English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Μάνος Ξυδούς: Ο πρίγκιπας της πόλης των τρελών.


Για τις φωτογραφίες που συνοδεύουν το αφιέρωμα, έχει χρησιμοποιηθεί η Sony HD H3 -
με εξαίρεση τη φωτογραφία των "τριών" από την τότε απονομή χρυσού δίσκου.
Copyright φωτογραφιών: Scary Greeks 2004 - 2010
“Εγώ δεν είμαι φίλος με κανέναν, ούτε και λύνω τα προβλήματα”

Μάνος Ξυδούς. Ένας καλλιτέχνης που έψαχνε πάντα την αλήθεια γιατί..

“Η αλήθεια είναι ίδια για όλους μας. Διαφέρουν μόνο οι λέξεις που την περιγράφουμε. Έτσι ή αλλιώς, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, την παρουσιάζουμε μισή."
Ποιος ήταν όμως ο άνθρωπος που κρυβόταν πίσω από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ιστορικού -πλέον- συγκροτήματος "Πυξ Λαξ";


Γεννήθηκε στις 15 Μαϊου του 1953 στους Αγίους Αναργύρους, όπου και μεγάλωσε. Από την ηλικία των 19 ετών δούλευε ως κλητήρας στην Columbia, ενώ παραλληλα σπούδαζε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ κι όταν αποφοίτησε, συνέχισε τις σπουδές του στον τομέα του marketing. Επίσης έπαιζε μπάσκετ στην ομάδα του “Ιωνικού”, ενώ τα βράδια έβαζε μουσική σε μπαρ στην Πλάκα.


Η καριέρα του, αρχικά, δεν είχε καμία σχέση με αυτό που εν τέλει έγινε ο Μάνος. Δούλευε στην Κρήτη ως πωλητής για την ΕΜΙ τρία χρόνια και η εμπειρία που απέκτησε εκεί, έμελε να είναι καθοριστική για την μετέπειτα συνάντησή του με τον Μπάμπη (Στόκας) και τον Φίλιππο (Πλιάτσικας) στην εταιρεία στην Αθήνα.


Συγκεκριμένα, όταν έπεσε στα χέρια του το demo των παιδιών, όπως λέει και ο ίδιος, “κόλλησε” με τη φωνή του Μπάμπη και από την πρώτη στιγμή που οι τρεις τους συναντήθηκαν, “έδεσαν”, γιατί, όπως τονίζει, “διέκρινα ότι ήταν πολύ καλά παιδιά σαν χαρακτήρες και είχαν πολύ ταλέντο”.


Ο Μάνος όμως βοήθησε κι άλλους καλλιτέχνες. Είναι γνωστό άλλωστε το περιστατικό του 1977 στην Columbia με τον Πάνο Κατσιμίχα, όταν ο δεύτερος για μία ακόμα φορά προσπαθούσε να έρθει σε επαφή με δισκογραφική, για να ηχογραφήσει τα τραγούδια που είχαν φτιάξει με τον Χάρη. Ο Μάνος τον συνάντησε στο διάδρομο και το μόνο που του είπε, ήταν πως, αν περνούσε από το χέρι του, ο δίσκος θα κυκλοφορούσε το επόμενο πρωί. Όταν τελικά το 1985, με την βοήθεια του Μανώλη Ρασούλη, οι αδελφοί Κατσιμίχα κυκλοφόρησαν τον δίσκο “Ζεστά ποτά”, στο σημείωμα του cd υπήρχε μία αφιέρωση στον Μάνο' το τραγούδι “Φάνης”. Ο κόσμος, για πρώτη φορά τότε, θα μάθαινε ποιος ήταν ο Ξυδούς.Το παιδί για τα θελήματα που κατάφερε να γίνει ένας μεγάλος ροκάς.


Απο το 1979 ήδη είχε ξεκινήσει την παραγωγή δίσκων με πρώτη του δουλειά τον δίσκο του Παύλου Σιδηρόπουλου και των Σπυριδούλα “Φλου”, ενώ το 1982 συνεργάστηκε με τον Τζίμη Πανούση και τους “Μουσικούς ταξιάρχες”. Στην διάρκεια της καριέρας του στις δισκογραφικές γνώρισε και έναν πολύ καλό του φίλο, μετέπειτα, τον Λάκη Παπαδόπουλο, γνωστό τότε ως “Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ”.
Ο Μάνος ήξερε πάντα να ξεχωρίζει τους καλούς και αληθινούς μουσικούς και να στηρίζει συγκροτήματα και καλλιτέχνες που πίστευε πως άξιζαν, όπως και το συγκρότημα OPA.
Γενικότερα αγαπούσε τους νέους και τους βοηθούσε, κάτι που έκανε και με τον Γιάννη Χαρούλη, τον Λεωνίδα Μπαλάφα αλλά και τον Μάνο Λιδάκη πρόσφατα.


Το 1989 ιδρύονται οι Πυξ Λαξ και ο Ξυδούς βοηθάει από την αρχή τα παιδιά να κάνουν καλή μουσική και να πετύχουν στο μουσικό στερέωμα. Το 1993 γίνεται κι εκείνος μέλος του γκρουπ. Από εκεί και πέρα τα πράγματα είναι γνωστά. Επιτυχημένοι δίσκοι, συναυλίες, εμφανίσεις και σιγά σιγά άρχισε να έρχεται και η δόξα. Ο Μάνος όμως που ανέκαθεν ασχολούταν με τη μουσική, είχε ήδη μια τεράστια επιτυχία στο ενεργητικό του με τους “Dreamer and the full moon” και το τραγούδι “Sandrina”. Το single τους πούλησε πάνω από 45.000 αντίτυπα ενώ έγινε νο.1 σε πολλές χωρες της Ευρώπης (Γαλλια, Ιταλια κ.α). Τα μέλη του συγκροτήματος εμφανίζονταν με καλυμμένο το πρόσωπό τους με κουκούλες. Τότε, λίγοι γνώριζαν ότι πίσω από την κουκούλα του τραγουδιστή κρυβόταν ο Μάνος Ξυδούς.


Το 2002 ήρθε άλλη μια επιτυχημένη συνεργασία, με έναν άλλο μεγάλο ροκά, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, στο δίσκο “Προσέχω δυστυχώς” ο οποίος γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Και φυσικά ποιος μπορεί να ξεχάσει την συνεργασία των Πυξ Λαξ με τον Βασίλη Καρρά το 1993 με το τραγούδι “Ας την να λέει”.


Για την διάλυση των Πυξ Λαξ ο Μάνος είχε πει: “Οτιδήποτε κι αν κάναμε πλέον ως ΠΥΞ-ΛΑΞ, θα το κάναμε περισσότερο με το μυαλό παρά με το ένστικτο και την καρδιά. Και έτσι αποφασίσαμε να το σταματήσουμε μόνοι μας, πριν μας σταματήσει ο ίδιος ο κόσμος. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι χαλάσαμε τις σχέσεις μεταξύ μας.”

Μετά το τέλος της μπάντας ο Μάνος ξεκίνησε σόλο πορεία με 5 δισκογραφικές δουλειές, από τις οποίες ξεχωρίζουν ο δίσκος “Περιμένοντας το νέκταρ” αλλά και η τελευταία του δουλειά “Τ'αστέρια θα ναι πάντα μακριά”.


Στο δίσκο “Περιμένοντας το νέκταρ”, μας συστήνει το γυναικείο συγκρότημα “Άρωμα γυναίκας”, το οποίο είναι ουσιαστικά ένα κουαρτέτο εγχόρδων, μέλος του οποίου είναι και η Ελεάννα Ζεγκίνογλου, γνωστή για την συμμετοχή της στο συγκρότημα “Σειρήνες”, το οποίο παλαιότερα πλαισίωνε τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου στις εμφανίσεις του. Σε αυτόν το δίσκο ακούμε παλιά και νέα τραγούδια του Μάνου, πειραματισμούς του με νέους ήχους- πραγμά το οποίο του άρεσε πολύ και το έκανε πάντα στις εμφανίσεις του- και ακούμε σε φρέσκιες ερμηνείες και εντελώς διαφορετικές ενορχηστρώσεις μεγάλες επιτυχίες των Πυξ Λαξ, με ξεχωριστή στιγμή, το τραγούδι “Υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ” με τη φωνή του Πάνου Κατσιμίχα.


Ο δίσκος “Τ' αστέρια θα ναι πάντα μακριά” ξεχωρίζει για την συνεργασία του Ξυδούς με νέους καλλιτέχνες, όπως τον Γ.Χαρούλη και τον Μ.Λιδάκη που αναφέρονται και παραπάνω, αλλά και τους Sharp Ties, ένα γνωστό συγκρότημα της δεκαετίας των '80 με τον Τόλη Φασόη. Σε ένα από τα τραγούδια του δίσκου, ακούμε και την κόρη του Μάνου, Νέλλη Ξυδούς, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τη δισκογραφιά και τη μουσική γενικότερα, καθώς οι σπουδές της είχαν να κάνουν με το θέατρο, απλώς βρέθηκε τυχαία στο στούντιο και έκανε ντουέτο με την Ζήνα Αρβανιτίδη στο “C'mon baby”. Η δουλεία αυτή, όπως είχε πει και ο Μανος, ήταν μια καθαρα “παρεϊστικη” δουλειά.


Εκτός απο την προσωπική δισκογραφία όμως, ο Ξυδούς έχει στο ενεργητικό του και πολλές συνεργασίες (Δημήτρης Μητροπάνος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου κ.α.) με σημαντικότερη εκείνη με τον Πάνο Κατσιμίχα, με τον οποίον ηχογράφησαν και το δίσκο “Μέχρι να πάρεις παγωτό, σε βρίσκει ο χειμώνας”, ενώ για 2 και πλέον χρόνια εμφανίζονταν παρέα σε μουσικές σκηνές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και έκαναν αρκετές επιτυχημένες συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.


Παράλληλα έκανε εμφανίσεις και μόνος του, έχοντας πάντα στο πλευρό του νέους μουσικούς. Τον Μάρτιο συμμετείχε στις δύο μεγάλες συναυλίες των αδελφών Κατσιμίχα, ενώ το ερχόμενο καλοκαίρι θα ταξίδευαν όλοι μαζί στα πλαίσια της μεγάλης περιοδείας επανένωσης του Πάνου και του Χάρη.

Παρ'όλα τα προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν τα τελευταία χρόνια, ο Μάνος δε σταμάτησε ούτε για μία μέρα να κάνει αυτό που αγαπούσε περισσότερο από το οτιδήποτε, να τραγουδάει.


Ένα ευλογημένο όνομα, που πλέον μπορεί να μπει δίπλα στα αντίστοιχα του Χατζιδάκι και του Λοίζου και να τραγουδάει παρέα με τον έτερο “πρίγκηπα” Παύλο Σιδηρόπουλο...

Έριξες άγκυρα σαν όλες τις φρεγάδες
ξέσπασε θύελλα απ' τον τρελό βοριά
σε ουράνιο τόξο που μπερδεύτηκε στις λάσπες
αναζητούσες μια καινούρια πυρκαγιά.


Μα εδώ αρχίζει και τελειώνει η αγάπη
στον άλλο κόσμο τι θα βρεις...
θα είσαι μπλεγμένος με καινούριο εφιάλτη
εδώ αρχίζει και τελειώνει η ζωή.

Bookmark and Share

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More