English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Το Δέντρο και η Κούνια (The Tree and the Swing) [2013]

Η Ελένη Καραπάνου (Μυρτώ Αλικάκη) είναι καθηγήτρια καρδιολογίας στο Λονδίνο όπου ζει με τον άντρα της Χάρι (John Bicknell) και τη δεκάχρονη κόρη της Άννα (Ίρις Μήττα). Η ξαφνική χρεοκοπία της χρηματοπιστωτικής εταιρίας που δουλεύει ο Χάρι, βάζει την Ελένη σε ένα δίλημμα που όποιον δρόμο κι αν διαλέξει θα της αλλάξει τη ζωή. Είτε να τον ακολουθήσει στην Κίνα όπου του πρόσφεραν μία καινούρια θέση, είτε να παραμείνει στην Αγγλία διαλύοντας την οικογένειά της. Δίνοντας στον εαυτό της και λίγο χρόνο να σκεφτεί παίρνει την κόρη της και πάει διακοπές στο πατρικό της στην Ελλάδα.


 Εκεί βρίσκεται ο πατέρας της Κυριάκος (Ηλίας Λογοθέτης) με τον οποίο δεν έχουν καλή σχέση όλα αυτά τα χρόνια, αφού δεν ενέκρινε ποτέ την απόφασή της να ζήσει στην Αγγλία. Ο ίδιος βλέπετε είχε υπάρξει πρόσφυγας στην Γιουγκοσλαβία. Όταν η Ελένη φτάνει σπίτι θα διαπιστώσει πολλές αλλαγές, μιας και ο Κυριάκος δε μένει πια μόνος του αλλά με μία γυναίκα από τη Σερβία, τη Νίνα (Mirjana Karanovic) και την κόρη της Μίρα (Ελένη Κουλέτση).


Όσοι είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Μαρίας Ντούζα την περασμένη Πέμπτη (19 Σεπτ.) στον κινηματογράφο Odeon Opera γνωρίζουν πως η σκηνοθέτιδα της καταχειροκροτήθηκε από καρδιάς. Το ομολογούσαν οι συγχρονισμένες σιωπές σε μία αίθουσα που δεν έπεφτε καρφίτσα.


Η Μαρία Ντούζα καταφέρνει να χωρέσει σε μία ολοκληρωμένη και συγκινητική ιστορία που έχει στον πυρήνα της μία οικογένεια, διαφορετικές ιστορίες και Ιστορίες μετακίνησης. Άλλες έγιναν από επιλογή, άλλες από ανάγκη. Τις εξετάζει μάλιστα ταυτόχρονα από διαφορετικές σκοπιές, μέσα από τη δράση των ηρώων της. Φέρνει ακόμα στην επιφάνεια πολιτικά διλήμματα και ερωτήσεις γύρω από το θέμα, καθώς και ηθικά και προτείνει την αποδοχή και τη συμφιλίωση ως δρόμο για τη γαλήνη.


«Το Δέντρο και η Κούνια» έκανε Ευρωπαϊκή Πρεμιέρα και εγκαινίασε τις προβολές του ελληνικού προγράμματος (15 μεγάλου μήκους και 98 μικρού μήκους) του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Νύχτες Πρεμιέρας» και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης δήλωσε υπερήφανος που το φεστιβάλ φιλοξενεί μια μοναδική παραγωγή όπως αυτή και υποδέχτηκε την σκηνοθέτιδα του. Η Μαρία Ντούζα καλώντας την Μυρτώ Αλικάκη και την Ίριδα Μήττα στη σκηνή, προλόγισε την ταινία της επισημαίνοντας πως προβάλλεται μία περίεργη ημέρα καθώς όλοι είμαστε συγκλονισμένοι από τα γεγονότα της επικαιρότητας, ευχαριστώντας τους ηθοποιούς που συμμετείχαν σε αυτή και έδωσαν την ψυχή τους. Γιατί όπως είπε «οι ταινίες δε γίνονται με χρήματα, γίνονται με ψυχή».

Της Λίας Παππά

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας:


0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More