English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Βασίλης Παπακωνσταντίνου: Από το Μόναχο στο Ηρώδειο

Θυμαμαι, πολλα χρονια πριν, μια συναυλια στην οποια βρεθηκα. Συμμετειχαν πολλοι τραγουδιστες. Ενας ομως καταφερε να ζωντανεψει το σταδιο, να κανει τον κοσμο να ανατριχιαζει με τη φωνη και την ερμηνεια του και ολοι να τραγουδουν σαν μια παρεα. Φυσικα αυτος δεν ηταν αλλος απο τον Βασιλη Παπακωνσταντινου...

Γεννημενος πριν πολλα πολλα χρονια σε ενα χωριο της Αρκαδιας, απο πολυ νωρις ηξερε με τι ηθελε να ασχοληθει. Εναυσμα η πρωτη του κιθαρα οταν ηταν δωδεκα χρονων και η συμμετοχη σε πολλα συγκροτηματα της εποχης. Το πρωτο δικο του συγκροτημα ειχε τιτλο CROSSWORDS, με ταλικο στιχο και εμφανισεις σε clubs.

Πολιτικοποιημενος, μα ποτε ενταγμενος σε καποιο απο τα κομματα της Αριστερας, ο Βασιλης παντοτε αγωνιζεται για τα δικαιωματα, στηριζει την τακτικη διεκδικησης και ταξιδευει μεχρι το Μοναχο το 1973 οπου συμμετεχει σε επιτροπες αντιδικτατορικου αγωνα. Παραλληλα τραγουδα και σε στεκια ελληνων φοιτητων και ομογενων.
Η συναντηση του με τον Θεοδωρακη στο Παρισι το ‘74 και η γνωριμια του με τους Μανο Λοιζο και Θανο Μικρουτσικο την ιδια χρονια εμελλε να ειναι η απαρχη της επαγγελματικης του πορειας που μετραει ηδη τρεις δεκαετιες και το μετρημα δεν σταματαει εδω...

Το 1976 ηχογραφει την πρωτη του προσωπικη δουλεια, ενα δισκακι 45 στροφων και τραγουδα σε μπουατ των Αθηνων. Συμμετεχει στον δισκο του Μανου Λοιζου «Τα τραγουδια του δρομου» αλλα και στον δισκο «Της εξοριας» του Μικη Θεοδωρακη ο οποιος μαλιστα τον επιλεγει να ειναι μαζι του στην παγκοσμια περιοδεια του το 1978.
Πισω στην Ελλαδα συμμετεχει σε εκδηλωσεις του νεολαιιστικου και του εργατικου κομματος και τραγουδα σε απεργιες, συγκεντρωσεις και συναυλιες κατα του ρατσισμου και του φασισμου.

Εκεινη την εποχη, λιγο πριν τη ροκ δεκαετια του ’80, ξεκινα να εκδηλωνει την επιρροες απο τη διεθνη μουσικη σκηνη. Το 1978 κυκλοφορησε εναν δισκο με τιτλο το ονομα του που περιειχε τραγουδια γραμμενα απο τον Αντωνη Βαρδη και διασκευες σε Θεοδωρακη και Σαββοπουλο. Το 1982 ο δισκος που κυκλοφορει εχει τιτλο «Φοβαμαι» και περιεχει τραγουδια του Μανου Λοιζου, του Λακη Παπαδοπουλου του Γιαννη Ζουγανελη αλλα και του Γιαννη Γλεζου. Τα τραγουδια που ερμηνευει εχουν ηχους ηλεκτρικους και στιχο σκληρο, δυνατο και σαφως παρεμβατικο. Οι δυο αυτοι δισκοι και κυριως ο δευτερος γνωριζουν μεγαλη επιτυχια και αποτελουν την εναρξη μιας επιτυχημενης καριερας στη ροκ μουσικη.

Ενας απο τους ανθρωπους που τον επηρεασαν, μετα τον Μανο Λοιζο, ηταν και ο Νικολας Ασιμος. Γνωριστηκαν και συνεργαστηκαν στον πρωτο δισκο του Ασιμου «Ο Ξαναπες» το 1982.
Η πορεια του ειναι προδιαγεγραμμενη και οι επιτυχιες διαδεχονται η μια την αλλη. Οι δισκοι του γνωριζουν τεραστια αποδοχη απο τον κοσμο και ο Βασιλης Παπακωνσταντινου εδραιωνεται στον χωρο κυριως ως ενας κατ’εξοχην συναυλιακος καλλιτεχνης. Η πρωτη μεγαλη συναυλια της καριερας του πραγματοποιηθηκε το 1985 στο Σταδιο Ειρηνης και Φιλιας. Την παρακολουθησαν 16.000 θεατες...Δυο χρονια αργοτερα αλλη μια συναυλια στη Λεωφορο Αλεξανδρας γνωριζει τεραστια επιτυχια κι απο τοτε οι συναυλιες του ειναι σημειο αναφορας και μαζικοτητας!

Τα επομενα χρονια οι επιτυχημενες συνεργασιες συνεχιζονται. Το 1988 συνεργαζεται με τον Θανο Μικρουτσικο στον δισκο «Ολα απο χερι καμμενα», οπου ερμηνευει στιχους του Κωστα Τριπολιτη και το 1989 ενας δισκος με καποια απο τα πλεον δημοφιλη τραγουδια του («Ελλας», «Βικτωρια», «Για μενα τραγουδω» ), με τιτλο «Χορευω».

Το 1991 τον βρισκει στο Αττικον παρεα με τον Γιωργο Νταλαρα. Η συναντηση αυτη μαλιστα ηχογραφηθηκε και λιγο αργοτερα κυκλοφορησε ενας δισκος με τα τραγουδια των δυο ερμηνευτων. Την ιδια χρονια κυκλοφορησε και την προσωπικη του δουλεια «Χρονια πολλα». Το 1992 ο Βασιλης Παπακωνσταντινου ξανασυναντα τον Ασιμο στον δισκο «Φαλιμεντο του κοσμου» ενω κυκλοφορει και το δισκο «Σφεντονα». Ο ιδιος εχει δηλωσει οτι το ομωνυμο τραγουδι, οπως και καποια αλλα, ειναι επηρεασμενο απο τα παιδικα του χρονια στο χωριο του. Το 1994 στον δισκο «Δε σηκωνει» συνεργαζεται με πολλους μεγαλους τραγουδοποιους, Αλκη Αλκαιο, Αφροδιτη Μανου, Σταματη Μεσημερη κ.α.

Μια δεκαετια νωριτερα ο Βασιλης ειχε ηχογραφησει εναν ακρως επιτυχημενο δισκο με μελοποιημενα ποιηματα σε συνθεσεις Μικη Θεοδωρακη που τιτλοφορειτο «Καρυωτακης». Ετσι και το 1994 κυκλοφορησε ο δισκος «Φυσαει» με μελοποιημενα ποιηματα του Τασου Λειβαδιτη απο τον Γιωργο Τσαγκαρη.

Λιγα χρονια αργοτερα και συγκεκριμενα το 1997 κυκλοφορει αλλος ενας ενδιαφερον δισκος, «Πες μου ενα ψεμα να αποκοιμηθω», με τραγουδια του Νικολα Ασιμου και αλλων αλλα και το «Μαλιστα κυριε» του Γιωργου Ζαμπετα και του Αλεκου Καγιαντα.
Ακολουθει η συνεργασια με τον Λαυρεντη Μαχαιριτσα το 1999 στον δισκο «Να με φωναξεις» οπου συνεργαστηκε και με τους Λευτερη Παπαδοπουλο, Οδυσσεα Ιωαννου, ενω την ιδια χρονια ξανασυνεργαζεται με τον Θανο Μικρουτσικο στον δισκο «Θαλασσα στη σκαλα».
Το 2002 κυκλοφορει το «Προσεχω δυστυχως», μια δουλεια εξολοκληρου γραμμενη απο τον Μανο Ξυδους των Πυξ Λαξ και με τιτλο εμπνευσμενο απο μια "ατακα" της κορης του.

Το 2003 ειναι μια σπουδαια χρονια για τον ερμηνευτη καθως γιορταζει 30 χρονια στο τραγουδι. Για να γιορτασει λοιπον αυτην την επιτυχημενη πορεια εδωσε μια συναυλια στο Θεατρο Πετρας στην Πετρουπολη, οπου φυσικα ο κοσμος συνερρευσε για να τον ακουσει και να τον δει να ερμηνευει ολες αυτες τις μεγαλες του επιτυχιες παρεα με λαμπρους καλλιτεχνες επι σκηνης.
Οι δισκογραφια συνεχιζεται, ομως θαρρω πως το αξιοσημειωτο ειναι η συναυλια του στο Ηρωδειο το 2005 με χιλιαδες κοσμου, παλμο, ενταση και τον υπεροχο χωρο του αρχαιου θεατρου.
Αληθεια αυτος ο ανθρωπος οπου κι αν τραγουδα, μοιαζει να ταιριαζει... παντου!

Ενα χρονο πριν κυκλοφορει το «Φρεσκο χιονι» με τραγουδια πολλων αξιολογων δημιουργων, οπως της Μαριανινας Κριεζη, του Νικου Ζιωγαλα και του Μανωλη Φαμελου και τρια χρονια μετα (2007) κυκλοφορει ο δισκος «Μετωπικη». Το 2008 συνεργαζεται με τον Σταματη Μεσημερη στο δισκο «Βατομουρα». Η τελευταια του προσωπικη δουλεια τιτλοφορειται «Ουρανια τοξα κυνηγω». Ο δισκος αυτος μας εντυπωσιασε, καθως ειναι η πρωτη φορα που ο Βασιλης υπογραφει τη μουσικη σε ολα τα τραγουδια του δισκου σε στιχους Αλκη Αλκαιου.

Αυτος ο ανθρωπος εχει καταφερει το ακατορθωτο. Εχει συνεργαστει με ολους, σχεδον, τους τραγουδοποιους του εντεχνου/ροκ μουσικης στην Ελλαδα κι εχει δουλεψει επι σκηνης με τους μεγαλυτερους ελληνες ερμηνευτες.

Ολα αυτα τα χρονια περα απο μια επιτυχημενη πορεια στη δισκογραφια, ο Βασιλης Παπακωνσταντινου, ο ροκ Βασιλης, εχει εδραιωθει οπως προανεφερα ως καθαρα συναυλιακος καλλιτεχνης. Ειναι γεγονος πως εχει κανει τις πιο επιτυχημενες περιοδειες στην Ελλαδα, εχει εμφανιστει σε πολλες μουσικες σκηνες αλλα και σε σταδια του εξωτερικου με τεραστια επιτυχια. Η συναυλια του στο Ηρωδειο εδειξε σε ολους πως η μουσικη ειναι μια, μοναδικη και διακρισεις δεν γνωριζει. Οι ροκ μελωδιες του χωρανε παντου.
Απο τις αρχες της περασμενης δεκαετιας ο Βασιλης Παπακωνσταντινου ειναι ζευγαρι με την γνωστη ηθοποιο Ελενη Ραντου με την οποια εχουν μια κορη.
Φετος ενωνει τις δυναμεις του με τεσσερις φιλους: τον Λακη Παπαδοπουλο, τον Σακη Μπουλα και τον Γιαννη Ζουγανελη και την Ραλλια Χρηστιδου σε ενα ανατρεπτικο προγραμμα, χιουμοριστικο και... με μια δοση διαπαιδαγωγησης!
Δε θα πεθανουμε ποτε κουφαλα νεκροθαφτη!

Δισκογραφία
1975: «Τα αγροτικά»
1976: «Της εξορίας»
1978: «Βασίλης Παπακωνσταντίνου»
1981: «Αρμενία»
1982: «Φοβάμαι»
1984: «Καρυωτάκης»
1984: «Διαίρεση»
1985: «Η συναυλία από το Νέο Φάληρο»
1987: «Χαιρετίσματα»
1987: «Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του»
1988: «Όλα από χέρι καμένα»
1989: «Χορεύω»
1991: «Νταλάρας-Παπακωνσταντίνου: Ζωντανή Ηχογράφηση από το Αττικόν»
1991: «Χρόνια Πολλά»
1992: «Σφεντόνα»
1994: «Φυσάει»
1994: «Δε Σηκώνει»
1994: «Οι μπαλλάντες του Βασίλη»
1996: «Στην οθόνη της ψυχής μου»
1997: «Πες μου ένα ψέμα ν’ αποκοιμηθώ»
1999: «Να με φωνάξεις»
1999: «Θάλασσα στη Σκάλα»
2000: «Σφεντόνα-Live»
2000: «Χαμένες Αγάπες»
2002: «Προσέχω…δυστυχώς»
2003: «Εσείς, οι φίλοι μου κι εγώ - Live Πετρούπολη»
2004: «Φρέσκο Χιόνι»
2005: «Ηρώδειο»
2007: «Μετωπική»
2008: «Βατόμουρα»
2009: «Ουράνια Τόξα Κυνηγώ»

Προτεινόμενο site: www.vasilisp.com/


edit: Οι φωτογραφίες κλειστού χώρου και το 13λεπτο video προέρχονται από τις εμφανίσεις του Βασίλη Παπακωνσταντίνου τον προηγούμενο χειμώνα και έχουν τραβηχθεί με την Sony H3 HD του YpNoS.

Bookmark and Share

2 scary σχόλια:

Είναι απίστευτος και τρομερά ταλαντούχος, πέρα από τη μοναδική χροιά της φωνής του!
Επίσης διαβάσαμε για το Κυριακάτικο show, μπράβο για την ιδέα των μπλογκς.
Θα επικοινωνήσουμε.

Ειναι μοναδικος και καθε του live ειναι εξισου ιδιαιτερο..

Σ'ευχαριστω για τα καλα σου λογια :)

Εδω θα ημαστε!

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More