English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Bedtime Stories (2008)

Τίτλος: Bedtime Stories (Ιστορίες για καληνύχτα)
Κατηγορία: Κωμωδία, περιπέτεια
Σκηνοθέτης: Adam Shankman
Πρωταγωνιστές: Adam Sandler, Keri Russell, Russell Brand, Guy Pearce, Lucy Lawless, Courteney Cox, Jonathan Morgan Heit, Laura Ann Kesling
Διάρκεια: 99'
Εταιρία παραγωγής: Gunn Films, Happy Madison Productions, Offspring Entertainment, Walt Disney Pictures
Έτος παραγωγής: 2008
Βαθμολογία S.G. (IMDb): 7(6,2)

Με λίγα λόγια
Η ζωή ενός "τα-φτιάχνω-όλα" υπαλλήλου σε ένα ξενοδοχείο θα αλλάξει ολοκληρωτικά όταν τα παραμυθία που εξιστορεί τα βραδιά στα ανίψια του, γίνουν αληθινά.

Άχρηστες πληροφορίες
Cameo εμφανίσεις κάνουν οι Buzz Lightyear [από το Toy Story (1995)], Camen Electra (θέλει συστάσεις?) και Rob Schneider (τον οποίο θα χαρούμε σε 2-3 διαφορετικές εμφανίσεις). Το bulldog που εμφανίζεται στην ταινία είναι ο Meatball, ο αγαπημένος σκύλος του Adam Sandler. Το μικρό κορίτσι που μαζεύει το καπέλο του πρωταγωνιστή αφού το άλογο εξαφανιστεί από κάτω του, είναι στην πραγματικότητα η κόρη του ηθοποιού, Sadie, την οποία συνοδεύει η γυναίκα του Jackie Sandler. Όλοι οι υπολογιστές που εμφανίζονται κατά την διάρκεια του έργου ανήκουν στην Apple.
Σκηνοθεσία
Η ταινία βασίζεται στην ιστορία του Matt Lopez ο οποίος ο ίδιος ανέλαβε να την μετατρέψει σε ένα στιβαρό σενάριο. Έχοντας στα χεριά του ένα τόσο δυνατό εργαλείο, ο σκηνοθέτης Adam Shankman κατάφερε να εκμεταλλευτεί κάθε κωμική, περιπετειώδης και δραματική πλευρά του σεναρίου, να το αναποδογυρίσει και να το φέρει στα μέτρα των ηθοποιών. Η σκηνοθεσία είναι εξαιρετική από κάθε άποψη και υποστηρίζεται εξαιρετικά από το μοντάζ αλλά και από την ικανοποιητική φωτογραφία (όπως και να το κάνουμε, το κόκκινο άλογο Ferrari έχει καρφιτσωθεί μπροστά στα μάτια μας!). Τα εφέ που απολαμβάνουμε στις σκηνές των "ιστοριών" είναι αληθοφανή και δεν θα προκαλέσουν ενώ οι διάλογοι είναι εύκολοι και καθημερινοί. Ξεχωρίζουν τα κουστουμιά και το make up όπως επίσης και η μουσική συνοδεία του Rupert Gregson-Williams που σίγουρα θα καταλήξει σε ένα εύηχο soundtrack.
Ερμηνείες
Πρωταγωνιστής και παράγωγος, ο κύριος Adam Sandler στο ρόλο του Skeeter Bronson. Δεν μπορούμε να φανταστούμε κάποιον καταλληλότερο για αυτόν τον ρόλο. Ο Sandler καταφέρνει με ένα μαγικό τρόπο να μιλάει την γλώσσα των παιδιών ενώ ταυτόχρονα να μεταφέρει τις περιπέτειες του ηρώα του με έναν πειστικό τρόπο στους μεγαλύτερους. Θα δέσει με το υπόλοιπο cast και θα μας χαρίσει πολλές αστείες σκηνές που θα μας κάνουν να γελάσουμε (ηχηρά!) αλλά και που θα μας προβληματίσουν καθώς ο ήρωας αντιλαμβάνεται ότι το πραγματικό παραμύθι είναι η ίδια η ζωή και ότι όλα μπορούν να συμβούν με θέληση, τόλμη και καλή πρόθεση. Ο ήρωας θα πάρει την κοπέλα στο άλογό του, ο Sandler θα μεταμφιεστεί σε αρκετούς "χαρακτήρες - παραλλαγές" του βασικού πρωταγωνιστή, και ο θεατής θα μείνει ικανοποιημένος καθώς προκείται ίσως για την πιο ειλικρινή ταινία στην οποία έχει συμμετάσχει.
Η αψεγάδιαστη 30αρα Keri Russell είναι η Jill, δασκάλα των παιδιών και εν δυνάμει φλερτ του πρωταγωνιστή. Όμορφη παρουσία, θα συγχρονιστεί με τους πρωταγωνιστές και θα μας χαρίσει αρκετές στιγμές γέλιου (ιδιαίτερα με τις κόντρες προ έρωτα).
Εξαιρετικός και ο Russell Brand στον ρόλο του κολλητού φίλου του πρωταγωνιστή, Mickey. Τρελή παρουσία, κατά την διάρκεια των "ξεσπασμάτων ύπνου" της οποίας θα ήταν καλό και πρακτικό να μην πίνετε κάτι και ιδιαίτερα να μην φοράτε το αγαπημένο σας ρούχο.
Ο Guy Pearce σε έναν ρόλο που δεν τον έχουμε συνηθίσει, αυτό του Kendall. Το χρυσό αγόρι του μεγάλο-ιδιόκτητη, θέλει να παντρευτεί την κόρη του και να αναλάβει τις επιχειρήσεις. Κόντρα με τον πρωταγωνιστή θα οδηγήσει σε μία all-time classic "μονομαχία" σε πολλές διαστάσεις έχοντας την κινησιολογία και τις εκφράσεις του Pearce να δίνουν ρεσιτάλ. Συμφεροντολόγα στο πλευρό του, η Lucy Lawless (η διαφορετικά, η Xena!) που με ένα bitch ύφος θα προσφέρει χαμόγελα σε έναν άκρως Β' ρόλο.
Συμμετέχει και η "Φιλαράκια" Courteney Cox σε 2 σκηνές, η πρώτη εκ των οποίων θα μας θυμίσει την υστερικιά με την καθαριότητα και το ποιοτικό φαγητό Monica Geller. Συμπαθής αν μη τι άλλο. Η ωραία Ελένη της παρέας είναι η πιτσιρίκα Teresa Palmer στο ρόλο της κόρης του μεγιστάνα, Violet Nottingham. Ως άλλη Paris Hilton, διακωμωδεί ίσως και την αληθινή πλούσια απόγονο, δίνει πηγαία ομορφιά στα κάδρα που συμμετέχει και θα ευχαριστήσει το φιλοθεάμον κοινό.
Θα κλέψουν την παράσταση τα 2 πιτσιρίκια, οι Jonathan Morgan Heit και Laura Ann Kesling στους ρόλους των Patrick και Bobbi, αντίστοιχα. Χαριτωμένες φατσούλες που μαγεύονται από τον πρωταγωνιστή, τον διδάσκουν για το τι έχει πραγματική άξια στην ζωή και αποδεικνύουν πως τελικά, μπορεί να υπάρξει happy ending!
Εν κατακλείδι
Η παρούσα μπορεί να θεωρηθεί και ως 3-4 ιστορίες σε μία (ίσως μία άκρως παιδική εκτέλεση του The Fountain του μέγιστου Aronofsky), χωρίς όμως να εγκλωβιστεί από την ροή, η οποία θα συνεχίσει να κύλα σταθερά και γοργά μέχρι το τέλος, ακόμα και στο δραματικό κομμάτι της ταινίας. Ίσως η πιο ειλικρινής ταινία του 2008, με ξεκάθαρο κοινό το οποίο πρόκειται να την λατρέψει. Ποιός είπε ότι η μαγεία πέθανε στον 21ο αιώνα?

20αρηδες που βαρεθήκατε τις εξετάσεις, 30αρηδες χαζομπαμπάδες και still sexy μαμάδες, 40αρηδες πνιγμένοι στις υποχρεώσεις, 50αρηδες και άνω παππούδες και οικογενειάρχες, πάρετε τα ζουζούνια σας αγκαλιά και περαστέ ένα υπέροχο βράδυ σε ένα έργο που δεν του αντιστοιχεί τίποτα λιγότερο από 7/10, εν αντιθέσει με το λίγο 6,2/10 του IMDb.

Δείγμα διαλόγων
Mickey: [after Skeeter has just thrown ketchup at him] you know what? Ketchup is GOOD for you! It exfoliates the skin, so who's the real victim here? YOU ARE!

edit: Στα πλαισια συνεργασιας του συγγραφεα με το Cinemascope.gr

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More