English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Angels & Demons (2009)

Τίτλος: Angels and Demons (Illuminati: Οι Πεφωτισμένοι)
Κατηγορία: μυστήριο, θρίλερ
Σκηνοθέτης: Ron Howard
Πρωταγωνιστές: Tom Hanks, Ayelet Zurer, Ewan McGregor, Stellan Skarsgard
Διάρκεια: 138'
Εταιρία παραγωγής: Columbia Pictures, Imagine Entertainment, Sony Pictures Entertainment (SPE), Sony
Έτος παραγωγής: 2009
Βαθμολογία S.G. (IMDb): 6(7,2)

Με λίγα λόγια
Ο Πάπας έχει μόλις πεθάνει και οι 4 καρδινάλιοι - υποψήφιοι να τον διαδεχθούν είναι θύματα απαγωγής. Οι επικείμενες δολοφονίες των αλλά και η χρήση μίας ανορθόδοξης βόμβας καθώς και η σκιά των Illuminati που απειλεί το Βατικανό, καλούν τον καθηγητή Robert Langdon σε μία νέα περιπέτεια.

Ά-χρηστες πληροφορίες
Η παραγωγή αναγκάστηκε να χτίσει ένα αντίγραφο της πλατείας του Άγιου Πέτρου καθώς το Βατικανό απαγόρευσε να γίνουν γυρίσματα στην επικράτειά του. Ενώ η νουβέλα πάνω στην οποία βασίζεται το συγκεκριμένο έργο είναι παλαιότερή της αντίστοιχής του The Da Vinci Code, το σενάριο της παρούσης έχει γράφει ως συνέχεια του έργου The Da Vinci Code με τα γεγονότα να ακολουθούν τα αντίστοιχά της πρώτης. Ως Vittoria είχε αρχικώς επιλέγει η Naomi Watts.

Σκηνοθεσία
Μετά το αρκετά καλό Frost/Nixon (2008) ο Ron Howard επιστρέφει ως σκηνοθέτης στην "συνέχεια" του The Da Vinci Code (2006). Η πικρή αλήθεια είναι πως ενώ η σκηνοθεσία είναι ιδιαιτέρως ικανοποιητική (υπέροχα πλάνα τα όποια σε συνδυασμό με τα οπτικά εφέ θα γεμίσουν την Ρώμη και το Βατικανό με πολλούς τουρίστες για τα επόμενα χρόνια), το μοντάζ είναι απαράδεκτο. Γινόμαστε μάρτυρες αρκετών άσχετων και αχρείαστων σκηνών ενώ η ροή διακόπτεται με κουραστικά μέρη που είτε δίνουν έμφαση σε ένα ανύπαρκτο δράμα είτε προσπαθούν να προσφύγουν στο μέγιστο δίλημμα της ανθρωπότητας "επιστήμη vs θρησκεία" με απογοητευτικά αποτελέσματα. Το μυστήριο σε σύγκριση με την αντίστοιχή του Da Vinci, θα αποδειχθεί λιγότερο ελκυστικό ενώ τόσο το σενάριο όσο και το μοντάζ (και σκηνοθεσία κατ'επέκταση) δεν εκμεταλλεύονται σχεδόν καθόλου το "σύγχρονο μυστήριο" των Ιλουμινάτι η έστω την αίγλη του Βατικανού. Η σκηνογραφία είναι εκπληκτική (όμως σε κάποια σημεία θα προσβάλει αρκετά την νοημοσύνη μας) όπως και τα κουστουμιά ενώ η φωτογραφία είναι όσο σκοτεινή απαιτείται (ίσως λίγο παραπάνω σε κάποιες σκηνές). Η ηχοληψία και τα αντίστοιχα εφέ ήχου είναι παραδόξως αρκετά δυναμική ενώ οι διάλογοι δεν θα καταφέρουν να κρατήσουν την αγωνία μέχρι το τέλος καθώς ακόμα και η ανατροπή "του τελευταίου λεπτού" είναι δυστυχώς προβλεπόμενη.
Ερμηνείες
Robert Langdon ποιός άλλος? Ο κύριος Tom Hanks επιστρέφει στον αγαπημένο του ρόλο. Λίγο γεμάτος ως εμφάνιση δεν θα καταφέρει να μεταφέρει την αγωνία του χαρακτήρα του όμως θα μας χαρίσει 2-3 έξυπνες σκηνές γεμάτες ευρηματικότητα και χιούμορ - ειδικά σε αυτές που αναφέρεται στην Καθολική Εκκλησία και το Βατικανό (με χιούμορ και μια δόση κυνισμού). Οι γρίφοι που θα λύσει σε κάποια σημεία θα αποδειχθούν "εύκολοι και παιδικοί" ενώ θα πέσει θύμα του σεναρίου και του κάκου μοντάζ καθώς ούτε στο ρομαντικό μέρος θα φανεί τυχερός.
Η Ισραηλινή Ayelet Zurer είναι η όμορφη στο πλευρό του, ως Vittoria Vetra. Σε καμμία περίπτωση δεν θα φτάσει την ερμηνεία της υπέροχης Audrey Tautou η έστω να πείσει ως το "θηλυκό αντίβαρο" που χρειαζόταν η παρούσα. Θα σκίσει στο πρώτο κομμάτι που διαδραματίζεται στα εργαστήρια του CERN όμως από κει και πέρα, εξαιρούμενων 1-2 σκηνών οπού θα δέσει αρμονικά με τους συμπρωταγωνιστές της, κατηφορίζει χωρίς φρένο. Τελικά, η επιλογή της Watts δεν ήταν και τόσο κακή ιδέα..
Ξεχωρίζει η ερμηνεία του Ewan McGregor ως καμερλένγκου (ή κάτι τέτοιο..) Patrick McKenna. Άνθρωπος του Θεού και δεξί χέρι του Πάπα, θα μας ξαφνιάσει με την ήρεμη φωνή και το ανέκφραστο πρόσωπο του αλλά και την εξυπνάδα που χαρακτηρίζει τον ρόλο του. Υπέροχος, ακόμα και στο υπερβολικό κομμάτι της ομιλίας έναντι του συμβουλίου των καρδινάλιων - σίγουρα αδικείται από την υπερβολική α λα Μαίρη Πόπινς πτώση του τέλους. Από τις ερμηνείες που "κρατούν" το ενδιαφέρον της ταινίας.
Εξαιρετικός όπως πάντα ο Stellan Skarsgard [Πειρατές της Καραϊβικής] στον ρόλο του αρχηγού της Ελβετικής φρουράς του Βατικανού, Διοικητή Richter. Σοβαρός, γεμάτος κύρος και σύνεση θα πείσει στις "κόντρες" με τον καθηγητή Langdon αλλά και στο ανατρεπτικό κομμάτι του τέλους.
Εν κατακλείδι
Πολύ-αναμενόμενη και πολύ-χρηματοδοτούμενη, υπέρ-βολική και υπό-τονική θα αποδειχθεί η "συνέχεια" του Κώδικα Ντα Βίντσι. Θα προκαλέσει εντύπωση πως ένας σκηνοθέτης και παράγωγός του κύρους του Ron Howard θα παρουσιάσει ένα τέτοιου επίπεδου τελικό αποτέλεσμα. Αν κάτι θα κρατήσει τον θεατή μέχρι το τέλος και τις 2 ώρες που μεσολαβούν, είναι η καθηλωτική σκηνογραφία και τα πλάνα εντός και εκτός των διαφορών ναών, το υποτυπώδες μυστήριο που πλανάται, η υπέροχη αρχή με το πείραμα του CERN και το υπέροχο εφέ του τέλους να θυμίζει Κόλαση του Δάντη. Ο σκηνοθέτης προσπάθησε να ακροβατήσει σε μία ταινία μυστηρίου που μετατράπηκε σε ταινία με τρομοκράτες που με τη σειρά της κατάντησε ένα μέτριο θρίλερ το οποίο βασίζεται σε ένα προκαθορισμένο και κουραστικό κυνηγητό πέντε σταδίων. Το μοντάζ ήταν το κλειδί για ένα υπέροχο σύνολο.. η πόρτα όμως αποδείχθηκε τριπλό-κλειδωμένη.

Για τους εραστές του μυστηρίου και της προγενέστερης "Ο Κώδικας Ντα Βίντσι", για τους συνομοσιολόγους και εχθρό-μασόνους, για τους μεσήλικες και τους κομμουνιστές που πιστευτούν ότι για όλα φταίει η "Λέσχη Μπιλντεμπεργκ", τίποτα περισσότερο από 6/10 (με το μισό να πηγαίνει υπέρ της σκηνογραφίας) για ένα μεγάλης διάρκειας μέτριο έργο το οποίο δεν προτείνεται για τα 9 ευρώ μίας κινηματογραφικής αίθουσας (δυστυχώς) - σε αντίθεση με το νεανικό 7,2/10 του IMDb.

Δείγμα διαλόγων
Richter: You said they'd be killed publicly.
Robert Langdon: Yes, revenge. For La Purga.
Richter: La Purga?
Robert Langdon: Oh geez, you guys don't even read your own history do you?

edit: Στα πλαισια συνεργασιας του συγγραφεα με το Cine.gr

4 scary σχόλια:

Το βιβλίο είναι κλάσεις ανώτερο.. Εμένα πάντως μπορώ να πω ότι μου άρεσε η ταινία, σαφώς περισσότερο από το Κώδικας Ντα Βίντσι.. Της έβαλα 7..

Έχοντας διαβάσει το βιβλίο απογοητεύτηκα... Κατά τη γνώμη μου το βιβλίο Angels and Demons ήταν πολύυυ καλύτερο από τον ξακουστό Κώδικα - στις ταινίες όμως είπαν να κάνουν ανταλλαγή ρόλων.

Κατ'αρχήν μου έδωσε την αίσθηση ότι θα μπορούσα να το δω καλύτερα σε DVD, μιας και οι λήψεις ήταν απόστευτα ενοχλητικές για την μεγάλη οθόνη. Σε συνδιασμό με την 3γλωσσία που με ανάγκαζε να παρακολουθώ τους υπότιτλους ήταν ένας κινηματογραφικός πονοκέφαλος.

Πέρα από αυτό, οι ερμηνείες ουδέτερες, η σκηνοθεσία μετριότατη με σκηνές που έμπαζαν από στήσιμο και συνοχή, ενώ η αλλίωση του original finale κατέστρεψε έφησε ένα αδιάφορο συνολικό αποτέλεσμα.

Το γενναιόδωρο 6/10 με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, κυρίως επειδή ξαναείδα τη Ρώμη στην καλύτερη εποχή της :)

6/10?
5/10 για μενα..
και πολυ ειναι.

Χανει πολυ η ταινια και ειναι κριμα γιατι σεναριο ειχε (βλεπε βιβλιο), λεφτα ειχε (βλεπε παραγωγη), σκηνοθετη ειχε (ειχε!) αλλα..

Τελικα μαλλον θα ειναι λιγες οι καλες ταινιες φετος καθως το Χολυγουντ φαινεται πιο καταστροφικο απο ποτε (με εξαιρεση καποιες καλες νεες -και παλαιες- σειρες στην αμερικανικη τηλεοραση)..

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More