English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 7 Απριλίου 2009

What Just Happened (2008)

Τίτλος: What Just Happened
Κατηγορία: κωμωδια, σατιρα
Σκηνοθέτης: Barry Levinson
Πρωταγωνιστές: Robert DeNiro, Bruce Willis, Catherine Keener, Michael Wincott
Διάρκεια: 104'
Εταιρία παραγωγής: 2929 Productions, Art Linson Productions, Tribeca Productions
Έτος παραγωγής: 2008
Βαθμολογία S.G. (IMDb): 4,5 (6,3)

Με λίγα λόγια
Το Χολυγουντ ανοιγει ενα μικρο παραθυρο της επαυλης του και μας αφηνει να ριξουμε κλεφτες ματιες στην ζωη ενος παραγωγου που θελει να προωθησει μια ταινια και να προετοιμασει μια αλλη οταν το Στουντιο καθεται στον σβερκο του και οι ηθοποιοι παιζουν το χαρτι του "σταρ" σε μια στημενη παρτιδα.


Σκηνοθεσία
Η επομενη ταινια μετα το μετριοτατο Man of the Year (2006) για τον κυριο Barry Levinson στο τιμονι της σκηνοθεσιας, ειναι η παρουσα. Το σεναριο ειναι αρκετα τολμηρο αλλα οχι κατι το οποιο δεν εχουμε ξαναδει στο παρελθον, και μαλιστα με μεγαλυτερη επιτυχια. Η ταινια αυτη θα μας χαρισει καποιες καλες μεμονωμενες σκηνες (πχ ξεσπασμα του Willis, εκρηξεις του τρελο-σκηνοθετη) αλλα οχι ενα σοβαρο και ενδιαφερον συνολο. Ο θεατης συντομα θα βαρεθει καθως η κωμωδια μπερδευεται με την κακη σατιρα και το αργο δραμα το οποιο θα καταληξει σε μαθηματα αυτο-εκτιμησης και αυτο-λυπησης. Οι διαλογοι ειναι καλοι -μεμονωμενα- ενω η φωτογραφια ειναι αξιοπρεπης. Η μουσικη επενδυση του Marcelo Zarvos (ειναι Βραζιλιανος) ειναι εξαιρετικη ενώ ξεχωριζει ιδιαιτερα αυτη που αναφερεται στην υποτιθεμενη "ταινια" που προσπαθει να τελειωσει ο πρωταγωνιστης.
Ερμηνείες
Το 2008 σιγουρα δεν εχει φερει γουρι στον πρωταγωνιστη και παραγωγο Robert Deniro. Μετα το μετριο Righteous Kill (2008), ουτε και το παρον θα καταφερει να προστεθει με περηφανεια στο βιογραφικο αυτου του "τερατος" του σινεμα. Ο χαρακτηρας του, Ben, ειναι ο παραγωγος που πρεπει να πεισει με τα χιλια ζορια τον σκηνοθετη να αλλαξει το τελος σε μια ταινια καθως το Στουντιο ακολουθει μια ψυχρη λογικη. Επισης, πρεπει να πεισει και τον Bruce Willis να ξυρισει το μουσι και να χασει κιλα ωστε να πρωταγωνιστησει στην επομενη υπερπαραγωγη του Στουντιο. Διπλωματια και αγχος στην δουλεια, αποτυχια στην προσωπικη ζωη με 3 παιδια απο 2 πρωην, και ενα αβεβαιο μελλον με πολλα χρωστουμενα (οικονομικη κριση γαρ) θα οδηγησουν τον Ben σε 2 τρελες εβδομαδες. Ως θεατες θα απολαυσουμε τον DeNiro σε 2-3 χαρακτηριστικες σκηνες οπου ξεδιπλωνει το ταλεντο του στην κωμωδια / σατυρα, χωρις ομως να γοητευτουμε οπως εχουμε καλομαθει τοσα χρονια.
Ο Sean Penn συμμετεχει συνολικα σε 2 σκηνες, ασχετως αν το ονομα του χρησιμοποιειται ευρεως στην προωθηση της παρουσης ταινιας. Cameo or not, η παρουσια του και μονο προσφερει μια γοητεια στην χαμενη του συνολου.
Ομοιως, ο Bruce Willis που ειναι ο.. Bruce Willis' επιθετικος, σταριλικι, μουσατος και γεματος αλλα παντα γοητευτικος. Η σκηνη κοντρας με τον DeNiro ειναι ονειρικη ενω η μεγαλομανια και μεγαλοπρεπεια που αποπνεει η ερμηνεια του ως ο εαυτος του, περιεχει ισως την μεγαλυτερη δοση σατιρας εναντι του περιφημου Χολυγουντ και αυτων που το εχουν καταντησει ως εχει.
Συμμετεχει και η πειστικη Robin Wright Penn (γυναικα του Sean) ως πρωην του πρωταγωνιστη ο οποιος ακομα την ζηλευει με εναν απροσδιοριστο και εγωιστικο τροπο, ενω η πιτσιρικα Kristen Stewart θα ομορφυνει καποια καδρα.
Κατα την ταπεινη μου αποψη ξεχωριζουν 2 μελη του καστ. Η Catherine Keener, παντα ομορφη, σε εναν ρολο που της ταιριαζει γαντι - η σιδερενια γυναικα πισω απο το μεγαλο Στουντιο η οποια κρινει και καθοδηγει τις ταινιες, Lou Tarnow - και για τον οποιο δεν χρειαζεται να κουραστει για να πεισει. Φανταστικη η σκηνη "κοντρας" με τον πρωταγωνιστη και τον σκηνοθετη της ταινιας που εκπροσωπει.
Παρανοϊκος, επικινδυνος, στον κοσμο του χαμενος, ιδιορυθμος ο Καναδος -με ακρως βρετανικη προφορα- Michael Wincott στον ρολο του Jeremy Brunell. Σκηνοθετης με αποψη, εγωιστης και προστατης του "μωρου του", αψογη γαλλικη προφορα και ομιλια, 2-3 οσκαρικα ξεσπασματα - θα ενισχυσει το πνευμα σατιρας που κρυβεται στην ταινια.
Εν κατακλείδι
Η αληθεια ειναι πως ειναι τυχεροι οσοι δεν εχουν ακουστα την τηλεοπτικη σειρα Entourage (2004-παρόν) γιατι δεν χρειαστηκε να την αναπολουν συνεχεια κατα την διαρκεια της παρουσης. Ειναι αληθεια πως ο χαρακτηρας του Ben ειναι στην πραγματικοτητα ο Ari Gold της σειρας, (ακομα κι αν δεν κανουν στην ουσια την ιδια δουλεια) αλλα χωρις την καφριλα, το παθος, την ευρηματικοτητα, την πονηρια, την κωμικοτητα, την σατιρα ή εστω την τρελα που χαρακτηριζει τον δευτερο. Σε αυτο τον τομεα -και ισως ΜΟΝΟ σε αυτον- μπορουμε να πουμε μετα σιγουριας οτι ο κυριος Jeremy Piven με τα αμετρητα βραβεια του, εχει ξεπερασει κατα πολυ τον κυριο Robert DeNiro. Το What Just Happened θελει και μπορει αλλα η προσπαθεια που καταβαλει απλα δεν ειναι αρκετη ωστε να πεισει πρωτα τους συντελεστες του και επειτα το κοινο στο οποιο απευθυνεται (αληθεια, σε ποιον απευθυνεται?). Κρυβει παντως μια τρομακτικη αληθεια που καμουφλαρεται με στυλ σε μια απο τις τελικες σκηνες' ειναι ασυλληπτο το γεγονος οτι δεκαδες, αν οχι εκατονταδες, ανθρωποι που δουλευουν στην παραγωγη μιας ταινιας (stage managers, παιδια για τα θεληματα, ηχοληπτες, καμεραμαν και αλλοι πολλοι) μπορουν μεσα σε ενα λεπτο να μεινουν ανεργοι εξαιτιας ενος μουσιου, μερικων τριχων και μερικων παραπανισιων κιλων ενος εκ των πρωταγωνιστων..

Φιλοι του Entourage, φιλοι της δημιουργικης αξιοποιησης του ελευθερου σας χρονου, φιλοι των καλων ταινιων και των ευχαριστων βραδιων, αποχη απο την παρουσα που ουτε η ιδια δεν "καταλαβε τι εχει συμβει" καθως το 4,5/10 φανταζει υπερβολικο ενω το 6,2/10 του IMDb, εξωπραγματικο.

6 scary σχόλια:

ηθελα να την δω..αλλα με αυτα που εγραψες λεω να το αφησω για αργοτερα :P

Ηταν απογοητευτικο, ειδικα για το "μεγεθος" του ΝτεΝιρο.. Φαινεται οτι ακολουθησε τις αποτυχιες του εταιρου τερατος, του Πατσινο.

Ακομα και οι μεγαλοι..

Ευτυχώς που σας βρήκαμε και προσωπικά σώθηκα, μια και δεν πάω σχεδόν καθόλου εύκολα σινεμά.
Η ενημέρωσή σας είναι εξαιρετική.
Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο είναι θρυλικός ηθοποιός και όλα έχουν τον κύκλο τους.
Στο απώγειο δεν μένει ποτέ κανείς. Οι στροφές είναι χρήσιμες και εποικοδομητικές.
Ο Ντε Νίρο δεν θα χάσει την αξία του, αλλά σίγουρα πρέπει να ανακτήσει ένα χαμένο έδαφος.

Αυτο που γραφεις ειναι παρα πολυ σωστο. Ξεχωρα απο την εν λογω απογοητευση, ειμαι σιγουρος οτι θα τον ξαναδουμε τον "Bobby" σε δυνατους και δυναμικους ρολους, ανταξιους του ταλεντου του, συντομα :)

βασικα η παρουσιαση που κανεις ειναι καταπληκτικη
δευτερον εγω σαν φαν του ντενιρο ελπιζω σε κατι καλυτερο

wow! Σ'ευχαριστω πολυ :))

Ξερεις, πριν καιρο και πανω στην παιδικοτητα της λαθος ερωτησης "ποιος ειναι καλυτερος", ειχα φαει αρκετες ημερες σκεπτομενος για το οποιος ειναι "καλυτερος". Τι να διαλλεξω? DeNiro? Pacino? Connery? Nicholson? και αλλοι ποσοι! χαλια κατασταση..

Εχοντας λιγακι ωριμασει, μπορω μετα βεβαιοτητας, οτι αγαπημενος (ή ενας απο αυτους) ειναι σιγουρα ο DeNiro. Απο τους λιγους που τολμησαν να δοκιμασουν την κωμωδια και να πετυχουν. Θελω να ελπιζω οτι η επομενη του Everybody's Fine (2009) με Kate Beckinsale, Drew Barrymore κα θα ειναι πολυ καλυτερη ενω ζω και αναπνεω για να φτασει ο καιρος να βγει στις Σκοτεινες αιθουσες το Little Fockers (2011), συνεχεια των 2 πετυχημενων προηγουμενων ταινιων οπου ο DeNiro ηταν ο "κακος" πεθερος..

Για να δουμε!

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More