English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Άνοιξαν την αυλαία τους οι 19ες Νύχτες Πρεμιέρας

Της Λίας Παππά

Με μια σύντομη τελετή έναρξης και μια «κινηματογραφική ωδή στο γουντιαλενικό Μανχάταν» και το γλυκύτατο, αισιόδοξο «Frances Ha» του Νόα Μπάουμπαχ ξεκίνησε χθες στο θέατρο Παλλάς το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, που θα διαρκέσει ως τις 29 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους Δαναός 1&2, Odeon Όπερα 1&2, Ιντεάλ και Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Στον σύντομο αλλά γεμάτο νόημα λόγο του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, κύριος Ορέστης Ανδρεαδάκης υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία της μνήμης και το πώς εκείνη έχει μια αισθητή παρουσία στις φετινές επιλογές του προγράμματος.

«"Η μνήμη", γράφει στα "Ημερολόγια Καταστρώματος" ο Γιώργος Σεφέρης, "όπου και να την αγγίξεις πονεί". [...] Θα σας παρακαλέσω να προσέξετε στην αφίσα μας μια μικρή φράση που κρύβεται δίπλα ακριβώς από το δεξί πόδι της Καρυάτιδας. Γράφει "memini, ergo sum", δηλαδή "θυμάμαι, άρα υπάρχω", και δεν είναι βέβαια παρά μια παραλλαγή της γνωστής φράσης του Ρενέ Ντεκάρτ "σκέφτομαι, άρα υπάρχω" πάνω στην οποία θεμελίωσε ολόκληρη τη δυτική σκέψη το 1637.

«Για μας αυτή η φράση είναι μια αόρατη γραμμή που διατρέχει το φετινό φεστιβάλ, μια καθαρή γραμμή τυλίγεται γύρω από ταινίες και αφιερώματα που μας θυμίζουν ότι οφείλουμε να θυμόμαστε», συμπλήρωσε. «Να θυμόμαστε τι έγινε στην Γερμανία του 30, αλλά και στην Παλαιστίνη του 80 και του 90…τι έγινε στην Κορέα του 40, αλλά και στην Αμερική του 50…τι έγινε στην πολιτισμένη, υποκριτική, Ολλανδία του 60, αλλά και στην βάρβαρη Ιταλία του Μουσολίνι. Αλλά και στην Ελλάδα χθες το βράδυ. Τι γίνεται παντού στον κόσμο όταν ξεχνάμε!»

Αποκαλώντας το Φεστιβάλ "μια γιορτή πολιτισμού", ο κύριος Ανδρεαδάκης σημείωσε ότι φέτος το πρόγραμμα περιλαμβάνει 206 νέες ταινίες, 93 από τις οποίες είναι καινούριες ελληνικές παραγωγές, με το καμάρι να είναι το διαγωνιστικό των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους, "το ζωντανό όνειρο του ελληνικού σινεμά, το οποίο - να είστε σίγουροι - έχει καταπληκτικό μέλλον".

Στην τελετή παρευρέθηκαν η Υπουργός Τουρισμού, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Δήμαρχος Αθηναίων, κύριος Γιώργος Καμίνης, καθώς και πλήθος προσωπικοτήτων από τον χώρο των τεχνών, μεταξύ των οποίων η Θέμις Μπαζάκα, ο Χρήστος Στέργιογλου, ο Στέλιος Μάινας, ο Όμηρος Πουλάκης, η Πέγκυ Τρικαλιώτη, ο Ορφέας Αυγουστίδης, η Μαρία Γεωργιάδου.

Δείτε φωτογραφίες από τη βραδιά εδώ.

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More