English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Watchmen (2009)

Τίτλος: Watchmen
Κατηγορία: φαντασίας, περιπέτεια, δράμα
Σκηνοθέτης: Zack Snyder
Σενάριο: David Hayter, Alex Tse
Πρωταγωνιστές: Jackie Earle Haley, Malin Akerman, Billy Crudup, Matthew Goode, Jeffrey Dean Morgan, Patrick Wilson, Carla Gugino, Matt Frewer, Stephen McHattie, Laura Mennell, Rob LaBelle, Gary Houston
Διάρκεια: 163'
Εταιρία παραγωγής: Warner Bros. Pictures, Paramount Pictures, Legendary Pictures, Lawrence Gordon Productions, DC Comics
Έτος παραγωγής: 2009
Βαθμολογία S.G. (IMDb): 6 (7,9)

Με λίγα λόγια
Νέα Υόρκη, 1985: Σε έναν εναλλακτικό κόσμο, βυθισμένο στο σκοτάδι και την παράνοια, η Αμερική βρίσκεται στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου με τη Σοβιετική Ένωση. Ένας ανεξήγητος νόμος διατάζει τους υπέρ-ήρωες να μην πετάνε, να μη διακτινίζονται, να μην σκαρφαλώνουν, εν ολίγοις να σταματήσουν να σώζουν τον κόσμο. Έτσι, όλοι οι υπέρ-ήρωες πλέον έχουν αναγκαστικά αποσυρθεί και έχουν τραβήξει ο καθένας το δρόμο του, αφήνοντας πίσω τους την παλιά ζωή τους. Ο μόνος που δεν έχει διαγράψει το παρελθόν του είναι ο Ρόρσαχ, ένας μασκοφόρος ντετέκτιβ που, συνεχίζοντας να ζει στις σκιές και να πολεμά το έγκλημα, θεωρείται απ' όλους ψυχοπαθής. Όταν ξαφνικά ένας βετεράνος υπερήρωας, ο Έντουαρντ Μπλέικ (γνωστός και ως Comedian), δολοφονείται, όλοι θεωρούν ότι η δολοφονία του είναι ένα τυχαίο περιστατικό, αλλά ο Ρόρσαχ πιστεύει ότι πίσω της κρύβεται μία ολόκληρη πλεκτάνη αφανισμού των υπέρ-ηρώων και είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να αποκαλύψει την αλήθεια. Χάρη σε εκείνον, η παλιά ομάδα σούπερ-ηρώων επανασυνδέεται για να προστατέψουν την ανθρωπότητα. Όμως, ποιός φυλάει τους Watchmen;

Άχρηστες πληροφορίες
Κατά την διάρκεια επεξεργασίας αυτού του project στις αρχές της δεκαετίας του '90, οι ιθύνοντες βασίστηκαν κυρίως στο σενάριο του Sam hamm αφού κάπου στο 1980 ο συγγραφέας του original κόμικ, Alan Moore, αρνήθηκε να το γράψει. Ως μέλη του καστ ακούστηκαν τα ονόματα του Robin Williams (Rorschach), Jamie Lee Curtis (Silk Spectre), Gary Busey (Comedian) και των Richard Gere και Kevin Costner (NiteOwl). Το project αυτό υπεστη πολλές επεξεργασίες όσον αφόρα το σενάριο κάτω από τις οδηγίες του σκηνοθέτη Terry Gilliam αλλά τελικά κατέληξε στο ράφι της Warner Bros. O Darren Aronofsky επρόκειτο να σκηνοθετήσει το έργο αλλά τελικά αποσύρθηκε λόγω χρονικής ασυμβατότητας με τα γυρίσματα του Fountain (2006).

Σκηνοθεσία
Το καλό "remake a la Romero" της ταινίας Dawn of the Dead (2004), το πατριωτικό αλλά αξιόλογο 300 (2006) ήταν σίγουρα οι ταινίες που έφεραν τον Zack Snyder μπροστά από τα φώτα της δημοσιότητας καθώς η σκηνοθετική του εμπειρία δεν είναι και τόσο μεγάλη όσο κάποιος φανταζόταν (μόλις 6 ταινίες μέχρι τη στιγμή που γράφεται η παρουσίαση αυτή). Είναι ίσως σημαντικό να τονιστεί η δημοφιλία που κέρδισε ο εν λόγω σκηνοθέτης κυρίως λόγω του 300 όπως εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η ταινία αυτή αποτελεί στην ουσία ένα project που εμφανίζεται και εξαφανίζεται στα συρτάρια των Στούντιο από την δεκαετία του 1980. Η ανυπομονησία των παρά πολλών πιστών φίλων του κόμικ του θρυλικού Alan Moore αντικαταστάθηκε με κραυγές θαυμασμού από την μία και γροθιές στα καθίσματα των αιθουσών από την άλλη. Η ταινία κατάφερε να αποτελέσει το επίκεντρο ατέλειωτων συζητήσεων σε fora, περιοδικά και εκπομπές καθώς το στούντιο έβλεπε τα ταμία του να γεμίζουν.

Η παρακάτω παρουσίαση αφόρα την ταινία ως ταινία, μακριά από τον μύθο των κόμικ, μακριά από τις συγκρίσεις και τις ανούσιες κόντρες.

Ο 43χρονος Zack Snyder καλείται να μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη ένα ακόμα κόμικ την εποχή οπού ο Σκοτεινός Ιππότης (2008) κέρδισε τις εντυπώσεις και μάγεψε με το σύνολό του. Το trailer του Watchmen προωθήθηκε στις αίθουσες μαζί με τον Ιππότη και κέρδισε το ενδιαφέρον αρκετών θεατών. Η αλήθεια είναι πως κρατώντας μία απόσταση από την πηγή, οι σεναριογράφοι David Hayter και Alex Tse δημιουργούν έναν τεράστιο λαβύρινθο που χρειάζεται 163' για τη κανονική και 186' για τη extended έκδοση ώστε να "βγάλει οποιοδήποτε ίχνος" νοήματος και να καταφέρει να ενώσει τα τόσα διαφορετικά στοιχεία σε μία και μόνο ροή. Η σκηνοθεσία και το μοντάζ δεν θα το καταφέρουν σε καμία των περιπτώσεων. Η αλήθεια είναι πως η ταινία έχει όχι μόνο τεράστια κενά αλλά και ανούσιες στιγμές με υπέρ-βολική επιμονή στο δένδρο και όχι στο δάσος - όπου δάσος είναι φυσικά ο Ψυχρός Πόλεμος και η τρομολαγνεία, ο φόβος της επόμενης ημέρας, η προκλητικότητα και η στρατηγική των πυρηνικών όπλων. Συγκεκριμένα, θα δούμε ξεχωριστά τους χαρακτήρες να αποκτούν κάποιο υπόβαθρο το οποίο είναι αρκετά κουραστικά σχεδιασμένο και καθόλου δεμένο με την κεντρική ιστορία, αργές εναλλαγές σκηνών και αρκετή βιαιότητα που θα ταρακουνήσει λίγο τον χαμένο ύπνο του θεατή. Τα εφέ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι εκπληκτικά ενώ σε άλλες θα σεβαστούν τις προηγούμενες δεκαετίες. Ξεχωρίζουν αναμφισβήτητα τα εφέ ήχου και τα κουστουμιά τα οποία κερδίζουν τον θεατή και αποτελούν το "καλό μέρος" της ταινίας. Οι διάλογοι είναι σοβαροφανείς, με λίγη δόση φιλοσοφίας που καταλήγει όμως δυστυχώς σε αερολογίες.
Ερμηνείες
Ο Jackie Earle Haley είναι ο Walter Kovacs και κατ'επέκταση ο υπέρ-ήρωας Rorschach. Ένας αρκετά καλογραμμένος χαρακτήρας με τονισμένη την δίψα για δικαιοσύνη, την παράκαμψη των νόμων και την βία ως τρόπο ζωής. Κουρασμένος από την ζωή και απογοητευμένος από τον Νόμο που διέπει τους ήρωες, ο Haley θα ερμηνεύσει το δραματικό, το βίαιο και το περιπετειώδες κομμάτι του ρόλου του με απόλυτο ρεαλιστικό τρόπο, ιδίως όταν "πέσουν οι μάσκες".
Ο Patrick Wilson ερμηνεύει τον χαρακτήρα του Dan Dreiberg (Nite Owl II). Το τμήμα μακιγιάζ της παραγωγής έχει κάνει εκπληκτική δουλεία στο πρόσωπο του 35χρονου ηθοποιού ενώ ο ίδιος παλεύει με την "συνταξιοδότηση", την λησμονιά και το μυστήριο της ιστορίας. Έρωτας και περιπέτεια θα προστεθούν στα διλήμματα του ηρώα καθώς η προσήλωση προς το παρελθόν και τον απόντα σεβασμό προς τους υπέρ-ήρωες, τείνει να σβήσει. Πολύ καλός για τα μέτρα του ρόλου του, θα δέσει ικανοποιητικά με την όμορφή της παρέας και θα προσθέσει στο σύνολο.
Η Malin Akerman είναι η Laurie Jupiter (Silk Spectre II). Όμορφη, ερωτευμένη με έναν ημι-θεό και έναν υπέρ-ηρώα, ανήσυχη και κινητική. Θα ομορφύνει κάποια κάδρα ενώ θα κουράσει κάποια αλλά. Το δραματικό κομμάτι είναι αρκετά κουραστικό ενώ σίγουρα θα γοητεύσει τις έφηβες ερωτευμένες και όπως χαρακτηριστικά έχει ειπωθεί "το φιλί κατά τη διάρκεια της πυρηνικής έκρηξης είναι ό,τι πιο ποιητικό έχω δει".
Το "ανώνυμο" καστ συνεχίζεται με τον Billy Crudup στον ρόλο του Dr. Manhattan (Jon Osterman). Αυτός ο φωσφοριζέ μπλε γίγαντας με το μόριο ως εκρεμές και τα οπίσθια ως διαφήμιση μηχανήματος γυμναστικής, κρύβει κάποια υποκριτικά στοιχεία κυρίως στις σκηνές οπού ΔΕΝ θα θυμίσει την παθητικότητα και την ατονία του Colin Farrell. Δαμάζοντας τον χρόνο και τον χώρο κάνοντας τον Αϊνστάιν περήφανο, θα εμπλακεί σε έναν πόλεμο του Βιετνάμ όπως δεν τον έχουμε γνωρίσει καθώς αυτός ο πόλεμος θέλει τους Αμερικανούς νικητές. Ανιαρό το ρομαντικό μέρος, με εξαίρεση την κωμική κλωνοποίηση της σεξουαλικότητας, ενώ ίσως ενδιαφέρον το δραματικό κομμάτι του τέλους.
Ο κυνηγός τεράτων John Winchester του Supernatural, κατά κόσμο Jeffrey Dean Morgan μας εμφανίζεται ως Edward Blake (The Comedian). Με στοιχεία Clint Eastwood, με πούρο και μία τάση προς το χάος, ο Κωμικός θα καταφέρει να προκαλέσει τον χαμό γύρω του κατά την διάρκεια των ένδοξων ήμερών του. Ο θάνατος θα αποτελέσει την αφορμή επανένωσης των απόγονων των υπέρ-ηρώων και την αποκάλυψη ενός ακόμα μεγαλύτερου μυστικού. Μία και μόνο σκηνή αρκεί για να σας κάνει να τον μισήσετε η απλά να λατρέψετε τον ρεαλισμό της ερμηνείας του.
Ο κυρίως τηλεοπτικός Matthew Goode ερμηνεύει τον χαρακτήρα του Adrian Veidt (Ozymandias). Έχει λάβει την τολμηρή απόφαση να αποκαλύψει την ταυτότητά του στους πολίτες ενώ ταυτόχρονα έχει γίνει υπέρ-βολικά πλούσιος. Η ερμηνεία του Goode είναι απλά εξαιρετική καθώς θα καταφέρει να τονίσει την υπεροψία του χαρακτήρα του, να δημιουργήσει αισθήματα απάθειας και αντιπαλότητας ενώ η τελική σκηνή του ανήκει ολοκληρωτικά.
Εν κατακλείδι
Ας μην γελιόμαστε.. η πλειοψηφία των θεατών έχοντας καμία επαφή με το αρχικό κόμικ, ακόμα νομίζουν ότι ο Night Owl ήταν ο Batman περιμένοντας και τον Spiderman να ξεπηδήσει από κάποια ταράτσα! Και πως να τους αδικήσει κάποιος, όταν το υπερβολικό μέγεθος της παρούσης αντί να ξεδιαλύνει τα ερωτήματα, προκαλεί ακόμα περισσότερη σύγχυση και κούραση στον μέσο θεατή. Απευθυνόμενη στο γνωστό "multi-tasking" κοινό της Αμερικής, είναι σίγουρο ότι η συγκεκριμένη θα αφήσει στην άκρη τους μη-ήδη-μυούμενους.
Ο Snyder δεν θα αποδώσει το πολεμικό υπόβαθρο της περιόδου πάνω στην οποία έχει κτιστεί το σενάριο της ταινίας ενώ θα αποτύχει να εμβαθύνει στο τελικό και άκρως ενδιαφέρον ερώτημα-δίλημμα του "ποιός τελικά προσέχει αυτούς που μας προσέχουν?".
Για έφηβες ερωτευμένες, για έφηβους φανατικούς των κόμικ, για ενήλικες που θέλουν να τιμήσουν τα λεφτά του home cinema που αγόρασαν με τον πρώτο τους μισθό, τίποτα περισσότερο από 6/10 για ένα κουραστικό σύνολο με καλαίσθητα εφέ το οποίο θα αποδειχθεί άπιστο στο πολλά υποσχόμενο trailer - εν αντιθέσει με το γεμάτο 7,9/10 των φίλων του IMDb.

Δείγμα διαλόγων
Laurie Juspeczyk: I'm sorry. I invited you out to dinner to catch up and have a few laughs... but there don't seem to be many laughs around these days.
Dan Dreiberg: What do you expect? The Comedian's dead.


edit: Στα πλαίσια συνεργασίας του συγγραφέα με το Cine.gr
edit 1: Το κείμενο "Με λίγα λόγια" έχει παρθεί αυτούσιο από το villagecinemas.gr

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More