English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

17 Again (2009)

Τίτλος: 17 Again (17 Ξανά)
Κατηγορία: κωμωδία, δράμα
Σκηνοθέτης: Burr Steers
Σενάριο: Jason Filardi
Πρωταγωνιστές: Zac Efron, Leslie Mann, Thomas Lennon, Matthew Perry, Tyler Steelman, Allison Miller, Sterling Knight, Michelle Trachtenberg
Διάρκεια: 102'
Εταιρία παραγωγής: Offspring Entertainment
Έτος παραγωγής: 2009
Βαθμολογία S.G. (IMDb): 6,5 (6,5)

Με λίγα λόγια
Ένας μεσήλικας πατέρας εν διαστάσει με την γυναίκα του έχει μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Η μεταμόρφωση στον 17χρονο εαυτό του θα ανοίξει νέες πόρτες όμως είναι πιθανό να κλείσουν κάποιες παλιές..

Άχρηστες πληροφορίες
Προς το τέλος των γυρισμάτων ο Zac Efron είχε σκωληκοειδίτιδα. Ξεκίνησε σαν στομαχόπονος όμως έγινε επείγουσα εισαγωγή σε νοσοκομείο οπού υποβλήθη σε επιτυχές χειρουργείο την ίδια νύχτα. Ο Efron ζήτησε την βοήθεια του Matthew Perry για να μπορεί να μιμηθεί κάποιες κινήσεις του και να δώσει μία πιο αυθεντική ερμηνεία. Η Michelle Trachtenberg, η οποία παίζει την Maggie, είναι δύο χρόνια μεγαλύτερη από τον Zac Efron.

Σκηνοθεσία
Ο Burr Steers σκηνοθετεί την 2η μόλις ταινία του με αρκετά συμπαθή τρόπο. Ενώ το σενάριο το έχουμε ματα-ξανά-δει στο παρελθόν σε διαφορές μορφές εδώ και 2 δεκαετίες, η παρούσα ξεχωρίζει καθώς ο σκηνοθέτης χειρίζεται μία ενδιαφέρουσα ανατροπή και κυρίως βασίζεται στις ερμηνείες των ηθοποιών πιο πολύ απ' ότι στο ίδιο το σενάριο. Κατά την διάρκεια εξέλιξης της βασικής ιστορίας, η σκηνοθεσία παραμένει εστιασμένη προς την σωστή κατεύθυνση και δεν θα επιλέξει τον εύκολο δρόμο διαφυγής (που στην περίπτωση μας είναι οι αγώνες μπάσκετ). Με όμορφες εναλλαγές τόσο σε σκηνογραφία αλλά και καταστάσεις, με κομψούς διαλόγους που δεν θα θυμίσουν στο ελάχιστο τις πατάτες του πρωταγωνιστή και με νεανική ωριμότητα, ο Steers θα κρατήσει τον θεατή μέχρι το τέλος – (όχι και τόσο) παραδόξως.
Ερμηνείες
Πρωταγωνιστής ο πιτσιρίκας Zac Efron στην εφηβική έκδοση του χαρακτήρα του Mike O'Donnell. Ο Ρουβας της Αμερικής με χιλιάδες κορίτσια έτοιμες να του σκίσουν το tshirt, αποδεικνύει πως μπορεί πραγματικά να ερμηνεύσει. Αυτό αποτελεί την έκπληξη της ταινίας καθώς, αν εξαιρέσουμε τα πάντα γύρω από αυτή, το τελικό αποτέλεσμα είναι αρκετά ευχάριστο. Συμπαθής φυσιογνωμία που δεν θα αρκεστεί μόνο στην φάτσα του αλλά θα δείξει κάποια σοβαρά δείγματα υποκριτικής.
Ο Matthew Perry από τα Φιλαράκια (TV), είναι ο Mike O'Donnell στην πραγματική του ηλικία. Μικρός σχετικά ο ρόλος αλλά εξίσου σημαντικός. Η παρουσία του είναι αρκετά βαριεστημένη όμως αν οι φήμες αληθεύουν για τα ιδιαίτερα που έκανε στον Efron, τότε σίγουρα η επιτυχία οφείλεται σε αυτόν.
Σημαντική η παρουσία της Leslie Mann ως Scarlett O'Donnell, σύζυγος του Mike. Θα καταφέρει να μπει στο "κλίμα της μέσης ηλικίας", να ζήσει και να βγάλει προς τα έξω όλες τις ανασφάλειες μίας γυναίκας που αναζήτα την καθημερινή αναγνώριση και τον εφησυχασμό. Το φλερτ είναι πηγαίο ενώ ο εφηβικός έρωτας δύσκολα πεθαίνει. Σίγουρα προσφέρει στο σύνολο.
Ξεχωρίζει η νεαρά, αλλά πλούσια σε τηλεοπτική εμπειρία, Michelle Trachtenberg στον ρόλο της Maggie O'Donnell, κόρη των Scarlett και Mike. Η πραγματικότητα είναι πως αν ξεπεράσουμε το "όνομα" του πρωταγωνιστή και τον χαρακτήρα που υποδύεται, η Michelle προσφέρει ένα σοβαρό μάθημα στα κορίτσια της ηλικίας του χαρακτήρα που ερμηνεύει. Ένα έφηβο κορίτσι, γονιών εν διαστάσει, γεμάτο ανασφάλειες που αναζήτα την σιγουριά ενός αθλητή με μυαλό ισομεγέθους κουκουτσιού, που δεν θα διστάσει να μειώσει τον εαυτό της σε καταστάσεις οπού αυτό δεν είναι αναγκαίο, που δεν σέβεται τον εαυτό της, που δεν πιστεύει στις ικανότητές της. Αν αναλογιστεί κανείς πως ο ρόλος που έκανε την Trachtenberg γνώστη είναι αυτός στο Buffy the Vampire Slayer (TV), η μεταμόρφωση μπροστά στα ματιά μας είναι άκρως ενδιαφέρουσα και πετυχημένη. Ευκταίο, τα κορίτσια θεατές να ξεπεράσουν το δένδρο του Zac και να δουν τη μεγαλύτερη εικόνα που αφόρα τις εφηβικές επιλογές.
Αυτός που θα κλέψει την παράσταση δεν είναι άλλος από τον κύριο Thomas Lennon στον ρόλο του Ned Gold. Συμμαθητής του Mike, θα τον βοηθήσει σε αυτή την εναλλαγή της καθημερινότητας του. Χαριτωμένος πλούσιος, γνήσιος geek με πτυχίο μάστερ στο Star Wars και τις λοιπές εξαλογίες φαντασίας, θα προσφέρει χαμόγελα και πηγαίο χιούμορ - κάτι το οποίο άλλωστε είναι το φόρτε του καθώς πρωταγωνιστεί στην νούμερο 1 σείρα του Αμερικάνικου καναλιού Comedy Central, "Reno 911!".
Εν κατακλείδι
Η αλήθεια είναι πως η ταινία δεν είναι καθόλου μα καθόλου κακή. Μάλιστα, αν ξεπεράσει κάποιος το γεγονός ότι βλέπει μία ταινία του Zac Efron, είναι αρκετά πιθανό να περάσει ένα ευχάριστο απόγευμα.

Για τις ρουβίτσες του σήμερα, τις ρουβίτσες του χθες, τις ρουβίτσες του αύριο, τίποτα λιγότερο από 6,5/10 για μία τίμια και ευχάριστη ταινία που θα προσφέρει διασκέδαση και τίποτα παραπάνω - σύμφωνη με το 6,5 του IMDb.

Δείγμα διαλόγων
Ned Freedman: It's a classic transformation story. Are you now or have you ever been a Norse God, Vampire, or Time Traveling Cyborg?
Mike O' Donnell: I have know you since what, first grade? I think that maybe I would have told you!
Ned Freedman: Vampire wouldn't tell, Cyborg wouldn't know..


edit: Στα πλαίσια συνεργασίας του συγγραφέα με το Cine.gr

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More