English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Star Trek (2009)


Τίτλος: Star Trek (Star Trek XI)
Κατηγορία: περιπέτεια φαντασίας
Σκηνοθέτης: J. J. Abrams
Σενάριο: Roberto Orci, Alex Kurtzman
Πρωταγωνιστές: Chris Pine, Zachary Quinto, Eric Bana, Winona Ryder, Zoe Saldana, Karl Urban, Bruce Greenwood, John Cho, Leonard Nimoy, Simon Pegg, Anton Yelchin
Διάρκεια: 127'
Εταιρία παραγωγής: Paramount Pictures, Spyglass Entertainment, Bad Robot
Έτος παραγωγής: 2009
Βαθμολογία S.G. (IMDb): 7 (8,3)

Με λίγα λόγια
Το πλήρωμα του U.S.S. Enterprise είναι έτοιμο για νέες, διαστημικές περιπέτειες και ο Τζ. Τζ. Άμπραμς ξαναγυρίζει την ιστορία από το μηδέν για να καταγράψει τα πρώτα βήματα του πληρώματος του διαστημόπλοιου, όταν πρωτοξεκίνησε τα ταξίδια στο άγνωστο, δηλαδή με τους διαμετρικά αντίθετους, Κιρκ και Σποκ σε νεαρή ηλικία, να γνωρίζουν εαυτόν και αλλήλους. Ο σκηνοθέτης στήνει τις κάμερες και αποτυπώνει το κινηματογραφικό γεγονός του 2009, την εκπαίδευση του πληρώματος με προορισμό: Εκεί όπου δεν έχει πάει ποτέ κανείς άλλος. Space:The Final Frontier. Έτοιμοι;

Άχρηστες πληροφορίες
Σε μία συνέντευξή του, ο Matt Damon ανέφερε ότι είχε τηλεφωνήσει στον J.J. Abrams όταν άκουσε φήμες ότι τον υπολόγιζαν για τον ρόλο του Captain Kirk. Η απάντηση από τον Abrams ήταν ένα ευγενικό "όχι" καθώς τον θεωρούσε "πολύ μεγάλο σε ηλικία" για τον ρόλο αυτό. Ο Simon Pegg τελείωσε τα γυρίσματα του ρόλου του σε μόλις 5 εβδομάδες. Από τις 11 ταινίες, αυτή είναι η πιο ακριβή με μεγάλη διαφορά καθώς κόστισε γύρω στα 150 εκ. δολάρια. Ακολουθούν οι Star Trek: The Motion Picture (1979) με κόστος $46,000,000 και η Star Trek: Nemesis (2002) με κόστος $60,000,000.

Σκηνοθεσία
Η τελευταία ταινία του J.J. Abrams από την καρέκλα του σκηνοθέτη ήταν το Mission: Impossible III (2006) και όχι το Cloverfield (2008) όπως αρκετοί νομίζουν καθώς σε αυτή είχε χρέη παράγωγου. Με επόμενη ταινία, πάλι ως σκηνοθέτης, να είναι προγραμματισμένη για το 2011, Mission: Impossible IV (2011), ο Abrams κάνει μία εμπορικότατη στάση και ασχολείται με τους Trekkies ανά την υφήλιο. Κρίνοντας από το αποτέλεσμα, πολύ καλά πράττει καθώς η σκηνοθεσία του Star Trek XI είναι πολύ ενδιαφέρουσα, με εξαιρετικό μοντάζ, γεμάτες λήψεις και υπέροχα πλάνα. Σπάνιο μεν, συμβαίνει δε καθώς η σκηνοθεσία θα καλύψει το μονότονο και αφελές σενάριο των συνεργατών του Abrams, Roberto Orci και Alex Kurtzman (στις σειρές Lost & Fringe). Το σενάριο πάσχει καθώς θυμίζει περισσότερο ένα 2ωρο τηλεοπτικό επεισόδιο παρά μία ολοκληρωμένη. Λίγο έχουν αυτά σημασία, όταν η μουσική του Michael Giacchino ντύνει τις σκηνές οπού τα ειδικά εφέ κόβουν την ανάσα και το Enterprise μοιάζει πιο όμορφο από πότε. Οι διάλογοι κρύβουν αρκετά κωμικά στοιχεία τα όποια αναδεικνύουν τους πρωταγωνιστές.

Ερμηνείες
Μπορεί να μην θυμίζει τίποτα από τον οσκαρικό William Shatner (τον "original" Captain, τον οποίο προσφάτως απολαύσαμε στην εκπληκτική σειρά Boston Legal), όμως ο πιτσιρίκας Chris Pine προερχόμενος από το μέτριο Bottle Shock (2008), δείχνει τα δόντια του ως Captain James T. Kirk. Γεμάτος ενέργεια και κίνηση, υποστηρίζοντας το χιούμορ του σεναρίου αλλά και την δυναμικότητα του χαρακτήρα του, ο Pine έχει όλο το χρόνο για να αποδείξει ότι η ερμηνεία του εδώ δεν είναι τυχαία.

Ο Ιταλό-ιρλανδός Zachary Quinto στον ρόλο του θρυλικού Spock είναι το λιγότερο απολαυστικός. Ανέκφραστος, φταίει το εξωγήινο σόι του - Vulcan γαρ, και πράος πρόκειται να ζήσει την μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής του καθώς από την θεωρία θα περάσει στην πράξη. Θα δέσει ικανοποιητικά με τον Pine και θα μας χαρίσουν αρκετές καλογυρισμένες σκηνές σε έναν ρόλο που θα του μείνει για αρκετό καιρό χαραγμένος στο πίσω μέρος του μυαλού του αφού στην παρούσα συμμετείχε και ο κύριος παρακάτω.

Βλέπετε, ο Quinto υποδύεται τον Spock στην νεαρά του ηλικία. Ο Spock ως "back to the future" αυθεντικός, είναι εδώ! Ο θρύλος Leonard Nimoy που μας ταξίδεψε παρέα με τον Shatner, δίνει το παρόν σε έναν χαρακτήρα που μετατρέπει το σενάριο από ανιαρό σε γεμάτο ενδιαφέρον και αγωνία. Συγκινητική σίγουρα η επιλογή του στο cast ενώ οι φίλοι του μπορούν να τον απολαμβάνουν ανά τακτά διαστήματα στην τηλεοπτική σειρά του Abrams, Fringe (2008 - ) καθώς ο Nimoy ξεχωρίζει πίσω από το make up του μυστηριώδους χαρακτήρα του Dr. William Bell.

Ξεχωρίζει ο Eric Bana, Troy (2004), στον ρόλο του κακού Nero. Με κάποια πολύ δυνατά ξεσπάσματα, ο Bana θα αποδειχθεί ο κρυφός άσος του Abrams. Εξαίρετος όπως πάντα.

Ενδιαφέρον είχε ο χαρακτήρας του Captain Pike τον οποίο ενσάρκωσε ο Bruce Greenwood. Ακριβοδίκαιος στις αποφάσεις του, θα δώσει την ευκαιρία που χρειάζεται ο Kirk και θα αποδειχθεί ρόλος-κλειδί για την συνέχεια των Star Trek.

Ξεχώρισε η όμορφη Zoe Saldana ως Nyota Uhura καθώς αν ξεπεράσει κάποιος το γεγονός ότι ο Spock έχει γκόμενα, η δεσποινίδα γέμισε πολλά κάδρα τιμώντας τις νέες στολές του πληρώματος θυμίζοντας κάτι από Ελληνική εθνική επέτειο η έστω παρέλαση λυκείου.

Δεν μπορώ να παραλείψω τον φοβερό και τρομερό Ρώσο πιτσιρίκα Anton Yelchin τον οποίο είδαμε στο Terminator (2009) ως Kyle Reese, ο οποίος απλά κλέβει την παράσταση στον μικρό ρόλο ως Pavel Chekov. Το μέλλον του ανήκει σίγουρα.

Εν κατακλείδι
Είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή στη ζωή σας συναντήσατε το Enterprise. Είτε επρόκειτο για το Enterprise την τηλεοπτική σειρά, είτε για τις ταινίες Star Trek, είτε ακόμα (οι παλαιότεροι) για την θρυλική σειρά με τους Shatner και Nimoy και το υπόλοιπο καστ. Οι Trekkies, φανατικοί του Star Trek, βρίσκονται σε πλήρη αντιπαλότητα με τους φανατικούς του Star Wars (εξαλογία πλέον). Ο πόλεμος συνεχίζεται σε όλα τα μέτωπα καθώς το Star Trek του Abrams δείχνει να έχει μέλλον ενώ το Star Wars συνεχίζει σε cartoon έκδοση που τιτλοφορείται "The Clone Wars" με την επίβλεψη πάντα του Lucas. Όλα αυτά φυσικά, προς τέρψη και απόλαυση δίκη μας. Λίγη σημασία έχει τι θα επιλέξετε. Το μέλλον είναι εδώ.

Για τους φανατικούς Trekkies που θα πούλαγαν ακόμα και την μητέρα τους για να δουν την πρώιμη κόπια του έργου, για πιτσιρίκια και μπαμπάδες που μεγάλωσαν με αυτές τις ιστορίες, για θηλυκές υπάρξεις που δείχνουν κατανόηση, τίποτα περισσότερο από 7/10 για μία αξιοπρεπέστατη συνέχεια με την σφραγίδα του Abrams η οποία όμως χάνει αρκετά από το σενάριό της - σε αντίθεση με το υπερβολικό 8,3/10 των trekkies του IMDb.

Δείγμα διαλόγων
Spock: We are traveling at warp speed. How did you manage to beam aboard this ship?
Kirk: You're the genius. You figure it out.
Spock: As acting captain of this vessel, I order you to answer the question.
Kirk: Well, I'm not telling, Acting Captain. What? Did... [Kirk smiles]
Kirk: What-now that doesn't frustrate you, does it? My lack of cooperation? That doesn't make you angry...
Spock: [Spock turns to Scotty] Are you a member of Starfleet?
Scotty: Um, yes. Can I get a towel please?


edit: Στα πλαίσια συνεργασίας του συγγραφέα με το Cine.gr
edit1: Το κείμενο "Με λίγα λόγια" έχει παρθεί αυτούσιο από το villagecinemas.gr
edit2: Η παρουσία αφιερωμένη στον Enfant Terrible.

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More