English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

36ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας/ 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

36ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
19ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

Της Λίας Παππά
Σε απευθείας διαδικτυακή μετάδοση πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ η τελετή έναρξης του Φεστιβάλ, παρουσία του καλλιτεχνικού διευθυντή Αντώνη Παπαδόπουλου, του Δημάρχου Δράμας Κυριάκου Χαρακίδη, του περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη και του προέδρου του πολιτιστικού οργανισμού-Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Παγκράτη Ιορδανίδη.
Η μεγάλη γιορτή των μικρομηκάδων ξεκίνησε με μία λιτή τελετή στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ να εκφράζει τις ανησυχίες τους για το μέλλον του θεσμού σε μία περίοδο μάλιστα που η συμμετοχή καλλιτεχνών και κοινού μόνο θετικές εντυπώσεις μπορεί να αφήσει. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος εμφανίστηκε άκρως καθησυχαστικός για το μέλλον του Φεστιβάλ, υπογραμμίζοντας την πρόθεση του Δήμου να το υποστηρίξει με κάθε κόστος.


Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας που συμπληρώνει φέτος 36 χρόνια ζωής θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου και θα προβληθούν συνολικά 213 ταινίες από 47 χώρες.

Οι ελληνικές ταινίες που διαγωνίζονται, είναι ως επί το πλείστον ανεξάρτητες παραγωγές. Τέσσερις από τις ελληνικές συμμετοχές αποτελούν παραγωγή του προγράμματος Μικροφίλμ της ΕΡΤ και μόνο μία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Όμως, παρά τις αντικειμενικές οικονομικές δυσκολίες, η δημιουργικότητα των νέων κινηματογραφιστών μοιάζει να έχει τονωθεί καθώς φέτος υποβλήθηκαν 184 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους από τις οποίες 39 θα δούμε στο Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα. Ο κινηματογραφικός τους φακός “μελετά” τις διαπροσωπικές σχέσεις αλλά και την οικονομική κρίση που πρωταγωνιστεί σε πολλές από αυτές μέσα από τα αποτελέσματα της: ανεργία, φτώχεια, εργασιακή εκμετάλλευση, αυτοκτονίες.

Δείτε το πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Η κριτική επιτροπή του Ελληνικού Φεστιβάλ απαρτίζεται από τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο Τάσσο Ψαρρά, τον κριτικό κινηματογράφου Γιώργο Κρασσακόπουλο, τη σκηνοθέτη Φωτεινή Κοτρώτση, τον ηθοποιό Τάκη Σπυριδάκη και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και νέους Δημήτρη Σπύρου.


Το Διεθνές Τμήμα, που φέτος συμπληρώνει 19 χρόνια από την διεθνοποίησή του, θα προβάλλει 55 ταινίες από 47 χώρες και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής θα είναι ο σκηνοθέτης Ηλίας Δημητρίου.

Στο πρόγραμμά του Φεστιβάλ εντάσσονται επίσης και αρκετά αφιερώματα: Βραβευμένες Ευρωπαϊκές ταινίες EFA Short Matters 2012, Αφιέρωμα στη Γερμανία (Γερμανικά Φεστιβάλ Μικρού Μήκους: Δρέσδη – Ρέγκενσμπουργκ - Πανόραμα επιλεγμένων γερμανικών ταινιών μικρού μήκους - Γερμανικές Ταινίες Μικρού Μήκους για Παιδιά), Highlights του Διεθνούς Φεστιβάλ Δράμας, 100 χρόνια από την Απελευθέρωση της Δράμας (Χαμένες Πατρίδες – Ανταλλαγή Πληθυσμών), 4ο Σπουδαστικό Πανόραμα, 3ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ψηφιακού Βίντεο «Ένας Πλανήτης – Μια Ευκαιρία», Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Βραβεία LUX 2012, καθώς και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις που μπορείτε να δείτε εδώ.


Το ελληνικό πρόγραμμα του φετινού 36ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, οι βραβευμένες ταινίες του διεθνούς καθώς και επιλεγμένα αφιερώματα θα μεταφερθούν από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 6 Νοεμβρίου του 2013 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Το τηλεοπτικό Σποτ του 36ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας:

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More