English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008

Bangkok Dangerous (2008)

Ένας επαγγελματίας εκτελεστής μεταφέρεται στην Μπανγκόκ για μία σειρά "δουλειών". Εκεί ερωτεύεται μία ντόπια φαρμακοποιό και γίνεται ο δάσκαλος του βοηθού του. Όταν όλα πάνε στραβά, ο ήρωας καλείται να λάβει σοβαρές αποφάσεις..

Με κόστος παραγωγής τα 45 εκ. δολάρια και με έσοδα που παλεύουν να το καλύψουν, στο Bangkok: Επικίνδυνη Αποστολή, οι Danny & Oxide Pang παρουσιάζουν το αμερικάνικο ριμέικ της πολύ καλής ταϊλανδέζικης ομώνυμης ταινίας που σκηνοθέτησαν τα δύο αδέλφια το 1999. Τα γυρίσματα έγιναν στην Πράγα αλλά κυρίως στην Μπανγκόκ όπου, ενώ γυριζόταν η ταινία, στις 19 Σεπτεμβρίου του 2007, έλαβε χώρα το στρατιωτικό πραξικόπημα στη χώρα, κάτι που δεν επηρέασε τα γυρίσματα (σταμάτησαν μόνο για 6 ώρες).

Γιατί, γιατί, γιατί? Γιατί πρέπει να γίνονται αυτά τα remakes α λα αμέρικα? Γιατί να καταστρέφουν ήδη καλές ταινίες? Τα αδέλφια Pang που είναι επίσης υπεύθυνα για το καταπληκτικό Gin gwai 10 [The Eye (2005)] αλλά και για το καλό The Messengers (2007), καλούνται από τα μεγάλα κεφαλ(α)ία του Χόλυγουντ να μετατρέψουν μία παλιά καλή ταινία που είχαν φτιάξει το 1998(9) και να την ελαφρύνουν / μεταφέρουν στην μεγάλη οθόνη με πιο Αμερικανικές μεθόδους. Το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό..

Η σκηνοθεσία είναι αργή και καθυστερημένη και βασίζεται σε ένα πολύ ασθενές σενάριο με μεγάλα κενά. Παρά πολλές αχρείαστες σκηνές οδηγούν σε ένα προβλέψιμο τέλος. Αποτυγχάνουν να δώσουν έμφαση στο δράμα του ηρώα (σε αυτό φταίει και ο πρωταγωνιστής) με συνέπεια αρκετές πράξεις να φαίνονται αδικαιολόγητες. Η φωτογραφία είναι κάκιστη, με υπερβολικά σκοτεινά κάδρα αλλά και έντονα χρώματα τα οποία θα κουράσουν. Οι διάλογοι είναι λιτοί και "βαριά αντρικοί" κάτι το οποίο έπειτα από ένα σημείο, θα προκαλέσει γέλιο - αν όχι εκνευρισμό. H μουσική επένδυση του κυρίου Brian Tyler είναι γεμάτη και κουραστική ενώ δεν ταιριάζει με την πλειοψηφία των σκηνών καθώς θα προκαλέσει τα αντίθετα αισθήματα από αυτά που ίσως είχαν στο μυαλό τους οι 2 δημιουργοί. Η σκηνογραφία είναι πλούσια και αρκετά ενδιαφέρουσα σε κάποιες σκηνές. Συνολικά, θα ξεχωρίσουν 2-3 σκηνές οπού η παρούσα θα θυμίσει λίγο από την δόξα της πρωτότυπης.



Ο Nicolas Cage είναι ο ψυχρός, κακός και ανάποδος πληρωμένος δολοφόνος, Joe. Το πρωτότυπο σενάριο ήθελε τον ηρώα κωφάλαλο, αλλά φυσικά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει (κυρίως λόγω των ικανοτήτων του πρωταγωνιστή). Το βαρύ ύφος του ηρώα θα κουράσει, ενώ σίγουρα θα αποτύχει πλήρως να ερμηνεύσει πιστά τον ρομαντισμό αλλά και το δραματικό κομμάτι της ταινίας. Μία κακή ερμηνεία που θα παρασύρει ολόκληρο το έργο.



Ο Shahkrit Yamnarm στον ρόλο του Kong, είναι αρκετά καλός. Αστείος, με απίστευτες ατάκες (που θα χαθούν στην μετάφραση) θα μας χαρίσει μία δεμένη ερμηνεία που θα πείσει τόσο στο αστείο και στο περιπετειώδες όσο και στο ερωτικό και δραματικό κομμάτι του σεναρίου.

Ξεχωρίσει η κουκλίτσα Charlie Yeung η οποία υποδύθηκε την κωφάλαλη φαρμακοποιό, Fon. Θα πείσει τόσο στο ντροπαλό μέρος του χαρακτήρα της, όσο και στο πληγωμένο, ερωτευμένο και προδομένο από τον πρωταγωνιστή. Εκπληκτική η σκηνή με το αίμα να πέφτει πάνω στο λευκό πανωφόρι της.



Στην λογική του μέτριου Quarantine (2008) remake του πολύ καλού [REC] (2007) αλλά και των εκατοντάδων παρόμοιων καταστάσεων, η παρούσα δεν αποτελεί εξαίρεση. Ελαφρύ και με κενά σενάριο δεν θα καταφέρει να μπαλώσει την έλλειψη ερμηνειών (ιδιαιτέρως του πρωταγωνιστή) αλλά ούτε και να δώσει ένα ίχνος ενδιαφέροντος καθώς το σύνολο θα χαρακτηριστεί ως βαρετό, προβλέψιμο και καθόλου φρέσκο. Θα σωθεί κυρίως από 2-3 καταπληκτικές σκηνοθετικά σκηνές αλλά και από τις όμορφες Ασιάτισσες που θα αναστήσουν το χαμένο από την οικονομική κατάρρευση, θερμόμετρό σας.

Για τους λάτρεις των ελεφάντων και των ζωολογικών κήπων, για τους φανατικούς των ασιατικών δεσποινίδων, για ερωτευμένους που κουράστηκαν - τίποτα περισσότερο από 4/10, στον πάτο της μετριότητας, πιο χαμηλά από το 5,4/10 του IMDb.

Δειγμα διαλογων:
Kong: [in Thai] Duck fucker!

edit: Στα πλαισια συνεργασιας του συγγραφεα με το Cinemascope.

1 scary σχόλια:

καλυτερα να νοικιασετε σε DVD την πρωτοτυπη του 1999..

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More