English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2008

Battlestar Galactica (2004)


"Τιποτα δεν θα φτασει την αξια του Star Treck ή του Πολεμου Των Αστρων"...

Αυτο ειναι μια γενικη θεωρια που η πλειοψηφια των φιλων Sci-Fi συμμεριζονται. Μεχρι προσφατως, συμφωνουσα. Εδω και 1 βδομαδα ομως πρεπει να παραδεκτω. Το Battlestar Galactica ειναι μια υπεροχη σειρα. Και δεν αναφερομαι σε αυτη του 1978, αλλα στην προσφατη μεταφορα του στην μικρη οθονη (2004-2008).
Την υποθεση μπορειτε να την φανταστειτε. Ή μηπως οχι? Οι ανθρωποι (των 12 αποικιων) αφου εχουν χασει τον πολεμο με τους Cylons (μηχανες, τις οποιες εχουν κατασκευασει -ω τι εκπληξη!- οι ιδιοι οι ανθρωποι) ξεκινουν το ταξιδι τους με απωτερο σκοπο την ευρεση της Γης και της 13ης αποικιας.
Τι ειναι αυτο που κανει σπουδαια την σειρα αυτη? Απ' οτι φαινεται, στο μελλον οι ανθρωποι το εχουν γυρισει στο δωδεκαθεο εναντιον του ενος μοναδικου θεου ("My Gods!"). Παρατηρουμε παρα πολλα αρχαια ελληνικα ονοματα και στοιχεια (Διας, Ηρα, Απολλωνας, ναοι, ο ταφος της θεας Αθηνας κτλ) αλλα ταυτοχρονα υπαρχει και η θρησκεια του "ενος θεου". Ειναι πολυπλοκη η σχεση των ηρωων με την θρησκεια, αλλα ταυτοχρονα ενδιαφερουσα.

Δεν υπαρχουν τερατομορφοι εξωγηινοι. Για την ακριβεια, δεν υπαρχουν καθολου εξωγηινοι με την εννοια που τους προσεγγιζουμε σημερα. Υπαρχει η φυλη των ανθρωπων και τα δημιουργηματα της, οι Cylons που εξελιχθηκαν περα απο καθε φαντασια.
Ο δρομος προς μια νεα Ιθακη του μελλοντος λοιπον ειναι το κυριο στοιχειο αυτης της σειρας. Η Γη που σημερα πολεμα για την επιβιωση της, θα φιλοξενησει στο μελλον τους τελευταιους επιζησαντες ολοκληρης της ανθρωποτητας.

Ειναι πολυ εξυπνο και ιδιαιτερως καλογραμμενο το σεναριο της σειρας και γενικως δεν κουραζει (πχ η λεξη "fuck" συναντιεται σε καθε επεισοδιο αλλα δεν λογοκρινεται καθως στο μελλον οι ανθρωποι την εχουν αντικαταστησει με την λεξη "frack!"). Καποια επεισοδια ομως, σου δινουν την αισθηση οτι υπαρχουν απλα και μονο για να υπαρχουν.. για να συμπληρωθει αλλη μια τηλεοπτικη σαιζον. Καποια αλλα σου δινουν την αισθηση οτι τελειωσαν βιαστικα.. Ευτυχως ομως αυτο δεν ειναι αρκετο για να χαρακτηρισει ολοκληρη την σειρα.

Η σκηνοθεσια ειναι πολυ καλη, οπως και η φωτογραφια. Σιγουρα ξεχωριζουν τα εφε καθως ειναι εντυπωσιακα χωρις ομως να προκαλουν την νοημοσυνη μας.
Απο τους χαρακτηρες ξεχωρισα 2 οι οποιοι καλλιστα θα μπορουσαν να κερδισουν καποιο Οσκαρ. Ο Edward James Olmos, ενας καθαρα τηλεοπτικος ηθοποιος με πλουσιο παρελθον, στον ρολο του Ναυαρχου William Adama, με εναν ζεστο και ηρεμο αλλα ταυτοχρονα ηγετικο χαρακτηρα προσπαθει να οδηγησει τον στολο (που εχει καταντησει η τελευταια κοινοτητα ανθρωπων στο συμπαν) ασφαλως στην Γη. Ο James Callis ειναι απλα απιστευτος στον ρολο του Dr. Gaius Baltar. Ειναι παρανοικος, ανασφαλης, τρελος, ιδιοφυης, ευρηματικος, ψευτης, ιδιοτελης, ερωτευμενος και προδοτης και φροντιζει να το δειχνει σε καθε διαλλογο του, πειθοντας.

Η τριτη σαιζον μας αφηνει με ενα τραγουδι. Ενα τραγουδι απο εναν συγχρονο τροβαδουρο, τον Bob Dylan. Σας παραθετω τους στιχους απο το "All Along The Watchtower":

"There must be some way out of here," said the joker to the thief,
"
There's too much confusion, I can't get no relief.
Businessmen, they drink my wine, plowmen dig my earth,
None of them along the line know what any of it is worth."

"
No reason to get excited," the thief, he kindly spoke,
"There are many here among us who feel that life is but a joke.
But you and I, we've been through that, and this is not our fate,
So let us not talk falsely now,
the hour is getting late."

All along the watchtower, princes kept the view
While all the women came and went, barefoot servants, too.

Outside in the distance a wildcat did growl,
Two riders were approaching, the wind began to howl.


Αυτη ειναι η σειρα. Ειναι η Ιθακη μεσω ενος ταξιδιου που ακροβατει αναμεσα στην φιλια και την προδοσια, την αγαπη και το μισος, τον ανθρωπο και την μηχανη, τον Θεο και τις παλαιες θρησκειες, τα ειδικα εφε και την σαπουνοπερα, τον πολεμο και την διπλωματια, την πολιτικη και την δημοκρατια, το δραμα και την περιπετεια.

Η σειρα εχει κερδισει βραβειο Εmmy αναμεσα στα συνολικα 12 βραβεια που της εχουν δοθει και αλλες 29 υποψηφιοτητες.
Οι 3 πρωτες σαιζον εχουν κυκλοφορησει. Η 4η αναμενεται να ξεκινησει στις αμερικανικες οθονες τον Απριλιο (2008).

Τo IMDB του δινει 9.1/10.. Αυτη την φορα δεν θα διαφωνισω. Η σειρα αυτη το αξιζει.

1 scary σχόλια:

Συμφωνώ και επαυξάνω. Έξυπνη σειρά, ενδιαφέροντες χαρακτήρες και σε κρατάει σε αγωνία για το τι θα γίνει παρακάτω, με εξαίρεση ναι, κάτι λίγα επεισόδια που χαρακτηρίζονται από μια κάποια σκηνοθετική αμηχανία.

Να που σας συναντάω κι εδώ..

Καλημέρα.

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More