English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

Wanted (2008)

Ένας βαρεμένος υπάλληλος γραφείου μαθαίνει ότι είναι ο υιός ενός επαγγελματία δολοφόνου και ότι κατέχει τις ίδιες υπερφυσικές ικανότητες όπως αυτός. Θα μπλεχτεί στα δίκτυα των απόγονων μιας αρχαίας αδελφότητας όμως όλα θα γκρεμιστούν όταν ανακαλύψει την αλήθεια..

Με κόστος παραγωγής κοντά στα 75 εκ. δολάρια, το Wanted έχει μέσα σε λίγες εβδομάδες έσοδα που αγγίζουν τα 300. Το σενάριο της ταινίας βασίζεται σε κόμικς ενώ τα γυρίσματα έλαβαν μέρος στην Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο και πέρα από αυτό, σε διάφορες άλλες περιοχές της πολιτείας του μαγευτικού Ιλινόις. Ήδη γράφεται το σενάριο για το σίκουελ της ταινίας που προς το παρόν ονομάζεται «Wanted 2».

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, ο Ρώσος Timur Bekmambetov, δημιουργός των Night Watch (2004) και Day Watch (2006), επιστρέφει στην μεγάλη οθόνη με την πρώτη του αμερικανική προσπάθεια - λίγο πριν βγει στην μεγάλη οθόνη η πολυαναμενόμενη ολοκλήρωση της τριλογίας του, Twilight Watch (2009). Οποίος έχει δει τις 2 προαναφερόμενες ταινίες, θα καταλάβει και τις διαφορές στην σκηνοθετική αντίληψη που είναι μάλλον διάχυτες καθώς είναι εμφανές πως ο Ρώσος προσάρμοσε το στυλ του σε κάτι πιο ευκολοχώνευτο, κάτι πιο κατάλληλο για το Αμερικανικό κοινό και φυσικά τους χρηματοδότες του.

Ως εκ τούτου, θα δούμε πολλά καλοσχεδιασμένα εφέ με λεπτομερή γραφικά και ασύλληπτες καταστάσεις (που, ναι!, θα προκαλέσουν λίγα εγκεφαλικά κύτταρά σας), δυνατά εφέ ήχου, όμορφη σκηνογραφία και γρήγορη, ασταμάτητη, ακατανόητη, αδιάφορη δράση τα οποία είναι τυλιγμένα γύρω από μία καλή σκηνοθεσία με αρκετές υπερβολές όμως (που μάλλον συγχωρούνται λόγω της πλοκής). Το σενάριο δεν είναι κάτι το σημαντικό ενώ οι διάλογοι είναι λιτοί στην πλειοψηφία τους (εκτός από κάποιες σκηνές οπού είναι παρά πολύ φλύαροι). Η φωτογραφία θα ξεχωρίσει, υποστηρίζοντας τα εφέ.

Πρωτ-αγωνιστής ο James McAvoy οπού έπειτα από το πολύ καλό Atonement (2007) επιστρέφει στις αίθουσες σαν ο υπάλληλος - απόγονος δολοφόνου - δολοφόνος, Wesley Gibson. Ερμηνευτικά είναι πολύ καλός - ίσως πολύ καλύτερος από ότι απαιτεί ο ρόλος του. Φυσιογνωμικά όμως, δεν θα πείσει καθώς ο ρόλος του ίσως χρειαζόταν κάποιον με περισσότερο νεύρο, ύψος, κιλά και άσχημη φάτσα. Αν ξεπεράσετε γρήγορα αυτή την ατυχή επιλογή του καστ, τότε θα τον απολαύσετε ιδιαιτέρως στην μεταφορά του από μία νευρώδη και ανούσια ζωή σε μία ζωή γεμάτη αίμα, δράση, φόνους και προδοσία.

Η θέα (με την Ψι-ψινακιακή έννοια) Angelina Jolie επιστρέφει σε έναν ακόμα β ρόλο έπειτα από το ψηφιακό Beowulf (2007), ως η ψυχρή δολοφόνος - αίσθημα του McAvoy, Fox. Εμφανώς αδυνατισμένη, και με φήμες να λένε πως έκοψε από μόνη της πολλούς από τους διαλόγους της, καθώς πίστευε πως ο χαρακτήρας της δεν έπρεπε να λέει πολλά, η Jolie θα προσφέρει χαρά στα ματιά μας. Δεν είναι μόνο η επίμαχη "πισωγυρισμένη" σκηνή - συνολικά θα καταφέρει να δώσει μία όμορφη ανάσα στις σκηνές οπού συμμετέχει, χωρίς φυσικά να προσφέρει κάποια αξιόλογη ερμηνεία.

Ο Morgan Freeman είναι ο Sloan, ο "εγκέφαλος" της αδελφότητας των δολοφόνων. Δεν έχει καμμία ιδιαίτερη ερμηνεία καθώς συμπαρασέρνεται στην κατηφόρα από την ολοκληρωτική έλλειψη ενός στιβαρού και γεμάτου σεναρίου. Θα δώσει κάποιες καλές στιγμές, και σίγουρα σαν φιγούρα θα προσθέσει πολλά στο σύνολο. Αξέχαστη η στιγμή που θα τον δούμε να ξεστομίζει "Motherfucker!"

Θα σταθώ λιγάκι στον Konstantin Khabensky, που θα τον θυμάστε ως Anton από τις ρωσικές ταινίες Watch. Συμμετέχει στο Wanted, ως έτερος δολοφόνος - φίλος των ποντικιών Exterminator. Είναι συμπαθητικός σίγουρα με πολύ προσπάθεια στην Αμερικανική προφορά, αλλά μακριά από τις καλές ερμηνείες που τον κάνουν να ξεχωρίζει.

Η ταινία σίγουρα θα διχάσει το κοινό ανάμεσα: στις κλισέ σκηνές (η "εκπαίδευση" του ηρώα, ήταν πραγματικά ατέλειωτη.. και τόσο χιλιο-ειδομένη), στην έλλειψη σεναρίου (που θα οδηγήσει σε κάποιες τραγικές στιγμές διαλόγων), στην ατυχή προσπάθεια του McAvoy να φανεί σούπερ-ήρωας, στις υπερβολές των εφέ (αυτές οι σφαίρες ήταν λες και είχαν μαγνήτες) – και - στα εκπληκτικά γραφικά (θα θυμίσουν λίγο από Μάτριξ είναι αλήθεια), στην συνεχόμενη δράση με τις καλοστημένες σκηνές, στα καλοσχηματισμένα οπίσθια της Jolie, στο πολύ καλό φινάλε (θα μπορούσε πραγματικά να είναι πολύ πιο ευκολογυρισμένο) οπού ο σκηνοθέτης και οι σεναριογράφοι επέλεξαν την "δύσκολη" οδό.

Αν φοβάστε τα ποντίκια και αν περιμένετε κάτι παραπάνω από δράση και δράση, τότε κρατήστε τα χρήματα σας μακριά από τα ταμεία των σινεμά. Αν θέλετε να περάσετε 110 λεπτά με έναν ελαφρό τρόπο (όσον αφόρα την ποσότητα φαιής ουσίας που θα χαραμίσετε) αλλά και ανέμελα, τότε το Wanted είναι ότι πρέπει.

Για ζευγάρια που δεν γνώρισαν την ζήλια, για ανήλικους με τάσεις Δον Ζουν, για υποψήφιους σκοπευτές και οπαδούς των snipers, για τους υπαλλήλους που μισούν θανάσιμα τα αφεντικά τους, η ταινία θα ξεχωρίσει στον τομέα των εφέ, αλλά θα φανεί αρκετά χαμηλότερά της μετριότητας όσον αφόρα τις ερμηνείες και την υπόθεση, ισορροπώντας στο 5/10 κατά την ταπεινή μου άποψη, μακριά από το 7,3/10 του IMDb

Δειγμα διαλογων:

Wesley: [to audience] What the fuck have you done lately?

Στα πλαισια της συνεργασιας του συγγραφεα με το Cinemascope.

1 scary σχόλια:

Αντε αντε να βγει το Twilight Watch!! Οσοι δεν εχετε δει τις πρωτες 2 ταινιες της τριλογιας, σας συνιστω να τις δειτε αμεσα.

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More