English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Illusion [2013]

Ο Σωτήρης (Ιωσήφ Πολυζωίδης) είναι οικονομικός συντάκτης σε μια εφημερίδα και ζει αδιάφορα προκαλώντας τον χλευασμό του φίλου του Μάνου (Γιάννης Στάνκογλου). Ένα βράδυ, σε μια χριστουγεννιάτικη γιορτή Ρώσων ομογενών, ο Σωτήρης θα νιώσει για λίγο πως παίρνει το πάνω χέρι, αφού «κλέβει» την όμορφη Ρωσίδα (Ζένια Καπλάν) με την οποία φλέρταρε προηγουμένως ο Μάνος. Αυτή η αίσθηση προσωρινής κυριαρχίας και η ομορφιά της Όλγας θα τον οδηγήσουν να κάνει τα πάντα για αυτή και εν τέλει για τον ίδιο του τον εαυτό, σα να είναι αυτή η μοναδική ευκαιρία του για την μεγάλη αλλαγή και την προσέγγιση της ευτυχίας. Δε θα διστάσει ακόμα και να μπλεχτεί στον κόσμο της νύχτας, κάνοντας επικίνδυνες δουλειές με το αφεντικό της Όλγας (Δημήτρης Ήμελλος). Μαφιόζος που διατηρεί το στριπτιζάδικο «Illusion» όπου χορεύει η επίσημη αγαπημένη του, Όλγα.
Ο Σάββας Καρύδας πλάθει έναν σκοτεινό κόσμο όπως εκείνον στα φιλμ νουαρ, από τον οποίο ο αντιήρωάς του Σωτήρης προσπαθεί να ξεφύγει, αλλά όσο πιο πολύ κινείται σε αυτόν, όσο πιο πολύ συναναστρέφεται τους ανθρώπους του και όσο πιο πολύ παίζει το παιχνίδι με τους δικούς τους όρους, τόσο πιο αδύνατο μοιάζει. Σα να τον βυθίζει στον πάτο της μια κινούμενη άμμος. Η Όλγα είναι μία γυναίκα «έξω από τα νερά» του. Μια μοιραία γυναίκα που θα ερωτευτεί παράφορα γιατί είναι η διέξοδός του από τη δίχως νόημα ζωή του. Η ίδια όμως που μπορεί να γίνει και καταστροφή του, αν δεν παίξει σωστά «αυτή τη ζαριά».
Μπορεί η πλοκή να μοιάζει μακρινή σε πολλούς, αλλά η ταινία αναφέρεται στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Στην οικονομική κρίση, στο ξέφτισμα των ηθών, στην εκμετάλλευση των ανθρώπων, στην έλλειψη εμπιστοσύνης στις ανθρώπινες σχέσεις, σε μία προσπάθεια για επιβίωση που αλλοιώνει την ανθρώπινη ουσία. Τελικά, όταν χαθούν οι ψευδαισθήσεις και δούμε τα πράγματα καθαρά, τι θα έχει μείνει;

Ο ρυθμός της ταινίας ίσως σας κουράσει σε κάποια σημεία αλλά υπάρχουν και εκείνα θα εκτιμήσεις, όπως ο ταχυδακτυλουργός, ως κατεξοχήν μορφή ψευδαισθήσεων - εξαπάτησης και δυσνόητου προφήτη. Και ακόμη, ο Δημήτρης Ήμελλος, ο οποίος ενσαρκώνει ίσως την πιο ισχυρή φιγούρα που θα μπορούσα να φανταστώ ποτέ ως νονό της νύχτας στον ελληνικό κινηματογράφο. Καθόλου καρικατούρα και με μία άκρως ανησυχητική και τρομαχτική στωικότητα, τέτοια που να μην μπορείς να υπολογίσεις την επόμενη κίνησή του.
Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο 19ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας "Νύχτες Πρεμιέρας" παρουσία του σκηνοθέτη της Σάββα Καρύδα και των συντελεστών.

Της Λίας Παππά

Δείτε το τρέιλερ:

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More