English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

District 9 (2009)


Τίτλος: District 9
Κατηγορία: φαντασίας, περιπέτεια, δράμα
Σκηνοθέτης: Neill Blomkamp
Σενάριο: Neill Blomkamp
Πρωταγωνιστές: Sharlto Copley, Jason Cope, Nathalie Boltt, Sylvaine Strike, John Sumner
Διάρκεια: 112'
Εταιρία παραγωγής: Key Creatives, QED International, WingNut Films
Έτος παραγωγής: 2009
Βαθμολογία S.G. (IMDb): 7,5 (8,5)

Με λίγα λόγια
Μία εξωγήινη φυλή η οποία αναγκάζεται να ζει σε άθλιες συνθήκες στην Γη, βρίσκει συμπαράσταση σε έναν κυβερνητικό πράκτορα ο οποίος εκτέθηκε στην βιοτεχνολογία τους.

Άχρηστες πληροφορίες
Το σενάριο έχει τις ρίζες του στην μικρού μήκους ταινία Alive in Joburg (2005), του Neill Blomkamp. Η ταινία βασίζεται στις εμπειρίες του σκηνοθέτη από την παιδική του ηλικία στην Νότια Αφρική κατά την διάρκεια του απαρτχάιντ. Περίπου 6 διαφορετικά τέλη δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια των γυρισμάτων. Το όνομα "Prawns" που αναφέρεται στους εξωγήινους δεν προέρχεται από το είδος που μοιάζει με γαρίδα' αντιθέτως, προέρχεται από το Parktown Prawn, ένα γιγάντιο γρύλο που ζει στην περιοχή του Johannesburg.

Σκηνοθεσία
Ο Neill Blomkamp, στην πρώτη προσπάθεια μεγάλου βεληνεκούς, υπογράφει ως σκηνοθέτης και ως σεναριογράφος μία ταινία η οποία θα προβληματίσει περισσότερο απ'ότι θα διασκεδάσει το κοινό της. Σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσει τον θεατή να πιστέψει ότι έχουμε να κάνουμε στην ουσία με εξωγήινους και τα λοιπά κοινά που βλέπουμε σε ταινίες του είδους. Αντιθέτως, ο παραλληλισμός του απαρτχάιντ (και σε ορισμένες πραγματικά δραματικές σκηνές, του Ολοκαυτώματος) ξεγυμνώνεται σιγά σιγά μπροστά στα ματιά μας με έναν έξυπνο και πονηρό τρόπο καθώς το μυαλό ανεβάζει στροφές για να ακολουθήσει την ξέφρενη αυτή πορεία. Δημοσιογραφική έναρξη η οποία όχι μόνο δεν θα κουράσει αλλά θα μας εισαγάγει πλήρως στις συνθήκες και το background του σεναρίου. Από κει και πέρα, υπάρχουν κοφτές εναλλαγές σκηνών με κοντινά κάδρα στους άρτια σχεδιασμένους εξωγήινους, στην ερμηνεία του πρωταγωνιστή και γενικότερα στις συνθήκες διαβίωσης πίσω από τα συρματοπλέγματα. Αληθοφανή ως ένα βαθμό τα εφέ, συνοδεύονται από μία μοναδική φωτογραφία (αυτό το τεράστιο εξωγήινο σκάφος τονίζεται όσο ακριβώς χρειάζεται για να αναδειχθεί σε σύμβολο) και μία ακόμα καλύτερη ηχοληψία που θα απογειωθεί με τα μοναδικά εφέ ήχου. Έξυπνοι διάλογοι που ακολουθούν τη ροή του έργου και σε ορισμένα σημεία ίσως και κωμικοί.

Ερμηνείες
Πρωταγωνιστής ο Sharlto Copley, ο οποίος ακολουθεί τον Blomkamp από το Alive in Joburg (2005), ως Wikus Van De Merwe. Από αφεντικό και ανώτερος υπάλληλος, ας είναι καλά η γυναίκα του, θα μπλέξει με την βιοτεχνολογία των εξωγήινων κι από σφάλμα θα καταντήσει φυγάς. Ομαλή μετάβαση στην ερμηνεία του Copley, ο οποίος στην αρχή θα προκαλέσει την αντιπάθεια του θεατή (γεγονός το οποίο φανερώνει την επιτυχία του) όμως σταδιακά θα παρουσιάσει το δράμα και την περιπέτεια του χαρακτήρα του, ελκύοντας την συμπάθεια και την συμπαράσταση. Με ενδιαφέρον αναμένουμε τις επόμενες δουλείες του κύριου αυτού.

O Jason Cope, εξίσου προερχόμενος από το Alive in Joburg (2005), είναι ο Christopher Johnson (αλλά και ο Grey Bradnam - UKNR Chief Correspondent). Θα σταθώ περισσότερο στην ερμηνεία του ως Christopher καθώς ο αξιαγάπητος αυτός εξωγήινος είναι ο μοναδικός φίλος του πρωταγωνιστή. Από εχθροί, ο πρώτος του κάνει έξωση από το γιαπί του - πριν μολυνθεί, οδηγούνται στην συμμαχία και τέλος στην φίλια. Μία μετάβαση που είναι εξίσου ομαλή και δυναμική (η σκηνή μέσα στα εργαστήρια θυμίζει καλό δράμα, αν ξεπεράσει κάποιος το γεγονός ότι ο πρωταγωνιστής είναι στην ουσία εξωγήινος). Δένει ικανοποιητικά με τον Copley και με τις οδηγίες του Νότιο-Αφρικανού συμπατριώτη τους, Blomkamp, θα κρατήσουν ολόκληρο το σύνολο σε υψηλό επίπεδο.

Δεν θα μπορούσα να μην σχολιάσω τον David James στον ρόλο του Koobus Venter. Με μεγάλα αποθέματα αποφασιστικότητας, καφρίλας και δυναμισμού θα προσπαθήσει να παίξει το παιχνίδι του ενάντια στον μολυσμένο Wikus. Αληθοφανής ερμηνεία, που σε ορισμένα σημεία έχει μία δόση υπερβολής, η οποία θα μεγαλώσει την αντίθεση ανθρώπων – εξωγήινων, πολιτισμού – «φτωχογειτονιών/στρατοπέδων».

Εν κατακλείδι
Οι εξωγήινοι στο ίδιο τσουβάλι με τους Νιγηριανούς (οι οποίοι επισήμως έχουν διαμαρτυρηθεί για τον τρόπο με τον οποίο απεικονίζονται), ο "πολιτισμός" δυνάστης όλων και η διπλωματία θυμίζει δικτατορία. Που πρέπει να περιορίζεται η ανθρωπιά? Γιατί ο μετανάστης ονομάζεται, μέχρι σήμερα, "alien"? Τι συμβαίνει στα "στρατόπεδα" καταπίεσης? Που σταματάει η ελευθερία του ενός και που ξεκίνα η προστασία των πολλών? Ασταμάτητα ερωτήματα βομβαρδίζουν τον θεατή της Περιοχής 9, μίας ταινίας που δεν μοιάζει με καμία άλλη ως σήμερα – μιας ταινίας που ξεγυμνώνει και χαστουκίζει το κλισέ Χόλυγουντ και τα αναποτελεσματικά Ηνωμένα Έθνη – μιας ταινίας που έχει την υπογραφή του αξιότιμου Peter Jackson (Άρχοντας των Δακτυλιδιών). Σίγουρα δεν προορίζεται για ανάλαφρο βράδυ για μία ταινία "με εξωγήινους και μπόλικα εφέ" - αν αναζητάτε κάτι τέτοιο, τότε καλύτερα να στραφείτε προς το δοκιμασμένο Star Trek η το Star Wars.

Για έξυπνα μυαλά, για ανοικτά αυτιά, για ήρωες και τσογλάνια, για φιλάνθρωπους και φιλόζωους, για τους αναμένοντες την έλευση των "Ελ", τίποτα λιγότερο από 7,5/10 για ένα σύνολο το οποίο θα συναρπάσει, θα προκαλέσει, θα αναζητήσει και στο τέλος θα αναγκάσει τον θεατή να απαντήσει εντός του - χαμηλότερα από το 8,5/10 του IMDb.

Δείγμα διαλόγων
MNU Agent: MNU! We're serving eviction notices.
Alien: What is "eviction"?


edit: Στα πλαίσια συνεργασίας του συγγραφέα με το Cine.gr

1 scary σχόλια:

Αρχικη ημερομηνια δημοσιευσης: 1 Οκτ. 2009

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More