English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Phone Story: To app που η Apple δε θέλει να δείτε!

Εμφανίστηκε και απαγορεύτηκε από το App Store μέσα σε λίγες ώρες.

Ο λόγος για το Phone Story, μια εφαρμογή που οι δημιουργοί της τη χαρακτηρίζουν ως "ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι πάνω στη σκοτεινή πλευρά του αγαπημένου σας smartphone". Το παιχνίδι μας ταξιδεύει σε διαφορετικές τοποθεσίες στον κόσμο, όπου ο παίκτης καλείται να αναλάβει "ηγετικούς ρόλους" στη διαδικασία κατασκευής ενός τηλεφώνου. Το ταξίδι ξεκινά από τα ορυχεία coltan στο Congo, μεταφέρεται στα εργοστάσια της Κίνας, στις αγορές της Δύσης και εντέλει στο Πακιστάν, όπου το smartphone καταλήγει σε μια "ηλεκτρονική χωματερή", για να μπορέσει να ξεκινήσει ο κύκλος από την αρχή.

Τα επίπεδα είναι εντόνως politically incorrect και σε μερικά σημεία η ωμότητά τους ξεπερνά τα όρια του "grotesque", κάνοντας μια ιδιαίτερα σκληρή αυτοκριτική στο ίδιο το μηχάνημα για το οποίο εξελίχθηκε το παιχνίδι. Οι άνθρωποι της MolleIndustria προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν το αγοραστικό κοινό πάνω σε τέσσερα κύρια θέματα: 1) τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στα ορυχεία coltan - μετάλλευμα, μέρος του οποίου είναι το στοιχείο tantalum απαραίτητο για την κατασκευή ηλεκτρονικών συσκευών - του Congo, τα οποία στην πλειοψηφία τους ελέγχονται από παραστρατιωτικές ομάδες, 2) τις συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο της Foxconn στην Κίνα και το πρόσφατο κύμα αυτοκτονιών το οποίο αντιμετωπίστηκε με... δίχτυα ασφαλείας, 3) το status "αχρηστίας" στο οποίο αναπόφευκτα φτάνει ένα smartphone, στην καταναλωτική κοινωνία μας, μόλις βγει η νεότερη και ωραιότερη έκδοσή του, "επιβάλλοντας" την αντικατάστασή του και 4) την συνεπακόλουθη συγκέντρωση έντεκα χιλιάδων τόνων τοξικών ηλεκτρονικών σκουπιδιών το χρόνο, τα οποία αποστέλλονται από τη Δύση προς χώρες του τρίτου κόσμου.

Οι δημιουργοί του παιχνιδιού τονίζουν ότι το 70% της τιμής φτάνει στα χέρια τους και από κει θα καταλήξει στα χέρια μη κυβερνητικών οργανώσεων που μάχονται κατά της εργασιακής εκμετάλλευσης, μέσα από μια σειρά δωρεών. Μεγάλο εμπόδιο θέτει σε αυτούς τους στόχους η απόσυρση του παιχνιδιού από το App Store της Apple, η οποία επικαλέστηκε κανόνες κατά των εφαρμογών που παρουσιάζουν κακομεταχείριση ανηλίκων και εικόνες ιδιαίτερης ωμότητας. Υπέδειξε επίσης ότι, σύμφωνα με άλλους κανόνες της, εφαρμογές που θέλουν να αφιερώσουν τα έσοδά τους σε φιλανθρωπία, πρέπει να διατίθενται δωρεάν στο App Store και να συγκεντρώνουν τα ποσά τους μέσω διαδικτυακών δωρεών ή sms.

Σε κάθε περίπτωση, κάποιοι κατάφεραν να το κατεβάσουν πριν αποσυρθεί.
Άλλοι πάλι χρησιμοποιούν Android...

Επίσημο site Phone Story: http://phonestory.org/

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More