καλυτερο αποτελεσμα με τις συγκεκριμενες επιλογες. Για την κατηγορια της, θα αποτελεσει εναν τιτλο διπλα σε αριστουργηματα που μας μαγεψαν, χωρις ομως φυσικα να λειπουν καποια μεινονεκτηματα στο συνολο της.

Για μαυρα μικρα ποντικακια που ονειρευονται να γινουν ηρωες σαν τον Σκοτεινο Ιπποτη, για ζευγαρια που επιθυμουν ενα ρομαντικο βραδι, για παρεα που θα χειροκροτησει στο σινεμα, για οσους ειδαν τον Joker του Jack Nicholson στο σινεμα, η ταινια αυτη σιγουρα θα ξεφυγει απο την μετριοτητα, θα υποστηριξει στο επακρο τον λογο υπαρξεως της ενω θα ακουμπησει το αριστουργημα με 8/10 κατα την ταπεινη μου αποψη, εν αντιθεσει με το 9,1/10 του IMDb.

Δειγμα διαλογων:
The Joker: The only sensible way to live in this world is without rules!

1 scary σχόλια:

Δειτε το σε μεγαλη αιθουσα.. ή εστω σε ενα καλο home cinema.. Αξιζει!

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More