English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Microsoft: Τέρμα το "μονοπώλιο" του Internet Explorer στα Windows υπό την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Εναλλακτικές λύσεις για άλλα προγράμματα πλοήγησης (browsers), πέραν του Internet Explorer, θα προσφέρει από σήμερα σε εκατομμύρια Ευρωπαίους χρήστες η Microsoft, σύμφωνα με δέσμευσή της έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι χρήστες των Windows θα ερωτηθούν αν θέλουν άλλο browser και θα μπορούν να διαλέξουν από μια ποικιλία 11 ανταγωνιστικών προγραμμάτων.

Η προσφορά αυτή της αμερικανικής εταιρίας αποτελεί τμήμα της συμφωνίας που έκανε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τις εναντίον της κατηγορίες ότι εκμεταλλεύεται τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά λειτουργικών συστημάτων (χάρη στα Windows) για να αποκλείει τα προϊόντα των ανταγωνιστών της. Ένα "παράθυρο" θα καλέσει τους χρήστες να εγκαταστήσουν κάποιο άλλο πρόγραμμα ή να παραμείνουν στον Internet Explorer.
To εναλλακτικό λογισμικό που τυχόν θα επιλέξει ο χρήστης, θα εγκατασταθεί στον υπολογιστή του μέσω του συστήματος ενημερώσεων (updates) της Microsoft, σύμφωνα με το BBC.
Οι 11 επιλογές προγραμμάτων πλοήγησης (εκτός του Internet Explorer) είναι οι εξής: Avant, Chrome, Firefox, Flock, Green Browser, K-meleon, Maxthon, Opera, Safari, Sleipnir και Slim. Το "παράθυρο" update θα εμφανιστεί σε όσους διαθέτουν τα λειτουργικά συστήματα Windows 7, Vista και ΧΡ, αλλά όχι σε όλους τους χρήστες. Όσοι ήδη "τρέχουν" έναν διαφορετικό browser, δεν θα το δουν να "ξεπηδά" μπροστά τους.
Όσοι χρήστες έχουν θέσει τον Internet Explorer ως βασική (default) επιλογή τους και έχουν ρυθμίσει την αυτόματη λήψη των updates, θα τον δουν. Όσοι δεν κάνουν αυτόματα updates, θα κληθούν, αν θέλουν, να "κατεβάσουν" κάποιο εναλλακτικό πρόγραμμα πλοήγησης.
Όσοι δεν δουν το "παράθυρο", μπορούν να πάνε μόνοι τους στο site του "Windows Update" της Microsoft και να διαλέξουν μέσω αυτής της διαδικασίας έναν browser. Ένας χρήστης μπορεί να μην αποφασίσει αμέσως και να καθυστερήσει την επιλογή του για αργότερα.
Η σχετική οθόνη επιλογής θα συνεχίζει να εμφανίζεται μέχρι τελικά ο χρήστης να αποφασίσει τι θα κάνει. Όποιος θέλει να μείνει πιστός στον Internet Explorer, θα κληθεί να αναβαθμιστεί στην τελευταία έκδοση του προγράμματος.

Παραμένει άγνωστο ποια επίπτωση θα έχει η επιλογή browser στο μερίδιο του Internet Explorer διεθνώς.
Αν και δεν είναι εύκολος ο υπολογισμός και οι σχετικές εκτιμήσεις διαφέρουν κατά καιρούς, σύμφωνα με την εκτίμηση της Net Applications, o IE έχει μερίδιο 62% παγκοσμίως έναντι 24% του Firefox, αλλά στην Ευρώπη το μερίδιο του δεύτερου είναι πολύ μεγαλύτερο και σε μερικές χώρες έχει ξεπεράσει τον ΙΕ.

Τέλος, οι λιγότερο εξοικειωμένοι χρήστες υπολογιστών καλό θα είναι να μην ανησυχούν ότι το μηχάνημά τους έπεσε θύμα ιού, όταν δουν μπροστά τους την οθόνη επιλογής browser!

Πηγή: Enet.gr

Bookmark and Share

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More