English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Man som hatar kvinnor (2009)

Τίτλος: Män som hatar kvinnor (The Girl with the Dragon Tattoo, Το Κορίτσι με το Τατουάζ)
Κατηγορία: μυστηρίου, θρίλερ
Σκηνοθέτης: Niels Arden Oplev
Σενάριο: Nikolaj Arcel, Rasmus Heisterberg
Πρωταγωνιστές: Noomi Papace, Michael Nyqvist
Διάρκεια: 152'
Παραγωγή: Danish Filminstitute, Danmarks Radio (DR), Film i Väst, Filmpool Stockholm Mälardalen, Nordisk Film, Sveriges Television (SVT), Swedish Film Institute, TV2 Norge, Yellow Bird Films, ZDF Enterprises
Ημερομηνία κυκλοφορίας: Οκτώβριος 2009 (Ελλάδα)
Βαθμολογία S.G. (IMDb): 6,5 (7,5)

Με λίγα λόγια
Ο Michael Nyqvist είναι ένας μεσήλικας δημοσιογράφος που εκδίδει το περιοδικού Millennium, με έδρα τη Στοκχόλμη. Μια μέρα προσλαμβάνεται από έναν ηλικιωμένο κύριο, πρώην διοικητικό στέλεχος μιας μεγάλης δυναστείας, για να καταγράψει την ιστορία της οικογένειάς του. Η αληθινή του όμως αποστολή είναι να εξιχνιάσει μια άλυτη υπόθεση απαγωγής, της 16χρονης ανιψιάς του.


Άχρηστες πληροφορίες
Η Noomi Rapace έκανε μαθήματα οδήγησης μηχανής και έλαβε το αντίστοιχο δίπλωμα για να προετοιμαστεί για την ταινία.
Το πρόγραμμα hacking της Lisbeth στο φορητό της υπολογιστή ονομάζεται ASPHYXIA (από το Ελληνικό "ασφυξία").
Το The Girl With The Dragon Tattoo (διεθνής τίτλος) αποτελεί το πρώτο μέρος από την πετυχημένη τριλογία βιβλίων του Stieg Larsson. Τα άλλα δύο είναι τα Flickan som lekte med elden (The Girl Who Played with Fire) και Luftslottet som sprängdes (The Girl Who Kicked the Hornet's Nest) τα οποία έχουν επίσης μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη εντός του 2009.

Σκηνοθεσία
Ο πολυβραβευμένος Niels Arden Oplev καλείται να αποδείξει λανθασμένο τον γενικότερο κανόνα που λέει ότι οι μεταφορές βιβλίων στον κινηματογράφο είναι αποτυχημένες. Σε ένα μεγάλο βαθμό θα τα καταφέρει καθώς η μεστή και αληθοφανής σκηνοθεσία θα συμμαζέψει και περισώσει το πρόχειρο και αρκετά κουραστικό σενάριο, χωρίς τις εύκολες και φλύαρες λύσεις του Χόλυγουντ. Με έμφαση στα κοντινά πλάνα των πρωταγωνιστών αλλά και την χρήση μαγευτικών κάδρων του φυσικού πλούτου της Σουηδίας (που θυμίζουν στιγμές Wallander) ο Oplev θα μας αποτρέψει να κοιτάξουμε κάπου αλλού πέραν της οθόνης που βρίσκεται μπροστά μας - γεγονός που είναι αξιοθαύμαστο δεδομένης της διάρκειας της παρούσης.

Ερμηνείες
Ο Michael Nyqvist καλείται να ανταπεξέλθει στον "νουβελικό" χαρακτήρα του δημοσιογράφου Mikael Blomkvist. Θα πείσει ως πολύπειρος δημοσιογράφος που τα βάζει με τα "θηρία" της χώρας του (κάτι σαν τον Τσακ Νόρις της δημοσιογραφίας αλλά πιο χαμηλών τόνων) ενώ καθώς το μυστήριο της εξαφάνισης δίνει νέα τροπή στην πλοκή, δεν θα φοβηθεί να τσαλακωθεί με έναν άκρως Ευρωπαϊκό τρόπο αλλά ούτε και να ερωτευθεί όταν όλα γύρω του τον σπρώχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Δένει καταπληκτικά με την δεσποινίδα που ακολουθεί.
Η Noomi Rapace δεν έχει μεγάλο στήθος, ούτε υπερτροφικά χείλη. Μοιάζει με οποιαδήποτε γυναίκα της καθημερινότητας και αυτό είναι το μεγάλο ατού σε αντίθεση με κάποιο Αμερικανικό remake της τριλογίας (που ετοιμάζεται για το 2012). Ως θηλυκή goth χάκερ Lisbeth Salander, θα παίξει με την φωτιά και με τον δικό της μοναδικό τρόπο θα βοηθήσει τον ήρωα στην έρευνα του. Η πινελιά του Oplev εμφανίζεται καθώς δεν μας χαρίζει έναν κενό χαρακτήρα αλλά με πέπλα μυστηρίου θα καλύψει εντέχνως την ίδια την Lisbeth μέχρι το τέλος. Δραματικές και αληθοφανείς οι σκηνές των βιασμών ενώ θα υποστηρίξει τα τραύματα των εμπειριών της σε κάθε λέξη που ξεστομίζει, σε κάθε άγγιγμα που τολμά, σε κάθε φιλί που διστακτικά δίνει.
Ξεχωρίζει για την αληθοφάνεια της ερμηνείας του ως Henrik Vanger ο Sven-Bertil Taube που θα κρατήσει το κύρος της δυναστείας αλλά στο τέλος θα μας συγκινήσει ανεξαιρέτως (μεγάλη έμφαση στα λόγια που δεν μπορεί να αρθρώσει).
Αρκετά καλός και ο Peter Andersson στον ρόλο του κρατικού κηδεμόνα της Lisbeth, Nils Bjurman. Πονηρός, μοχθηρός, αηδιαστικός και βίαιος, θνητός και δειλός.
Εν κατακλείδι
Εάν αναμένετε βιβλικά μυστήρια, splatter στοιχεία και ίντριγκες, απλά προσπεράσετε. Ο Ευρωπαϊκός κινηματογράφος έχει την μαγεία να μετατρέπει τους ήρωες σε γείτονες μας και να εμφανίζει την "εξήγηση" αφού πρωτίστως στύψει εντελώς το μυαλό μας. Βεβαίως, το Κορίτσι με το Τατουάζ θα χάσει την πορεία του κάπου προς την μέση της ταινίας αλλά με γοργά βήματα η μαεστρία του σκηνοθέτη Oplev θα τη διορθώσει. Εάν το σενάριο ήταν καλύτερο, σίγουρα θα γράφαμε για ένα αριστούργημα.

Για hackers με τεράστιες οθόνες και υπολείμματα φαγητού στο πληκτρολόγιο, για τους λάτρεις του "Άσε το Κακό να μπει", για τους υπομονετικούς φίλους του Wallander, για τους Greek lovers που μαγεύουν τις Σουηδές των καλοκαιριών, τίποτα περισσότερο από 6,5/10 απέναντι σ' ένα σύνολο που θα μπορούσε αλλά.. - σε αντίθεση με το γεμάτο 7,5/10 των σινεφίλ του IMDb.


edit: Στο πλαίσιο συνεργασίας του συγγραφέα με το Cine.gr
edit 1: Το "με λίγα λόγια" έχει παρθεί αυτούσιο από το Cine.gr


Bookmark and Share

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More