English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Ορέστης Ανδρεαδάκης ή αλλιώς, o Ιππότης των Γραμμάτων και των Τεχνών.


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, η εκδήλωση του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας γιορτάζοντας την Ημέρα Γαλλοφωνίας-TV5 Monde για άλλη μια χρονιά, με την φιλοξενία του Νομισματικού Μουσείου της Αθήνας.
Μετά την προβολή-πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας του Ασγκάρ Φαραντί με τον τίτλο «Το Παρελθόν» (Le Passé), το στολίδι μιας ήδη πλούσιας συλλογής γαλλικών και γαλλόφωνων ταινιών που περιλαμβάνονται στο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, ακολούθησε κοκτέιλ πάρτι στον φιλόξενο κήπο του καφέ του Νομισματικού Μουσείου.


Η βραδιά, όμως, ήταν ξεχωριστή για ακόμη έναν λόγο: η Πρεσβεία της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο τίμησαν τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, κύριο Ορέστη Ανδρεαδάκη, με τα διάσημα του Ιππότη του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών.

Η παρασημοφόρηση έγινε από τον Ολιβιέ Ντεκότ, διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος,  σύμβουλο συνεργασίας και μορφωτικής δράσης στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, ο οποίος μίλησε για την επαγγελματική και καλλιτεχνική πορεία του κύριου Ανδρεαδάκη, καθώς και την στενή σχέση του με τη Γαλλία. «Είστε σινεφίλ, οραματιστής και διαθέτετε επιχειρηματικό πνεύμα, αρετές που σπάνια συνδυάζονται. Έτσι χτίσατε μια πρωτότυπη καριέρα και κατακτήσατε μια απαράμιλλη θέση στον ελληνικό κινηματογράφο.»


«Αγαπάτε χωρίς να κολακεύετε, είστε σκληρός κριτικός μερικές φορές, αλλά πάντοτε καλοπροαίρετος για το γαλλικό σινεμά. Έχετε επιλέξει τη Γαλλία ως δεύτερη χώρα σας και τα γαλλικά ως γλώσσα ψυχής. Αυτή η επιλογή δεν είναι ούτε ένας οικογενειακός αταβισμός ούτε κάτι τυχαίο. Έγινε πολύ συνειδητά από την αγάπη σας για την τέχνη, για την κουλτούρα και για τον κινηματογράφο της Γαλλίας», ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.

Από τη μεριά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, κύριος Ορέστης Ανδρεαδάκης, είπε ότι αισθάνεται πολύ τυχερός: «Το να σε βαβεύει μια χώρα στην οποία έχεις περάσει μερικά από τα σημαντικότερα πράγματα της ζωής σου, σε κάνει να νιώθεις κάτι παραπάνω από τυχερός. Η Γαλλία ήταν για μένα πάντοτε η χώρα των ιδανικών επαναστάσεων, της ανοχής, της σοβαρής λογοτεχνίας, του καλού σινεμά.»

Και ολοκλήρωσε την ομιλία του ευχαριστώντας θερμά την ομάδα των συνεργατών του Φεστιβάλ και του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ, τονίζοντας πόσο τυχερός αισθάνεται που δουλεύει μαζί τους.

Μετά τη σύντομη τελετή, οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι του διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου και του κύριου Ανδρεαδάκη απόλαυσαν τη μουσική των Clarinet Gang (Ανθή Δαμβουνέλη, Λευτέρης Τρύφωνας, Στάθης Μανάτος).
Το Φεστιβάλ ευχαριστεί θερμά το τηλεοπτικό δίκτυο TV5 Monde για τη σταθερή και γενναιόδωρη υποστήριξή του στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης.

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More