English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

State of Play (2009)

Τίτλος: State of Play (Η Κατάσταση των Πραγμάτων)
Κατηγορία: πολιτικό θρίλερ
Σκηνοθέτης: Kevin Macdonald
Σενάριο: Matthew Michael Carnahan, Tony Gilroy
Πρωταγωνιστές: Russell Crowe, Ben Affleck, Rachel McAdams, Helen Mirren, Robin Wright Penn, Jason Bateman, Jeff Daniels
Διάρκεια: 127'
Εταιρία παραγωγής: Andell Entertainment, Bevan-Fellner, Relativity Media, Studio Canal, Universal Pictures, Working Title Films
Έτος παραγωγής: 2009
Βαθμολογία S.G. (IMDb): 8 (7,5)

Με λίγα λόγια
Ένας ρεπόρτερ καλείται να εξιχνιάσει μία δολοφονία που εμπλέκει κάποια από τα πλέον επιφανή πολιτικά πρόσωπα της χώρας, μεταξύ των οποίων και ένα φίλο του… Ο γοητευτικός και πολλά υποσχόμενος πολιτικός αποτελούσε το μέλλον του κόμματός του μέχρι τη στιγμή που η βοηθός και ερωμένη του βρίσκεται δολοφονημένη και τότε, καλά κρυμμένα μυστικά κάνουν απειλητικά την εμφάνισή τους.

Άχρηστες πληροφορίες
Η ταινία βασίζεται στην ομότιτλη εξάωρη τηλεοπτική μίνι-σειρά του Πολ Άμποτ που ξεκίνησε να προβάλλει το BBC το 2003. Ο Brad Pitt και ο Edward Norton είχαν αρχικώς επιλέγει όμως οι απεργίες των σεναριογράφων έκαναν αδύνατες τις διορθώσεις του σεναρίου με αποτέλεσμα ο Pitt να αποχωρήσει λίγο πριν το Thanksgiving του 2007. Στην συνέχεια, ο Norton ήταν απασχολημένος με την ταινία Leaves of Grass (2009) με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί και αυτός - χαρακτηριστικά ο Pitt είχε δώσει το παρατσούκλι "State of Delay" στην παρούσα. Ο Russell Crowe ζήτησε από τον Ridley Scott να διαβάσει το σενάριο ώστε να τον βοηθήσει να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει η όχι. Η Helen Mirren γύρισε όλες τις σκηνές της σε μόλις τέσσερις ήμερες.

Σκηνοθεσία
Με αρκετά ενδιαφέρον παρελθόν το οποίο περιλαμβάνει το βραβευμένο με Όσκαρ εξαιρετικό ντοκιμαντέρ One Day in September (1999) και την οσκαρική The Last King of Scotland (2006), ο 40αρης Kevin Macdonald μοιάζει ιδανικός σκηνοθέτης για την "Κατάσταση των Πραγμάτων". Ο ταλαντούχος Macdonald θα καταφέρει να παντρέψει την παλαιά σχολή πολιτικών θρίλερ η οποία συνάντα την αντίστοιχη σχολή δημοσιογραφίας με τους "νέους" και απαιτητικούς θεατές που έχουν συνηθίσει την νέα σχολή τεχνολογίας. Με σκοτεινή αλάνθαστη φωτογραφία, οι σκηνές εναλλάσσονται ομαλώς με ζουμαρισμένα κάδρα στις ερμηνείες των πρωταγωνιστών αλλά και γενικότερα πλάνα των γεμάτων ζωή δρόμων της μεγαλούπολης, του χάους που επικρατεί στα γραφεία της εφημερίδας, τα πολιτικά λόμπι. Με έμφαση στον ρεαλισμό, δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί κριτικοί έγραψαν κολακευτικά σχόλια με μεγάλα "thumbs-up" για το γεγονός ότι η σκηνογραφία της εφημερίδας δεν υστέρει διόλου από την καθημερινή τρελά της Washington Post. Οι διάλογοι είναι σοβαροί και κρατούν σε εγρήγορση τον θεατή καθώς δεν τυγχάνουν (ευτυχώς) της συνήθης ιδιότητας "πασατέμπο" για το ευκολοχώνευτο Αμερικανικό κοινό.
Ερμηνείες
Ύστερα από το αξιομνημόνευτο Body of Lies (2008), ο ιδιότροπος Russell Crowe επιστρέφει με έναν εξίσου σημαντικό ρόλο, αυτό του δημοσιογράφου Cal McAffrey. Παλαιάς σχολής δημοσιογραφία με δυσκολίες προσαρμογής στον ήδη απαρχαιωμένο υπολογιστή, ο Crowe με νέο look και μακρύ μαλλί θα πείσει στο δίλημμα "δημοσιογραφία και ερεύνα v.s. φίλια και απόκρυψη γεγονότων". Δυναμικός και σίγουρος για τον εαυτό του, σοβαρός και δίκαιος, δίνει δεύτερες ευκαιρίες όμως δεν χαρίζεται. Η ανατροπή του τέλους αποτελεί το κερασάκι σε μία παραδόξως φρέσκια τούρτα ερμηνείας.
Ο Ben Affleck, εκ της παρέας του κύριου Kevin Smith, ερμηνεύει τον χαρακτήρα του γερουσιαστή Stephen Collins. Είναι αρκετά δύσκολο να συνηθίσει κάποιος αυτή την εικόνα (βλέπε πολιτικός, βλέπε γκρι κροτάφους) όμως από την στιγμή που θα το ξεπεράσει και ανοίξει περισσότερο τα ματιά του, θα απολαύσει μία σοβαρή και αληθινή ερμηνεία που εισαγάγει τον Affleck στους "δύσκολους", πλέον, "ρόλους". Θα δέσει εξαιρετικά με τον Crowe ενώ οι σκηνές των 2 ηρώων αποτελούν το δυνατό μέρος που είναι γεμάτο αγάπη, φίλια, κόντρα και καχυποψία.
Σε νεαρή δημοσιογράφο με το όνομα Della Frye, μετατρέπεται η ευπαρουσίαστη ηθοποιός Rachel McAdams. Νεανική ανησυχία και δίψα για ερεύνα και δύσκολα ρεπορτάζ, η McAdams υιοθέτει όλα εκείνα τα καλά στοιχεία που χρειάζεται για να σταθεί δίπλα στον Crowe και να κλέψει την παράσταση. Καλές ατάκες, καλό στήσιμο και καλή ερμηνεία.
Η μία και μοναδική, υπέροχη και οσκαρική, Helen Mirren στον ρόλο της Cameron Lynne, αρχισυντάκτριας της εφημερίδας που δουλεύουν οι Frye και ΜcAffrey. Η Mirren πέρασε αρκετές ώρες σε πραγματικές συνεδριάσεις συντακτών εφημερίδων ώστε να μπει για τα καλά στο "πετσί του ρόλου" - και πόσο καλά τα κατάφερε. Με τις αποφάσεις της να μοιράζονται ανάμεσα στην καλή έρευνα και το ρεπορτάζ αλλά και την ανάγκη πωλήσεις αρκετών φυλλάδων υπό την πίεση των νέων μέτοχων, η Mirren θα δώσει το απαιτούμενο κύρος και θα προσθέσει στο σύνολο στα λίγα, δυστυχώς, λεπτά της συμμετοχής της.
Ξεχωρίζει η μεταμόρφωση του "καλού παιδιού" Jeff Daniels στον αδίστακτο γερουσιαστή George Fergus. Μικρός ο ρόλος όμως αρκετά συμπαθητική η παρουσία του Daniels στο καστ.
Εν κατακλείδι
Το μέγα δίλημμα των ήμερών μας, τι ειδήσεις θέλουμε να βλέπουμε, τι νέα θέλουμε να διαβάζουμε στις εφημερίδες.. Η παλαιά σχολή της έρευνας και του ρεπορτάζ μοιάζει να γονατίζει μπροστά στις γρήγορες και απρόσωπες επιταγές της τεχνολογίας και της άμεσης διακίνησης της πληροφορίας από το ένα άκρο του κόσμου στο άλλο. Χρήματα από ένα ρεπορτάζ το οποίο πουλάει ή ποιότητα από μία έρευνα που αποκαλύπτει? Όπως και να έχει, το State of Play είναι ξεχωριστό: γεμάτες και μετριασμένες ερμηνείες, σοβαρή σκηνοθεσία με μηδενικά κενά και ανιαρές καθυστερήσεις, σενάριο που καθηλώνει τον θεατή. Προτείνεται ως πολιτικό θρίλερ για ένα υπέροχο δίωρο με παρέα και μπόλικη συζήτηση.

Για τον δημοσιογράφο που σε παγκόσμια αποκλειστική μετέδωσε τα νέα του χωρισμού της "Ρούλας", για τον πολιτικό που κάθεται ανέμελος στο μπαλκόνι της σταχτής, για καλή παρέα με μπύρες, ανοικτά παράθυρα και πίτσες, τίποτα λιγότερο από 8/10 για ένα σύνολο που είναι ειλικρινές και κρατάει τον θεατή σε εγρήγορση μέχρι το τέλος - κοντά στο 7,5/10 των καμένων του IMDb.

Δείγμα διαλόγων
Cal McAffrey: Do you have a pen?


edit: Στα πλαίσια συνεργασίας του συγγραφέα με το Cine.gr

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More