English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2009

Transformers: Revenge of the Fallen (2009)


Τίτλος: Transformers: Revenge of the Fallen (Transformers: Η εκδίκηση των ηττημένων)
Κατηγορία: φαντασίας, περιπέτεια
Σκηνοθέτης: Michael Bay
Σενάριο: Ehren Kruger, Roberto Orci, Alex Kurtzman
Πρωταγωνιστές: Shia LaBeouf, Megan Fox, Josh Duhamel, Tyrese Gibson, John Turturro, Ramon Rodriguez, Kevin Dunn, Julie White, Isabel Lucas
Διάρκεια: 150'
Εταιρία παραγωγής: DreamWorks SKG, Paramount Pictures, Hasbro, Di Bonaventura Pictures
Έτος παραγωγής: 2009
Βαθμολογία S.G. (IMDb): 4,5 (6,2)

Με λίγα λόγια
Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που ο Σαμ Γουίτγουικι έσωσε τη Γη από τον πόλεμο μεταξύ των Autobots και των Decepticons και τώρα ξεκινά μια νέα, ακόμα πιο άγρια μάχη μεταξύ των Transformers για το Σύμπαν. Πρόσωπο κλειδί στη μεταξύ τους διαμάχη είναι, για άλλη μια φορά, ο νεαρός Σαμ, ο οποίος πασχίζει να ζήσει μια κανονική φοιτητική ζωή μακριά απ' τους δικούς του, καθώς και τον έρωτά του με την εκπάγλου καλλονής Μικαέλα… Στην παρέα τους βέβαια, έχει προστεθεί και ο νέος φίλος και φύλακας άγγελος του Σαμ, το ρομπότ Bumblebee, που αρνείται πεισματικά ν' αφήσει τον Σαμ. Όμως πεπρωμένο φυγείν αδύνατον… Τα οράματα επανέρχονται και ο Σαμ καλείται να αποκωδικοποιήσει τα σύμβολα και τα μηνύματα που κατακλύζουν το μυαλό του καθώς, η νέα σύγκρουση "γιγάντων" είναι αναπόφευκτη.

Άχρηστες πληροφορίες
Το ρομπότ Wheelie είναι στην ουσία φόρος τιμής προς το Wall-E (2008), μία άλλη ταινία με ρομπότ. Και οι δύο έχουν μεγάλους λαιμούς, ματιά σαν κιάλια και κυρίως, και οι δύο είναι σκλάβοι οι οποίοι κάποια στιγμή κάνουν τις δίκες τους επιλογές. Ο John Turturro πήρα άδεια να σκαρφαλώσει στις πυραμίδες κατά την διάρκεια των γυρισμάτων στην Αίγυπτο. Κάποια στιγμή, κατέρρευσε σε λυγμούς. Όταν τον ρώτησε ο Michael Bay, αποκρίθηκε πως "απλά δεν σου τυγχάνει να κανείς τέτοια πράγματα σε ταινίες. Δεν συμβαίνει να κανείς γυρίσματα σε ένα μέρος που είναι 4000 χρόνων." Σε αντίθεση με τον χαρακτήρα της Mikaela, η Megan Fox δεν μπορεί να οδηγήσει μία μηχανή όποτε στις σκηνές που γυρίστηκαν χρειάστηκε κάποιος να την σπρώχνει για να ξεκινήσει αλλά και κάποιος να πιάσει την μηχανή όταν τελείωνε (όχι πάντα με επιτυχία). Ο Steve Jablonsky φώναξε τον μέντορά του, Hans Zimmer ο οποίος μαζί με τους Linkin Park είναι υπεύθυνοι για το μουσικό θέμα της ταινίας. Το τρίο συνεργάστηκε να φτιάξουν ένα θέμα βασισμένο στο τραγούδι του συγκροτήματος, New Divide. Ο Fallen είναι το μόνο Transformer στην ταινία που δεν μεταμορφώνεται.

Σκηνοθεσία
Ο Michael Bay παραμένει πιστός στο δόγμα "μία ταινία κάθε 2-3 χρόνια" και επανέρχεται με την μόλις 9η ως σκηνοθέτης αλλά και παράγωγος υπό την καθοδήγηση του Steven Spielberg. Μετά το επικό (τουλάχιστον σε διάρκεια) Transformers (2007), η συνέχεια του είναι εξίσου επική (μόνο στην διάρκεια). Η σκηνοθεσία, σε συνδυασμό με το μοντάζ το οποίο ήταν υπερβολικά χαλαρό, δίνει την εντύπωση πως οι δημιουργοί της παρούσης προσπάθησαν να εισαγάγουν όσο πιο πολλές λεπτομέρειες, χαρακτήρες, εφέ κτλ μπορούσαν χωρίς όμως να δώσουν έμφαση σε ένα καλογραμμένο και στιβαρό σενάριο. Σίγουρα τα εφέ είναι απλά μοναδικά και άξια βραβείου (γραφικά αλλά και ήχος, αν και όσον αφόρα το δεύτερο η αλήθεια είναι πως δεν υπήρχε ισορροπία της έντασης των φωνών με την αντίστοιχη των εφέ), όμως κάποια στιγμή θα αρχίσουν να κουράζουν και να προκαλούν με τις μεγάλης διάρκειας μονότονες σκηνές. Οι διάλογοι είναι σπανίως ικανοποιητικοί αλλά σε 3-4 περιπτώσεις θα μας χαρίσουν γέλιο. Η μουσική επένδυση του Steve Jablonsky είναι αξιόλογη όμως αρκετές φορές έρχεται σε αντίθεση με τα εφέ ενώ κάποιες άλλες είναι εντελώς απούσα.

Ερμηνείες
Ο Shia LaBeouf επιστρέφει ως Sam Witwicky. Κολέγιο, γυναίκες, αυτοκίνητα χμμ.. οι σεναριογράφοι γελιούνται αν πιστεύουν ότι θα κατανοήσουμε το κολεγιακό άγχος του πρωταγωνιστή (γκόμενα η "θνητή" Megan Fox, αυτοκίνητο μια καινούρια σέξυ Camaro, τι άλλο να ζητήσει ένας απλός φοιτητής?). Θα ταλαιπωρηθεί αρκετές στιγμές από το κακογραμμένο σενάριο, ειδικά στις περιττές και ανούσιες σκηνές του τέλους με τους γονείς να είναι αδικαιολογήτως παρόντες όμως θα μας προσφέρει γέλιο, όσο αυτό είναι δυνατό, και θα υποστηρίξει έναν αρκετά εύκολο ρόλο από πλευρά ερμηνείας.

Η Megan Fox, το συνηθισμένο κορίτσι της γειτονιάς σας, είναι η Mikaela Banes. Ναι, γεμίζει όλα τα κάδρα και αποσυντονίζει την ροή του έργου και του αίματός μας, όμως είναι πραγματικά αστείο το γεγονός ότι πρωταγωνίστρια σε ταινία λέει μόλις 3 (ναι τρεις!) ολοκληρωμένες προτάσεις σε ολόκληρη την ταινία.. και πρόκειται για μία τεράστια σε διάρκεια ταινία. Αν το ξεπεράσουμε κι αυτό, και συνεχίσουμε στο χαλαρό πνεύμα του έργου (δεν γίνεται να παρουσιαστεί με διαφορετικά κριτήρια) τότε σίγουρα η Fox είναι fox στην πραγματικότητα και θα κάνει αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα από όλες.. να λάμπει ακόμα κι αν βάλλεται από σκόνη, πέτρες και λάσπη.

Ο κυρίως κωμικός John Turturro υποστηρίζει τον χαρακτήρα του Πράκτορα Simmons. Θα καταφέρει να δώσει 2-3 κωμικές σκηνές όμως στην συνέχεια θα αφομοιωθεί στο ανύπαρκτο σύνολο.

Εξαιρετικοί, μόνο στην αρχή όμως, οι Kevin Dunn και Julie White ως Ron και Judy Witwicky, γονείς του ηρώα. Θα δέσουν με έναν μοναδικό τρόπο και θα ταλαιπωρήσουν αρκετά το κολεγιόπαιδο όμως στην συνέχεια η παρουσία τους θα αποδειχθεί σεναριακά ενοχλητική.

Εν κατακλείδι
Ένα μονότονο και κουραστικό σύνολο με ανύπαρκτη ιστορία, ανύπαρκτες ερμηνείες και υπερβολική διάρκεια. Χμμ, ποιόν κοροϊδεύουμε? Αφού θα το δείτε τελικά! Και ο λόγος αυτού? μία εικόνα αξίζει όσες χίλιες λέξεις..

Για teens και tins, για μεγαλύτερης ηλικίας άνδρες άνευ παντόφλας, για gadget maniacs και νοικοκυρές που δεν θα ξανακοιτάξουν πότε την φριτέζα τους με τον ίδιο τρόπο, τίποτα περισσότερο από 4,5/10 για μία ταινία που θα ακολουθήσει το δόγμα "τα sequel είναι πάντα χειρότερά της πρωτότυπης" και κυρίως, για μία ταινία που θα κουράσει παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εφέ - μακριά από το 6,2/10 του IMDb.

Δείγμα διαλόγων
[after Bumblebee blasts the house to destroy the kitchen bots]
Judy Witwicky: Sam, Sam, listen to me... I cannot have a psychotic alien in my garage!
Ron Witwicky: Judy, Judy, remember: national security. If we keep quiet, the government will pay for our house!
Judy Witwicky: Yeah, well if they rebuild it, I want a swimming pool! And a Jacuzzi!


edit: Στα πλαίσια συνεργασίας του συγγραφέα με το Cine.gr
edit 1: Το κείμενο "Με λίγα λόγια" έχει δανειστεί αυτούσιο από το www.villagecinemas.gr

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More