English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Η αναλογική τηλεόραση πέθανε! Ζήτω η ψηφιακή! (...το 2012)

Προς την πλήρη κατάργηση της αναλογικής επίγειας τηλεόρασης και την αντικατάστασή της από την ψηφιακή, προχωρούν τα κράτη μέλη, όπως διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία με τη σημερινή της ανακοίνωση, ουσιαστικά, εκτιμά ότι η διαδικασία πλήρους κατάργησης των αναλογικών επίγειων τηλεοπτικών μεταδόσεων στην ΕΕ βρίσκεται σε καλή πορεία.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, πλήρης κατάργηση των αναλογικών μεταδόσεων έχει επιτευχθεί σε πέντε κράτη μέλη (Γερμανία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο, Σουηδία, Ολλανδία) και ως το 2010 αναμένεται η συγκεκριμένη διαδικασία να έχει προχωρήσει με σημαντικούς ρυθμούς σε όλη την ΕΕ. Για την ακρίβεια, αναμένεται ότι σχεδόν όλα τα κράτη μέλη θα έχουν πετύχει τον κοινοτικό στόχο πλήρους κατάργησης των αναλογικών μεταδόσεων, ως το 2012.

Η ψηφιακή ραδιοτηλεοπτική μετάδοση προσφέρει καλύτερη ποιότητα εικόνας, καλύτερη ποιότητα ήχου, καλύτερη λήψη από κινητές συσκευές, περισσότερα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια και αναβαθμισμένες υπηρεσίες πληροφόρησης (όπως οι επί οθόνης οδηγοί προγραμμάτων). Η ψηφιακή ραδιοτηλεοπτική μετάδοση χρησιμοποιεί αποτελεσματικότερα το φάσμα ραδιοσυχνοτήτων και εκτιμάται ότι θα ελευθερώσει νέες χρήσεις, όπως η τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας, κινητές επικοινωνίες ή ασύρματες ευρυζωνικές επικοινωνίες στις αγροτικές περιοχές.
Σε 21 κράτη - μέλη (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Λετονία, Μάλτα, Ολλανδία, Φινλανδία, Σουηδία, Σλοβενία, Μεγάλη Βρετανία) προσφέρονται ήδη ψηφιακές επίγειες τηλεοπτικές εκπομπές, οι οποίες καλύπτουν μέρη της εθνικής επικράτειας. Πέντε επιπλέον κράτη μέλη (Κύπρος, Ιρλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία και Σλοβακία) έχουν εξαγγείλει ότι θα προσφέρουν ψηφιακές υπηρεσίες από το 2010, το αργότερο. Η Ρουμανία δεν έχει ακόμη καθορίσει τα σχέδια κατάργησης των αναλογικών εκπομπών.
Πλήρης κατάργηση των αναλογικών επίγειων τηλεοπτικών εκπομπών έχει ήδη επιτευχθεί στο Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Γερμανία, το Βέλγιο (Φλάνδρα) και σε μεγάλα τμήματα της Αυστρίας.
Η αναλογική επίγεια τηλεόραση αναμένεται ότι θα καταργηθεί πλήρως έως τα τέλη του 2010 στην Αυστρία, την Εσθονία, τη Δανία, την Ισπανία, τη Μάλτα και τη Σλοβενία, και μεταξύ τέλους του 2010 και τέλους του 2012 στο Βέλγιο (Βαλλονία και περιφέρεια Βρυξελλών - Πρωτεύουσας), τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Τσεχία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη Μεγάλη Βρετανία. Η Πολωνία θα προβεί σε οριστική κατάργηση των αναλογικών εκπομπών, το αργότερο, το 2015.

πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More