English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Ξεκινά το 7ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – Docfest στη Χαλκίδα


Η αυλαία του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest θα ανοίξει για 7η συνεχή χρονιά στην πόλη της Χαλκίδας την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013, συνεχίζοντας την προσπάθεια συμβολής και στήριξης της εγχώριας κινηματογραφίας και συγκεντρώνοντας και προβάλλοντας δωρεάν για μικρούς και μεγάλους ολόκληρη την ετήσια παραγωγή ελληνικών ντοκιμαντέρ. Η διοργάνωση θα διαρκέσει 6 ημέρες (8 – 13 Οκτ.) και στο πλαίσιό της θα προβληθούν συνολικά 75 ντοκιμαντέρ, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν πλήθος εκδηλώσεων όπως masterclasses, εκθέσεις φωτογραφίας και παρουσιάσεις βιβλίων.

Αναλυτικότερα, φέτος στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα προβληθούν 51 ταινίες ντοκιμαντέρ παραγωγής 2012-2013, 20 μεγάλου μήκους και 31 μικρού μήκους.

Η έντονη και δυναμική παρουσία του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest όλα αυτά τα χρόνια το έχει αναδείξει σε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας και ουσιαστικό τόπο συνάντησης των δημιουργών. Οι Έλληνες κινηματογραφιστές αντλώντας θέματα από την σύγχρονη πραγματικότητα, μας παρουσιάζουν ιστορίες ζωής που αποκαλύπτουν, διερευνούν και αφυπνίζουν την συνείδηση τονίζοντας την αναγκαιότητα της κινηματογραφικής εικόνας και του κινηματογραφικού λόγου.

Η προκριματική επιτροπή του Φεστιβάλ - Στάθης Βαλούκος, Σταύρος Ιωάννου, Πάνος Κέκας - επέλεξε συνολικά 39 ταινίες ντοκιμαντέρ για το Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, καλύπτοντας έτσι ένα ευρύ θεματικό φάσμα με 16 ντοκιμαντέρ μεγάλου και 23 ντοκιμαντέρ μικρού μήκους.

Καθώς η τέχνη ανθίζει πάντα σε αντίξοες συνθήκες το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στηρίζοντας την ανάγκη των δημιουργών να καταγράψουν, να αναδείξουν, να φέρουν στο φώς την κρυμμένη αλήθεια επέλεξε 13 ταινίες ντοκιμαντέρ (4 μεγάλου και 9 μικρού μήκους) για το τμήμα «Πανόραμα».

Το Φεστιβάλ μέσα από την πολυετή πορεία του έχει καταφέρει να δημιουργήσει το πλαίσιο και να δώσει το έναυσμα για την σημερινή ανάπτυξη του σε ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά ραντεβού της χώρας κερδίζοντας με αυτόν τον τρόπο την εμπιστοσύνη των δημιουργών. Έτσι, κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι δημιουργοί επιλέγουν το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest για να κάνουν την πρεμιέρα της ταινίας τους. Φέτος την επίσημη πρεμιέρα τους θα κάνουν στο Φεστιβάλ 34 ταινίες-ντοκιμαντέρ.

Όπως και τις περασμένες χρονιές έτσι και στη φετινή διοργάνωση οι καθημερινές πρωινές προβολές του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας (08.30-13.00) απευθύνονται και σε λύκεια και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Αλλά φέτος, στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνεται και ένα τμήμα, ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά και νέους, τη «Νεανική δημιουργία» στο οποίο καθημερινά από 8-12 Οκτ. 8.30 - 9.30 θα προβάλλονται ταινίες κατάλληλες για παιδιά και νέους δίνοντάς τους την ευκαιρία να να έρθουν σε επαφή με το Ελληνικό ντοκιμαντέρ.

Η κριτική επιτροπή των ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους απαρτίζεται από τον διευθυντή φωτογραφίας Νίκο Καβουκίδη, τον σκηνοθέτη Αντώνη Κόκκινο, τον ποιητή Γιώργο Κακουλίδη, τη διευθύντρια φωτογραφίας Κατερίνα Μαραγκουδάκη και τον συνθέτη Νίκο Ξυδάκη. Ενώ στην επιτροπή για τα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους συμμετέχουν ο γραφίστας Δημήτρης Αρβανιτίδης, η σκηνοθέτιδα Μύρνα Τσάπα και ο σκηνοθέτης Γιάννης Σολδάτος.


Η Τελετή Έναρξης του 7ου Φεστιβάλ-Docfest θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8 Οκτωβρίου στο Θέατρο Παπαδημητρίου και είναι αφιερωμένη σε έναν κινηματογραφιστή που έχει καταφέρει να δώσει το δικό του σημαντικό στίγμα στον σύγχρονο Ελληνικό κινηματογράφο, τον σκηνοθέτη Νίκο Παναγιωτόπουλο. Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν για τον Νίκο Παναγιωτόπουλο ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Μπακογιαννόπουλος και ο σκηνοθέτης Γιάννης Σολδάτος, ενώ θα προβληθεί η ταινία του Νίκου Παναγιωτόπoυλου «Τα οπωροφόρα της Αθήνας» του 2010.

Το ταξίδι του 7ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest θα ολοκληρωθεί με την απονομή βραβείων και τιμητικών διακρίσεων την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στο Θέατρο Παπαδημητρίου. Κατά τη Τελετή Λήξης, η οποία είναι αφιερωμένη στους πρωτοπόρους του Ελληνικού Κινηματογράφου, θα πραγματοποιηθεί προβολή του βωβού Ντοκιμαντέρ «Οι Σκαπανείς 1906-1925» από το Αρχείο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Το ντοκιμαντέρ-ντοκουμέντο «Οι Σκαπανείς 1906-1925» αποτελείται από αποσπάσματα διαφόρων ταινιών που έχουν σωθεί και αποκατασταθεί από το εργαστήριο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Το βουβό ντοκουμέντο περιλαμβάνει αποσπάσματα από τα πρώτα ελληνικά ζουρνάλ του Joseph Hepf, Δημήτρη Μεραβίδη, Γεώργιο Προκοπίου και του περίφημου Βιλάρ και την προβολή του θα συνοδεύσει μουσικά ο συνθέτης Σάκης Τσιλίκης. Θα ακολουθήσει μουσική από τον συνθέτη Σάκη Τσιλίκη όπου τραγουδούν οι Βασίλης Παναγιωτίδης, Στάθης Μαραγκός και Στάθης Γλάρος.

Εδώ μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών του 7ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ - Docfest, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Θέατρο Παπαδημητρίου, στην αίθουσα "Κλεοπάτρα" του ξενοδοχείου Παλίρροια , και την αίθουσα "Πλατανιώτης" του ξενοδοχείου Lucy και όχι στο Αμφιθέατρο του Μεγάρου Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας όπως είχε ανακοινωθεί, καθώς το Μέγαρο Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας τον τελευταίο μήνα τελεί υπό κατάληψη. Τέλος, στα "Νέα" του Φεστιβάλ (http://www.docfest.gr/) θα βρείτε το πλήρες πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων. 
Λία Παππά

Δείτε το σποτ του 7ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ - Docfest:

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More