English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Συνέντευξη Imam Baildi: "Τα σύγχρονα τραγούδια δεν προσφέρονται για διασκευές"

Eμφανιζονται στην Αθηνα καθε Πεμπτη στο club του Σταυρου του Νοτου και απαρτιζονται απο τους:
Λυσανδρος Φαληρεας: drums
Ορεστης Φαληρεας: dj, μπασο
Γιαννης Δισκος: σαξοφωνο, κλαρινο
Λαμπης Κουντουρογιαννης: ηλ. κιθαρα
Αλεξης Αραπατσακος: μπουζουκι
Ρενα Μορφη + MC Yinka: τραγουδι

Την προηγουμενη Πεμπτη βρεθηκαμε στο Club του Σταυρου του Νοτου και μιλησαμε με τους Imam Baildi λιγο πριν τη ζωντανη εμφανιση τους.
  • Συνέντευξη, επιμέλεια κειμένου, παρουσίαση: Melina
  • Φωτογραφία: Σαπφώ
-Γιατι Ιμαμ μπαιλντι;

Ορεστης: Επειδη καναμε πιο πολυ ρεμιξ κομματιων ηλεκτρονικης μουσικης και δε γραφαμε στιχους, δεν ειχαμε βρει ποτε τροπο να βγαζουμε ονοματα και ειχαμε καταφυγει στην ευκολη λυση του να παιρνουμε ονοματα απο φαγητα γα διαφορα κομματια γενικοτερα.
Ετσι, επειδη το ειχαμε συνηθισει να ανατρεχουμε κυριως στα φαγητα, με το που ειχαμε αυτα τα κομματια, μας ταιριαξε και το βγαλαμε.

-Πως θα συστηνοσαστε σε καποιον που δεν σας ξερει καθολου μουσικα;

Ορεστης: Οι Imam Baildi ειναι ενα παντρεμα ηλεκτρονικης και πιο μοντερνας μουσικης με παραδοσιακα στοιχεια και στοιχεια απο το παλιο ελληνικο τραγουδι. Εχει μπαλκαν στοιχεια, λατιν, χιπ χοπ. Ουσιαστικα ειναι κατι απο ολα.
Λαμπης: Ειναι μια μουσικη για νεους (γελια) την οποια εχουν αγκαλιασει κι εκεινοι.
Γιαννης: Δεν ειναι μουσικη μονο για νεους. Στο κοινο μας δεν υπαρχουν μονο νεοι, θα δειτε και ανθρωπους μεγαλυτερης ηλικιας.


-Γενικοτερα ενα νεο συγκροτημα θελει να δειξει τη δικη του δουλεια, ειτε στιχουργικα, ειτε μουσικα. Εσεις δεν γραφετε στιχους και εχετε επιλεξει την οδο των διασκευων. Γιατι τοσο στενη σχεση με αυτες και γιατι τετοια κομματια (παλια, ρεμπετικα);

Γιαννης: Η επιλογη των κομματιων, το ρεμπετικο στοιχειο εγινε πιο πολυ λογω του οτι τα παιδια, ο Ορεστης και ο Λυσανδρος Φαληρεας ειναι ρεμπετες (γελια).
Ορεστης: Αυτη ηταν και η αρχικη ιδεα βασικα. Δηλαδη να παρουμε παλια κομματια και να τα κανουμε πιο μοντερνα. Να κανουμε δηλαδη ειτε ρεμιξ ειτε να χρησιμοποιουμε samples απο τα παλια κομματια. Βασικος λογος ηταν οτι δεν το ειχε κανει κανεις πιο πριν με ελληνικη μουσικη. Οποτε ετσι ξεκινησε ουτως η αλλως, δεν ειναι οτι οδηγηθηκαμε σε αυτο.
Γιαννης: Και τα ακουσματα ηταν τετοια.
Λυσανδρος: Αλλωστε υπηρχαν και ξενοι παραγωγοι που ειχαν κανει το ιδιο με ξενη μουσικη και απλα εμεις ειπαμε να το δοκιμασουμε και με ελληνικη.

-Υπαρχουν συγχρονα κομματια – τελευταιας 5ετιας – που θα θελατε να διασκευασετε;

Λυσανδρος: Δεν μας αρεσουν πολυ τα συγχρονα κομματια για να τα διασκευασουμε, με την εννοια του οτι δεν εχουμε τι να τα κανουμε. Δεν προσφερονται για διασκευες.
Γιαννης: Υπαρχουν πολυ αξιολογα κομματια σιγουρα. Εαν βρεθει καποιο μοτιβο και τα παιδια – ο Ορεστης και ο Λυσανδρος – εχουν καποια ιδεα για διασκευη, φυσικα και θα το κανουμε.
Λαμπης: Ουτως η αλλως ολο το προτζεκτ ειναι βασισμενο σε αυτες τις διασκευες και στους δυο δισκους. Γιατι να παρεις κατι μοντερνο; Γινεται μοντερνο αυτο που κανουμε.

-Ο Πανος Κατσιμιχας ειχε πει πως η επομενη επανασταση θα ξεκινησει μεσα απο την μουσικη (ο Λαμπης παιζει στην κιθαρα το «Ανοητες αγαπες»). 
Για εσας τι σημαινει επανασταση σημερα;

Γιαννης: Και αυτο που κανουμε εμεις σαν Ιμαμ Μπαιλντι ειναι μια επανασταση.
Ορεστης: Νομιζω αυτο ειχε ειπωθει σε μια εποχη που η μουσικη ηταν πιο πολιτικοποιημενη απο οτι ειναι τωρα, τωρα εχει παρει γενικως μια αποσταση απο την μουσικη αυτο που γινεται νομιζω και σιγουρα αυτο που εμεις κανουμε εχει αποσταση απο την πολιτικη.

-Ειδαμε διαφορους καλλιτεχνες ομως το καλοκαιρι με το κινημα των αγανακτισμενων, που κατεβηκαν στο Συνταγμα, τραγουδησαν δραστηριοποιηθηκαν γενικα.

Λαμπης: Αυτος ο ορος ειναι λανθασμενος, απλοι ανθρωποι ηταν. 500.000 που απλα κατεβηκαν στο Συνταγμα να διαμαρτυρηθουν.
Γιαννης: Αυτο ετυχε. Δεν νομιζω οτι ειχε σχεση με το οτι ειναι τραγουδιστες, απλως ηταν λιγο πιο γνωστοι και μπορεσαν να κανουν κατι παραπανω, εαν ηταν ενας τραγουδιστης να τραγουδησει, ενας μουσικος να παιξει η ενας ηθοποιος να κανει ενα σκετς.

-Εσεις θα μπορουσατε να δραστηριοποιηθειτε με αυτο τον τροπο;

Γιαννης: Εμεις ολοι κατεβηκαμε στο Συνταγμα σαν ενας απο τους 500.000, ουτε σαν μουσικοι, ουτε σαν τραγουδιστες. Κατεβηκαμε σαν πολιτες απλα.


-Φετος σας βλεπουμε και στην μεγαλη οθονη καθως συμμετεχετε στην ταινια «Το τανγκο των Χριστουγεννων». Πως ηταν αυτη η εμπειρια για εσας, δεδομενου οτι δεν εχετε ξανακανει κατι παρομοιο;

Γιαννης: Στην Ελλαδα οχι, στο Hollywood… και στο Bollywood. (γελια) Ηταν μοναδικη εμπειρια, με πολυ αξιολογους ηθοποιους, πολυ αξιολογος ο σκηνοθετης ο κυριος Κουτελιδακης, πολυ ωραια παραγωγη.
Ορεστης: Σαν εμπειρια ειχε πλακα αλλα το γυρισμα γενικως ειναι μια πολυ δυσκολη κατασταση πολυ χρονοβορα. Δεν ειναι και στα δικα μας ωραρια επειδη ξεκινανε παρα πολυ νωρις για να εχουν το καταλληλο φως για τα πλανα. Γενικως σου φαινεται βασανιστικα αργος ο τροπος που γινεται η δουλεια γιατι πρεπει να συντονιστουν παρα πολλα ατομα και την πιο πολλη ωρα απλα περιμενεις μεχρι να ειναι ολα ετοιμα.
Γιαννης: Αλλα ηταν μια παρα πολυ ωραια εμπειρια, μοναδικη.

-Εχετε εμφανιστει στο εξωτερικο. Παρατηρειτε διαφορες στο κοινο εκει με το κοινο της Ελλαδας;

Ορεστης: Γενικοτερα σιγουρα το κοινο εξω ειναι πιο ευκολο στο να μπει στη συναυλια, να αρχισει να χορευει, ειναι πιο δεκτικο στο τι θα του πει ο καλλιτεχνης απο τη σκηνη, ειναι πιο ευκολο κοινο. Οι Ελληνες ειναι λιγο μεχρι να πιουν τα πρωτα ποτα τους.
Λαμπης: Να πεσουν οι αναστολες.
Γιαννης: Ναι εξω δεν υπαρχει ντροπη, ουτε φοβος.

-Καποιος που θα ερθει εδω στον Σταυρο του Νοτου να δει την παρασταση, τι θα παρακολουθησει;

Γιαννης: Καταρχας να περασει παρα πολυ ωραια, γιατι κι εμεις περναμε παρα πολυ ωραια. Θα ακουσει κομματια κι απο τους δυο δισκους, καποια ρεμπετικα απο την Ρενα Μορφη, καποια μπαλκαν κομματια που δεν ειναι στους δισκους και φυσικα ειναι και οι Word of mouth που κανουν το δικο τους προγραμμα και συνεργαζομαστε κιολας πανω στη σκηνη.
Ορεστης: Μεσα στο προγραμμα υπαρχουν εντονες εναλλαγες απο ολα αυτα τα στοιχεια που παντρευει η μουσικη των Imam baildi και νομιζω οτι αυτο ειναι και το ενδιαφερον, γιατι κραταει τον κοσμο σε εγρηγορση.
Γιαννης: Ειναι γενικα λιγο ιμαμ το προγραμμα (γελια!)

H Μελινα με μελη των Imam Baildi.
-Νεα δισκογραφικη δουλεια θα εχουμε συντομα;

Ορεστης: Ακομα δεν εχουμε ξεκινησει γιατι ο δισκος βγηκε περυσι. Γενικως μας παιρνει λιγο καιρο, γιατι εχει πολλη δουλεια, δεν ειναι οτι μπαινουμε στο στουντιο και γραφουμε απλα.
Γιαννης: Η οτι απλα παιρνουμε ενα κομματι και βαζουμε ενα beat απο πανω.

-Πως δουλευετε εναν δισκο;

Ορεστης: Αργα. Σιγα σιγα βγαινουν ειτε ιδεες απο κομματια που αποφασιζουμε να τα κανουμε remix η απο κομματια παλιων τραγουδιων που θελουμε να χρησιμοποιησουμε. Απο τις προβες μας, απο τα live και δικες μας μουσικες.
Γιαννης: Απο τα αποτελεσματα που βγαινουν απο καποιες ιδεες, συνεργασιες που μπαινουν στους δισκους.
Λαμπης: Να τονισουμε επανω σε αυτο το θεμα των συνεργασιων, οτι στο "The cookbook" ειναι πολυ σημαντικο το «Busca ritmo” που εχουμε συνεργαστει με τους Delinquent habits και ειναι και το βασικο hit του δισκου.
Γιαννης: Και βεβαια με αλλους αξιολογους καλλιτεχνες οπως ειναι ο Max (Maxwell Wright) απο τους Ojos de brujo, (ο Λαμπης διορθωνει την προφορα και γελαμε ολοι) ο Εισβολεας, η Δ. Γαλανη, η Ε. Τσαλιγοπουλου.

-Εκτος απο τις εμφανισεις σας τις Πεμπτες στο club του Σταυρου του Νοτου τι αλλο κανετε αυτο τον καιρο;

Γιαννης: Εχουμε μια μικρη περιοδεια στην Ελλαδα, θα παμε στην Πραγα (σ.σ. η συνεντευξη δοθηκε μια εβδομαδα πριν εμφανιστουν εκει) και στην Κωνσταντινουπολη και βεβαιως τον Φεβρουαριο του 2012 θα παμε στην Γερμανια.
Λαμπης: Ειναι πολυ σημαντικο tour αυτο για εμας. Εχουμε γυρω στα 12-15 live εκει.
Γιαννης: Ναι θα ειμαστε εκει 2 εβδομαδες περιπου και φυσικα οσοι ομογενεις και μη να ερθουν να μας δουν.
Λαμπης: Πηγαμε και στο Amstel Live που θα προβληθει σε δυο εβδομαδες.
Γιαννης: Θα προβληθει παραμονη Χριστουγεννων και ειμαστε με την Ελεονωρα Ζουγανελη και τη Σοφια Κουρτιδου.

Οι συναυλιες των Imam Baildi για τον Δεκεμβριο του 2011 ειναι οι εξης:
16/12 - Θεσσαλονικη
23/12 - Λαρισα
27/12 - Κωνσταντινουπολη

σ.σ. Διαβασε εδω πως περασαμε στο Σταυρο του Νοτου με τους Imam Baildi και την παρεα τους!

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More