English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

Scary iPhone Review


Η ομάδα των Scary Greeks καθυστέρησε λίγο να πάρει στα χέρια της το νέο iPhone 3G, αλλά τουλάχιστον όταν αποφασίσαμε να το πάρουμε το πήραμε, το κρατήσαμε, το χρησιμοποιήσαμε, το μάθαμε απέξω. Έτσι, μπορούμε πλέον στο review να ξεπεράσουμε τα τετριμμένα και προφανή τεχνικά χαρακτηριστικά και να περάσουμε κατευθείαν στο ζουμί, που είναι το πόσο χρήσιμο, βολικό και εύχρηστο είναι στην καθημερινότητά μας.
Από άποψη χρηστικότητας, είναι μια συσκευή που χρειάζεται κάποιο χρόνο να τη συνηθίσεις. Το web interface που χρησιμοποιεί για όλες τις εφαρμογές είναι αναμενόμενα ίδιο με το Mac OS X Leopard της Apple, οπότε όποιοι είναι ήδη εξοικειωμένοι με το λειτουργικό θα νιώσουν σαν στο σπίτι τους. Οι υπόλοιποι μπορεί να χρειαστούν ένα διήμερο μέχρι να αποκτήσουν την άνεση του να στέλνουν μηνύματα με το πληκτρολόγιο, να χρησιμοποιούν το internet εύκολα, γρήγορα και άνετα και κυρίως να εξοικειωθούν με τα διάφορα touch gestures που υποστηρίζει η οθόνη αφής του.
Σχετικά λοιπόν με το πληκτρολόγιο, η αρχική εντύπωση είναι ότι τα πλήκτρα είναι πολύ κοντά μεταξύ τους και έτσι ο αριθμός των λαθών είναι αυξημένος. Αυτό είναι όμως κάτι που σε λίγο καιρό βελτιώνεται, και σε μια περίπου εβδομάδα μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί δυο δάχτυλα, κάτι που κάνει την πληκτρολόγηση πολύ γρήγορη. Το αρχικό πρόβλημα του αγγλικού λεξικού, που αναγνώριζε  κάποιες αγγλικές λέξεις στα greeklish που αναγκαστικά γράφουμε μέχρι να βγει το ελληνικό update, έχει διορθωθεί με την έκδοση 2.2 η οποία δίνει την επιλογή απενεργοποίησης του λεξικού. Το κάνουμε και δεν κοιτάμε πίσω.
Οι διάφορες λειτουργίες του iPhone είναι όλες πολύ βολικές. Στο desktop έχουμε σταθερές συντομεύσεις για YouTube, Weather, Google Maps, Stocks, iTunes και Applications Shop. Τα περισσότερα από αυτά είναι αυτονόητα, θέλω μόνο να αναφερθώ στο Google Maps και το Weather, το οποίο έχει αρκετά αξιόπιστες προβλέψεις για σήμερα έως και 5 μέρες μπροστά, με χαμηλότερη και υψηλότερη θερμοκρασία και εικονίδιο για βροχή, συννεφιά, ηλιοφάνεια κλπ. Έλλειψη αποτελεί η ανάλυση ανά ώρα της ημέρας που έχει π.χ. το BBC Weather, αλλά υπάρχει internet για περισσότερες επιλογές.
Το Google Maps από την άλλη, έχει ενσωματωθεί τόσο καλά στο iPhone που σχεδόν έχω ξεχάσει τη χρήση του εκτός iPhone. Χρησιμοποιώντας το built-in GPS που έχει η συσκευή εντοπίζει τη θέση μας στο χάρτη (ναι, έχει όλους τους ελληνικούς δρόμους μαζί με νούμερα, κατεύθυνση οδών και ταχυδρομικούς κώδικες) και μπορεί να υπολογίσει απόσταση και διαδρομή  από αφετηρία σε προορισμό. Επίσης προσφέρει 3 εμφανίσεις: πλάνο πόλης, Google Earth και έναν υβριδικό συνδυασμό και των δυο που είναι πολύ καλός. Επίσης είναι αρκετά γρήγορο στη φόρτωση και δίνει και οδηγίες σε κείμενο. Ελπίζω σύντομα να προστεθούν και οι ηχητικές οδηγίες, στο στυλ των Τomtom και λοιπών navigators της αγοράς, κάτι που απ’ότι φαίνεται από πρόσφατες ανακοινώσεις της Tomtom δε θα αργήσει καθόλου να γίνει.
Οι προεγκατεστημένες λειτουργίες του τηλεφώνου επίσης περιλαμβάνουν το κομπιουτεράκι (απλό όταν το iPhone είναι σε κάθετη θέση, επιστημονικό όταν το γυρίσουμε πλάγια), ρολόι (world clock, ξυπνητήρι, χρονόμετρο και αντίστροφη μέτρηση περιλαμβάνονται), iPod (8-16 giga ανάλογα με τη μνήμη του τηλεφώνου ίδιες λειτουργίες και περιβάλλον με το iPod Touch) και μια φωτογραφική μηχανή 2 megapixels. Η τελευταία πρέπει να προσθέσω ότι, λόγω της μεγάλης ανάλυσης της οθόνης και ενδεχομένως και πιθανότατα κάποιων “μαγικών” από πλευράς της Apple, βγάζει πάρα πολύ καλές και καθαρές φωτογραφίες. Στα μείον είναι η έλλειψη video και νυχτερινής λήψης, κάτι που όμως διορθώνεται με extra applications από το iTunes.
Το περιβάλλον μηνυμάτων και emails όπως είπαμε σηκώνει βελτίωση, αλλά είναι κάτι που συνηθίζεται πολύ άνετα και μετά χρησιμοποιείται πολύ εύκολα. Αυτό που πρέπει όμως να αναφερθεί είναι το περιβάλλον που έχει φτιάξει η Apple για τα μηνύματα, το οποίο αποθηκεύει όλα τα μηνύματα που έχουμε ανταλλάξει με κάθε επαφή μας σαν συνομιλία. Αυτό είναι μεν βολικό και εύχρηστο, αλλά στερεί τη δυνατότητα αρχειοθέτησης μεμονωμένων μηνυμάτων. Τέλος, η λειτουργία notes είναι πολύ βολική για ιδέες που μας έρχονται στο κεφάλι ανά τακτά (ή και άτακτα) χρονικά διαστήματα.
Τα extra applications που υπάρχουν στο iTunes είναι πολλά. Κάποια είναι δωρεάν, άλλα όχι. Τα περισσότερα από τα μη δωρεάν προσφέρουν πάντως και μια lite έκδοση η οποία πολλές φορές λειτουργεί σαν demo για το full πρόγραμμα, σε άλλες περιπτώσεις δίνουν τόσα πολλά που το full πρόγραμμα δε χρειάζεται καν.
Ενδεικτικά θα αναφέρω λίγα από τα δωρεάν applications που έχω ανακαλύψει και είναι πολύ χρήσιμα: Αρχικά το WiFinder, που ανιχνεύει ασύρματα δίκτυα πολύ καλύτερα από την αντίστοιχη επιλογή του iPhone, το Google Earth βεβαίως, το Facebook που δίνει αρκετά περισσότερες επιλογές από τη mobile έκδοση της σελίδας που αναγκαστικά ανοίγουμε με το Safari και το backgrounds, to οποίο δίνει δυνατότητα για μερικό customization όσο αφορά το wallpaper που εμφανίζεται όσο η συσκευή είναι κλειδωμένη. Full themes δυστυχώς απαιτούν extra δουλειά από μέρους μας καθώς χρειάζονται επεμβάσεις στο λογισμικό και το file structure της συσκευής. Αυτές οι ενέργειες είναι γνωστές και ως jailbreak, και ίσως ασχοληθούμε μαζί τους σε κάποιο επόμενο άρθρο.
Επίσης πρέπει να αναφέρω τα παιχνίδια Labyrinth, Darts και Powerboat (έχουν και lite έκδοση για δοκιμή) τα οποία επιδεικνύουν άριστα τις γυροσκοπικές δυνατότητες της συσκευής καθώς και το Ocarina, το οποίο μετατρέπει το τηλέφωνο σε πνευστό όργανο, και το DigiDrummer (τα δυο τελευταία επί πληρωμή) που δίνουν άλλη διάσταση στον όρο “πολυσυσκευή”.
Ανακεφαλαιώνοντας , σαν σύνολο το iPhone είναι πολύ χρηστικό. Η τιμή του είναι προσιτή, (ειδικά αν κανείς τη συγκρίνει με την αστρονομική τιμή του Νοκια Ν95), η μπαταρία διαρκεί όλη μέρα αν το χρησιμοποιήσουμε και για browsing και μουσική ή ακόμα περισσότερο με πιο ελαφριά χρήση και το βάρος του είναι πολύ μικρό σχετικά με το μέγεθος της συσκευής. Εμείς σαν Scary Greeks το συνιστούμε ανεπιφύλακτα και κρατιόμαστε για τις νέες λειτουργίες που αποκτά καθημερινά.

1 scary σχόλια:

Μια απο τις ερχομενες ειδησεις που ειναι ετοιμες προς αναρτηση ειναι και αυτη "MLS: Destinator για κινητά".. Πιστευω οτι καλυπτει πλεον τα παντα οσον αφορα την αξιοποιηση του GPS, με το καλυτερο προγραμμα GPS για την Ελλαδα - καθως για το εξωτερικο, υπαρχουν απειρως καλυτερα προγραμματα περιηγησης. Και αυτο φυσικα ως ενα μεγαλο συν στο ηδη προσβασιμο Google maps.

Το γεγονος ειναι πως η συγκεκριμενη κινηση διεισδυσης της Apple (καταραμενο μηλο!) στον τομεα της κινητης τηλεφωνιας, αναποδογυρισε οποιαδηποτε ισορροπια προυπηρχε. Για πρωτη φορα ειδαμε πριν λιγες ημερες, το Symbian να κραταει μεν τα σκηπτρα αλλα το λογισμικο Mac OS X (iphone) να το κυνηγα γοργα - εχοντας ηδη ξεπερασει τα Windows mobile!

Καθε μερα βλεπουμε πως η τεχνολογια αξιοποιει το iphone και οχι το αναποδο, προς μεγαλη μας εκπληξη.

Ειναι σιγουρο οτι το iPhone 3G ηρθε για να μεινει ενω σιγουρα θα δουμε με πολυ σοβαροτερο ματι οποιαδηποτε παρομοια κινηση της Apple.

Ενας εν δυναμει κατοχος iPhone ευχαριστει θερμα τον συγγραφεα του παροντος (κουφαλα!) για την πραγματικα πρωτοτυπη και καθημερινη παρουσιαση της συσκευης που εχει γινει θεμα συνομιλιων εδω και αρκετους μηνες.

Εγω προσωπικα, θα περιμενω updates στην παρουσιαση αυτη με τις νεες δυνατοτητες, προγραμματα κτλ που θα βγουν στο εγγυς μελλον και που σιγουρα θα πεσουν στα χερια μας.

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More