English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

Lakeview Terrace (2008)

Τίτλος: Lakeview Terrace
Κατηγορία: περιπέτεια, δράμα, θρίλερ
Πρωταγωνιστές: Samuel L. Jackson, Patrick Wilson, Kerry Washington
Εταιρία παραγωγής: Overbrook Entertainment, Screen Gems
Έτος παραγωγης: 2008
Βαθμολογία S.G. (IMDb): 6,5 (6,4)

Με λίγα λόγια

Το Lakeview είναι ειρηνικό και ασφαλές καθώς στην γειτονιά μένει ένας αστυνομικός, πατέρας 2 ανήλικων παιδιών, ο οποίος πραγματοποιεί βραδινές περιπολίες. Όταν μετακομίσει ένα νέο ζευγάρι στο γειτονικό σπίτι, θα γνωρίσει τον πραγματικό εαυτό αυτού του άνδρα..

Άχρηστες πληροφορίες

Το Lakeview Terrace είναι το όνομα της περιοχής οπού η αστυνομία του Los Angeles κακοποίησε τον Rodney King, το 1991. Το όνομα του αλλά και η περίφημη ατάκα του "Can't we all just get along?" αναφέρονται στην ταινία. O Neil LaBute σκηνοθετεί την μόλις 9η ταινία της καριέρας του.Προηγούμενη ήταν η αρκετά μέτρια ταινία "The Wicker Man" (2006) με τον Nicolas Cage στον πρωταγωνιστικό ρόλο.



Σκηνοθεσία


Η σκηνοθεσία του LaBute είναι εσωτερική και αργή, γεγονός που οδηγεί στην αρκετά ομαλή εξέλιξη τόσο των χαρακτήρων όσο και του υπόβαθρου των. Με κάποιες γρήγορες και δυναμικές εναλλαγές να σπανέ την μονοτονία, η σκηνοθεσία θα χαρακτηρίσει το σύνολο ως περισσότερο δραματικό παρά περιπετειώδες. Το σενάριο δυστυχώς εστιάζεται κυρίως σε έναν μόνο χαρακτήρα, κάτι το οποίο θα είναι ορατό κυρίως μετά το 2ο μισό της ταινίας. Οι διάλογοι είναι λιτοί και προσεγμένοι και σίγουρα προσθέτουν στο σύνολο. Η μουσική συνοδεία των Jeff & Mychael Danna είναι αδιάφορη και τουλάχιστον, δεν εισβάλει στις σκηνές. Αρκετά ενδιαφέρουσα η αλληγορική χρήση των μεγάλων προβολέων ως μέτρηση ανδρισμού και επιβολής, καθώς επίσης και των λοιπών λεπτομερειών που κάνουν την εμφάνιση τους κατά την διάρκεια του έργου με μία παρά πολύ δυνατή κορύφωση στο τέλος που θα ανταμείψει ως προς το περιπετειώδες του συνόλου.



Ερμηνείες


Ο Samuel L. Jackson ως Abel Turner, σε μία σημαντική ερμηνεία της καριέρας του. Διχασμένη προσωπικότητα που θα κινηθεί ανάμεσα στην ασφάλεια της γειτονιάς, το προσωπικό δράμα, τις έντονες αντιθέσεις και αντιγνωμίες για interracial ζευγάρια, τον πάτερα 2 ανήλικων, την "εγκατάλειψη" της συντρόφου. Φιλικός και ταυτόχρονα επιβλητικός, απειλητικός και πονηρός, απόλυτος και χυδαίος, θρήσκος και κυνηγός - ο Jackson θα δώσει ρεσιτάλ και θα γίνει πλήρως αντιπαθητικός από το κοινό, γεγονός το οποίο θα αποτελέσει και την σημαντικότερη αιτία της επιτυχίας της ερμηνείας του. Θα κρατήσει ολόκληρη την ταινία, από την αρχή έως το τέλος.



Ο άπειρος Patrick Wilson ως Chris Mattson,
ερωτευμένος λευκός με μαύρη γυναίκα. Αδύναμος χαρακτήρας εκ σεναρίου, αλλά ακόμα πιο αδύναμη και ανιαρή η ερμηνεία του. Δεν θα ακολουθήσει κανένα ξέσπασμα του Jackson και θα αποτύχει να δέσει με το σύνολο.



Η κουκλίτσα Kerry Washington ως Lisa Mattson,
ερωτευμένη μαύρη με λευκό άνδρα. Δυναμική, σπιτονοικοκυρά, ο άνδρας του σπιτιού, χωρίς φόβο και σίγουρα με πάθος - θα προσθέσει στο σύνολο αλλά θα τραβηχτεί προς τα πίσω τόσο από τον βαρεμένο Wilson όσο και από το σενάριο που αποτυγχάνει να δώσει ένα στιβαρό υπόβαθρο στον χαρακτήρα της. Αδικημένη αλλά σίγουρα ενδιαφέρουσα η προσθήκη της στο cast.



Εν κατακλείδι


Η ταινία θα διχάσει. Πρόκειται από τις σπανιότατες περιπτώσεις οπού ένας χαρακτήρας είναι τόσο προσεγμένος, καλογραμμένος και ομαλά εξελίξιμος όπως αυτός που υποδύεται ο Samuel L. Jackson. Από την άλλη, η σκηνοθεσία θα ξενίσει τις νεαρές ηλικίες που περιμένουν ένα καθαρό θρίλερ η έστω μία περιπέτεια. Από την άποψη του δράματος, η ταινία θα κερδίσει αρκετούς πόντους, τους οποίους όμως θα χάσει καθώς προωθήθηκε ως περιπέτεια. Ανέντιμη λοιπόν ως προς το τελικό αποτέλεσμα, θα χαρακτηριστεί ως ενδιαφέρουσα από τους σινεφίλ.

Για τους μαύρους φίλους πολίτες της πρωτεύουσας και ιδιαίτερους για αυτούς που διακινούν την "μαύρη αγορά" όπως λέει και η φιλόσοφος Λαίδη Άντζελα, για τους σινεφίλ με υπομονή και προσμονή, για νέα ζευγάρια που τόλμησαν και για μπάτσους που έκαναν το παραπάνω, τίποτα λιγότερο από 6,5/10 με έμφαση στο δράμα και καθόλου στην περιπέτεια - εντελώς σύμφωνος με το 6,4/10 του IMDb.
Δείγμα διαλόγων

Chris Mattson: Y'know what Abel? Fuck you.
Abel Turner: [laughs] Is that a 'We Are the World' fuck you?
Chris Mattson: No. It's a special one. Just for you.

edit: Στα πλαισια συνεργασιας του συγγραφεα με το Cinemascope.gr

0 scary σχόλια:

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More