English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Δ. Πουλικάκος, Μωρά στη Φωτιά, Απροσάρμοστοι, Λουδίας @ Αποθήκη, Μύλος (21 Δεκ 08)

Πριν ακριβως ενα μηνα, ελαβε χωρα στον πολυχωρο του Μυλου στην Θεσσαλονικη, μια συναυλια που ειναι αληθεια οτι αναμεναμε με αγωνια. Βλεπετε, τελευταια φορα που ειχαμε δει τον Μητσο ηταν πριν αρκετα χρονια οταν μας ειχε τιμησει με την συνοδεια του Λακη Παπαδοπουλου στο Καφε Αμερικεν.
Γιατι ομως τοση φασαρια για αυτον τον καλλιτεχνη? Ηθοποιο μοναχα δεν μπορεις να τον πεις αλλα ουτε και τραγουδιστη.. Ενας ανθρωπος με καταπληκτικη και ζηλευτη αρθρωση αλλα και παιδεια, ενας ανθρωπος με καταπληκτικη σωστη φωνη, ενας ανθρωπος που καλλιστα θα μπορουσε να ανοιξει οποιαδηποτε συναυλια του Garry Moore, αυτος που εγινε γνωστος ως ο "τελευταιος blues-man της Ελλαδας".
Ας τα παρουμε απο την αρχη ομως. Νωρις φτασαμε, νωρις μπηκαμε, γρηγορα δωσαμε τα μολις 15 ευρω της εισοδου. Λιγο πριν την επισημη ωρα εναρξης, φτανει βιαστικα ο κυριος Πανος Βιολιστης εκ των "Λουδιας". Δεν αργησε να φτασει η ωρα, που στην παρεα μας προστεθηκαν Ρουφιανοι, Εταιρειες, Γεροι, Φανταροι και Γκοντζιλες. Τα παιδια ηταν χαλαρα και με καλη διαθεση κατι το οποιο μετεφεραν και στο κοινο.
Ο Πανος γεματος χιουμορ (οπως παντα δηλαδη), διαλεξε μια ομορφη εισαγωγη για το ολοκαινουριο τραγουδι των "Λουδιας" που ονομαζεται "Εντεχνιλα" και υπαρχει στον 3ο δισκο του συγκροτηματος ο οποιος ΜΟΛΙΣ κυκλοφορησε (σπευστε! αξιζει τα λεφτα του).
Καπου εκει, ανεβαινουν οι κυριοι Απροσαρμοστοι επι σκηνης. Πανικος, χειροκροτηματα αλλα και συνθηματα για τους "μπατσους" (προσωπικα, διαχωριζω αυτον τον ορο απο το επαγγελμα του "αστυ-νομικου"). Ο Παυλος κοιταει απο ψηλα και καμαρωνει καθως τα τραγουδια μονο στην ληθη δεν ανηκουν.
Επι σκηνης και ο Στελιος "Σαλβαδορ", ο οποιος τιμησε τους Απροσαρμοστους και τον Σιδηροπουλο με 2 τραγουδια. Στον ενδιαμεσο, εκανε και την πρωτη του επισκεψη ο Δημητρης Πουλικακος που τραγουδησε με τους παραπανω, τον Μπαμπη τον Φλου./div>
Καπου εδω, ερχεται και η πρωτη εκπληξη της βραδιας. Ο Στελιος καλει επι σκηνης ολοκληρο το συγκροτημα "Μωρα στη Φωτια" που "ετυχε να ειναι παροντες" εκεινο το βραδι. Πανικος στο κοινο, δυνατα riffs και κακος ηχος απο τα πληκτρα αλλα ο χορος και το δυνατο τραγουδι κυριαρχησαν.
Επι σκηνης οι "Ασσοι του Καρατε", το συγκροτημα του Πουλικακου, και φυσικα ο Μητσος. Τα προβληματα στον ηχο συνεχιστηκαν, κυριως στα πληκτρα κατι το οποιο θυμωσε αρκετα τον Πουλικακο ο οποιος στην μεση ενος τραγουδιου εφυγε απο την σκηνη και πηγε στον υπευθυνο ηχου για την αμεση επιλυση του θεματος - η οποια ευτυχως ηρθε αμεσα. Και ποσο σημαντικη ηταν! Τα πληκτρα ηταν απαραιτητα για τα βρωμικα blues του Chicago και του Νοτου που μας ταξιδεψε ο Πουλικακος.
Με φωνη υπεροχη, και με ακρως ελληνικη προφορα (ενα τεραστιο θεμα το οποιο παρα-εχουμε αναλυσει στην χωρα μας) τιμησε ολους τους μεγαλους συνθετες της κατηγοριας αυτης. Δεν ελλειξε και το Hey Joe του αειμνηστου Hendrix αλλα και το Californication των φιλων Red Hot Chili Peppers, τραγουδια που τιμα παντα στα live του.
Παρα την ηλικια του, δεν εκατσε κατω σχεδον καθολου, κατι το οποιο προκαλεσε ιδιαιτερη εκπληξη.Μαλιστα, εκανε συχνες βολτες επι σκηνης ανα "ατακτα" διαστηματα!
Πανω που ειχαμε φτιαχτει και συναμα "χαθει", riff βαρυ και ο Δημητρης Πουλικακος ερμηνευει το τραγουδι - οροσημο, το "Υπαρχω" που εκανε γνωστο ο μεγαλος Σ. Καζαντζιδης.
Αν εξαιρεσουμε τα αναποφευκτα σε live, προβληματα ηχου που με τον ενα ή τον αλλο τροπο ξεπεραστηκαν, η συναυλια ηταν απλα καταπληκτικη. Και αν το δουμε απο πλευρα "ελληνικη", τοσα συγκροτηματα και τοσες ωρες live με μολις 15 ευρω που αλλου να δεις?

Να ειναι καλα ο Δημητρης, να συνεχιζει παντα επι σκηνης. Α! το καλυτερο για το τελος.. ας δουμε μερικα βιντεο απο αυτη την βραδια:

Λουδίας - Εντεχνίλα

Στέλιος "Σαλβαδόρ" & Απροσάρμοστοι - Στην Κ

Στέλιος "Σαλβαδόρ" & Απροσάρμοστοι - Rock N Roll στο κρεβάτι

Μωρά στη Φωτιά - Αδρεναλίνη? (διασκευή Ξύλινα Σπαθιά)

Δ. Πουλικάκος & Στέλιος "Σαλβαδόρ" & Απροσάρμοστοι - Ο Μπάμπης ο Φλου

Δ. Πουλικάκος - Υπάρχω (!)

edit: Για τις φωτογραφίες και τα βίντεο της παρουσίασης χρησιμοποιήθηκε η Sony HD H3 του συγγραφέα.

2 scary σχόλια:

HTAN MIA ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΥΡΕΣΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ,ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΡΟΚ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΗΤΑΝ ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ''ΒΙΣΣΟΒΑΝΔΑΛΑ'' ΩΤΑ ΜΑΣ,ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΠΑΡΑΠΕΜΠΩ ΣΤΟ ΔΙΣΚΟ ΤΟΥΣ΄''ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ''2005, Κ ΣΤΟ ΓΑΜΑΤΟ LIVE DVD ''ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΑΛΒΑΔΟΡ , 20 ΧΡΟΝΙΑ ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ,ΖΩΝΤΑΝΗ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ΄΄ 2008,ΠΟΥ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ Κ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ ΤΗΣ ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΣΑΛΒΑΔΟΡ, ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ Κ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ 1988 ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΟΥΣ ΤΑ ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ, ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΣΚΕΥΗ.

Εννοεις την μουσικη απο την διασκευη που χρησιμοποιει μερος της μελωδιας του "Αδρεναλινη" των Σπαθιων? Οι στιχοι, ουτως ή αλλιως, διαφορετικοι ειναι. Αρα τα Σπαθια εκαναν "την διασκευη".. Μπερδεμα. Ενδιαφερον αυτο παντως και σε ευχαριστω πολυ για την ενημερωση.

Η σημερινη κατασταση ειναι μια τεραστια συζητηση.. δυστυχως, δεν βλεπω φως στο τουνελ οσο μαλωνουμε ακομα για το τι ειναι "εντεχνο" και τι δεν ειναι, τι ειναι λαϊκο και ποια καταφερνει να "ακουμπαει στις νοτες".

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More