English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2008

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008)

Ψυχρος Πολεμος. KGB και FBI σε μια κουρσα με τον δοκτορα Henry Jones Junior (aka Indiana Jones) να βρισκεται στην μεση. Η αναζητηση του Κρυσταλλινου Κρανιου θα αποτελεσει αγωνα ζωης για τα δυο μετωπα, απο το περιβαλλον του Πανεπιστημιου στην Αμερικη εως το μακρινο και σκοτεινο Περου.

Με κοστος παραγωγης που αγγιξε τα 185! εκ. δολαρια και εισπραξεις σχεδον διπλασιες, η ταινία είχε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο φεστιβάλ των Καννών. Αυτή είναι η 4η ταινία της σειράς «Ιντιάνα Τζόουνς». Είχαν προηγηθεί τα: «Ιντιάνα Τζόουνς και οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού, Ο» (Raiders of the lost ark, 1981), «Ιντιάνα Τζόουνς και ο Ναός του Χαμένου Θησαυρού, Ο» (Indiana Jones and the temple of doom, 1984) και «Ιντιάνα Τζόουνς και Τελευταία Σταυροφορία» (Indiana Jones and the last crusade, 1989).
Αυτή θα είναι η πρώτη ταινία του Steven Spielberg που προβλήθηκε στις Κάνες μετά το «Ε.Τ. Ο Εξωγήινος» το 1982.
Όλοι οι συντελεστές της ταινίας είχαν υπογράψει συμβόλαιο για να μην αποκαλύψουν στοιχεία της υπόθεσης της ταινίας. Και είναι τρομερό που εν έτη 2008 κατόρθωσαν να μην διαφύγει τίποτε μέχρι την πρώτη προβολή της ταινίας!
Και στις 4 ταινίες της σειράς σκηνοθέτης είναι ο Steven Spielberg, παραγωγός ο George Lucas, πρωταγωνιστής ο Harrison Ford και μουσικοσυνθέτης ο Τζον Γουίλιαμς.

Με τα 2 τερατα του σινεμα, Spielberg & Lucas, η τεταρτη ταινια ερχεται επειτα απο 19 ολοκληρα χρονια απο την προηγουμενη. Με τον αγωνα δρομου για την συγγραφη σεναριου απο το 1990 (εγραψαν οι Jeb Stuart, Jeffrey Boam, M. Night Shyamalan, Frank Darabont και Jeff Nathanson) ισως η επιλογη του David Koepp να μην ηταν και η καλυτερη. Η αληθεια ειναι πως η ταινια εχει αρκετα κενα τοσο στο σεναριο οσο και στην σκηνοθεσια. Πολλες σκηνες ξεφευγουν απο τα στενα ορια της αληθοφανειας που χαρακτηριζαν τις προηγουμενες 3, ενω η φωτογραφια ειναι αρκετα κακη και αποτυγχανει να απεικονησει ρεαλιστικα την εποχη οπου διαδραματιζεται η ιστορια. Δεν θα λειψουν φυσικα οι ευρηματικες καλλιτεχνιες του Spielberg που θα εντυπωσιασουν και θα δικαιολογησουν το ονομα του Indiana Jones, ενω οι διαλογοι ειναι αρκετα καλοι με μεγαλη δοση χιουμορ - οπως αναμενοταν.

Ο γερασμενος Harrison Ford στον γνωστο και χαρακτηριστικο ρολο του Indy, αν και κουρασμενος, ειναι γεματος ζωντανια και υποστηριζει αρκετα καλα ακομα και τις σκηνες δρασης. Θα δεσει ομορφα με το συνολο, ενω θα ξεχωρισουν οι σκηνες - διαλογοι με τις γυναικες της παρεας αλλα και με τον υιο Jones. Συνολικα, η μορφη του και μονο (απο την πρωτη σκηνη με την σκια του καπελου εως την τελευταια με την περιπετεια) θα πεισει και θα χαρισει χαμογελα στους φανς.

Η πανεμορφη και οσκαρικη Cate Blanchett στον ρολο της Σοβιετικης Irina Spalko. Αυστηρη και μυστηριωδης, ανδροπρεπης και ερωτικη (γιατι οχι?) και με καταπληκτικη ρωσικη προφορα, θα μας χαρισει μια πολυ δυναμικη ερμηνεια που θα ξεχωρισει. Η κοντρα με τον Indy θα κρατησει μεχρι το τελος με στιγμες αγωνιας (αν και προβλεψιμες στην πλειοψηφια) και με δυναμικους διαλογους.

Ο μεγιστος John Hurt στον ρολο του Καθηγητη Oxley (Ox). Τρελαμενος και εκτος πραγματικοτητας, εκπληκτικη κινηση και εκφρασεις προσωπου θα αποτελεσει ισως την καλυτερη ερμηνευτικα παρουσια. Ο Shia Labeouf στον ρολο του υιου Jones, Mutt Williams θα δεσει πολυ με τον Ford και θα προσφερουν τοσο κωμικες σκηνες οσο και αντιστοιχες δρασης. Η εμφανιση του ά λα James Dean στην αρχη, θα ξενισει ομως ο χαρακτηρας του θα "κλειδωσει" σωστα κατα την διαρκεια της ταινιας τοσο στις στιγμες περισιου τσαμπουκα οσο και στις αντιστοιχες πειθαρχιας, μπροστα απο τον πατερα (καταπληκτικη η σκηνη τελους με τον μικρο να εχει στο μυαλο του να παρει το καπελο του Indy). Καλη η Karen Allen ως Marion Ravenwood, μητερα του Mutt και ερωτικη συνοδεια του Indy, οπως καλος και ο Ray Winstone στον ρολο του "Mac", προδοτης και προδομενος.

Στην πλειοψηφια τους, οι φιλοι του Indy ισως απογοητευτουν. Ειναι η πρωτη ταινια οπου τα εφε ειναι μη - ρεαλιστικα, ενω αρκετες στιγμες του σεναριου προσβαλουν την νοημοσυνη μας (πχ σκηνη πυρηνικης εκρηξης). Η "θεοποιηση" και η αφθαρσια του Indiana ειναι αχρειαστες και υπερβολικες. Υπαρχουν ομως και οι καλες στιγμες που θα θυμισουν τις αντιστοιχες του παρελθοντος. Αρκετα ομως πραγματα θα παραμεινουν αδικαιολογητα, οπως πχ η απεικονιση του εξωγηινου στο τελος ειναι περα για περα φθηνη και προχειρη και σιγουρα δεν μπορει να χαρακτηρισει τους δημιουργους του ΕΤ, Star Wars, Taken κτλ.

Για τους φιλους που ειδαν τις προηγουμενες στο σινεμα και νοιωθουν πιο νεοι απο ποτε, για τα παιδια που θελουν να δουν τον περιφημο Indy μαζι με τους γονεις σε ενα ξεγνοιαστο βραδι, για τους λατρεις των Spielberg & Lucas, δυστυχως τιποτα παραπανω απο 6/10 με κριτηρια καθαρα Indy-ακά, για ενα μετριο συνολο ανανταξιο του παρελθοντος, μακρια απο το 7,0/10 του IMDb.

Δειγμα διαλογων:

Indiana Jones: I need a compass. Compass!
[the Soviet soldiers stand perplexed]
Indiana Jones: You know! North, South, East!
Mac: West.

1 scary σχόλια:

Απο την πρωτη στιγμη που οι νοτες του μουσικου θεματος του Indiana Jones φτανουν στα αυτια μας, οι αναμνησεις του παρελθοντος μας γεμιζουν ζεστασια και διψα για αρχαιολογικη περιπετεια.

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More