English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

"Χρυσή Αθηνά" στην πιο ιδιαίτερη ταινία του Διαγωνιστικού

Η ανακοίνωση της νικητήριας ταινίας του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας "Νύχτες Πρεμιέρες" έγινε από την κριτική επιτροπή του τμήματος, η οποία απένειμε από σκηνής και τις υπόλοιπες διακρίσεις, τη βραδιά της τελετής λήξης της διοργάνωσης.



Το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ, τη Χρυσή Αθηνά του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος, κέρδισε η ξεχωριστή για το στυλ της και προκλητική ταινία «Ραντεβού μετά τα Μεσάνυχτα» («Les Rencontres d'apres Minuit») του Γάλλου Γιαν Γκονζάλες, ο οποίος βρίσκεται στο Φεστιβάλ του Ριο της Βραζιλίας και έστειλε βίντεο με τον ευχαριστήριο λόγο του. 



Το βραβείο Σεναρίου δόθηκε στο ευχάριστο «Το Κορίτσι της Επανάστασης» («La Fille du 14 Juillet») σε σκηνοθεσία Αντονίν Περετζατκό (ο οποίος είχε μία γκεστ σταρ-έκπληξη στον βιντεοσκοπημένο ευχαριστήριο λόγο του - δείτε τον παρακάτω), και το Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών κέρδισε ο σκηνοθέτης Σαμ Φλάισνερ για την ταινία «Προσοχή στο Κενό Μεταξύ Συρμού και Αποβάθρας» («Stand Clear of the Closing Doors»).






Τέλος, το Βραβείο Κοινού απονεμήθηκε στην αμερικανική ταινία «Short Term 12» του Ντέστιν Ντάνιελ Κρίτον. Η διακριτική αλλά δυνατή της ιστορία είχε σαρώσει και κατά την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ του SXSW, όπου κέρδισε τα βραβεία καλύτερης ταινίας και κοινού και στο Φεστιβάλ του Λός Άντζελες όπου απέσπασε το βραβείο κοινού και ήταν η μόνη ταινία που εκπροσώπησε την Αμερική στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ του Λοκάρνο σε ένα σύνολο 20 φιλμ.



Στη συνέχεια, στη σκηνή ανέβηκε ο πρόεδρος της επιτροπής του Διαγωνιστικού Τμήματος Μουσική & Φιλμ, κ. Νικ Μπράντσο, ο οποίος ανακοίνωσε ότι τη Χρυσή Αθηνά του τμήματος κερδίζει η ταινία «Ηλεκτρικά Κύματα» («Les Chants des Ondes») της Καναδής κινηματογραφίστριας Καρολίν Μαρτέλ.



Το βραβείο της φωτογραφικής ομάδας, με έπαθλο μία φωτογραφική μηχανή Sony RX 100 κέρδισε η Δανάη Παναγιωτίδη, ενώ το βραβείο του διαγωνισμού «Σκηνοθετώντας για την Ελλάδα», το οποίο συνοδεύεται από μια πλήρη υποτροφία σπουδών του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, κέρδισε ο Γιώργος Ευαγγελόπουλος για την ταινία «Δεν Είναι Μπαμπούλας».





Δείτε ακόμη τα βραβεία των ταινιών μικρού μήκους και πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών.

Λία Παππά



0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More