English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

10 Χρόνια Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου @ Αθήνα & Θεσσαλονική (Απρ 2009)

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών παρουσιάζει:
10 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΩΝ CÉSAR ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΜΟΝΟ!
ΑΘΗΝΑ 2 – 12 Απριλίου 2009 : ΑΤΤΙΚΟΝ, ΑΠΟΛΛΩΝ Cinemax Class, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 9 – 15 Απριλίου 2009 : ΟΛΥΜΠΙΟΝ
  • Υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων
  • Με τη συνεργασία των ελληνικών εταιριών κινηματογραφικής διανομής και των Γαλλόφωνων Πρεσβειών στην Ελλάδα
  • και με την υποστήριξη των:
Unifrance
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας»
Skouras Films
Ταινιοθήκη της Ελλάδας
  • καθώς και πολλών χορηγών
ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η επιλογή του φετινού προγράμματος του 10ου, εορταστικού Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου επικυρώνεται από τα Βραβεία César που ανακοινώθηκαν στις 22 Φεβρουαρίου 2009. Οι περισσότερες από τις υποψήφιες και βραβευμένες ταινίες θα προβληθούν στο Φεστιβάλ σε μια λαμπερή και αντιπροσωπευτική παρουσίαση του καλύτερου δείγματος του σύγχρονου γαλλόφωνου σινεμά!

ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ!

- Ο θριαμβευτής των Βραβείων César, η ταινία Séraphine (Το Χάρισμα της Σεραφίν), του Martin Provost, η οποία ήταν υποψήφια για εννέα και τιμήθηκε με επτά (Καλύτερης Ταινίας, Σεναρίου, Φωτογραφίας, Μουσικής, Σκηνικών, Κοστουμιών, αλλά και Γυναικείας Ερμηνείας για τη συγκλονιστική Yolande Moreau), θα συγκινήσει το ελληνικό κοινό με την αισιόδοξη, πραγματική ιστορία της μεσόκοπης υπηρέτριας των αρχών του 20ού αιώνα που αποδεικνύεται μοναδικό ζωγραφικό ταλέντο.
- Η ταινία που σόκαρε το γαλλικό κοινό, το Mesrine (Υπ’ Αριθμόν Ένα Δημόσιος Κίνδυνος), του Jean Francois Richet, με πρωταγωνιστή τον υπ’ αριθμόν ένα Γάλλο γόη Vincent Cassel απέσπασε 10 υποψηφιότητες και τα βραβεία Σκηνοθεσίας, Ανδρικής Ερμηνείας και Ήχου. Η θεαματική ιστορία του θρύλου του εγκλήματος θα κόψει την ανάσα και των Ελλήνων θεατών!
- Μια τρυφερή, χιουμοριστική αλλά και ελαφρώς υπαρξιακή ματιά στους δεσμούς αίματος, το Le Premier Jour du reste de ta vie (Η Πρώτη Μέρα της Υπόλοιπης Ζωής σου), του Rémi Bezançon, υποψήφια σε οκτώ κατηγορίες, τιμήθηκε με τρία σημαντικά Βραβεία César, για το Μοντάζ, τον Πρωτοεμφανιζόμενο Ηθοποιό Marc-Andre Grondin και την Πρωτοεμφανιζόμενη Ηθοποιό Deborah Francois.
- Η πρωθιέρεια του γαλλικού νέου κύματος, η Agnes Varda, τιμάται με το César Καλύτερου Ντοκιμαντέρ για το Les Plages d’ Agnes, μια μορφή αυτο-ντοκιμαντέρ, όπου η δημιουργός σκηνοθετεί τον εαυτό της ανάμεσα σε αποσπάσματα από ταινίες της, εικόνες και ρεπορτάζ, αναπλάθοντας την καριέρα της ως πρωτοπόρου σκηνοθέτριας στη δεκαετία του ‘50, τη ζωή της με τον Jacques Demy, τη στράτευσή της στο φεμινιστικό κίνημα, τα ταξίδια της στην Κούβα, στην Κίνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη διαδρομή της ως ανεξάρτητης παραγωγού, την οικογενειακή της ζωή και την αγάπη της για τις ακτές!
- Η νέα ταινία του Christophe Honoré, La Belle Personne (Ενας Ωραίος Ανθρωπος), περιγράφει ένα ανήλικο πάθος, με πρωταγωνιστές τον Louis Garrel και την πρωτοεμφανιζόμενη και υποψήφια για την ερμηνεία της Lea Seydoux.
- Το Deux Jours a Tuer (Δυο Μέρες για Σκότωμα), η βαθειά ανθρώπινη ταινία του Jean Becker με την κορυφαία ερμηνεία του Albert Dupontel.
- Το Coluche (Coluche, Ενας Κλόουν για Πρόεδρος), είναι η απόπειρα του ηθοποιού και σκηνοθέτη Antoine de Caunes στην πολιτική σάτιρα, καθώς παρουσιάζει ξεκαρδιστικά αλλά και πικρά το ενδεχόμενο «ο αγαπημένος κωμικός των Γάλλων» να εκλεγεί, λόγω δημοτικότητας, Πρόεδρος της Δημοκρατίας!
- Το La Fille de Monaco (Το Κορίτσι από το Μονακό), η νέα ταινία της Anne Fontaine, ανεβάζει τη θερμοκρασία με τον μοιραίο ανταγωνισμό ενός ερωτικού τριγώνου, αλλά και με τον αισθησιασμό της πρωτοεμφανιζόμενης Louise Bourgoin.
- Στο Le Crime Est Notre Affaire (Ειδικότης μας το Εγκλημα), ο σκηνοθέτης Pascal Thomas, βασίζεται στο μυθιστόρημα της Αγκαθα Κρίστι και αναθέτει στο αγαπημένο του ζευγάρι ντετέκτιβ, τον Βελισάριο και την Προύντενς Μπέρεσφορντ, σε νέες επικίνδυνες περιπέτειες.
- O Jean-Paul Salomé υποβάλει με το Les Femmes de l’ Ombre (Οι Αφανείς Ηρωίδες) φόρο τιμής στη γυναικεία αγωνιστικότητα την περίοδο της αντίστασης – ιδανικό κεντρικό πορτρέτο από τη Sophie Marceau.
- Η Ursula Meier, υποψήφια ως πρωτοεμφανιζόμενη σκηνοθέτης, στήνει με την ταινία Home ένα απομονωμένο ανθρώπινο ντεκόρ που μεταλλάσσεται κάτω από την απειλή της επικοινωνίας των κατοίκων του με τον έξω κόσμο – επιβλητική στον πρωταγωνιστικό ρόλο η Isabelle Huppert.
- Μια αξιολάτρευτη (αλλά και πολύ, πολύ δυσαρεστημένη!) ηρωίδα παρουσιάζουν στο Vilaine (Κακό Κορίτσι) οι Jean-Patrick Benes και Allan Mauduit και μας συστήνουν την υποψήφια για César Marilou Berry, την ηθοποιό που αναμφισβήτητα θα σημαδέψει με το κωμικό ταλέντο της το γαλλικό σινεμά.
- Στο Les Enfants de Timpelbach, ο μόλις 29χρονος σκηνοθέτης Nicolas Bary μεταφέρει στην οθόνη το κλασικό παιδικό μυθιστόρημα του Henry Winterfeld, με τη βοήθεια του Gérard Depardieu, της Carole Bouquet και μιας... αγέλης από πιτσιρίκα που ανακαλύπτουν τι σημαίνει να ζουν σ’ ένα χωριό δίχως γονείς!
- Τέλος, το Bienvenue Chez les Ch’tis, του δημοφιλούς κωμικού Dany Boon, μπερδεύει τις προκαταλήψεις με τις ευχάριστες αποκαλύψεις, την αγάπη με την ευκολία της δικαιολογίας, την προφορά με την άρθρωση και τον γαλλικό Βορρά με την ανθρώπινη απόλαυση σε μια κωμωδία με χρυσή καρδιά!
ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ, ΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ ΓΙΟΡΤΗΣ
Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που διοργανώνεται από τη Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδά -Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ της νότιο-ανατολικής Ευρώπης. Αξίζει να τονιστεί το γεγονός ότι το 2009 η Ελλάδα έρχεται πρώτη στην Ευρώπη στην αγορά γαλλικών ταινιών, και η UNIFRANCE (Κρατικός Oργανισμός για την Προώθηση του Γαλλικού Κινηματογράφου) εντείνει την υποστήριξή της στη διοργάνωση του Φεστιβάλ σε αναγνώριση της θετικής αυτής κίνησης των Ελλήνων διανομέων.
Φέτος με την ευκαιρία της επετείου των 10 χρόνων του το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να κάνει μια πολλά υποσχόμενη και ξεχωριστή παρουσία.


Οι επίσημοι προσκεκλημένοι του 10ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου θα ανακοινωθούν στη Συνέντευξη Τύπου

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More