English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Fanboys (2008)

Τίτλος: Fanboys
Κατηγορία: Φαντασίας, κωμωδία
Σκηνοθέτης: Kyle Newman
Πρωταγωνιστές: Sam Huntington, Chris Marquette, Dan Fogler, Jay Baruchel, Kristen Bell
Διάρκεια: 90'
Εταιρία παραγωγής: Trigger Street Productions, Coalition Film, Picture Machine, Weinstein Company, The
Έτος παραγωγής: 2008
Βαθμολογία S.G. (IMDb): 6,5(7,2)

Με λίγα λόγια
Μεταφερόμαστε σχεδόν μία δεκαετία πίσω στο παρελθόν και παρατηρούμε την οδύσσεια - roadtrip 4 φίλων προς το ράντσο του George Lucas ώστε να βρουν μία κόπια της ταινίας Star Wars: Episode I πριν αυτή βγει στους κινηματογράφους.

Α-χρηστές πληροφορίες
Αρχικά, ο Jorge Garcia θα έπαιζε τον ρόλο του Harry Knowles όμως κάποια προβλήματα στο πρόγραμμα του Lost (2004 - ) τον ανάγκασαν να απορρίψει τον ρόλο. Στην συνέχεια, ο Kevin Smith δήλωσε ενθουσιωδώς πως τον ενδιέφερε ο ρόλος όμως το τελευταίας στιγμής μοντάζ στην ταινία του Clerks II (2006) τον κράτησε μακριά από αυτόν. Η ασθένεια του χαρακτήρα του Linus δημιούργησε ένα κίνημα αντιπαλότητας και έχθρας εναντίον του παράγωγου Harvey Weinstein όταν ο τελευταίος αποφάσισε να μην γίνει καμμία αναφορά σε αυτή - τελικώς, στην τελική κόπια της ταινίας δεν αφαιρέθηκε.

Σκηνοθεσία
Ο α-πείρος Kyle Newman λαμβάνει το credit της σκηνοθεσίας, ασχέτως εάν εμπλέκεται σε αρκετές σκηνές και ο Steven Brill. Παραδόξως, η σκηνοθεσία είναι αρκετά καλή με δυνατά κάδρα τα οποία δίνουν έμφαση στις ερμηνείες των πρωταγωνιστών αλλά και στις ασυναίσθητες συνεχείς συνδέσεις με την ταινία στην οποία η παρούσα αποδίδει φόρο τιμής, την 6λογια Star Wars. Αντιθέτως, το μοντάζ θα αποδειχθεί κακό καθώς τα 90 λεπτά θα μοιάσουν με 2 γεμάτες ώρες και το δραματικό μέρος (το οποίο δεν είναι σταθερό) να είναι άκρως κουραστικό, αφελές και προβλέψιμο. Ο ήχος είναι αρκετά καλός ενώ ξεχωρίζουν τα κουστουμιά καθ'όλη την διάρκεια της ταινίας (οι fans θα τα λατρέψετε). Οι διάλογοι, με εξαίρεση το δραματικό μέρος αλλά και την ατέλειωτη αρχή -τουλάχιστον μέχρι να ξεκινήσει το road trip-, είναι ικανοποιητικοί για το είδος.
Ερμηνείες
Οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών θα παρουσιαστούν ως ένα σύνολο καθώς το κάστ έδεσε με έναν μοναδικό τρόπο και το τελικό αποτέλεσμα παρουσιάζεται ενοποιημένο ως όφειλε. Οι κύριοι Sam Huntington (Eric), Chris Marquette (Linus), Dan Fogler (Hutch) και Jay Baruchel (Windows) πρόκειται να κάνουν το ταξίδι της ζωής τους - να ακολουθήσουν το δικό τους "Άστρο του Θανάτου". Η μη-ιάσιμη αρρώστια του ενός, θα τους γεμίσει δύναμη και αποφασιστικότητα και θα οδηγηθούν εν μέσω θυέλλης προς το ράντσο του George Lucas, δημιουργού της αγαπημένης τους ταινίας - και τρόπου ζωής για τους φανατικούς του είδους. Στο ταξίδι αυτό θα αντιμετωπίσουν σημεία και τέρατα, Trekkies (οπαδούς της αντίπαλης ταινίας "Star Trek") και λοιπές καταστάσεις που έμμεσα αναφέρονται στις περιπέτειες των αντίστοιχων ηρώων του Star Wars. Έξυπνοι παραλληλισμοί και καλές ερμηνείες οι οποίες κρίνονται άκρως συμπαθείς, κυρίως όμως εξαιτίας του ανείπωτου δράματος που σκιάζει την επιλογή τους αυτή. Κυνηγητό, εφηβικές και αμερικανικές στιγμές, έρωτες και μυστικές συμμαχίες θα γεμίσουν μία κατά τα αλλά ευχάριστη διάρκεια του έργου τούτου. Είναι δίκαιο να αναφερθεί ότι κάποιες σκηνές υπολείπονται του απαιτούμενου πάθους ή κάποιας ανάλογης ερμηνευτικής ελευθερίας που βλέπουμε σε αντίστοιχες σειρές με geeks [όπως π.χ. το The Big Bang Τheory (2008 - )].
Στην παρέα των 4, θα προστεθεί η κουκλίτσα Kristen Bell [Forgetting Sarah Marshall (2008), Gossip Girl (2007-2009), Veronica Mars (2004-2007)] έστω και αγνώριστη λόγω κόμμωσης και χαρακτήρα - θα ομορφύνει αρκετά κάδρα και ιδιαιτέρως την τελευταία σκηνή. Επίσης, α-πιστευτό πέρασμα κάνει ο μέγιστος Kevin Smith (Silent Bob) μετά του Jason Mewes (Jay) σε μία καθαρά Smith-ικη σκηνή. Ξεχωριστή και αντιφατική η μικρή παρουσία του θρυλικού William Shatner ο οποίος υποδυόταν τον Captain James T. Kirk στην θρυλική σειρά Star Trek.
Εν κατακλείδι
Η παρούσα ξεκάθαρα απευθύνεται σε ένα κοινό το οποίο όμως με την σειρά του δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο (αλήθεια ποιός δεν έχει συμπαθήσει έστω και λιγάκι το Star Wars ή το Star Trek?). Οι fans σίγουρα θα την ευχαριστηθούν, κυρίως αν καταφέρουν να μην χασμουρηθούν κατά την διάρκεια των 2-3 πολύ κουραστικών σκηνών και ιδίως της αρχής της ταινίας η οποία αργεί να βρει τον δρόμο της. Αν φθάσουν οι ήρωες στην Ιθάκη και αν το ταξίδι αξίζει, θα το μάθουμε στο τέλος (ή ίσως και να το γνωρίζουμε ήδη εδώ και κάποια χρόνια - απλά άψογη η τελευταία ατάκα του έργου!).

Λίγο πριν βγει η νέα ταινία Star Trek του κυρ Abrams, η παρούσα συνίσταται για μία βραδιά γεμάτη άστρα, φωτόσπαθα και ένα είδος μυθοπλασίας το οποίο έχουμε ανάγκη για να ξεφεύγουμε κάποιες στιγμές από την ηρωική καθημερινότητα. Τίποτα περισσότερο από 6,5/10 με το μισό να καταλήγει υπέρ της tribute ταινίας, εν αντιθέσει με το γεμάτο 7,2/10 του IMDb.

Δείγμα διαλόγων
Hutch: Nobody calls Han Solo a bitch!


edit: Στα πλαίσια συνεργασίας του συγγραφέα με το Cine.gr

6 scary σχόλια:

Ωραια, Ευχαριστη ταινια. Ωραια παρουσιαση! :P

Θα μπορουσαν απλα να καταβασουν την ταινια, απο torrent κτλ.. :P Workprint, Cam Xvid, DVDscr κτλ..

Το 1998 ενα Napster ειχαμε και συνδεσεις modem των 33.6KB/s :p

33.6 KBit εννοουσα.. αυτο σημαινε περιπου χμμ 4KB/s μεγιστη ταχυτητα και 7KB/s οταν ηρθε το ηρωικο 56 modem :D

(και φυσικα δεν υπηρχαν τετοιου ειδους διαρροες σε ταινιες :p)

Πολύ καλό review! Την είχα που την είχα στα προσεχώς, με την Kristen Bell στο σκηνικό πρέπει να το επισπεύσω!
thanx :)

YpNoS oraiesepoxes tote...... na perimeneis ena tragoudi 2 ores kai na les 8a katebei den 8a katebei..

Ωραιες και ασχημες.. θυμαμαι χαρακτηριστικα την συλλογη μου να επιλεγεται με 1-1 τραγουδι ενω τωρα "κατεβαζουμε" ασκοπα ολοκληρους φακελους..
Δεν θα ξεχασω ποτε την χαρα οταν ειχα βρει ενα σπανιο (Για τα τοτε δεδομενα οταν δεν υπηρχε το youtube) βιντεο με axl rose, elton john & queen μεγεθους 100ΜΒ και οτι μου πηρε 2 ημερες για να το ολοκληρωσω..

Και φυσικα, τα 100αρια του ΟΤΕ ο οποιος χτυπαγε ασταματητα..

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More