English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 31 Αυγούστου 2008

The X Files: I Want to Believe (2008)

Μια πράκτορας του FBI εξαφανίζεται μυστηριωδώς στα χιονισμένα βουνά της Βιρτζίνια. Ταυτόχρονα, ένας πρώην παπάς, καταδικασμένος για παιδεραστία, αρχίζει να βλέπει «οράματα». Τα οράματά του οδηγούν σε φρικιαστικά ευρήματα: πχ, ένα κομμένο χέρι θαμμένο μέσα στο χιόνι στη μέση του πουθενά. Η αστυνομία δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με την υπόθεση και το FBI βρίσκεται σε αδιέξοδο... (videoseven.gr)

Ο Chris Carter σκηνοθετει και γραφει την δευτερη ταινια των X-files. Οι πρωταγωνιστες παραμενουν οι ιδιοι (David Duchovny & Gillian Anderson), ενω το σεναριο δεν εχει καμμια σχεση με οτι εχετε κρατημενο στην μνημη σας απο το παρελθον. Αυτο δεν ειναι απαραιτητα κακο.. στην προκειμενη περιπτωση ομως, θα απογοητευσει οικτρα τους οπαδους της σειρας.

Δεν εχει καμμια αξια να αναφερθω σε τεχνικες λεπτομερειες. Η ταινια θα μπορουσε να αποτελει το χειροτερο επεισοδιο της 9ης σαιζον (η χειροτερη των X-files). Αλλα και παλι, με δυσκολια καθως η εν λογω ταινια δεν εχει καμμια απολυτως σχεση με μια υποθεση των X-files. Το μονο παραφυσικο ειναι η συμμετοχη ενος μεντιουμ, ο οποιος βοηθα το FBI. Κατα τα αλλα, θα μπορουσε να χαρακτηριστει ως ενα δραμα με στοιχεια περιπετειας.

Η κοντρα με τον Θεο, οταν η ιατρικη αποτυγχανει, τα εσωτερικα διλημματα, η κοντρα με το εταιρο ημισυ οταν υπαρχει ελλειψη κατανοησης και κοινων στοχων, η αγωνια ανακτησης ενος χαμενου πρακτορα, ο φοβος του θανατου. Στοιχεια της καθημερινοτητας απαρτιζουν το συνολο του σεναριου το οποιο αποδεικνυεται προχειρογραμμενο και κακογουστο - σε συγκριση παντα με την γνωστη σειρα των X-files και με τα εξαιρετικα επεισοδια που μας εχει χαρισει στο παρελθον.

Ειναι γεγονος πως οι οπαδοι των X-files θα απογοητευτουν μεχρι αηδιας. Ειναι γεγονος πως αυτη η κατηγορια θεατων καλυτερα να αποφυγει το σινεμα.

Αν ομως κρινουμε την ταινια ως ταινια καθαυτη, αφηνοντας στην ακρη τις ριζες της και την βαρια κληρονομια της, θα μπορουσαμε να δουμε καποια καλα στοιχεια δραματος με ελαχιστα περιπετειας.
Ακομα και ετσι ομως, η ταινια θα χαρακτηριστει απο τα αρκετα κενα στο σεναριο, τις ακομψες σκηνες, την κακη φωτογραφια, την παντελη ελλειψη εφε, αρκετες αχρειαστες στιγμες και ενα φλυαρο συνολο.

Στα θετικα της ταινιας, η κουκλιτσα Amanda Peet (την θυμαστε σιγουρα απο το Jack & Jill (TV 1999-2001) και το The Whole Ten Yards (2004)) η οποια θα ομορφυνει το καδρο και ο βγαλμενος απο το γκετο Xzibit (τον θυμαστε απο την σειρα του Σκαι με το φτιαξιμο αυτοκινητων) ο οποιος θα δωσει λιγο κυρος στην ταινια. Το μονο πραγμα που μου αρεσε ολοκληρο ηταν το γνωστό μουσικό θέμα της σειράς «πειραγμένο» από τους UNKLE που ακουγεται στους τιτλους τελους (εκει που θα δειτε και τα μοναδικα "εφε").

Τα X-files εχουν πεθανει απο τον 9ο κυκλο και δυστυχως αυτη η ταινια δεν προκειται να τα φερει ξανα στο επικεντρο των συζητησεων. Οπαδοι και σινεφιλ που μεγαλωσατε με αυτη την σειρα, αποφυγετε την ταινια οπως ο Mulder τους εξωγηινους. Σαν ταινια δεν θα μπορουσε να λαβει παραπανω απο 5/10.. σαν ταινια απογονο των X-files δεν μπορω να της αποδωσω ανω των 2/10, σε πληρης αντιθεση με το 6,4/10 του IMDb.

δειγμα διαλογων:

Fox Mulder: I'm as happy as a clam.

1 scary σχόλια:

Μακρια απο σινεμα... μακρια απο dvd clubs... απλα, μακρια.

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More