English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

I Love You, Man (2009)

Τίτλος: I love you, Man (Σε αγαπάω φίλε)
Κατηγορία: κωμωδία
Σκηνοθέτης: John Hamburg
Σενάριο: John Hamburg
Πρωταγωνιστές: Jason Segel, Paul Rudd, Rashida Jones, Sarah Burns, Greg Levine, Jaime Pressly, Jon Favreau, Jane Curtin, J.K. Simmons, Andy Samberg, Jean Villepique
Διάρκεια: 105'
Εταιρία παραγωγής: Bernard Gayle Productions, De Line Pictures, DreamWorks SKG, The Montecito Picture Company
Έτος παραγωγής: 2009
Βαθμολογία S.G. (IMDb): 6,5 (7,8)

Με λίγα λόγια
Ο Πήτερ δεν έχει ούτε έναν άνδρα κολλητό. Θα καταφύγει σε μία σειρά ανδρο-ραντεβού ώστε να βρει τον κατάλληλο κουμπάρο για τον γάμο του. Το νέο εύρημα του όμως θα του ανοίξει πόρτες που δεν γνώριζε και θα δημιουργήσει προβλήματα στην σχέση με την αρραβωνιαστικιά του.

Σκηνοθεσία
Ο John Hamburg είναι ένας καλός σεναριογράφος που μας έχει χαρίσει κωμωδίες σαν την εξαίσια Meet the Fockers (2004) και την μέτρια Along Came Polly (2004) την οποία και σκηνοθέτησε. Ως σεναριογράφος αξίζει τα εύσημα για ένα δυνατό και πρωτότυπο σενάριο το οποίο έχει πολλά κωμικά στοιχεία, μία δόση δράματος και ένα σημαντικό μήνυμα προς τους θεατές. Ως σκηνοθέτης, η αλήθεια είναι ότι η ταινία πάσχει λίγο καθώς ο θεατής θα νοιώσει ότι εάν ήταν 10-20 λεπτά πιο μικρή τότε σίγουρα τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα καθώς η εναλλαγή των σκηνών είναι αργή, υπάρχουν περιττές σκηνές και η ροή δεν είναι όσο γρήγορη θα περίμενε κάποιος σε μία κωμωδία. Οι διάλογοι είναι σίγουρα το όπλο ενώ η σκηνογραφία θα αποδειχθεί πολύ ενδιαφέρουσα και πλούσια για το είδος.
Ερμηνείες
O Paul Rudd, Forgetting Sarah Marshall (2008), ερμηνεύει τον χαρακτήρα του Peter Klaven. Μεσίτης στο επάγγελμα, έχει ένα "μικρό κακό" καθώς οι φίλοι του είναι μόνο γυναίκες! Ενώ οι άνδρες σίγουρα τον θεωρούν τον πιο τυχερό άνδρα του κόσμου, η αρραβωνιαστικιά του και οι "φίλες της" τον θεωρούν περίεργο. Ο Peter θα κάνει αρκετά ανδρο-ραντεβού ώστε να βρει έναν κολλητό φίλο - μετά από ομοφυλοφιλικές αποτυχίες θα καταλήξει στον Sydney Fife, ο ορισμός του κολλητού. Η σχέση τους θα προχωρήσει και ο Peter θα ανακαλύψει αρκετά αντρικά "κουσούρια" και συνήθειες, απελευθερωμένες συζητήσεις και στην ουσία, έναν καινούριο κόσμο. Ο χαρακτήρας του θα αλλάξει και ο Rudd θα μας χαρίσει μία ομαλή μετάβαση στην ερμηνεία του. Συμπαθής με τάσεις παλιμπαιδισμού θα δέσει καταπληκτικά με τον κύριο παρακάτω.
Ο πολυτάλαντος και εκπληκτικός Jason Segel λίγο πριν μας παρουσιάσει την καινούρια του ταινία Get Him to the Greek (2010) και μετά το αρκετά πετυχημένο Forgetting Sarah Marshall (2008) οπού πρωταγωνίστησε και έγραψε το σενάριο, επιστρέφει στις Σκοτεινές Αίθουσες κάνοντας ένα διάλλειμα από την πετυχημένη τηλεοπτική σειρά How I Met Your Mother (2005 - ). Εκ φυσιογνωμίας, ο Segel είναι απλά γεννημένος για την κωμωδία καθώς την υποστηρίζει τόσο με την κινησιολογία όσο και με τις εκφράσεις του προσώπου του, που ίσως θυμίσει μία δόση Stallone αλλά σίγουρα με καλύτερη άρθρωση. Νέος κολλητός, κουμπάρος, γυναίκας, με την δίκη του ανδρική "γωνιά" στο σπίτι θα διδάξει τον Peter πολλά πράγματα αλλά κυρίως πως να περνάει καλά. Ο Segel προσθέτει στο σύνολο ενώ η περίφημη φράση "Wait, wait for it" μας ετοιμάζει για την επερχόμενη 5η σαιζον του H.I.M.Y.M.
H εξίσου τηλεοπτική Rashida Jones είναι η Zooey, αρραβωνιαστικιά του Peter. Θα δέσει με τον Rudd και αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς μέσα από τις γλυκανάλατες σκηνές τους και τις αντίστοιχες κόντρες, εμφανίζεται σιγά σιγά το μήνυμα της παρούσης. Οι φίλες της την επηρεάζουν ενώ ο κλοιός σφίγγει όλο και πιο πολύ γύρω από τον "άντρα" της, γεγονός φυσικά που θα φέρει το άνδρα θεατή εντός της πλοκής και θα του θυμίσει την δίκη του οδυνηρή σπιτική "παντόφλα". Φρέσκο πρόσωπο, καλές στιγμές.
Η πρόστυχη Jaime Pressly έχει πλέον ωριμάσει και αναλαμβάνει τον ρόλο της Denise. Θα φέρει θύμησες από το παρελθόν και σίγουρα θα σπρώξει την γυναικεία υστερία όσο χρειάζεται. Η Sarah Burns ως Hailey, ανύπαντρη γυναίκα που ονειρεύεται γάμους από το πρώτο ραντεβού, θα τοποθετήσει το κερασάκι πάνω στην τούρτα.
Ιδανική η επιλογή του Jon Favreau ως Barry, άντρα της Denise που θα μπορούσε να αποτελεί την πηγή από οπού προήλθε ο όρος "γουρούνι" ως χαρακτηρισμός των άντρων γενικότερα. Ο τηλεοπτικός παλαίμαχος J.K. Simmons είναι εξίσου ιδανικός για τον απαθή Oswald Klaven, πάτερα του Peter και του gay αδελφού του. Ο θρυλικός Lou Ferrigno συμμετέχει ως ο εαυτός του ο οποίος θέλει να πουλήσει ένα σπίτι το οποίο έχει αναλάβει ο Peter - ο Hulk των τηλεοπτικών 80s τρομάζει με το πόσο γυμνασμένος είναι ακόμα.
Εν κατακλείδι
Το σενάριο είναι απλά εκπληκτικό και η ιδέα μοναδική. Έχουμε τόσο πολύ κουραστεί να βλέπουμε την γυναικεία γκρίνια να μετατρέπεται σε σειρές και ταινίες (βλέπε Sex and the City) ώστε καιρός ήταν να ακουστεί και η πλευρά. Το καλό και συνάμα κακό με την παρούσα είναι ότι είναι τρομακτικά αληθινή! Ο γυναικείος χαρακτήρας ξεγυμνώνεται καρέ με καρέ καθώς ο πρωταγωνιστής δένει όλο και πιο πολύ με τον φίλο του. Ο ανταγωνισμός και η ζήλια βγάζουν μαχαιριά και η διπλωματία πολέμα χωρίς πυρομαχικά. Βέβαια, η πραγματική ζωή μπορεί να έχει ΚΑΙ κακό τέλος.. Ίσως αυτό να είναι η μονή διαφορά.

Για γυναίκες με βαριά τσόκαρα, για άνδρες με καρούμπαλα, για ζευγάρια που μαλώνουν και τη βρίσκουν με make-up φάσεις, μία εναλλακτική πραγματικότητα που ξεχωρίζει από την μετριότητα, παρά το μέτριο και ίσως λίγο κουραστικό μοντάζ - τίποτα περισσότερο από 6,5/10 εν αντιθέσει με το 7,8/10 του εκστασιασμένου IMDb.

Δείγμα διαλόγων
Peter Klaven: So what do i do? How do i make friends?
Robbie Klaven: If you see a cool looking guy, strike up a conversation and ask him on a man date.
Peter Klaven: Ok.
Robbie Klaven: You know what i mean?
Peter Klaven: No.
Robbie Klaven: Casual lunch or after work drinks. You're not taking these boys to see The Devil Wears Prada.
Peter Klaven: Ohhhh god i love that movie. No I wont.


edit: Στα πλαίσια συνεργασίας του συγγραφέα με το Cine.gr

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More