English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Όλα χάθηκαν (All is Lost) [2013]

Ένα σχεδόν δίωρο one man show με τον  Robert Redford στο τιμόνι ενός σκάφους που θα γίνει ο εφιάλτης του.

Ένας ηλικιωμένος ιστιοπλόος του οποίου το όνομα δε μαθαίνουμε ποτέ, πλέει με το σκάφος του, το Virginia Jean, εντελώς μόνος στον Ινδικό Ωκεανό. Οι ικανότητες του στην θάλασσα και οι σωματικές του αντοχές θα αρχίσουν να δοκιμάζονται όταν ένα πρωί ξυπνά αντιλαμβανόμενος πως το σκάφος του μπάζει νερά μετά τη σύγκρουση που είχε με ένα τεράστιο κοντέινερ. Θα καταφέρει να επιδιορθώσει προσωρινά τη ζημιά του σκάφους, ώστε να μη διατρέχει κίνδυνο να βυθιστεί, όμως τα συστήματα πλοήγησης του Virginia Jean είναι πλέον «νεκρά» και εκείνος πλέει ολοταχώς σε μία άγρια καταιγίδα.

Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του  J.C. Chandor κουβαλά στους ώμους της μεγάλες προσδοκίες μετά το «Margin Call» (Ο Δρόμος του Χρήματος) η οποία ήταν το σκηνοθετικό του ντεμπούτο και υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου το 2012 (Το Όσκαρ είχε λάβει το «Μεσάνυχτα στο Παρίσι»  του Woody Allen). Αυτή τη φορά τις ατελείωτες συζητήσεις του « Margin Call», αντικαθιστά η παρατεταμένη σιωπή του Robert Redford ο οποίος ανοίγει το στόμα του μονάχα φάει, να πιει νερό και να ψελλίσει «S.O.S» και «help». Και δεν έχει καν τη βοήθεια της μουσικής στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας.


Με ένα σενάριο εμπνευσμένο από το βιβλίο του Εrnest Ηemingway «Ο Γέρος και η Θάλασσα», ο J.C. Chandor καταφέρνει να μεταδώσει στους θεατές την αγωνία ενός ανθρώπου παγιδευμένου στη μέση του απέραντου ωκεανού που βάλλεται από απρόβλεπτα φυσικά φαινόμενα και μία σειρά από ατυχίες που κάνουν την προσπάθειά του ακόμα πιο δύσκολη. Ο 77χρονος Redford βάζει τα γυαλιά σε άλλους πολύ νεότερούς του, μέσα από έναν ρόλο που απαιτεί άριστη φυσική κατάσταση και ψυχικό σθένος και καταφέρνει να χαρίσει στο κοινό έναν στωικό χαρακτήρα, χωρίς υποκριτικές υπερβολές και με καμία διάθεση αυτοπροβολής. Και με αυτό τον τρόπο κερδίζει. Γιατί τον παρακολουθείς με την ίδια αγωνία να βρίσκει τεχνάσματα  άπειρου MacGyver και με την ίδια αγωνία να θαλασσοδέρνεται στην καταιγίδα. Μισός αιώνας, και παραπάνω, υποκριτικής δεν είναι παίξε γέλασε. Στα highlights της ταινίας ο ίλιγγος που σου δημιουργούν τα πλάνα με τον Redford σκαρφαλωμένο στα κατάρτι του Virginia Jean.


Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας "Νύχτες Πρεμιέρας" και βγαίνει στους κινηματογράφους στις 21 Νοεμβρίου από την Audiovisual.

Της Λίας Παππά

Δείτε το τρέιλερ:

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More