English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Kill your Darlings (Σκότωσε τους Αγαπημένους σου) [2013]

Ο Daniel Radcliffe στη μετά – Harry Potter  εποχή του υποδύεται τον Allen Ginsberg, έναν από τους εκπροσώπους της περίφημης μπιτ γενιάς (Beat Generation).

Βρισκόμαστε στις αρχές του ’40, αμέσως μετά τον πόλεμο και ο Allen έχει μόλις γίνει δεκτός στο πανεπιστήμιο Columbia. Ήθελε πάντα να γίνει συγγραφέας και είναι ενθουσιασμένος με αυτό και έτοιμος να «ρουφήξει» γνώση αλλά πάνω από όλα εμπειρίες. Πίσω του αφήνει τον πατέρα του (David Cross) και την ψυχικά άρρωστη μητέρα του (Jennifer Jason Leigh), όμως μπροστά του ανοίγεται ο δρόμος της δημιουργίας και της προσωπικής εξερεύνησης. Έτσι, θα ακολουθήσει τον συμφοιτητή του Lucien Carr (Dane DeHaan) στα πάρτυ στους ρυθμούς της τζαζ, στο άφθονο αλκοόλ και τις ουσίες, αλλά πάνω από όλα στις αντικονφορμιστικές ιδέες. Θα βρεθεί στην ίδια παρέα μαζί με άλλους όπως ο William Burroughs (Ben Foster) και ο Jack Kerouac (Jack Huston) και τα ελεύθερα πνεύματά τους θα απορρίψουν τα δεδομένα της εποχής και θα προσπαθήσουν να εκφράσουν νέες ιδέες μέσα από τα γραπτά τους, ωθώντας στα όρια τους εαυτούς τους και εξερευνώντας τη σεξουαλικότητά τους.

Ο John Krokidas μας δίνει μια γεύση από τη Μπιτ Γενιά, χρησιμοποιώντας τους εμπνευστές της – τα πρόσωπα που αναφέρονται στην υπόθεση της ταινίας είναι των εκπροσώπων της – αλλά και στοιχεία από τις πραγματικές τους σχέσεις και καταστάσεις στις οποίες βρέθηκαν την εποχή της τρέλας και της καλλιτεχνικής τους ζύμωσης. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να διαβάσεις αυτή την ιστορία, αλλά για μένα ένας μόνο δίνει συνοχή στα αποσπασματικά γεγονότα. Η ταινία μοιάζει συχνά να αλλάζει δρόμο στην πλοκή της. Ξεκινά με την ιστορία του Allen Ginsberg, όμως κατά την εξέλιξή της το κεντρικό της πρόσωπο γίνεται ο Lucien Carr και η ανεξήγητη γοητεία που ασκούσε σε όσους τον συναναστρέφονταν. Ήταν απρόσμενος, ήταν ερωτικός, ήταν έμπνευση, ήταν καταστροφικός, ήταν εν τέλει απρόσιτος και ήταν, γιατί ήταν και όλοι οι άλλοι γύρω του να τον πιστεύουν. Στο πρόσωπό του βλέπουμε εν πολλοίς συμπυκνωμένα τα χαρακτηριστικά της Μπιτ γενιάς. Των εκπροσώπων της, που εκτός από τη λογοτεχνία, επηρέασαν ιδιαιτέρως τη ροκ σκηνή. Τους Beattles, τον Bob Dylan, τον Jim Morisson, τον Tom Waits. Και αυτή η ταινία μας μεταφέρει εκεί όπου μπήκαν τα θεμέλια, εκεί όπου δημιουργήθηκαν οι εικόνες, εκεί που έγιναν οι συζητήσεις και τέθηκαν τα ερωτήματα για το μέλλον πριν ακόμα βρει ο καθένας το δικό του δρόμο στη γραφή.


Ο Daniel Radcliffe, θα χρειαστεί μερικές ταινίες ακόμα για να αποβάλλει, κυρίως από τη δική μας μνήμη και όχι τόσο από την υποκριτική του, τον μικρό μάγο. Κανείς δε θα ήθελε να τον φέρει στο μυαλό του ως Harry Poter, κάπου ανάμεσα στα αμέτρητα χάπια, τον συγγραφικό οίστρο και την ερωτική του διάθεση για τον Lucien Carr, κι όμως καμιά φορά συμβαίνει. Ο Dane DeHaan ερμηνεύει εκπληκτικά τον μποεμ χαρακτήρα του Lucien με τη ριζοσπαστική συμπεριφορά και την ακαταμάχητη γοητεία που μοιάζει ώρες ώρες να κινεί τα νήματα σε αυτή την παρέα. Έτσι, που η αληθινή ιστορία της δολοφονίας του David Kammerer (Michael C. Hall), δασκάλου του και άρρωστα ερωτευμένου μαζί του να εγείρει ακόμα ερωτήματα.


Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» και βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 7 Νοεμβρίου από την AudioVisual.

Της Λίας Παππά

Δείτε το τρέιλερ:

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More