English Spain French Italian Dutch Russian Japanese Korean Portuguese Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008

Eagle Eye (2008)

Τίτλος: Eagle Eye (Παγιδευμένοι)
Κατηγορία: περιπέτεια, μυστήριο, θρίλερ
Πρωταγωνιστές: Shia LaBeouf, Michelle Monaghan, Rosario Dawson, Michael Chiklis, Billy bob Thornton
Εταιρία παραγωγής: Dreamworks SKG, Goldcrest Pictures
Έτος παραγωγής: 2008
Βαθμολογία S.G. (IMDb): 6,5 (6,9)

Με λίγα λόγια


Ενας ανδρας και μια γυναικα που δεν εχουν συναντηθει ποτε στο παρελθον θα μπλεχτουν σε μια εξωπραγματικα ρεαλιστικη περιπετεια οταν η μυστηριωδης γυναικεια φωνη, που τους δινει οδηγιες, απειλησει την ζωη και την οικογενεια των. Θα οδηγηθουν σε μια τρελη διαδρομη προς το αγνωστο οπου ολα συμβαινουν με ακριβεια χιλιοστου. Αυτο ομως που τους προβληματιζει ακομα πιο πολυ ειναι οτι η γυναικα αυτη ξερει με ανατριχιαστικες λεπτομερειες το που βρισκονται, το ποιος ειναι διπλα τους αλλα και το τι λενε μεταξυ τους οταν κανεις δεν βρισκεται κοντα τους..



Άχρηστες πληροφορίες


Το κοστος παραγωγης εφτασε τα 80 εκ. δολαρια κατι το οποιο προκαλει εντυπωση καθως η ταινια δειχνει πιο ακριβη.
Τα εσοδα μεχρι στιγμης εχουν πραγματοποιησει πληρη αποσβεση τοσο εντος των ΗΠΑ οσο και εκτος. Αυτή είναι η δεύτερη ταινία στην οποία συνεργάζεται ο D.J. Caruso με τον Shia LaBeouf, μετά το αρκετα καλο «Υποψίες» (Disturbia, 2007). Η αρχική ιδέα για το σενάριο της ταινίας ανήκει στο Steven Spielberg, ο οποίος, αν και θα σκηνοθετούσε, τελικά αρκείται στο credit του executive producer. Η φωνή της Άρια, της γυναίκας που ακούν οι δύο «παγιδευμένοι» στα τηλέφωνά τους, είναι της Julianne Moore, που προτίμησε να μην μπει το όνομά της στα credits. Γυρίσματα για την ταινία έγιναν στην Καλιφόρνια, τη Φλόριδα και την πολιτεία του μαγευτικου Ιλινόις (πολιτεια που εκλεχθηκε και ο κυριος Ομπαμα).



Σκηνοθεσία


Ο D.J Caruso, κυριως τηλεοπτικος σκηνοθετης, επιστρεφει στην μεγαλη οθονη με το "Παγιδευμενοι", μια περιπετεια με αρκετη δραση και μυστηριο. Δυστυχως η παρουσα ανηκει στην κατηγορια των "διχασμενων" και ευθυς αμεσως εξηγω. Το σεναριο ειναι παρα πολυ δυνατο και η σκηνοθεσια καταπληκτικη με απιστευτα οπτικα εφε και το μπασο απο τον ηχο να τρανταζει τους θεατες. Το μυστηριο εξελισσεται αργα και σταθερα καθως σε καθε σκηνη θα προστεθει ενα ακομα στοιχειο στην συλλογη του ηδη προβληματισμενου μυαλου μας. Ολα μοιαζουν χαμενα ομως ολα εχουν ενα σκοπο, ενα τελος και ενα καταπληκτικο συγχρονισμο ο οποιος θα αποδειχθει ρεαλιστικα απιθανος. Οι διαλογοι οδηγουνται απο το δυνατο κομματι του σεναριου και ειναι γρηγοροι και ενδιαφεροντες.
Καπου στα μισα
οπου αποκαλυπτεται η μυστηριωδης φωνη (σιγα μην σας δωσω παραπανω στοιχεια), το σεναριο αρχιζει και κουραζει ενω οι σκηνες χανουν την ροη τους. Ξαφνικα θα δουμε αναιτια καποιες σκηνες που δεν "κολλανε" με το συνολο - λες και ο σκηνοθετης προτιμησε να παιξει μια παρτιδα "καναστα" με τον μοντερ - ενω η δραση αρχιζει και φθινει. Η γοητεια και πρωτοτυπια χανεται καθως αρχιζουμε και θυμομαστε εκεινο το καταραμενο επεισοδιο των Xfiles με το "πονηρο κτιριο" και το ανυπακουο ασανσερ, και οι Αμερικανοι βραζουν αιμα εντος των φλεβων τους καθως το μηνυμα της ταινιας γινεται ολοενα και πιο ξεκαθαρο. Οι ερμηνειες δεν γνωριζουν καποια γεματη κλιμακωση ενω το σημειο του "μεγαλου χαμου" ή διαφορετικα της "κορυφωσης" οπως λεγεται κινηματογραφικως, μοιαζει βιαστικο και προχειρο. Το μπαουλο των εξαιρετικων εφε του πρωτου μερους, ειναι πλεον αδειο ενω το κομματι της "αμερικανιας" γινεται πλεον αναποφευκτο.



Ερμηνείες


Πρωταγωνιστει ο πιτσιρικας Shia LaBeouf [Transformers (2007, 2009), Indiana Jones (2008)] στον ρολο του Ethan W. Saw αλλα και στου διδυμου αδελφου του, Jerry Damon. Τον εχουμε συνηθισει σε ρολους "κυνηγημενου" οποτε στην παρουσα δεν θα εχουμε καποια εκπληξη. Η αγωνια, η δραση και το δραματικο μερος θα αποτελεσουν ενα ευκολο κομματι στην ερμηνεια του χωρις ομως να δουμε κατι το εξαιρετικο. Στο συνολο θα αποδειχθει απλα, αρκετος.


Η 30αρα πλεον Michelle Monaghan [Made of Honor (2008)] υποδυεται την Rachel Holloman. Πιο πολυ μητερα παρα "γκομενα α λα James Bond", θα ξεχωρισει στο δραματικο μερος του ρολου της ενω θα ειναι αρκετη για το κομματι της δρασης χωρις καποιο ξεσπασμα. Θα μας χαρισει 2-3 καλες σκηνες με τον πρωταγωνιστη αλλα μεχρι εκει.



Ο πρωην Jolie fan, Billy Bob Thornton ειναι ο πρακτορας του FBI, Thomas Morgan. Στο συνεχες κυνηγητο θα βρεθει μπροστα σε στοιχεια πολυ πριν οι θεατες τα κατανοησουν (κενα του σεναριου). Η παρουσια του, σιγουρα, προσδιδει σοβαροτητα και κυρος στο συνολο του εργου αλλα και σιγουρια στον θεατη. Αρκετα καλος, χωρις κατι το ξεχωριστο. Η μελαχροινη κουκλιτσα Rosario Dawson (λιγο πριν την δουμε στο Sin City 2) εργαζεται για το Υπουργειο Αμυνης και ειναι η Ζωη Perez. Δυναμικος χαρακτηρας και τσαμπουκαλεμενη ερμηνεια.



Ξεχωρισε λογω φυσιογνωμιας και τηλεοπτικης ιστοριας ο δικος μας (εκ της Λεσβου) Μιχαλης Τσικλης ή στην βαρβαρικην, Michael Chiklis ως George Callister, Υπουργος Αμυνης. Στο "The Shield" (2002-2008) συνεργαστηκε με τον σκηνοθετη της παρουσας με εξαιρετικα αποτελεσματα. Δυστυχως, στην κινηματογραφικη αποπειρα, τα αποτελεσματα δεν ειναι ιδια. Η παρουσια του ως Υπουργου εχει κατι απο το βρωμικο, δυνατο και βαρβαρικο κομματι του χαρακτηρα στην τηλεοπτικη σειρα. Ομως, ενω θα αποδειχθει γνωριμο στοιχειο για τους φιλους της, για τους θεατες που δεν τον γνωριζουν ισως φανει αστειο και υπερβολικο. Συνολικα η ερμηνεια του περιοριζεται σε λιγες σκηνες, ομως η παρουσια του και μονο θα δωσει σοβαροτητα και βαρος στο συνολο - ασχετως αν μοιαζει να ειναι ετοιμος να αρπαξει ενα οπλο και να τα "σπασει" ολα..



Εν κατακλείδι


Μοναδικα εφε, γρηγορη καταδιωξη, μυστηριο και αγωνια μεχρι το πρωτο μισο. Στο δευτερο ημιχρονο θα δουμε την κακη εικονα της "ομαδας", η οποια ομως δεν θα ειναι αρκετη ωστε να χαρακτηρισει το συνολο ως τετοιο. Θα ενθουσιασει τους εφηβους και θα προβληματισει αρκετα τους μεγαλυτερους. Το θεαματικο μερος της ταινιας δεν ειναι μονο τα εφε.. ειναι κυριως το γεγονος οτι ολη αυτη η τεχνολογια που χορευει μπροστα στα ματια μας δεν βρισκεται μοναχα μεσα στην Σκοτεινη Αιθουσα ή το σαλονι μας' υπαρχει εκει εξω, στους δρομους της πολης μας, στην χωρα μας, στην Ευρωπη και σε ολες τις ανεπτυγμενες (με την πολιτικη ερμηνεια της λεξης) χωρες. Αν ενθουσιαστηκατε με το Enemy of the State (1998), με πρωταγωνιστες τους Will Smith και Gene Hackman, ή το Conspirancy Theory (1997), με τους Mel Gibson και Julia Roberts, τοτε το Eagle Eye μονο αδιαφορους δεν θα σας αφησει.

Για gadget freaks, μοναχογιους και πολιτικους της κακης ωρας, αφελεις οπαδους του Λιακο και του Τελους του Κοσμου εν ετη 2012, Πουτιν(ο)λαγνους και μυημενους, τιποτα λιγοτερο απο 6,5/10, λιγο πιο πανω απο το συνολο της μετριοτητας, καθως το δευτερο μερος θα αποδειχθει λιγοτερο απο οτι γεννουν οι προσδοκιες του πρωτου - αρκετα κοντα στο 6,9/10 του IMDb.

Δειγμα διαλογων

Agent Thomas Morgan: [to field agent] If you're staring at me, it better be because I'm the suspect. If not, get back to work or I swear you're all demoted to something that involves touching shit with your hands!

1 scary σχόλια:

Ομορφη η Πορσε Καγιεν αλλα πινει πολυ... θα την χορτασετε στην μεγαλης διαρκειας καταδιωξη ενω θα λυπηθειτε το αδοξο τελος της..

Διαδωσε το

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More