English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

10 χρόνια Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής κλείνει τα 10! Ένας θεσμός – πραγματική Γιορτή αφιερωμένη στη μουσική, στις πολύπαθες πόλεις μας και εμάς, τους κατοίκους τους. Μια ευκαιρία για τους δρόμους και τις πλατείες μας ν’ ανασάνουν ελεύθερα και για μας ν’ ανοίξουμε τα μάτια και τ’ αυτιά μας στις μουσικές του κόσμου.
Κλείνοντας τα 10 χρόνια της λοιπόν, φέτος η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής μεγαλώνει. 24 πόλεις σε όλη την Ελλάδα θα ζήσουν στους ρυθμούς της από τις 19 έως τις 23 Ιουνίου. Από τη Θεσσαλονίκη ως τα Χανιά, από τις Σέρρες έως την Αστυπάλαια και από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο, περισσότερα από 70 ελληνικά και διεθνή σχήματα θα μετακινηθούν μεταξύ των πόλεων του δικτύου, που εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα ολόκληρης της Ευρώπης. Άλλο ένα χαρακτηριστικό της δυναμικότητας και της αυτονομίας του δικτύου είναι ότι ένα από τα σημαντικά διεθνή σχήματα που φιλοξενεί φέτος η Γιορτή είναι καλεσμένο από την Πόλη του Βόλου – ο λόγος για τους Up, Bustle +  Out της Ninja Tune.

Όσο για την Αθήνα η Γιορτή συνεχίζει να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται, καταλαμβάνοντας φέτος ακόμα περισσότερα σημεία, αποκτώντας νέους συνοδοιπόρους και φιλοξενώντας περισσότερα από 180 σχήματα.
Αναζητήστε τη Γιορτή και τους καλλιτέχνες της. Φέτος θα σας ανοίξουν τ’ αυτιά οι:
Aronas (Νέα Ζηλανδία)
Ο AronOttignonείναι ένας 29χρονος Νεοζηλανδός πιανίστας. Ως παιδί θαύμα – βραβευμένος ήδη από τα 11 του και σχηματίζοντας το πρώτο του συγκρότημα στα 14 - μετακόμισε στην Αυστραλία σε νεαρή ηλικία, λίγο καιρό πριν ο τύπος της εποχής τον ανακηρύξει “Ραχμάνινοφ της τζαζ”. Κάτι τέτοιο ίσως φάνταζε υπερβολικό τότε, περισσότερα από 10 χρόνια μετά όμως ως δημιουργός των Aronas, ο Ottignonταράζει ακόμα τα νερά της τζαζ, για πολλούς επανεφεύροντάς την. Προσθέτοντας επιπλέον drumsκαι κρουστά οι Aronasδημιουργούν ένα αναπάντεχο, εκρηκτικό ηχητικό αποτέλεσμα, για το οποίο το έγκυρο JazzMagazine έγραψε ότι “αποτελεί τη γέννηση ενός νέου μουσικού είδους”. Άλλοι το ονόμασαν punkjazz.
Οι Aronas ακολουθούν μια ελευθεριακή προσέγγιση της τζαζ, εντάσσοντας σ' αυτή στοιχεία soul, πειραματικής electronica, dub και πολυνησιακής παραδοσιακής μουσικής.Tobacklineτους λέγεται ότι κάποιες φορές θυμίζει heavymetalσυγκρότημα!
Στο σχήμα συμμετέχει και ο DavidSymes (πρώην μπασίστας και συνεργάτης των Jamiroquai) οποίος ανέλαβε και την παραγωγή του πρώτου δίσκου. Κι όσο κι αν όλα αυτά ακούγονται κάπως παράταιρα, το βέβαιο είναι πως οι Aronasκαταφέρνουν να τα συνδυάζουν δεξιοτεχνικά ενθουσιάζοντας ακροατήρια της τζαζ σε ολόκληρο τον κόσμο και παράλληλα διευρύνοντάς τα.
www.myspace.com/aronas
BirdyNamNam(Γαλλία)
Υπήρξαν η μεγάλη έκπληξη του συναυλιακού καλοκαιριού του 2005, όταν η Πλατεία Κοτζιά σύστηκε από τους ρυθμούς τους σε μια εμφάνιση που συζητιέται ακόμα. Επιστρέφουν για να γιορτάσουν τα 10 χρόνια της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής στην Ελλάδα.
Οι LittleMike, djPone, djNeedκαι CrazyBείναι η άλλη διάσταση του scratch. Εκεί που η jazzσυναντά την dub, η ethnicτο electroκαι τα breaksτους βραζιλιάνικους ρυθμούς.
Εκεί που τα decksμετατρέπονται σε πραγματικά όργανα. Ο νέος τους δίσκος με τίτλο “Manualforasuccessfulrioting” αφουγκράζεται όχι μόνο τον ήχο αλλά και το ταραγμένο πνεύμα των καιρών μας και προδιαθέτει για ένα πραγματικό πάρτυ στην Πλατεία Κοτζιά.
http://www.myspace.com/birdynamnam
SHANTELANDBUCOVINAORKESTAR (Γερμανία)
Μέσα στο 2008 έδωσε 250 συναυλίες σε Ευρώπη και Αμερική, κάποιες εκ των οποίων σε φεστιβάλ του μεγέθους των Roskildeκαι Glastonbury. Το DiskoPartizaniέγινε σχεδόν ύμνος και η βαλκανική ποπ μπήκε για τα καλά στα chartsμε εκπρόσωπο έναν πραγματικό μουσικό του κόσμου. Ο StefanHantelμεγάλωσε στη Φρανκφούρτη ακούγοντας γερμανική technoκαι ηχογραφώντας μάλιστα για την !Κ7. Κάπου στην πορεία οι downtempoήχοι του έδωσαν τη θέση τους σε ένα ξέφρενο βαλκανικό fusion. HipHop, χάλκινα, reggae, rocknroll, τούρκικοι αμανέδες, βουλγάρικες παραδοσιακές μελωδίες, technobeats – σε κάποιο άλλο μουσικό σύμπαν όλα αυτά ίσως φάνταζαν αταίριαστα. Αλλά όχι στο αιρετικό μουσικό σύμπαν του Shantel – σ' αυτό που ο ίδιος ονομάζει Πλανήτη Πάπρικα.
Εδρεύοντας εκεί έχει παράλληλα καταφέρει να χαρακτηριστεί “βασιλιάς του βαλκανικού dancefloor”, να καταλάβει παραπάνω από μια φορά την πρώτη θέση των ευρωπαϊκών worldmusiccharts, να κατακτήσει πλήθος βραβείων, να στήσει το υπέρ – επιτυχημένο, σχεδόν θρυλικό πια BucovinaClub, να περιοδεύσει με τον AliGκαι να γράψει τη μουσική για την ταινία του FatihAkin “Theedgeofheaven”.
Οι εμφανίσεις του με τη συνοδεία της διάσημης πια BucovinaClubOrkestarείναι πάντα ένα μεγάλο πανηγύρι. Είναι οι μουσικές του κόσμου σε ένα αναρχικό μείγμα συνοδευόμενο από hitech παλμό και αυθεντικό συναίσθημα. Ήδη γνώριμος του αθηναϊκού κοινού (οι soldoutεμφανίσεις του στο παρελθόν έλαβαν τις καλύτερες κριτικές) επιστρέφει στην Τεχνόπολη για μια πραγματική Γιορτή!
www.bucovinaclub.de
ERDMANN 3000 (Γερμανία, Γαλλία)
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ GOETHEINSTITUTATHEN
Ζώντας μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού, ο DanielErdmann ίδρυσε τους Erdmann 2000 το 1999 ενώ τους μετονόμασε σε Erdmann 3000 με το πέρασμα στη νέα χιλιετία. Σήμερα, το συγκρότημα, που απαρτίζουν τέσσερις από τους πιο ενδιαφέροντες μουσικούς της σύγχρονης βερολινέζικης σκηνής, είναι πλέον γνωστό σ’ ολόκληρο τον κόσμο με αυτό το όνομα. Εκφραστικότητα, ελαφρότητα και χιούμορ ανατρέπουν όλα τα κλισέ της μουσικής τζαζ, διαγράφοντας το μέλλον της.
Το κουαρτέτο εμφανίζεται αυτήν τη φορά με τον άφταστο Γάλλο τρομπονίστα της ModernCreativeJazz, YvesRobert και μαζί προβλέπεται να ενθουσιάσουν το αθηναϊκό κοινό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φίλοι της τζαζ περίμεναν με ιδιαίτερη ανυπομονησία τη συναυλία ERDMANN 3000 που είχε προγραμματιστεί στο πλαίσιο του MuseFestival το Δεκέμβριο του 2008. Λόγω των εκτεταμένων επεισοδίων εκείνης της περιόδου η συναυλία ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή, γι’ αυτό και επαναπρογραμματισμένη τους εμφάνιση στην Αθήνα αναμένεται με ακόμα μεγαλύτερη χαρά.
http://www.myspace.com/erdmann3000
Freeman – IAM (Γαλλία)
O Αλγερινής καταγωγής Malek Brahimi ή απλώς Freeman (Malek Sultan) είναι μια πολυσχιδής καλλιτεχνική φιγούρα. Κοινωνός της κουλτούρας του hip hop από το 1989 συνδέθηκε με τους ΙΑΜ σαν συνοδός στις ζωντανές εμφανίσεις τους με την ιδιότητα του χορευτή (breakdance). Ως rapper συμμετέχει για πρώτη φορά στο σημαντικότατο δίσκο τους L’ Ecole Du Micro D’ Argent το 1997 (τεράστια επιτυχία εντός κι εκτός Γαλλίας) και συνεχίζει με σόλο δισκογραφία και κινηματογραφικές εμφανίσεις. Ιδιαίτερα γνωστός για τις συνεργασίες του με καλλιτέχνες της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και για την ιδιαίτερη σύνδεση της hip hop με παραδοσιακά στοιχεία του Ισλαμικού Πολιτισμού.
Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που συνεργάστηκε πολλάκις είναι ένας από τους σημαντικότερους
τραγουδιστές της Αλγερίας και διεθνώς αναγνωρισμένη φιγούρα όπως ο Cheb Khaled. Συνεργάστηκε με όλο το πάνθεον των πρωταγωνιστών της γαλλικής rap σκηνής.
http://www.myspace.com/mcfreemanmarseille
Fuse Factory (Ελβετία)
ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΝΗΣ
Μια Γαλλίδα, ένας Αμερικανός, ένας Ελβετός και ένα παράξενο μουσικό όργανο με το όνομα radioguitar. Η Γαλλίδα Sam, με κλασσική εκπαίδευση στο τραγούδι, είναι η φωνή του electro – popτρίο. Σε απόλυτα συμβιωτική σχέση με τον ήχο, τα εντυπωσιακά visualsτου συγκροτήματος έχουν την υπογραφή του Αμερικανού Spir. Το τρίτο μέλος των FuseFactoryκαι δημιουργός του radioguitarείναι ο mio*star. Έμπειρος sounddesigner, περκασιονίστας για χρόνια σε διάφορα τζαζ σχήματα και με όνομα εμπνευσμένο από μια μάρκα φτηνών ηλεκτρικών συσκευών, ο mio*star κατασκεύασε αυτό το αλλόκοτο όργανο χρησιμοποιώντας φαινομενικά μόνο ένα ghettoblaster και το λουρί μιας παλιάς κιθάρας. Στην πραγματικότητα το δημιούργημά του αυτό του δίνει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται samples από ένα τεράστιο database ήχων, που αλληλεπιδρούν στη συνέχεια σε απόλυτο συγχρονισμό με την εικόνα.
Κάθε live εμφάνιση των FuseFactory αποτελεί μια ηχητική, οπτική και τεχνολογική εμπειρία.
www.myspace.com/fusefactoryband
Skip the Use (Γαλλία)
Οι SkiptheUse ξεκίνησαν σαν μια αμιγώς ska – punk μπάντα. Στην πορεία η εντυπωσιακή onstage παρουσία του frontman τους MattBastard άρχισε να τραβάει την προσοχή κριτικών και κοινού ενώ στα χνάρια συγκροτημάτων όπως οι ArticMonkeys, οι BlocParty και οι Hives, οι SkiptheUse εξέλιξαν τον ήχο τους για να φτάσουν να θεωρούνται σήμερα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σχήματα της electro-rock σκηνής της Γαλλίας. Διατηρούν παράλληλα τις ska καταβολές τους και το punk πνεύμα τους, κυρίως στα καταιγιστικά live τους.
www.myspace.com/skiptheuse
LocoStar (Πολωνία)
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ADAMSKYINSTITUTWARSAW
Αποτελούν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σχήματα της σύγχρονης alternative μουσικής σκηνής της Πολωνίας. Οι τρεις LocoStar (TomekZietek, GrandPatκαι Marsija) μετρούσαν ήδη
ο καθένας τους χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στα μουσικά πράγματα της χώρας τους, έως ότου αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Αποτέλεσμα ένας πολυεπίπεδος ήχος που αγκαλιάζει εξίσου ζεστά την τζαζ και την ambientelectronica. Liveοι εξαιρετικοί μουσικοί που επιστρατεύουν όπως και η ιδιαίτερη φωνή της Marsija, υπόσχονται να μην αφήσουν κανένα ακροατήριο ασυγκίνητο.
www.myspace.com/locostarmusic
LiseDres (Δανία)
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΔΑΝΕΖΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Φιλμική pop με folk επιρροές. Γλυκιά αλλά όχι γλυκερή, ανάλαφρη αλλά κάθε άλλο παρά ρηχή, η μουσική της LiseDres μοιάζει βγαλμένη κατευθείαν από τις αρχές της δεκαετίας του 70. Η ίδια άλλωστε μεγάλωσε θαυμάζοντας τον BobDylan και την EdithPiaf, προτού εξελιχθεί σε μια από τις πιο υποσχόμενες τραγουδοποιούς της χώρας της. Επιλέγοντας να τραγουδά στη μητρική της γλώσσα, η Δανή Lise, έχει αρχίσει ν’ αποκτά πιστούς θαυμαστές και καταφθάνει στην Αθήνα κουβαλώντας μαζί της ακορντεόν, γκλόκενσπιλ και σκανδιναβικές μελωδίες.
www.myspace.com/lisedres
Up, Bustle + Out(Αγγλία)
Ένα μοναδικό χαρμάνι ήχων. Το breakbeat και η σκοτεινή electronica του ανατολικού Λονδίνου συναντούν τους ήχους της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής Αμερικής. Καθόλου τυχαία οι Up, Bustle & Outαποτελούν πια κομμάτι του δυναμικού της NinjaTune και έναν καλό λόγο για ένα ταξίδι έως τον Βόλο στις … Ιουνίου.
http://www.myspace.com/upbustleandout
Επίσης:
BLENDAKAMISHKINfeat. BNC, ELEPHANTPHINIX, THEKIDD + TAKITSAN - SUDDENDEATH (LIVE)
Ο djBlend η αλλιώς Mishkinπαρουσιάζει ζωντανά το καινούργιο του άλμπουμ με τίτλο SuddenDeath (afieldguideto), που πρόκειται να κυκλοφορήσει στα τέλη του Ιουνίου. Μαζί του στη σκηνή οι Bncή JeffGonzalez, βασικός mcτου cast-a-blastsoundsystem, ElephantPhinix, TheKidd και ο θρυλικός Έλληνας mcTakiTsan (ΖΝ, Τιγρε Σποράκια).
Ένα δυνατό HipHop/ reggaelive με τον Blend πίσω από την κονσόλα και τέσσερις από τους καλύτερους mc’s της χώρας μπροστά να μπλέκουν ρίμες πάνω στα beats του SuddenDeath.
http://www.myspace.com/blendpage
Last Drive
Ίσως το πιο εμβληματικό από όλα τα συγκροτήματα της εγχώριας rocknrollσκηνής. Οι LastDrive, επίκαιροί και φορτισμένοι σε ένα “heavyliquid” live στην Πλατεία Κλαυθμώνος.
Νίκος Πορτοκάλογλου
Ο σημαντικός Έλληνας καλλιτέχνης επιστρέφει στην επικαιρότητα με ένα νέο albumπου επιλέγει να παρουσιάσει ζωντανά και δωρέαν για το κοινό του στη φετινή Γιορτή της Μουσικής.
Και ακόμα:
170 σχήματα που καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα της ελληνικής μουσικής.
Το φετινό πρόγραμμα της Γιορτής είναι τόσο μεγάλο και πολυδιάστατο που είναι αδύνατο να περιοριστεί σ’ αυτές τις σελίδες. Σ’ αυτό συνυπάρχουν η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων με τον πρωτοπόρο της ελληνικής electronica, ION, του οποίου η τελευταία
δισκογραφική δουλειά έλαβε διθυραμβικές κριτικές από διεθνή έντυπα. Συνυπάρχουν οι διαφορετικές γενιές του ελληνικού ροκ: οι Σπυριδούλα με τις KatrintheThrill. Συνυπάρχουν οι στίχοι του Ευγένιου Τριβιζά με τη bossanova και το swing του CabaretInfantil του Γιώργη Χριστοδούλου. Συνυπάρχει η τζαζ του Γιώργου Ψυχογιού και οι ρίμες του Νικήτα Κλιντ.
Κάπου μέσα σε όλα αυτά είναι σίγουρο πως θα βρείτε μια μουσική που θα μιλάει στην καρδιά σας. Ακούστε την και γιορτάστε μαζί μας.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ
* Το καθιερωμένο “παζάρι” της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής θα στηθεί και φέτος στις 22 και 23 Ιουνίου στις πλατείες Κοτζιά, Συντάγματος και Κλαυθμώνος αλλά και στην “Τεχνόπολις” του Δήμου Αθηναίων. Αυτή τη φορά σε συνεργασία με την ομάδα του MeetMarketθα παρουσιαστεί η δουλειά σχεδιαστών, χειροτεχνίτων, καλλιτεχνών, συλλέκτων και ανεξάρτητων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην πόλη.
· Η Fnac, πιστή στην παράδοση υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής και των καλλιτεχνών της, θα προσφέρει επιλεγμένα cd σε ειδική τιμή. Στα περίπτερά της στην Πλατεία Κοτζιά και την Πλατεία Συντάγματος και φυσικά στο δικό της stage στην “Τεχνόπολις” του Δήμου Αθηναίων, αγοράστε 2 cd και πάρτε ακόμα 1 δώρο!
· Η ActionAid και η ομάδα νέων εθελοντών της οργάνωσης, Activista, μας καλούν στα ενημερωτικά τους περίπτερα να φωτογραφηθούμε με το ομοίωμα του Elvis, να κάνουμε πράξη τα λόγια του “alittlelessconversation, alittlemoreaction” και να υπογράψουμε την έκκληση προς το Υπουργείο Εξωτερικών για μεγαλύτερη και καλύτερη αναπτυξιακή βοήθεια προς τις χώρες του Νότου.
* Αναζητείστε το πρόγραμμα των ειδικών προβολών που φιλοξενεί για φέτος η Γιορτή, και το οποίο περιλαμβάνει το ντοκιμαντέρ “Woodstock” καθώς και ένα αφιέρωμα στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Άμστερνταμ από το δικό μας “psarokokalo”
* Παρακολουθείστε πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες δράσεις όπως για παράδειγμα μια συναυλία με τραγούδια για παλιά επαγγέλματα, με τη χρήση εργαλείων ως συνοδευτικών κρουστών μουσικών οργάνων. Στον υπέροχο χώρο της Ένωσης Αποφοίτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στην Πλάκα, με αφορμή τον έναν χρόνο λειτουργίας της έκθεσης «Άνθρωποι και Εργαλεία. Όψεις της εργασίας στην προβιομηχανική κοινωνία».

Θεσσαλονίκη: Πολιτιστικές και Ψυχαγωγικές εκδηλώσεις
Η Θεσσαλονίκη, συμμετέχει σε αυτές τις εκδηλώσεις εορτασμού των δέκα χρόνων Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής με πολλές και διαφορετικές δράσεις.
Οι δράσεις αυτές, θα διεξαχθούν σε συνεργασία με το Εμπορικό Κέντρο Μακεδονίας, ξεκινούν από τις 10 Απριλίου και θα λάβουν χώρα στους χώρους του εμπορικού κέντρου. Θα πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα Παρασκευή και Σάββατο με κορύφωση τη μέρα μουσικής, την 21η Ιουνίου.
Οι εκδηλώσεις είναι πολλές, με διαφορετικό ενδιαφέρον και περιλαμβάνουν επίδειξη και μαθήματα breakdancing, επίδειξη και μαθήματα χορού Tango, συναυλίες Ωδείων με ηλεκτρονική και έντεχνη ελληνική μουσική, συναυλία συγκροτημάτων hip hop και τέλος μεγάλο παιδικό πάρτι.
Παράλληλα με τις δράσεις αυτές η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής επεκτείνει τις δραστηριότητές της και σε άλλα σημεία της πόλης εντάσσοντας τις 99% Hip-Hop! βραδιές κάθε Δευτέρα στο Στοά bar, στην αγορά Μοδιάνο.
Τη Δευτέρα 25 Μαΐου στο 99% Hip-Hop! στο Στοά bar οι Zoltan Djs και οι καλεσμένοι τους θα σας παρασύρουν σε ένα hip hop ξεφάντωμα.
Η πέμπτη δράση έχει οριστεί για την Παρασκευή και το Σάββατο 22 και 23 Μαΐου –ώρες 19.00 και 12.00 αντιστοίχως- και θα περιλαμβάνει για την Παρασκευή συναυλία Hip Hop με τοπικά συγκροτήματα (Sifu Versus και Phenomena) και για το Σάββατο παιδικό πάρτυ με κλόουν και διασκεδαστές την ομάδα «Ανεμοσκορπίσματα».
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους!

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More