English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

The Curious Case of Benjamin Button (2008)

Τίτλος: The Curious Case of Benjamin Button (2008)
Κατηγορία: Δράμα, Ρομάντσο
Πρωταγωνιστές: Brad Pitt, Cate Blanchett, Tilda Swinton, Taraji P. Henson, Jared Harris, Elias Koteas
Διάρκεια: 166'
Εταιρία παραγωγής: The Kennedy/Marshall Company, Paramount Pictures, Warner Bros. Pictures
Έτος παραγωγής: 2008
Βαθμολογία S.G. (IMDb): 7 (8,4) / 10

Με λίγα λόγια
Η ιστορία του Benjamin Button, ενός άνδρα που όσο περνούν τα χρόνια γίνεται νεότερος με απρόβλεπτες συνέπειες.

Άχρηστες πληροφορίες
Το κόστος παραγωγής άγγιξε τα 150 εκ. δολάρια ενώ οι εισπράξεις σε Αμερική και Ευρώπη κοντεύουν ήδη να το καλύψουν. Η ταινία ήταν υποψήφια για 5 Χρυσές Σφαίρες: καλύτερης ταινίας (στην κατηγορία του δράματος), σκηνοθεσίας, σεναρίου, μουσικής και α’ ανδρικού ρόλου (για τον Brad Pitt), δεν κέρδισε όμως καμία. Θα συμμετάσχει και στα βραβεία Όσκαρ με 13 (!) υποψηφιότητες. Το σενάριο της ταινίας βασίζεται σε ένα διήγημα του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ. Αυτή είναι η 3η φορά που ο Brad Pitt πρωταγωνιστεί σε ταινία του David Fincher, μετά το «Seven» (1995) και το «Fight Club» (1999). Στη δεκαετία του ’90, το σχέδιο ήταν να το σκηνοθετήσει ο Steven Spielberg με πρωταγωνιστή τον Tom Cruise. Ο ρόλος που ερμηνεύει η Cate Blanchett προτάθηκε αρχικά στην Rachel Weisz που τον απέρριψε, όμως, λόγω συμμετοχής της σε άλλες ταινίες.

Σκηνοθεσία
Ο David Fincher σκηνοθετεί την πολυαναμενόμενη ταινία με πρωταγωνιστή το ομορφόπαιδο του Χόλυγουντ, βασισμένος στο σενάριο του Eric Roth. Κρίνοντας την ταινία ως μοναδική (αφήνοντας παράταιρα την προέλευση της, δηλαδή το ομώνυμο διήγημα), μπορούμε να πούμε ότι η σκηνοθεσία είναι άκρως ενδιαφέρουσα, αν και ολίγον προσωποκεντρική (αναμενόμενο). Πανέμορφα κάδρα που χρησιμοποιούν 110% την εξίσου όμορφη σκηνογραφία, σε συνδυασμό με την αλάνθαστη φωτογραφία καθ’όλη την διάρκεια της ταινίας, οδηγούν σε ένα δυνατό σύνολο. Οι διάλογοι είναι λιτοί, έξυπνοι με ανεπαίσθητα κωμικά στοιχεία που διατηρούν ένα β' ρόλο έναντι των πιστών κουστουμιών αλλά κυρίως έναντι του οσκαρικού make up του κυρίου Greg Cannom [έχει ξανακάνει γέρο τον πρωταγωνιστή στην ταινία "Babel" (2006)], για το οποίο άλλωστε ξεχωρίζει η παρούσα. Το σενάριο, η ιστορία η ίδια, είναι μεν βασισμένο σε μια πρωτότυπη ιστορία, όμως αποτυγχάνει να μεταφερθεί με εξίσου ενδιαφέρον τρόπο στην μεγάλη οθόνη. Αυτό θα αποτελέσει και το αδύναμο "κουμπί".
Ερμηνείες
Ο Brad Pitt στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Benjamin Button. Γεννιέται μωρό στο μυαλό αλλά γέρος στο σώμα, ισορροπεί κάπου στην μέση όπου και θα ζήσει ένα δυνατό έρωτα ενώ γύρω του ο κόσμος βράζει και φλέγεται με αποκορύφωμα την τρίτη ηλικία και την παιδική όψη. Ερμηνευτικά ξεχωρίζει στο πρώτο μισό όπου σαν γέρος (στην εμφάνιση) αντιμετωπίζει τον κόσμο γύρω του με αρκετό χιούμορ αλλά και αφέλεια, χωρίς να αισθάνεται άσχημα για την όψη του χαρίζοντας μας αρκετές καλές σκηνές. Ο Πόλεμος θα τον αφήσει ερμηνευτικά ανέγγιχτο, αρνητικό γεγονός που σίγουρα οφείλεται και στο ατελές σενάριο. Στην ισορροπία της ηλικίας και της όψης, ο Pitt θα πουλήσει αυτό που ξέρει καλύτερα, το όμορφο παρουσιαστικό του, και σίγουρα θα γοητεύσει (τουλάχιστον τις αμέτρητες γυναίκες που θα σπεύσουν να τον δουν). Συνολικά, δεν μπορώ να πω ότι με κέρδισε ή ότι είχε κάποιο ξέσπασμα το οποίο αξίζει να αναφερθεί. Καλός και γλυκός, αλλά μέχρι εκεί.
Η πάντα άξια Cate Blanchett είναι η Daisy, ο έρωτας του Benjamin. Ένα οξύμωρο σε σχέση με την ιστορία της ταινίας, θα αποτελέσει το γεγονός ότι όσο περνάει ο καιρός, η Blanchett γίνεται πιο όμορφη. Ευτυχώς δεν θα αρκεστεί στο look της όπως ο προηγούμενος, και θα μας χαρίσει 2-3 σκηνές όπου θα ξεχωρίσει, κυρίως στο δραματικό μέρος. Θα δέσει με τον Pitt όσον αφορά το "ζευγάρι", θα αποδειχθεί ανώτερη όσον αφορά την ερμηνεία σε μια σύγκριση που δυστυχώς είναι αναπόφευκτη.
Υποψήφια για Όσκαρ όσον αφορά τον β' γυναικείο ρόλο είναι όμως η Taraji P. Henson η οποία ερμηνεύει την Queenie. Η αλήθεια είναι ότι θα πείσει όσον αφορά το περιεχόμενο του ρόλου της και ιδιαίτερα σε σχέση με το κοινωνικό και πολιτικό υπόβαθρο της εποχής ("νέγροι" στον νότο της Αμερικής των '20s, '30s κτλ).
Η περίεργη Tilda Swinton συμμετάσχει ως Elizabeth Abbott. Αρκετά καλή παραδόξως, θα βοηθήσει όμως και η εμφάνισή της. Ο δικός μας Elias Koteas στον μικρό ρόλο του Monsieur Gateau θα περάσει σχεδόν απαρατήρητος όπως και η πλειοψηφία των αρκετών λοιπών "τριταγωνιστών".
Ξεχώρισε κατά την ταπεινή μου άποψη, το μικρό πέρασμα του o Jared Harris στον ρόλο του καπετάν Mike. Τρελός, πιωμένος, αραχτός θα αποτελέσει ένα φίλο και σύντομο μέντορα του Benjamin.
Εν κατακλείδι
Μέσα στην μιζέρια του Πολέμου, ο Benjamin θα ζήσει την δική του περιπέτεια. Θα τολμήσει γιατί έτσι διδάχθηκε, θα αγαπήσει γιατί αγαπήθηκε, θα προστατεύσει γιατί ο χρόνος κυλάει διαφορετικά για τους υπόλοιπους.
Μικρές ατέλειες στην σκηνοθεσία, έμφαση στο Make Up (μην φάτε όμως το παραμύθι! δεν είναι συνέχεια ο Brad Pitt επί σκηνής καθώς οι κύριοι Peter Donald Badalamenti II, Robert Towers, Tom Everett ανέλαβαν επίσης να ερμηνεύσουν τον χαρακτήρα του Benjamin σε κάποιες συγκεκριμένες ηλικίες), άγνοια όσον αφορά τον κόσμο γύρω και τεράστια έμφαση στο καλό πρόσωπο του πρωταγωνιστή θα δέσουν ένα βιογραφικό και ρομαντικό δράμα εποχής που σίγουρα θα αποτυπωθεί στην μνήμη σας.
Για όσους προτιμούν τα τζην με κουμπιά και όχι φερμουάρ, για τις απανταχού σύγχρονες ρουβίτσες που νοιώθουν έτοιμες να απατήσουν τον Σάκη με τον Μπραντ, για ζευγάρια και ένα σίγουρο βράδυ, μακριά από μεγάλες παρέες και περιττά σχόλια, τίποτα παραπάνω από 7/10 για μια ταινία που θα θυμόμαστε μεν, αλλά δεν μας άφησε κάτι συγκεκριμένα αξιόλογο δε (με εξαίρεση το make up και τα κουστούμια) - σε αντίθεση με το "εφηβικά" ενθουσιώδες 8,4/10 του IMDb.

Δείγμα διαλόγων
Captain Mike: You can be as mad as a mad dog at the way things went. You could wear, curse the fates, but when it comes to the end, you have to let go.

edit: Στα πλαίσια συνεργασίας του συγγραφέα με το Cinemascope.

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More