English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

Φεστιβαλ Τραγουδιου Θεσσαλονικης 2008 (review & νικητες)

Μετα απο την πιεση της αγαπημενης μου αδελφης, βρεθηκαμε το Σαββατο 11 Οκτ στο σταδιο μπασκετ του αδελφου σωματειου του ΠΑΟΚ για να παρακολουθησουμε τον τελικο του Φεστιβαλ Τραγουδιου Θεσσαλονικης 2008.

Παρκαρισμα στην παρανομια, πανω σε πεζοδρομιο εντος του γηπεδου. Εφτασα στην εισοδο περιπου 45 λεπτα πριν την εναρξη. Το σταδιο ηταν ηδη καταμεστο! Ολες οι κερκιδες γεματες με νεο κοσμο, χαρουμενα προσωπα και γεματα κεφι. Με τα πολλα βρηκαμε θεσεις ακριβως πισω απο την Επιτροπη (προς το κεντρο ομως). Ανθρωποι να τρεχουν πανικοβλητοι, οι καμερες να εχουν παρει φωτια και οι επισημοι στις θεσεις τους.

Ο Γιαννης Ζουγανελης, τοσο προικισμενος αληθεια, παρουσιαστης της βραδιας μας υποδεχθηκε με.. τα νεα του αγωνα της Εθνικης μας ομαδας Ποδοσφαιρου που αγωνιζοταν εκεινη την στιγμη. Ηταν πραγματικα κεφατος, με μεγαλες δοσεις αυτοσαρκασμου, και αυτο που μου εκανε εντυπωση ειναι πως ενω η τηλεοπτικη μεταδοση ηταν σε αναμονη λογω διαφημισεων, ο Ζουγανελης συνεχισε να μιλαει στο κοινο και γενικα να κανει οτι μπορει ωστε το προγραμμα να κυλαει ομαλα. Σε ενα μεγαλο βαθμο το πετυχε.

Μεγαλος κριτης του Φεστιβαλ ηταν, ειναι και θα ειναι ο ηχος. Και σε αυτον τον τομεα, οι διοργανωτες απετυχαν πληρως. Προς μεγαλη μου απογοητευση ο ηχος των τραγουδιων ηταν αθλιος και πολυ χαμηλης εντασης - αλλα και οσοι φιλοι ειδαν το Φεστιβαλ απο την τηλεοραση της ΝΕΤ, σιγουρα και αυτοι δεν το ευχαριστηθηκαν καθως τα κρατικα μας καναλια επιμενουν να εκπεμπουν ΜΟΝΟφωνικα για καποιο μυστηριο λογο.

Στο επιπεδο του σκηνοθετη, καθως περασα και απο κει, τον κυριο λογο ειχε η τεχνολογια. Υπολογιστες, οθονες μεγαλες και οθονες μικρες, δεκαδες καλωδια υποστηριξαν μια πετυχημενη βραδια απο τεχνικης αποψεως. Οι καμερες ηταν ικανοποιητικες με καποιες εξαιρετικες ληψεις της επισης δυνατης σκηνοθεσιας.

Στα περιεργα της υποθεσης ηταν και η ευγενεια των υπαλληλων security. Τα παλικαρια που ηταν μπροστα μας ηταν ακρως ευγενικα και προστατευτικα ενω γενικοτερα δεν υπηρξαν πολλα αρνητικα σχολια.

Φωτα, καμερες, παμε. Ο Κομης Χ (περσινος νικητης) ζεστανε το κοινο για λογαριασμο των 10 υποψηφιων καλλιτεχνων του τελικου. Σημειωση, ο Κομης ηταν μελος της επιτροπης - αλλα δεν το θεωρω απαραιτητο να αναφερθω πολυ σε αυτη καθως για αλλη μια φορα, τα "μαγειρεματα" ηταν δυστυχως παροντα με καποιες αστειες επιλογες.

Ανταυτου, θα παραθεσω 2-3 σκορπια λογια ανα τραγουδι που σημειωσα την ωρα των ερμηνειων παρεα με την αγαπητη Μελινα (στο κοκκινο οι δικες της σημειωσεις).

1. «Αν χρειαστεί»- συγκρότημα “18 Παρά Τέταρτο”.
Χειροκροτημα, ωραιο συνολο, χαρουμενο, χαμογελα.

2. «Χίλια χρόνια»- Βαγγέλης Καψάλης.
Hairbanging, ροκ, καλο.

3. «Δεν σκοτεινιάζει»- συγκροτήματα “Κάτι Έλληνες”/ “Anamaloupa”.
Αρμονια, ευρυθμο, ευχαριστη παρεα.

4. «Φανταστικό ταγκό»- Αλέξανδρος Γούδας.
Πιτσιρικας, παλαμακια κοινου, χιουμοριστικο, πιασαρικη η μιξη με το Τανγκο της Αλεξιου, κουραστικο ρεφραιν.

5. «Τόσα να πω»- Αλεξάνδρα Κλάδη /Κωνσταντίνος Βούλγαρης.
Θυμιζει κακες στιγμες Σπανουδακη με αξιολογα φωνητικα και θεατρικη παρουσιαση με κυριο θεμα την φυση.
Κουραστικο, επαναληψη, υπερβολικη προσπαθεια, ψευτικο.

6. «Ο επιζήσας»- Λάμπρος Φιλίππου.
Ροκ μπαλαντα που στηριζεται στα στρωτα φωνητικα. Σολο απο πληκτρα και κιθαρα σε μια ψαλμωδια που κερδισε το χειροκροτημα.
Φωνη μελωδικη, ασκοπη προσπαθεια εντυπωσιασμου, υποκριτικη φυση. Κατι λειπει.


7. «Αλήθεια»- Τάσος Χαρανιάς.
Βιολια επι σκηνης, ενδιαφερουσα μελωδια, δακρυβρεκτη μπαλαντα, θυμιζει αλλες ρομαντικες δεκαετιες με ωραια φωνητικα.
Αδιαφορο και κουραστικο πολυ. Δεν αντιπροσωπευει το υφος του Φεστιβαλ.

8. «Ξέρω να χορεύω»- Γιάννης Κυρατσός.
Κοργιαλας wannabe.
Ξεσηκωτικο, ασταθης φωνη.

9. «Ιστός»- Γιώργος Καλογερόπουλος.
Χειροκροτημα, οικολογικο μηνυμα, καλη φωνη που χρειαζοταν παθος και ενταση.
Ή ηταν πολυ ψαρωμενος ή υποκρινοταν (ρολος τραγουδιστη).

10. «Ο χρόνος (Αουα)»- Παναγιώτης Βιολιστής & συγκρ. “Λουδίας”.
Λουδιας! χειροκροτηματα απο το εισαγωγικο ακομα βιντεο. Εκπληκτικη παρουσιαση με χορογραφιες που θα ζηλευαν τα μπαλετα Μπολσοι.

Βραβείου 1ου Καλύτερου Τραγουδιού:
«Φανταστικό ταγκό»- Αλέξανδρος Γούδας
(Συνθέτης- στιχουργός:- Αλέξανδρος Γούδας)

Βραβείου 2ου Καλύτερου Τραγουδιού:
«Αν χρειαστεί»- Μπάντα “18 Παρά Τέταρτο”
(Συνθέτης -Στιχουργός: Αντώνης Κεμανετζής)

Βραβείο 3ου Καλύτερου Τραγουδιού:
«Χίλια χρόνια»- Βαγγέλης Καψάλης
(Συνθέτης- Στιχουργός: Κωνσταντίνος Κάλιας)

Ειδικό Βραβείο Σύνθεσης:
«Φανταστικό ταγκό»- Αλέξανδρος Γούδας
(Συνθέτης- στιχουργός:- Αλέξανδρος Γούδας)

Ειδικό Βραβείο Ερμηνείας:
«Ο επιζήσας»- Λάμπρος Φιλίππου
(Συνθέτης- Στιχουργός: Δώρης Αυγερινόπουλος)

Ειδικό Βραβείο Στίχου:
«Ναπάλ» - Πάνος Γουργιώτης
(Συνθέτης- Στιχουργός: Πάνος Γουργιώτης)

Τελος, πρεπει να αποδωσω πολλα μπραβο σε ολα τα νεα παιδια που συμμετειχαν την διοργανωση και προωθηση του Φεστιβαλ και ιδιως στο παλικαρι μπροστα μου που χειριζοταν τον γερανο - καμερα, με κινησεις αργες και συντονισμενες που θυμισαν λιγο απο το βηματισμο - αραχνης του Robert Trujillo.

Ελπιζω, σε αυτη την περιπτωση, να ισχυει "καθε περισυ και χειροτερα". Μεχρι το επομενο Φεστιβαλ το 2009, ανακοινωθηκε πως οι νικητες των 4 τελευταιων ετων θα περιοδευσουν στην B. Ελλαδα.

Τον διαγωνισμο ακολουθησε συναυλια με τον Λαυρεντη Μαχαιριτσα, την φωναρα του Μ. Στοκα, τον ηρακλακο Σταροβα, τον Β. Καζουλλη κ.α. Δεν γραφω περισσοτερα καθως η βραδια ανηκει στα νεα παιδια που συμμετειχαν στο Φεστιβαλ. Αξιζει ομως να αναφερω οτι η επανενωση των Τερμιτων (εστω μερικως) ηταν συγκινητικη και σιγουρα αποτελεσε το γεγονος της βραδιας - και φυσικα, κυριε Λαυρεντη μας χρωστατε ενα Rock n Roll στο κρεβατι!

edit: Χρησιμοποιηθηκε η Sony H3 HD για τις φωτογραφιες του κειμενου.

1 scary σχόλια:

Και η εμφανιση του Ζουγανελη με κλαρινο ανα τακτα διαστηματα ηταν διασκεδαστικη. Αποκορυφωμα, η εμφανιση του επι σκηνης με τον Μαχαιριτσα, στον ρολο του.. Μπραντουαρντι!

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More