English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας "Νύχτες Πρεμιέρας": Συνέντευξη Τύπου

19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας
Το Scary Greeks Network (NGO) και το περιοδικό EENk σας βάζουν στο κλίμα,

Tης Μελίνας Παπαγεωργίου
Επιμέλεια: Λία Παππά
Το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, «Νύχτες Πρεμιέρας», ξεκινάει περιμένοντας μας όλους από τις 18 έως τις 29 Σεπτεμβρίου να φορέσουμε την καλύτερή μας διάθεση και να απολαύσουμε πολλές και καλές ταινίες και στη φετινή διοργάνωση.
Εχθές το μεσημέρι (11/9) στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στο βιβλιοπωλείο Ιανός στο κέντρο της Αθήνας, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης υποδέχτηκε με ενθουσιασμό τους δημοσιογράφους και ανακοίνωσε το πρόγραμμα του φεστιβάλ, δίνοντάς μας μία «γεύση» από τις εκπλήξεις που μας επιφυλάσσουν για φέτος οι «Νύχτες Πρεμιέρας».

Τη θεματική που διατρέχει όλα σχεδόν τα τμήματα του φετινού προγράμματος θα την βρείτε κρυμμένη στη βάση της καρυάτιδας που απεικονίζεται στην αφίσα του Φεστιβάλ. «Memini, ergo sum» (Θυμάμαι, άρα υπάρχω). Μία παραλλαγή της γνωστής φράσης του Γάλλου φιλόσοφου και μαθηματικού Ρενέ Ντεκάρτ «Cogito, ergo sum». «Ταινίες που μας θυμίζουν ότι πρέπει να θυμόμαστε. Ειδικά τώρα που και η ίδια η μνήμη στοχοποιείται ως άχρηστη επικίνδυνη ή αμφιλεγόμενη κι εμείς δεν έχουμε παρά να την υπερασπιστούμε» είπε ο Ορέστης Ανδρεαδάκης καλώντας μας να αναζητήσουμε τη θεματική σε ταινίες όπως το «Χίτλερ: Μία ταινία από τη Γερμανία» του Χανς Γιούργκεν Ζίμπερμπεργκ και το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα «Ταμπούρλο» του Φόλκερ Σλέντορφ, ο οποίος θα έρθει στην Αθήνα και θα τιμηθεί από το Φεστιβάλ για το σύνολο της προσφοράς του.
Την αυλαία θα ανοίξει στο Παλλάς η ασπρόμαυρη κομεντί «Frances Ha» του Νόα Μπάουμπαχ, ενώ τη λήξη του φεστιβάλ θα σημάνει η πολυσυζητημένη «Ζωή της Αντέλ» του Αμπντελατίφ Κεσίς, η οποία απέσπασε το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών. Για την προβολή της ταινίας θα επισκεφθεί την Ελλάδα, για πρώτη φορά, η ελληνικής καταγωγής πρωταγωνίστρια της, Αντέλ Εξαρχόπουλος.

Την Ελλάδα όπως μας αποκάλυψε ο Ορέστης Ανδρεαδάκης θα επισκεφθεί και ο Τζέρεμι Άιρονς, μαζί με τον σκηνοθέτη Μπίλε Αουγκούστ, με αφορμή την προβολή της ταινίας «Night Train to Lisbon», η οποία θα γίνει εκτάκτως στο Μέγαρο Μουσικής στις 20/9.
Στη 19η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» όμως, ο μεγάλος πρωταγωνιστής θα είναι το ελληνικό σινεμά. 93 ταινίες - μικρού και μεγάλου μήκους - από τις 206 που συμμετέχουν συνολικά, είναι Ελλήνων δημιουργών. Ανάμεσα σε αυτές το «Luton» του Μιχάλη Κωνσταντάτου (το οποίο παράλληλα διαγωνίζεται και στο Σαν Σεμπαστιάν), το «September» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου, η «Λιμουζίνα» του Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος και θα τιμηθεί με το Χρυσό Βραβείο του Φεστιβάλ για την συνολική προσφορά του στον χώρο του κινηματογράφου και το πρώτο – και μάλιστα χειροποίητο – μεγάλου μήκους ελληνικό animation «Από τη Γη στη Σελήνη» του Άγγελου Σπάρταλη.

Στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, το βραβείο της Χρυσής Αθηνάς διεκδικούν 11 νέοι δημιουργοί από όλο τον κόσμο, ανάμεσα στους οποίους ο Εμίρ Μπαϊγκαζίν από το Καζακσταν με το «Harmony Lessons» και η Κατρίν Γκέμπε από τη Γερμανία με το «Τίποτα κακό δε θα συμβεί», το ντεμπούτο – σοκ που δίχασε τις Κάννες.

Στο μουσικό διαγωνιστικό τμήμα ξεχωρίζουν το «Pussy Riot: A Punk Prayer» για το πολυσυζητημένο γυναικείο γκρουπ από την Ρωσία και το «Mistaken for Strangers» για το γνωστό συγκρότημα The Nationals από τον Τομ Μπέρνινγκερ, ο οποίος είναι ο αδελφός του τραγουδιστή του συγκροτήματος. Την προσοχή μας αξίζει και το «Sound City» ένα ντοκιμαντέρ για το γνωστό αμερικάνικο στούντιο ηχογράφησης στο οποίο έχουν παίξει τα μεγαλύτερα ονόματα του διεθνούς μουσικού στερεώματος, με τον David Grohl των Nirvana και των Foo Fighters στον ρόλο του αφηγητή - παρουσιαστή.

Στα αφιερώματα του φεστιβάλ θα συναντήσουμε τις ταινίες του Ολλανδού Άλεξ φαν Βάρμερνταμ και του Ισραηλινού Αρι Φόλμαν οι οποίοι θα παραστούν στο φεστιβάλ και θα συνομιλήσουν με το κοινό στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις στον Ιανό. Και μία μικρή έκπληξη, καθώς οι “Νύχτες Πρεμιέρας” έδωσαν κάρτα ελευθέρας στον “γκουρού της κινηματογραφικής κριτικής”, όπως τον χαρακτήρισε ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, Γιάννη Μπακογιαννόπουλο, για να επιλέξει και να παρουσιάσει στο κοινό 5 + 1 ταινίες.

Με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένουμε και τις Πρεμιέρες πολυζητημένων ταινιών όπως το «All is lost» με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ, το «Lovelace» από τους Ρομπ Έπσταιν και Τζέφρι Φρίντμαν, μία ταινία αυτοβιογραφική για την πορνοσταρ Λίντα Λάβλεις αλλά και την πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ «Don Jon» με πρωταγωνίστρια την Σκάρλετ Γιοχάνσον.
Από 18 Σεπτέμβρη, οι κινηματογράφοι Παλλάς, Ιντεάλ, Οντεόν 1 & 2, Δαναός 1 & 2 και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα γεμίσουν από σινεφίλ έτοιμους για νέες κινηματογραφικές περιπέτειες.

Τα εισιτήρια έχουν κρατηθεί στις ίδιες τιμές. Οι πρωινές προβολές είναι στα 4€, οι προβολές μέχρι και τις 8 το βράδυ στα 5€, ενώ οι βραδινές προβολές στα 6€. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στο γεγονός πως θα δοθούν πάνω από 2000 προσκλήσεις σε ανέργους για να παρακολουθήσουν τις ταινίες του Φεστιβάλ.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» μπορείτε να το βρείτε εδώ.

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More