English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

The Hangover (2009)


Τίτλος: The Hangover
Κατηγορία: Κωμωδία
Σκηνοθέτης: Todd Phillips
Σενάριο: Jon Lucas, Scott Moore
Πρωταγωνιστές: Bradley Cooper, Heather Graham, Ed Helms, Zach Galifianakis, Ken Jeong
Διάρκεια: 99'
Εταιρία παραγωγής: Warner Bros. Pictures, Legendary Pictures, Green Hat Films, IFP Westcoast
Έτος παραγωγής: 2009
Βαθμολογία S.G. (IMDb): 6,5 (8,1)

Με λίγα λόγια
Τέσσερις παιδικοί φίλοι αποφασίζουν να περάσουν την τελευταία νύχτα ελευθερίας του ενός εξ αυτών, λίγο πριν παντρευτεί, στο Las Vegas. Το πρωί θα ξυπνήσουν βρίσκοντας ένα γκρινιάρικο μωρό και μία αιμοδιψή τίγρη να τους περιμένουν στην κατεστραμμένη σουίτα τους. Όλα δείχνουν ότι το βραδύ ήταν παρά πολύ ενδιαφέρον όμως ανακαλύπτουν ότι όχι μόνο δεν θυμούνται τίποτα απολύτως αλλά και ο "γαμπρός" έχει εξαφανιστεί.

Άχρηστες πληροφορίες
Τρία ζευγάρια δίδυμων και μία κούκλα χρησιμοποιήθηκαν για τον ρόλο του μωρού. Κατά την διάρκεια της πρώτης σκηνής στο Vegas, ακούγεται το τραγούδι των θρυλικών Danzig, "Thirteen". Το δωμάτιο στο οποίο μένουν οι ήρωες είναι το 2452 του οποίου τα νούμερα, αν τα προσθέσει κάποιος, ισοδυναμούν με το 13. Ο αριθμός δεκατρία είναι εξαιρετικά κακότυχος στο Las Vevas, εξού και η πλοκή του έργου. Ενώ τα περισσότερα γεγονότα που συνέβησαν την προηγούμενη νύχτα εξηγούνται κατά την διάρκεια του έργου, το κοτόπουλο στην σουίτα παραμένει ανεξήγητο.

Σκηνοθεσία
Αρκετά μετά τα μέτρια School for Scoundrels (2006) και Starsky & Hutch (2004), ο νεαρός Νεοϋορκέζος Todd Phillips επιστρέφει ως σκηνοθέτης και παράγωγος στο λευκό πανί με ένα αρκετά υποσχόμενο hangover. Βασισμένος σε ένα δυνατό κωμικό σενάριο το οποίο θα προβάλει κάποια στοιχεία περιπέτειας και δράματος, ο Phillips δυστυχώς θα ακολουθήσει την περπατημένη με αρκετές δοκιμασμένες, αμερικανοτραφείς σκηνές σε ένα γενικότερο πράο σύνολο. Αυτή η πραότητα είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που ιδανικώς θα χρειαστεί η παρούσα δηλαδή, εκρήξεις χαρακτήρων με ένταση και φασαρία. Το "μυστήριο" δεν θα ακολουθήσει ολόκληρη την διάρκεια της ταινίας καθώς λίγο πριν τους τίτλους τέλους (τους οποίους οφείλετε να δείτε) και τις φωτο-εξηγήσεις, ο θεατής θα ξεκαθαρίσει οποιαδήποτε αμφιβολία (πλην της κότας). Οι διάλογοι είναι κωμικοί και λιτοί αν και σε ορισμένες περιπτώσεις φλύαροι και αργοί. Ιδανική η μουσική συνοδεία και παραδόξως πολύ καλή η φωτογραφία ενός Vegas που τα πρωινά είναι πιο σκοτεινό.

Ερμηνείες
Πρωταγωνιστεί ο Bradley Cooper, ένας δευτεραγωνιστής, ως Phil Wenneck. Από τις πρώτες κιόλας σκηνές, ο χαρακτήρας του Wenneck εμφανίζεται ως πονηρός και "μαφιόζος". Στα θετικά σημεία της σκηνοθεσίας είναι ότι ο Phillips δεν θα διστάσει να τσαλακώσει την σκληρότητα και την ομορφιά του Cooper (φοβερή σκηνή με Κινέζο). Θα μεταδώσει μία ηρεμία στις κατά τ' άλλα υπερβολικές και αγχώδεις κινήσεις των συμπρωταγωνιστών του. Ικανοποιητικός αν μη τι άλλο.

Ο geek Ed Helms θα υποστηρίξει τον χαρακτήρα του Stu Price. Τον Helms τον απολαμβάνουμε ως τον "ηλίθιο" και πάντα τυπικό υπάλληλο στην αμερικανική τηλεοπτική έκδοση του The Office (2006 - 2009), όποτε ο ρόλος του ως συνεπής και εκφοβισμένος από την αδηφάγο γυναίκα που για κάποιο τρελό ρόλο θέλει να παντρευτεί, του ταιριάζει γάντι. Απολαυστικές οι στιγμές έκρηξης και πανικού του χαρακτήρα του. Σίγουρα θα δώσει τον τόνο που χρειάζεται η τετράδα.

Ο Justin Bartha είναι ο τρίτος της παρέας, ο Doug Billings. Κάποιοι εξ υμών θα τον θυμόσαστε ως Riley Poole στα 2 έργα του Νational Treasure (2004 & 2007) δίπλα στον Nicholas Cage. Η αλήθεια είναι ότι αν και ατύπως πρωταγωνιστεί, καθώς πρόκειται για το δικό του bachelor party και τον δικό του γάμο, ο χαρακτήρας του θα εμφανιστεί το λιγότερο (εξαφανισμένος γαρ).

Ο Zach Galifianakis συμπληρώνει το καρέ ως Alan Garner. Κυρίως τηλεοπτικός, ο Zach ήδη ετοιμάζει 7 νέες ταινίες (μία εκ των οποίων είναι και η συνέχεια της παρούσας). Ιδιότροπος, ιδιόμορφος και ιδιαίτερος θα αποδειχθεί ιδανικός για τον ρόλο του. Στα βήματα του Jack Black (ο οποίος έχει προφανώς επηρεαστεί από παλαιοτέρας σχολής ηθοποιούς τους οποίους όμως δεν κρίνω σκόπιμο να αναφέρω) και της απαραίτητης "βλακείας" που οφείλει να έχει ένας τέτοιος χαρακτήρας που σέβεται τον εαυτό του, ο Galifianakis (δοκιμάσατε να πείτε το όνομα του γρήγορα στα Ελληνικά?) θα ακολουθήσει την πράα σκηνοθεσία και θα προκαλέσει ευχάριστα όχι λόγω των ξεσπασμάτων αλλά κυρίως λόγω της φοβερής παρουσίας και κινησιολογίας (βλέπε σπασουάρ ή όπως στην ευχή λέγεται αυτό το τρομακτικό "αξεσουάρ", μωρό, κουστούμι κλπ). Αρκετά καλός αλλά σίγουρα δεν "ανακαλύψαμε την Αμερική" όπως κάποιοι θέλουν να κραυγάζουν.

Η κουκλίτσα Heather Graham ερμηνεύει την Jade. Μικρός ρόλος μεν, χρήσιμη εμφάνιση δε.

Θα δούμε και τον ξεχασμένο από τους ίδιους του τους fans, κύριο "δαγκώνω-αυτιά-και-μου-αρέσει" Mike Tyson να υποδύεται τον εαυτό του (αν και αμφιβάλλω αν όντως μένει σε τέτοια βίλα πλέον).

Ξεχωρίζει ο Ken Jeong ο οποίος θα αποτινάξει όλα τα κλισέ σχετικά με τους Κινέζους αλλά και τους Αφρό-αμερικανούς καθώς οι διάλογοι που έχουν στηθεί στον χαρακτήρα του, ως Mr. Chow, είναι μεν κωμικοί αλλά συνάμα αρκετά καυστικοί για τους έχοντες ανοικτό μυαλό.

Εν κατακλείδι
Ένα road-trip με στοιχεία μυστηρίου τα όποια τελικώς θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον του θεατή ο οποίος θα έχει λάβει ένα αρκετά ειλικρινές δείγμα από το trailer του Hangover. Οι κωμικές στιγμές σίγουρα δεν είναι όλες πετυχημένες καθώς θα φλερτάρουν επικίνδυνα με τον ορό της "αμερικανιάς", όμως δεν θα λείψουν αυτές που θα σας προκαλέσουν πηγαίο γέλιο και αρκετά πονηρά χαμόγελα.

Για τις παρέες που καλά κρατούν σε καιρούς επικίνδυνους, για τις μουσίτσες που τα θέλουν όλα προγραμματισμένα, για τα ρεμάλια που πιάστηκαν στην φάκα, τίποτα περισσότερο από 6,5/10 για ένα ικανοποιητικό σύνολο το οποίο θα μπορούσε να είναι πολύ μα πολύ καλύτερο - μακριά, πολύ μακριά από το 8,1/10 του IMDb.

Δείγμα διαλόγων
Stu Price: You are literally too stupid to insult.
Alan Garner: Thank you.


edit: Στα πλαίσια συνεργασίας του συγγραφέα με το Cine.gr

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More