English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Electronic Frontier Foundation (EFF): Νομιμοποιήση του jailbreaking


Σημαντικά νέα φτάνουν αυτές τις μέρες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Όπως έγινε γνωστό, το EFF, ένα ίδρυμα σχετικό με την προάσπιση των ψηφιακών ελευθεριών στις ΗΠΑ, ζήτησε από το Copyright Office (φορέας που σχετίζεται με ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας) και το Κογκρέσο, τη νομιμοποίηση των κινητών τηλεφώνων στα οποία είχε επέλθει παρεμβολή στο λογισμικό από τον χρήστη. Με διαδικασίες παρεμβολής στο λειτουργικό της συσκευής, οι χρήστες μπορούσαν να κάνουν χρήση λογισμικού μη εγκεκριμένου από την κατασκευάστρια εταιρεία, γεγονός που έως τώρα θεωρούνταν παράνομο και σε περίπτωση βλάβης η συσκευή έβγαινε εκτός εγγύησης καθώς ο χρήστης απειλούταν με μήνυση.
Η επίμαχη νομοθεσία του DMCA (Digital Millennium Copyright Act) για την οποία έγινε η αίτηση τροποποίησης, είναι αυτή του 1998, η οποία μεταξύ άλλων απαγόρευε την οποιαδήποτε παρεμβολή του χρήστη στο λογισμικό οποιασδήποτε συσκευής. Πλέον το EFF διαβεβαιώνει ότι τόσο το jailbreak για το iPhone, όσο και το γνωστό στους κατόχους Android, rooting, θα είναι διαδικασίες καθόλα νόμιμες στις ΗΠΑ. Τέλος ένα ακόμη «επίτευγμα» του EFF είναι η νομιμοποίηση της διαδικασίας «ξεκλειδώματος» μιας συσκευής ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον χρήστη με τον πάροχο της αρεσκείας του, σε συσκευές που παρέχονταν κατ' αποκλειστικότητα από κάποιον συγκεκριμένο πάροχο.

Ωστόσο η Apple έσπευσε να αντιδράσει σε αυτή την απόφαση, τονίζοντας πως εάν ο χρήστης προβεί σε μία τέτοια ενέργεια η συσκευή του θα τεθεί εκτός εγγύησης καθώς σύμφωνα με την αμερικάνικη εταιρεία με την αγορά του iPhone ο αγοραστής κάνει δεκτούς τους όρους του συμβολαίου που αποδέχεται (End User License Agreement- EULA), ένας από τους οποίους καλύπτει το επίμαχο αυτό σημείο του jailbreaking.

Πηγή κειμένου: myPhone.gr

Bookmark and Share

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More