English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Twenty Feet From Stardom (Λίγα Μέτρα από τη Διασημότητα) [2013]

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Morgan Neville, τα τελευταία 18 χρόνια ειδικεύεται στα μουσικά ντοκιμαντέρ και έχει σκηνοθετήσει φιλμ για καλλιτέχνες που έχουν διαμορφώσει τη μουσική του 20ου αιώνα. Ήταν υποψήφιος για τρία βραβεία Γκράμι με τις ταινίες «Respect Yourself: The Stax Records Story», «Muddy Waters Cant Be Satisfied» και «Johnny Cashs America».


Εδώ, καταπιάνεται με την ιστορία, των γυναικών κυρίως, που βρίσκονταν λίγα μόλις μέτρα από τους διάσημους. Μιλάμε φυσικά για τις «δεύτερες φωνές» που έντυναν με τον καλύτερο τρόπο τραγούδια που έγιναν διάσημα και υποστήριζαν στα live ιερά τέρατα της ποπ, ροκ και σόουλ μουσικής. Οι ερμηνείες τους δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από εκείνες των σταρ κι όμως οι ίδιες είτε από συστολή είτε λόγω του συστήματος δεν κατάφεραν να κάνουν σόλο καριέρα και να εδραιωθούν στη δισκογραφία.

Αλήθεια, θα μπορούσατε να φανταστείτε αυτό το τραγούδι χωρίς τις μελωδικές φωνές των Raelettes; Η Μέρι Κλέιτον ήταν κάποτε μία από αυτές…


Αντλώντας έμπνευση από τις ατομικές ιστορίες μερικών από τις σημαντικότερες «βοηθητικές» τραγουδίστριες που γνώρισε το πεντάγραμμο ντοκιμαντέρ του Μόργκαν Νέβιλ μας συστήνει τα θαυμαστά ταλέντα γυναικών όπως η Νταρλίν Λαβ, Κλώντια Λεναρ, η Μέρι Κλέιτον, η Λίσα Φίσερ, Τζούντιθ Χιλ και μέσα από τις ξεχωριστές περιπτώσεις τους απευθύνει έναν φόρο τιμής σε μερικούς από τους αφανείς ήρωες της μουσικής βιομηχανίας.


Τη σημαντικότητα τους στα τραγούδια τονίζουν οι διάσημοι συνεργάτες τους όπως ο Στίβι Γουοντερ, η Μπέτυ Μίντλερ, ο Μιγκ Τζάγκερ και ο Στιγνκ.

Πως ξεκίνησαν ως backup τραγουδίστριες; Πως και γιατί άρχισαν να γίνονται περιζήτητες ιδιαιτέρως στην Αγγλική σκηνή και τη ροκ εν ρολ; Γιατί απέτυχαν οι προσωπικές τους δουλειές; Τι δυσκολίες αντιμετώπισαν από τη μουσική βιομηχανία και που βρίσκονται σήμερα; Απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα κινηματογραφεί, ο Morgan Neville, στην πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά του με το πλούσιο υλικό και το σφιχτοδεμένο μοντάζ.
Της Λίας Παππά

Δείτε το τρέιλερ:

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More